آيا رايانه من امن است ؟
اگر در كامپيوتر تان علائم زير را ديديد ممكن است يك برنامه جاسوسي ( Spyware ) به شما حمله كرده باشد دراين صورت بهتر است فوراً برنامه آنتي ويروس خود را بروز كنيد و در صورت مرتفع نشدن مشكل يك Anti- Spyware روي سيستم خود نصب كنيد.
1- به طور مرتب پپنجره هاي تبليغاتي به شكل Pop-up برايتان باز مي شود : يكي از علائم وجود برنامه هاي جاسوسي در يك كامپيوتر باز شدن مكرر پنجره هاي تبليغاتي روي صفحه نمايش است . اگر به محض روشن كردن كامپيوترتان و حتي بدون اينكه به اينترنت متصل شويد هم اين تبليغات را مي بينيد كامپيوتر شما مورد حمله برنامه هاي جاسوسي قرارگرفته است .
2- تنظيمات كامپيوتر تان به هم مي خورد . نمي توانيد آن را به حالت اوليه برگردانيد : برخي برنامه هاي مغرب اين توانايي رادارند كه با ورود به يك سيستم صفحه پيش فرض مرورگر اينترنت) web Browser ) را عوض كنند واگر كاربرمجدداً صفحه پيش فرض خود را براي مرورگر گريش انتخاب كند با Restart شدن كامپيوتر دوباره اين تنظيمات بهم مي خورد .
3- منوهاي جديدي در مرورگر اينترنت شما ايجاد مي شوند : نرم افزار هاي جاسوسي مي توانند نوار ابزارهايي ( toolbar ) به مرورگر اينترنت اضافه كنند . در صورتي كه بتوانند اين نوار ابزار ها را برداريد با Restart شدن كامپيوتر مجدداً بر روي سيستم تان نصب مي شوند .
4- كامپيوتر تان كند مي شود : از آنجا كه اين برنامه هاي جاسوسي طوري نوشته شده اند كه بتوانند كليه فعاليت هاي كاربر را كنترل كند . باعث ايجاد اختلال در برنامه ها و در نتيجه كندي سيستم مي گردند .
آشنايي با فايروال ها
در اينترنت ، مطمئن برانيد
اگر مدت زيادي است كه با اينترنت سر و كار داريد به احتمال زياد لغت فايروال ( Firewall ) برايتان آشناست . فايروال درست مثل ديواره اي كه مانع گسترش آتش از قسمتي به قسمت ديگر مي شود عمل كرده از هجوم انواع خطرات به شبكه محلي شما جلوگيري مي كند .
به زبان ساده فايروال يك برنامه يا يك قطعه سخت افزاري است كه درمحل اتصال شبكه شما به اينترنت قرار مي گيرد و اطلاعاتي را كه ميان رايانه هاي شما و اينترنت رد و بد ل مي شود كنتر ل مي كند . براي اينكه با لزوم استفاده از فايروال ها آشنا شويد فرض كنيد شبكه شما بدون استفاده از فايروال به اينترنت وصل شود د ر اينصورت هر كسي مي تواند به آساني به هر يك از رايانه هايتان دست يابد آنرا بررسي و با آن اتصال برقرار كند د رآنصورت فكرش را بكنيد كه شبكه شما چه وضعي خواهد داشت .
ولي با نصب يك فايروال در محل مناسب اوضاع كاملاً عوض مي شود در اينصورت شما مي توانيد با تنظيم فيلترهاي فايروال قوانين مورد نظر خود را روي شبكه تان اعمال كنيد .
تعيين كنيد كه كاربران شبكه شما مي توانند به چه سايتهايي وصل شوند و اجازه دارند چه فايلهايي را به اينترنت بفرستند و دريافت كنند به اين ترتيب به راحتي مي توانيد رايانه هايتان را مديريت كنيد حال كه اهميت فايروال روشن شد به تنظيمات آن مي پردازيم فايروال ها قابل تنظيم است يعني شما مي توانيد به تناسب كارتان و انتظاراتي كه از آن داريد فيلترهايي را به آن اضافه يا كم كنيد اينكه فايروال هنگام عبور دادن اطلاعات از خود ش به چه نوع اطلاعاتي توجه كند و كدام نوع آنرا بررسي كرده و جلوي عبور آنها را بگيرد به نظرشما بستگي دارد .
مي توانيد با تنظيم هر كدام از به فايروال ديكته كنيد كه چگونه عمل كند :
يك نشاني اگر هنگام اداره شبكه محلي خود متوجه شديد كه رايانه ي از طريق اينترنت مرتب به شبكه شما وصل مي شود و بار ترافيكي زيادي ايجاد مي كند مي توانيد از فايروالها ي خود بخواهيد كه به آن رايانه به نشاني مشخص اجازه ورود به شبكه را ندهد .
2- نام حوزه از آنجا كه نشاني يك عدد 32 بيني واستفاده از آن راحت نيست ، به همه در اينترنت علاوه بر نشاني يك نام حوزه اختصاص مي دهند.
شما مي توانيد فايروالها را طور ي تنظيم كنيد كه رايانه هاي شبكه ي محلي بتواند به سايتهاي خاص با نشاني حوزه مشخص دسترسي داشته باشد يا اينكه با مشخص كردن نام حوزه ها در فايروال به رايانه هاي شبكه هايتان اجازه دهيد كه از آن سايتها ديدن كنند .
3- پورت و پروتكل : فايروالها مي توانند از طريق شماره پورتها ي رايانه ها كه براي ارتباط با يكديگر به كار مي بردند، اطلاعات خاص را در بانك اطلاعاتي فايروال مشخص كرد . در اينصورت هنگام وارد يا خارج شدن اطلاعات فايروال محتواي آنها را بررسي مي كند و اگر با كلمات خاصي كه برايش مشخص كرده يم روبرو شود اجازه نمي دهد آن اطلاعات عبور كنند .
فايروال در برابر چه خطراتي از شما محافظت مي كنند؟ 1- ويروس ها : از معمولي ترين تهديدات براي هر رايانه به حساب مي آورد و معمولاً برنامه كوچكي هستند كه خود را روي رايانه هاي ديگر كپي كرده و به اين روش به سرعت در شبكه شما پخش مي شود.
2- اشكالات برنامه ها و سيستم هاي عامل ها: در بعضي از برنامه هاي امكان دسترسي از راه دور آن هم بدون امنيت كافي فراهم شده به اين ترتيب هكر ها از آن استفاده كرده و از راه دور كنترل برنامه شما را به دست مي گيرد .
3- ماكروها: اگر فايروال ها ورود و خروج اطلاعات را كنترل نكند هكرها مي توانند با فرستادن قطعه برنامه ها به رايانه ها پاك كنند يا تغيير دهند و كل شبكه را از كار بيندازند.
4- بمب هاي ايميل در يك لحظه صدها هزاران بار براي يك ويروس دهنده نامه الكترونيكي فرستاده مي شود و كار او را مختل مي كند تا جائي كه اين سيستم ديگر نمي تواند نامه ها را دريافت كند و از كار مي افتد .
5- در بسياري از مواردي كه به سايتها حمله مي شود هكرها براي وصل شدن به سعي مي كنند به اين درخواستها پاسخ دهند نمي تواند سيستم درخواست دهنده را پيدا كند و گيج مي شود : به اين ترتيب وقتي تعداد اين نوع درخواستها زياد باشد كند مي شود در نهايت از كار مي افتد هر فايروال با توجه به سطح امنيتي كه ايجاد مي كند مي تواند در مقابل تعداد ي از اين خطرات ا زشبكه ما محافظت كند .
منبع : سعيد سيفي