ایسنا - رضا باقری اصل با بیان این مطلب و با تاکید بر اینکه توسعه زیرساخت ICT در استان‌های محروم کشور به لحاظ کمی و کیفی و براساس اصل عدالت محوری به توجه بیش‌تر نیاز دارد، در ارزیابی فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران به کمک شاخص‌های بین‌المللی و زیرساخت گفت: کشورهای مختلف جهان در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات پیشرفت‌های متفاوتی داشته‌اند. وی گفت: برای ارزیابی میزان پیشرفت کشورها شاخص‌های مختلفی طراحی شده است که در آنها تلاش شده تا زیرساخت ICT و آثار آن بر عموم مردم، کسب و کار، تجارت و دولت مورد ارزیابی قرار گیرد اما هر یک وجوه خاصی از این تاثیرات را برجسته می‌کند.

وی با بیان اینکه تعداد مشترکان تلفن ثابت ایران در سال 2002 با ضریب نفوذ 19/72 بالغ بر 500/887/12 و در سال 2007 با ضریب نفوذ 47/33 بالغ بر000/835/23 بود افزود: براساس سند چشم‌انداز 20 ساله کشور قرار است تا سال 1404 هجری شمسی در منطقه آسیای جنوب غربی در علم و فناوری، اول باشیم. متاسفانه براساس آمارها و شاخص‌ها، روند اجرای برنامه توسعه که امسال چهارمین سال اجرای آن است برچنین امری دلالت ندارد؛ چرا که دیگر کشورها نیز رشد قابل توجهی داشته‌اند. وی افزود: بنابر شاخص‌هایی که مورد بررسی دفتر مطالعات ارتباطات و فناوری‌های نوین قرار گرفت 3 شاخص مهم آمادگی الکترونیکی، فرصت دیجیتال و آمادگی دولت الکترونیکی نشان دادند که کشورمان در هر یک از شاخص‌های فوق به ترتیب 1، 19 و 10 پله سقوط کرده است.

وی گفت: این در حالی است که امتیاز ایران نسبت به این شاخص‌ها در چند سال گذشته رو به افزایش بوده است. این بدان علت است که رشد زیرساخت فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران در مقایسه با کشورهای دیگر دنیا به مراتب کمتر است. مدیر دفتر فناوری‌های نوین مرکز پژوهش‌های مجلس افزود: فضای رقابتی در منطقه هدف چشم‌انداز بیش از تصور و حرکت‌های ما است هر چند در سال‌های اخیر شاخص‌های توسعه ICT رشد محسوسی داشته است؛ لیکن این رشد در بیش‌تر کشورهای منطقه و جهان محسوس‌تر است. وی گفت: به نظر می‌رسد برای حرکت در مسیر چشم‌انداز و اول شدن در شاخص‌های علم و فناوری که بی‌تردید آرزوی تمام ایرانیان است و تلاش‌های مجدانه مسوولان این حوزه در جهت ارتقای وضعیت فعلی نیز نشان دهنده درک صحیح ایشان از فاصله ما با کشورهای پیشرو و در حال توسعه است لازم است تا برنامه‌ای مدون برای رشد و توسعه ICT داشته باشیم. وی گفت: باید برنامه‌ای راهبردی با نگاه دقیق به فضای رقابتی منطقه داشته باشیم.

متخصصان ایرانی در دولت و بخش خصوصی در سال‌های جنگ و تحریم نشان داده‌اند که توانایی توفیق در این امر را دارند. حال نیاز به اراده جمعی، برنامه‌ریزی راهبردی دقیق، سرمایه‌گذاری، ایجاد فرصت‌هایی برای آزادسازی و خصوصی‌سازی این حوزه، هدایت و کمک بخش غیردولتی و فراهم کردن زیرساخت‌های لازم در حد استانداردهای جهانی داریم. باقری افزود: البته ناگفته نماند برخی شاخص‌های بین‌المللی نیز مطابق با واقعیت‌های کشورمان نیست. اگرچه در خصوص دیگر کشورها نیز این امر محتمل است لذا لازم است تا مسوولان مربوطه با تهیه و انتشار آمارهای دقیق به خصوص تعداد کاربران اینترنت (که روش محاسبه آن محل تردید است) هم باعث اصلاح شاخص‌ها شده و هم چشم‌انداز واقع بینانه‌تری را جلوی خود قرار دهند.


دسته ها :
چهارشنبه چهارم 10 1387
X