آشنایی با جامعه اطلاعاتی
4- ویژگی مکانی: در جامعه اطلاعاتی، شبکههای اطلاعاتی نقاط دور دست را با یکدیگر مرتبط میکنند. این شبکهها گروههای مختلف سراسر جهان را در کمترین زمان ممکن و به بهترین شکل به یکدیگر پیوند میدهند و افراد میتوانند دانش و تخصص خود را با یکدیگر مبادله کنند، به مشاوره بپردازند، و خلاقیتهای خود را شکوفا سازند. رشد سریع رسانههای جدید این امکان را فراهم آورده است که اطلاعات مربوط به مبادلات بازرگانی، قیمت کالاها، فهرست پروانههای ثبت اختراع، نوسانات ارز، و حتی چکیده مقالات مجلات علمی و فنی تهیه و به صورت پیوسته به سراسر جهان ارسال گردد. شبکهها حتی سبب تجدید سازمان نظام مالی در دنیا شده و فروپاشی محدودیتهای سنتی در زمینه بانکداری، خدمات مالی، و واسطهگری را به دنبال داشته است. مبادلات اقتصادی به شکل الکترونیکی و در حجم بسیار بالا حاصل رشد این بخش بوده است.
اهمیت راهبردی اطلاعات، تأمین زیرساختهای اطلاعاتی، رشد اطلاعات قابل مبادله و یکی شدن سراسری اقتصاد، همگی بر مرکزیت شبکههای اطلاعاتی - ارتباطی، و اتصال شهرها، مناطق، ملتها، قارهها، و سراسر جهان تأکید دارد و این تأکید بیشتر بر گردش اطلاعات در مسیر بزرگراههای اطلاعاتی و الکترونیکی است. در حالی که نخستین حرکتهای اقتصادی بازارها بر مبنای دوری و نزدیکی در ساختار شهرها بهوجود آمد، امروزه اقتصاد بازار بر منطق ارتباطات الکترونیکی استوار شده و جغرافیای جدیدی از مراکز پردازش و کنترل بهوجود آمده است. گر چه محدودیت فاصلهها کاملاً حذف نشده، لیکن کوتاه شدن زمان در ارتباطات، در واقع، برای شرکتها، دولتها، و افراد حق انتخاب بیشتری فراهم ساخته است.
5- ویژگی فرهنگی: از لحاظ فرهنگی ، دانش مبتنی بر سرمایه بهتدریج جای خود را به سرمایه مبتنی بر دانش داده است و آگاهی نوعی سرمایه فرهنگی تلقی میشود و بدین ترتیب، اهمیتی که دنیای گذشته برای سرمایه مالی قائل بود تقلیل یافته و سرمایههای مبتنی بر آگاهی از اهمیت بیشتری برخوردار گردیده است. از نخستین ویژگیهای جوامع اطلاعاتی ایجاد تحول در ارزشهای فرهنگی، اخلاقیات، و آداب و رسوم است. آنچه همزمان با پیدایش و توسعه جوامع اطلاعاتی در دنیا مطرح شده تحمل و مُدارای فرهنگی است که ناشی از شناخت بیشتر است. با فزونی شناخت در حوزه آگاهیهای فرهنگی، ساختار ارزشی و در نتیجه اخلاقیات و آداب و رسوم به گونه بارزی متحول میشود. اینترنت نمونه روشنی از فنآوری نوین اطلاعاتی است که میتواند حجم زیادی از اطلاعات گوناگون را به صورت متن، تصویر، صوت، و عدد و رقم با هر درجه از کمیت و کیفیت و محتوای فرهنگی، بدون محدودیت و فارغ از مرزهای سیاسی، در زمانی بسیار کوتاه انتقال دهد؛ و این انتقال را در عرصهای بدون عنایت به فضا و محتوای فرهنگی و در ساختارهای متفاوت سیاسی و اقتصادی و پیشینههای تاریخی صورت دهد، و از جهات گوناگون و در رابطه با ملتها، دولتها، گروهها، خانوادهها، و افراد فرصتها و تنگناهایی ایجاد کند. جهانی شدن الزاماً نه به معنی سقوط همه دیوارهای سیاسی، فرهنگی، و اقتصادی و نه مترادف با حذف هویتهای فرهنگی است؛ بلکه پدیده نوین ارتباطی است که الگوهای قبلی ارتباطی را به هم میریزد. در الگوهای سنتی ارتباطات، که عمدتاً ناظر بر جوامع محلی است، مخاطب یا گیرنده دارای نقش یا اهمیت ویژهای است و نظریهها پیوسته به موضع مخاطب میاندیشد. بهطور مثال، هنگام تأسیس مجله یا تألیف کتاب یا نشر مطبوعات غالباً این پرسش اساسی مطرح میگردد که این اثر برای چه کسانی تهیه میشود؛ و حال آنکه در ارتباطات نوین پیام در اختیار کسانی قرار می گیرد که هدف تولید کننده پیام نبودهاند، چون اشخاص گوناگونی میتوانند در معرض این ارتباطات قرار گیرند. در حقیقت آنچه در حال وقوع است توسعه و تعامل گسترده فرهنگ هاست و نادیده انگاشتن آثار بالقوه یکسویگی جریان جهانی اطلاعات ممکن است پیامدهای ناگواری به دنبال داشته باشد.