در بحث قبل رسیدیم به اینجا که توی آسمون چیزهایی هست که ما نمی بینیم اما جرم قابل توجهی دارند. جالبه بدونید که چیزهایی که نمی بینیم از چیزهایی که می بینیم خیلی بیشتره!
امام علی(ع) در یکی از خطبه هایشان می فرمایند: نورهایی وجود دارد که شما نمی توانید آنها را ببینید.
نوری که ما می بینیم از یک طیف پیوسته تشکیل شده که از قرمز شروع میشه و با بنفش تموم میشه.سال ها پیش نیوتون با استفاده از یک منشور تونست نور خورشید رو (که ترکیبی از چند نور است و سفید به نظر می رسد) تجزیه کنه. نور خورشید پس از عبور از منشور به دلیل مختلف بودن ضریب شکست برای هر نور، تجزیه شده و یک طیف پیوسته را تشکیل می دهد.
نوری که می توانیم ببینیم قسمت کوچکی از یک خانواده بزرگ به نام موج الکترومغناطیس است. پس نور خاصیت موجی دارد و هر موج یک طول موج. طول موج نور قرمز حدود 600nm (نانومتر=10-9متر) و طول موج نور بنفش حدود 400nm است. به که امواجی طول موج آنها بیشتر از 600nm باشد امواج فروسرخ و امواجی که طول موجشان کمتر از 400nm باشد فرابنفش گفته می شود.
بنابراین نور مرئی گستره ای حدود 200nm دارد، در حالی که گستره امواج الکترومغناطیس از 10-12m (به اندازه هسته یک اتم، که پرتوی گاما نامیده می شود) تا چندین کیلومتر است. پس متوجه شدید که نور ها فقط به صور مرئی وجود ندارند بلکه طبق فرمایش امام علی(ع) نورهایی وجود دارد که ما نمی توانیم آنها را ببینیم.
اجسام می توانند در هر طول موجی را از خود تابش کنند، مثلا خورشید بجز نور مرئی امواج فروسرخ (که باعث گرم شدن زمین می شود) و فرابنفش (که برای موجودات زنده مضر است و توسط لایه اوزون جذب می شود) و حتی اشعه X (که سرطان زاست و باز هم توسط لایه اوزون جذب می شود) هم تولید می کند.
پس متوجه شدید که ما چه اندازه کمی از جهان خود را می بینیم. امروزه با وجود رادیو تلسکوپ ها می توانیم بخش بسیار کوچکی از این جهان مخفی را آشکار کنیم و حتی از آنها عکس بگیریم.
جهان خیلی خیلی وسیع است و ما اکنون پس از گذشت 400 سال از اختراع تلسکوپ فقط توانسته ایم قسمت کوچکی از این آسمان بی انتها را رصد کنیم. و تازه اگر بتوانیم همه جای جهان را ببینیم تازه می شویم مثل کودکی که تازه چشم باز کرده! چون هنوز کمتر از 10 درصد جهان را دیده ایم!!
مطلب بعدی در مورد اجرامیه که تابش های آنها غیر از نور مرئی است و با چشم دیده نمیشن.