سخنگوی شورای نگهبان با انتقاد از شیوه موجود برای کاندیداتوری در انتخابات و اینکه اصلاح قانون انتخابات به نفع نمایندگان همان دوره، یک نقیصه قانون گذاری است، پیشنهاد کرد درصورتی که نتوان از مجلس هشتم انتظار وضع قانون جامع انتخابات را داشت، می توان سیاست های کلی انتخابات را در مجمع تشخیص، تصویب و پس از تایید رهبر بزرگوار انقلاب، منتظر ورود مجلس هشتم به قانونگذاری در چارچوب سیاست های تصویبی بود.
دکتر عباسعلی کدخدایی، معاون اجرایی و سخنگوی شورای نگهبان در گفت وگو با ایسنا درباره آخرین نتایج انتخابات حوزه های باقی مانده در دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: از چهار حوزه باقی مانده در دوره دوم انتخابات، بر اساس گزارش های دریافت شده و با تشخیص اعضای شورای نگهبان، برای حوزه انتخابیه ماه شهر مجددا بازرس اعزام و سرانجام تایید شد. از میان سه حوزه گرگان، قوچان و میاندوآب، برای گرگان بازرس مجدد اعزام شد، قوچان و میاندوآب نیز ابطال شد.
وی یادآور شد: در دور اول انتخابات مجلس شورای اسلامی، انتخابات سه حوزه چابهار، دشتستان و ورزقان ابطال شد. در حوزه زابل نیز آرای یک نفر ابطال شد.
کدخدایی در مورد روند برگزاری انتخابات هشتمین دوره مجلس شورای اسلامی، انتخابات مجلس هشتم را یکی از انتخابات موفق نظام جمهوری اسلامی دانست و ادامه داد: با تدابیر مقام معظم رهبری، مسوولان عالی کشور و مشارکت گسترده مردم انتخابات بسیار خوبی از جهت میزان مشارکت، وجود یک رقابت جدی میان کاندیداها و این که مردم دست به یک انتخاب برتر زدند، برگزار شد; انتخابات برتر، بدین معنا که مردم بسیاری از افراد را که دارای سوابقی نیز بودند، کنار زده و انتخاب نکردند و این نشان از آگاهی بالای شهروندان جمهوری اسلامی ایران دارد که با علم و اطلاع از وضعیت و عملکرد نمایندگان، گزینش جدیدی را داشتند.
سخنگوی شورای نگهبان درباره برخی مباحث مطرح شده پیرامون نحوه و شرایط کاندیداتوری برای انتخابات ریاست جمهوری مبنی بر این که «فرد کاندید باید حداقل به تایید 100 نفر از نمایندگان مجلس برسد» اظهار کرد: این موارد در حد صحبت و گفت وگوهای غیررسمی است ولی به هر حال باید قانون را اصلاح کنیم و در این رابطه قانون جامعی مورد نیاز است. مواردی چون گرفتن وثیقه، توثیق توسط افراد مورد اعتماد، ارایه گواهی هایی مبنی بر سوابق اجرایی و مدیریتی می تواند در درون این مساله باشد. این که کدام یک از موارد باشد منوط به نظر کارشناسان و تصویب مجلس شورای اسلامی است.
کدخدایی خاطرنشان کرد: رفتارهای ما مبتنی بر تجربه انسانی در جوامع مختلف است. در کشورهایی که دموکراسی سالیان سال در حال تجربه است، این وضعیت وجود داشته و کسی به آنها خرده نگرفته است. ضمن آن که با نگاه به گذشته در کشورمان نیز ملاحظه می شود چون هیچ قیدی وجود ندارد هرکسی خود را برای انتخابات مجلس یا ریاست جمهوری عرضه می کند.
وی با اشاره به انتخابات نهمین دوره ریاست جمهوری و انبوه افرادی که برای این انتخابات کاندیدا شدند این سوال را طرح کرد که شما وقتی به پای صندوق اخذ رای رفتید آیا می توانید به آنها رای دهید؟ پاسخ داد: به طور قطع نمی توانید رای دهید و ممکن است این سوال نیز در ذهنتان ایجاد شود که چرا این افراد ثبت نام کرده اند. هر شهروندی قطعا چنین تصوری را دارد. بنابراین بهتر است در این رابطه مکانیزمی وجود داشته باشد که این مکانیزم بر اساس قوانین، مقررات و ضوابط مشخصی به افرادی اجازه ورود دهد که این افراد حداقل هایی از صلاحیت را دارا باشند و پس از آن خود را به مردم عرضه کنند. سخنگوی شورای نگهبان یادآور شد: قطعا روشی که اکنون برای کاندیدا شدن وجود دارد مناسب نیست. با توجه به شرایط مطرح شده برای کاندیدای ریاست جمهوری، از جمله مدیر و مدبر بودن، از رجال سیاسی بودن و غیره، چگونه باید این شرایط کیفی را به شرایط کمی تبدیل کرد و کجا می توان این موارد را احصا کرد؟
کشورهای دیگر این کار را کرده اند و با قرار دادن شرایطی چون ورود از گردونه احزاب، سپردن وثیقه و توثیق افراد مورد اعتبار، مکانیزم هایی را در عرضه افراد برای پست های سیاسی و اجتماعی کشور، مراحل اولیه تایید صلاحیت را به صورت خودکار طی کرده اند. به عنوان مثال در انتخابات اخیر ریاست جمهوری فرانسه حدود 8-9 نامزد وجود داشتند و از میان این تعداد، دو سه نفر برجسته بودند. عضو سابق حقوقدانان شورای نگهبان در ادامه بیان کرد: در انتخابات اخیر ریاست جمهوری کشورمان بیش از 1100 نفر ثبت نام کردند، این گونه ثبت نام فاجعه است و این سبب تلف کردن سرمایه، نیروهای انسانی و وقت کشور است. ما یک روش کاملا ابتدایی را در آغاز انقلاب به عنوان قانون انتخابات، تصویب کردیم و همان روش را تا الان با اندکی اصلاحات ادامه دادیم. به نظر می رسد که آن قانون انتخابات برای پاسخگویی به نیازهای امروز ما کافی نباشد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا اجرای طرحی که نامزد انتخابات ریاست جمهوری حداقل باید به تایید 100 نماینده مجلس شورای اسلامی برسد، سبب در گردش بودن پست های مدیریتی در میان افراد محدود نمی شود؟ گفت: خیر و باید توجه کرد که این گونه نباید باشد که یک نفر صرفا با اخذ یک مدرک تحصیلی بتواند رییس جمهور شود. نباید انتظار داشت برای ریاست جمهوری که قرار است سکاندار یک کشور باشد، هر فرد عادی، مراجعه و ثبت نام کند.