اعتمادملی: کاهش سن رایدهندگان روز گذشته در صحن علنی مجلس رای نیاورد. حتما تا الان گزارش آن را خواندهاید و میدانید که چرا مجلس با این لایحه دولت نهم مخالفت کرده است.
اما در این صفحه قصد بر این است که با آمار و ارقام و با تصویرسازی، نشان دهیم که در کجای این عالم خاکی سن رایدهندگان افزایش یافته یا برعکس کاهش یافته است. اما به یک نکته جالب توجه در ایران خودمان باید اشاره کنیم. حدود 100 سال پیش سن رایدهندگان 25 سال بود.
پس از آنکه اولین مجلس ایران شکل گرفت و اولین قانون انتخابات بهوسیله میرزاحسنخان منیرالملک و محتشمالسلطنه و بعضی دیگر نوشته شد، قید شد که افراد زیر 25 سال نمیتوانند در انتخابات شرکت کنند و تنها کسانی حق رای دارند افرادی هستند که از این مرز عبور کرده باشند. البته این قانون دوام زیادی نیاورد و یکی دو سال بعد به 20 سال تقلیل یافت اما موضوع سن رایدهندگان همیشه یکی از موضوعات جذاب قانوننویسان بوده است.
به عقیده صاحبنظران از آنجا که در سالهای پیش از انقلاب جوانان 15 تا 20 سال نقش عمدهای را ایفا کردند. در قانون اساسی جایگاه این رده سنی در شرایط انتخاباتی محفوظ ماند. به این ترتیب آرای 15 سالهها به عنوان قشری تاثیرگذار در انتخابات ریاست جمهوری نهم حضور یافتند تا اینکه از جانب اکثریت مجلس هفتم آرای 15 سالهها به آرای احساسی تعبیر شد و این مجلس در مقایسه شرایط انتخاباتی کشور با کشورهای پیشرفته که در آنها حداقل سن رایدهی 19 تا 20 سال است سن رایدهندگان را به 18 سال تمام افزایش داد.
به دنبال آن بود که محمود احمدینژاد که با شعار احیای ارزشهای انقلابی روی کار آمده بود درصدد بازگرداندن حق رای به 15 سالهها شد.