«وبا» نخستین بیماری تهدید کننده
«وبا» به عنوان نخستین بیماری تهدیدکننده سال 84 در ایران درحالی تا کنون صدها تن را مبتلا کرده است که طبق آخرین اپیدمی گزارش شده در کشور در سال 77 ، 11 هزار تن را از تمامی استانهای کشور مبتلا کرده بود. همچنین در سال 78 حدود 1000 مورد ابتلا به وبا تایید و طی 4 سال اخیر نیز به طور متوسط 100 مورد وبا در کشور گزارش شد.
از سویی دیگر آخرین موارد گزارش شده اپیدمی وبا در جهان به سال 1992 میلادی بازمیگردد که در بنگلادش و جنوب آسیا و سال 1994 در زئیر شماری را مبتلا کرد.
امسال نیز در افغانستان - از همسایههای شرقی ایران - مواردی از وبا گزارش شد.
«وبا» از بیماریهای عفونی قدیمی است که تا کنون 7 مورد پاندمی در جهان ایجاد کرده است و 6 پاندمی اولیه وبا که از قرن 19 آغاز شده و تا قرن 20 ادامه داشته، با بیوتیپ کلاسیک بوده است.
آخرین پاندمی وبا در سال 1961 میلادی و با بیوتیپ جدید التور بود. این در حالیست که شناسایی التور به سالهای دور برمیگردد، ولی بروز آن در سال 1961 و در آخرین پاندمی وبا بوده است.
«وبا» از بیماریهای بومی ایران محسوب میشود و نزدیک به 40 سال است که در کشور ما وجود دارد، به طوری که قانون مصوب سال 1322 مجلس ایران، پزشکان را ملزم کرد تا در صورت مواجهه با این بیماری موارد را فورا گزارش کنند.
وبای التور نیز یک بیماری حاد اسهالی و عامل آن «ویبریوکلرا یا التور» است که منحصرا انسان را مبتلا میکند. این بیماری به شدت مسری است.
ویژگی مشخص وبا آغاز ناگهانی اسهال جهنده بدون فشار و آبکی است که به دنبال آن استفراغ، کم آب شدن سریع، گرفتگی ماهیچهها و کم شدن ادرار فرا میرسد. میزان کشندگی بیماری در صورت عدم جایگزینی سریع مایعات و الکترولیت بدن 30 تا 40 درصدست.
علایم:
دوره پنهانی وبا از چند ساعت تا 5 روز بوده و بطور معمول 1 تا 2 روز است . شدت علائم بیماری به سرعت و مدت از دست رفتن مایعات بستگی دارد.
وبا دارای سه مرحله است:
الف: مرحله تخلیهای: بیمار ناگهان دچار اسهال شدید، بدون درد و آبکی میشود که به دنبال آن استفراغ روی داده و مدفوع نمای آب برنجی دا
ریبوفلاوین یا ویتامین B2
ریبوفلاوین که به ویتامین B2 نیز شناخته شده است، یک ویتامین محلول در آب و یکی از ٨ نوع ویتامینهای گروه B است. بهترین منابع غذایی حاوی ریبوفلاوین شامل شیر و محصولات لبنی، گوشت، تخممرغ، سبزیجات سبز و برگ پهن، تمام دانههای غلات و غنی شده و حبوبات و گوشهایی از قبیل کبد، کلیه و قلب هستند. در ایالات متحده محصولات و فرآوردههای شیر تقریبا نیمی از ریبوفلاوین موجود در مواد غذایی مردم را تشکیل میدهد. باید توجه داشت که اشعه فرابنفش مانند نور خورشید ریبوفلاوین را تخریب میکند. به همین دلیل است که اغلب شیر را در شیشههای مات نگهداری میکنند. بر خلاف سایر ویتامینها ریبوفلاوین در اثر پختن تخریب نمیشود اما غلات اغلب در اثر آسیاب کردن یا تصفیه کردن بخش عمده ریبوفلاوین و سایر مواد مغذی را از دست میدهند. از اینرو مصرف غلات مانند جو و گندم با پوست و به طور کامل ترجیح داده میشود. همچنین، مصرف مواد غذایی غنی و تصفیهشده گزینه مناسبی است، چرا که ریبوفلاوین از دست رفته از طریق تصفیه دوباره به این ترتیب به غذا باز میگردد. مواد خوراکی تصفیه شدهای که غنی نشدهاند مانند برنج سفید حتی در مقادیر زیاد نیز نمیتوانند ریبوفلاوین لازم برای بدن را تامین کنند. مقدار ریبوفلاوین موجود در برخی از مواد غذایی معمولی و روزانه به این قرار است: ٤/٠ میلیگرم ریبوفلاوین در یک فنجان شیر، ٣٧/٠ میلیگرم در یک فنجان پنیر، ٦/١ میلی گرم در یک فنجان ماست و ٥/٣ میلی گرم در ٣ اونس گوشت وجود دارد. ریبوفلاوین از راههای مختلف به حفظ سلامت بدن کمک میکند. برای مثال این ویتامین باعث تبدیل مواد غذایی به انرژی میشود. آمینو اسید موسوم به تریپتوفان را به نیاسین تبدیل میکند. این ویتامین در ارتباط نزدیک با ٨ ویتامین دیگر گروه B عمل میکند. به ساخته شدن گلبولهای قرمز خون کمک میکند و بافتهای بدن به ویژه پوست و چشمها را سالم نگه میدارد. در رشد و نمو سالم نقش کلیدی دارد و به بدن در تولید و کنترل هورمونهای خاص کمک میکند. مقدار مورد نیاز مصرف روزانه برای افراد مختلف به این ترتیب است که مردا
اهداف WHO در بهداشت دهان و دندان برای سال ۲۰۱۰
بهداشت دهان و دندان
بهره مندی از عمر طولانی توأم با سلامتی بدون همکاری و همیاری اعضاء مختلف بدن امکان پذیر نیست . عملکرد هر عضو بر فعالیت اعضاء دیگر اثر می کند و این مجموعه تأثیر گذار بر یکدیگر و تأثیر پذیر از محیط ، تآمین سلامت و تداوم زندگی فرد را بر عهده دارند .
مجموعه دهان و دندان به عنوان دروازه ورود غذا ، آغازگر روند هضم و جذب غذا بوده و نقشی مهم در آماده سازی نیازمندیهای غذائی انسان به عهده دارد . نظام بهداشتی درمانی در کشور ما نه تنها در منطقه شرق مدیترانه و شمال آفریقا بلکه در بین سایر کشورهای جهان از نظر ساختار ، پایداری ارائه خدمات ، گستردگی و وجود بستر مناسب سازمانی و ارائه ادغام یافته انواع خدمات بهداشتی و درمانی ، به عنوان یک نظام پویا ، با توانمندیهای بسیار ، شناخته شده است .
با توجه به موارد فوق ، طرح بررسی وضعیت بهداشت دهان و دندان کودکان ایرانی در چهار مقطع سنی ۳ ساله ها ، ۶ ساله ها ،۹ ساله ها و ۱۲ ساله ها طراحی و اجرا گردید.
۳ ساله ها : اولین آثار بیماری پوسیدگی دندانی ، در این سن خود را نشان می دهد ، آثار سندرم شیشه شیر در این سن آشکار می شود ؛ تا کنون اطلاعات جامعی در خصوص میزان شیوع و بروز پوسیدگی در دندانهای شیری کودکان ایرانی موجود نبوده است .
۶ ساله ها : ابتدای زمان رویش دندانهای دائمی و زمان مناسب برای ارزیابی شدت گسترش پوسیدگی در دندانهای شیری است . ابتدای زمان اجرای طرحهای بهداشت دهان ودندان برای دانش آموزان جهت انجام ارزیابی های اولیه است ؛ و رده سنی مطلوب جهت تعیین شاخص پوسیدگی در مقایسه های بین کشوری است .
۹ ساله ها : انتهای دوره تداوم دندانهای شیری است ؛ زمان خوبی برای ارزیابی شدت پوسیدگی در دندانهای دائمی است و زمان سنجش وضعیت اجرای طرحهای بهداشت دهان ودندان پس از اجرای طرحهای مداخله ای برای دانش آموزان است .
۱۲ ساله ها : زمان خوبی برای ارزیابی شیوع و بروز پوسیدگی در دندانهای دائمی و رده سنی مطلوب جهت تعییین شاخص در مقایسه های بین کشوری است .
اهداف WHO در بهداشت دهان و دندان برای سال ۲۰۱۰
سن
تا سال ۲۰۱۰
آنچه راجع به ایدز باید بدانیم
پایگاه اطلاع رسانی پزشکان ایران
در حالی که کشورهای پیشرفته جهان در طی چند دهه اخیر مشکل بیماریهای واگیردار را تا حد زیادی حل کرده و تمامی توان و امکانات خود را برای مبارزه با بیماریهای غیر واگیر منجمله بیمارهای قلبی – عروقی و سرطانها متمرکز کرده بودند ، ناگهان در سال 1981 میلادی (1360 شمسی ) نوعی بیماری عفونی در دنیا پیدا شد که به سرعت درهمه نقاط جهان گسترش پیدا کرد و امید به ریشه کنی بیماریهای واگیردار را حتی در کشورهای پیشرفته تبدیل به یاس نمود. این بیماری که بصورت یک مشکل عمده بهداشتی خود را نشان داد ایدز نام دارد . در این بیماری دستگاه دفاعی بدن شدیداًدچار اختلال می شود.
بیماری ایدز نوعی بیماری کشنده است که، در همه کشورهای جهان، در گورههای سنی متفاوت ، نژادهای مختلف نه فقط در هم جنس بازان بلکه در هر دو جنس مشاهده شده است و در واقع ایدز یک مشکل جهانی و به کشور و گروه خاصی اختصاص ندارد .
عامل بیماری نوعی ویروس است که مبداء اولیه آن کاملاً مشخص نیست .
راههای عمده سرایت بیماری ایدز عبارتند از :
روابط پرخطر با افراد آلوده
تزریق خون و فراوردهای آلوده آن، استفاده از سرنگهای مشترک ، بخصوص در بین معتادان تزریقی و بکار بردن ابزار و وسایل آلوده
انتقال از مادر آلوده به جنین
بطور کلی دو گروه سنی بیشتر گرفتار می شوند:
بالغین در سنین 20تا 45 سال
شیر خواران و نوزادان
مرگ و میر ناشی از ایدز در جوانان در کلیه کشورهای جهان بصورت یک مشکل خطر ناک در آمده است. حدود 75تا 90 درصد آلوده به ویروس ایدز در گروه سنی 20تا 45سال که سن تلاش و سازندگی و فعالیت اقتصادی است، اتفاق می افتد . افزایش میزان مرگ و میر ناشی از آلودگی به ویروس ایدز و ابتلا به بیماری در جوانان و شیر خواران ، طول عمر بسیاری از کشورهای جهان کاهش خواهد داد.
از آنجای که ایدز یک مشکل بهداشتی نیست ،بلکه یک مشکل اجتماعی و فرهنگی است که مسائل اقتصادی را نیز بدنبال دارد، لازم است همه سازمانهای دولتی، غیر دولتی و مردم در امر کنترل و پیشگیری از بیماری با هم همکاری و مشارکت نمایند . از آنجایی که در حال حاضر واکسنی موثر و درمان اساسی برای بیماری وجود ندارد ، تنها راه مبارزه با ایدز ، پیشگیری از آلودگی است .
هر چند بیماری ایدز در حال حاضر جزء مسایل حاد بهداشتی کشور ما نیست
تغذیه صحیح
تغذیه درست در عمل کاریست دشوار. این سختی بیشتر مربوط به کنارگذاشتن عادتهای کهن و سالهای سال شیوه تغذیه نادرست است. اما تغذیه سالم حتما به معنای صرف نظرکردن ازخوردنیهای دوست داشتنی و لذیذ نیست. اصل مطلب رعایت حد و مرز در خوراک است. این مقاله دربرگیرنده ده دستور در جهت چگونگی تغذیه درست میباشد.
متنوع بخوریم!
متنوع و به اندازه خورده و به تناسب در ترکیب مواد غذایی بایکدیگر توجه کنیم.
در روز چندین بار غلات و به اندازه کافی سیب زمینی بخوریم!
نان- ماکارونی-برنج- غلات و سیب زمینی منبع ویتامینها و مواد معدنی و fiber هستند و درعین حال کم چربی میباشند.
درمورد سبزیجات و میوه- اصل پنج بار در روز را فراموش نکنیم!
مصرف پنج بار میوه و سبزیجات در روز ایدهال است. بهتر است که این محصولات - تازه مصرف شده و یا در صورت امکان خیلی کم وکوتاه پخته شده باشند. یک بار از این پنج بار، آب میوه مصرف کنیم.
روزانه به اندازه کافی- لبنیات و حداقل یکبار در هفته ماهی بخوریم.گوشت و تخم مرغ هم به اندازه مصرف کنیم!
لبنیات و ماهی مواد غذایی زیادی مثل کلسیم در بردارند. ماهی منبع ید و selenium و omega 3 میباشد. گوشت بهخاطر درصد زیاد آهن و ویتامین های B1 - B6 و B12 اهمیت دارد. مصرف 300 تا 600 گرم گوشت درهفته معمولا کافیست. در صورت مصرف گوشت و لبنیات - نوع کم چربی آن پیشنهاد میشود.
چربی - کم مصرف کنیم و از مواد پرچربی صرف نظر کنیم!
مصرف زیاد چربی باعث چاقی شده و می تواند ناراحتیهای قلبی و سرطان را به دنبال داشته باشد. 70 تا 90 گرم چربی در روز - آنهم در صورت امکان روغن ویا چربی های گیاهی کافی خواهدبود. فراموش نکنیم که مقدار زیادی چربی نامرئی در محصولات گوشتی-مثل سوسیس و کالب
هپاتیت E چیست؟
در 30 سال گذشته اپیدمیهای (همهگیری) بزرگی از هپاتیت ویروسی در مناطق جنوب آسیا رخ داده است. این بیماری بیشتر در بالغین جوان دیده میشود. در همه گیریها بیشتر مرگ و میرها مربوط به زنان باردار است. عامل این بیماری ویروس است. این بیماری مانند هپاتیت A از طریق روده منتقل میشود ولی عامل آن ویروس هپاتیت A وB نیست. به همین دلیل این بیماری را هپاتیت غیر A و غیر B یا هپاتیت ویروسی E نام نهادند.
اپیدمیهای هپاتیت E از راه آب آلوده در هند، نپال، افغانستان، چین، شمال آفریقا و شوروی سابق گزارش شدهاند. این اپیدمیها یک تا دو سال باقی میمانند و در هنگام بارانهای موسمی شدت مییابند. بزرگترین اپیدمی که تا به امروز گزارش شده 100 هزار نفر را در شمال غربی چین مبتلا کرده است. اولین اپیدمی در ایران در سال 1369 در کرمانشاه گزارش شده است. دومین اپیدمی در استان چهار محال بختیاری در سال 1371 اتفاق افتاد. اپیدمی هپاتیت E بیشتر در بزرگسالان روی میدهد.
* راههای انتقال *
دوره کمون این بیماری 40-35 روز است. تمام راههای ممکن انتقال هنوز مشخص نشده است. اما راه مدفوعی _ دهانی یک راه انتقال قطعی است. در افراد خانواده فرد مبتلا با تماس نزدیک میتواند در انتقال بیماری نقش داشته باشد. در هپاتیت A ( که این بیماری نیز از راه آب آلوده ( دهانی - مدفوعی ) منتقل میشود) انتقال از فرد به فرد شایع است. ویروس هپاتیت E یک هفته قبل از شروع علائم بیماری در مدفوع فرد بیمار دیده میشود. تا 52 روز ممکن است این ویروس از طریق مدفوع دفع گردد. هپاتیت E شایعترین نوع هپاتیت در کشورهای جهان سوم مورد توجه قرار گرفته است.
* علائم بیماری *
در یک فرد بیمار از روی علائم بیماری نمیتوان هپاتیت E را از سایر هپاتیتهای ویروسی دیگر تشخیص داد ولی بعضی چهرهها در هپاتیت E بیشتر دیده میشود. بیش از 50 درصد بیماران تب دارند ( که در هپاتیت نوع C تب شایع نیست)، بیماری خفیف است اما میتواند شدید باشد و میزان مرگ و میر بالایی داشته باشد. مرگ و میر کلی این بیماری یک تا سه درصدست، ولی شدیدترین شکل بیماری در زنان باردار دیده میشود میزان مرگ و میر زنان بارداری که در سه ماهه سوم بارداری مبتلا میشوند با
بهداشت روانی دوران بلوغ
نوجوانی یکی از مهمترین و پرارزشترین دوران زندگی هر فرد محسوب میشود زیرا سر آغاز تحولات و دگرگونیهای جسمی و روانی در اوست و بلوغ نقطه عطفی در گذر زندگی او از مرحله کودکی به بزرگسالی است. بر اساس تعریف سازمان جهانی دوره نوجوانی به گروه سنی 10 تا 19 سالگی اطلاق میشود و در اکثر کشورهای جهان به خصوص کشورهای درحال توسعه بخش قابل توجهی از جمعیت را نوجوانان تشکیل میدهند. با توجه به این واقعیت که نوجوانان، پدران و مادران فردا هستند پرداختن به مسائل بهداشتیشان (به خصوص بهداشت روان آنان) نه فقط برای خود آنها بلکه برای خانوادهها، جامعه و نسل آینده سودمند است و در برنامه توسعه هر کشوری میبایست به مسائل آنها توجه خاص شود. آشنا شدن با پدیدههای جدید در زندگی، انسان را از بار هیجانی همراه آن پدیده که غالبا اضطراب و آشفتگی است میرهاند، مطالعات روانشناختی نشان داده است که تاثیر منفی عوامل استرسزا که همراه با آگاهی قبلی است بسیار کمتر از زمانی است که عوامل استرسزا ناگهان و بدون مقدمه به انسان وارد میشوند. در زمینه برخورد با پدیده بلوغ جنسی و تغییرات جسمانی و روانی متعاقب آن هر اندازه آگاهی نوجوانان ما بیشتر باشد نتایج مبحث این مرحله از زندگی در مسیر آینده نوجوان بیشتر است. آگاهی نداشتن و یا عدم آگاهی کامل و صحیح، نوجوانان را گیج و سردرگم میکند و این حالات نتایج منفی و زیانباری بدنبال خواهد داشت. والدین و مربیان وظیفه دارند اطلاعات کافی در خصوص تغییراتی که در طول و به دنبال بلوغ جنسی در نوجوان اتفاق میافتد به تدریج و با استمرار ارائه کنند. عدم ارائه اطلاعات کافی و صحیح در مورد بلوغ باعث میشود که نوجوان از منابع دیگر که معمولا انحرافی است، اطلاعات کسب کند و این اطلاعات غلط میتواند او را به انحراف کشاند. والدین و مربیان از یک تا دو سال قبل از بلوغ کامل نوجوان میبایستی اقدامات زیر را انجام دهند. - او را آماده کنند که به زودی و بتدریج تغییراتی را در جسم و روان خود احساس خواهد کرد. - به طرق مختلف او را مطمئن کنند که تغییرات ایجاد شده طبیعی است. - از اینکه این تغییرات در او شروع شده به او تبریک بگویند و خاطرنشان کنند که دوره جدیدی در زندگی او آغاز
هپاتیت C
هپاتیت به انواع مختلفى تقسیم مىشود که علت آن تفاوت در نوع ویروس این بیمارى است. ویروسهاى هپاتیتى که با حمله به بافت کبد منجر به تخریب این بافت و موجب بیمارى هپاتیت مىشوند از نظر ژنتیکى بسیار به یکدیگرشبیه هستند.
تعداد زیادى از بیماریها از دسته بیماریهاى ویروسى هستند یعنى حضور یک ویروس در بدن منجر به بیمارى مىشود. این گروه از بیماریها درمان خاص و قطعى ندارند. هنوز دارویى ساخته نشده است که بتواند ویروس را از بین ببرد. در این حالت تنها سیستم ایمنى بدن باید با بیمارى مبارزه کند. در نتیجه اگر دارویى برای بیمارى ویروسى تجویز شود تنها براى بالا بردن مقاومت بدن و حمایت از سیستم دفاعى درونى است.
بیشتر بیماریهاى دشوار و طولانى مدت، بیماریهاى ویروسى هستند. از جمله این بیماریها، بیمارى هپاتیت است. بیمارى هپاتیت به انواع مختلفى تقسیم مىشود که علت آن تفاوت در نوع ویروس این بیمارى است. ویروسهاى هپاتیتى که با حمله به بافت کبد منجر به تخریب این بافت و موجب بیمارى هپاتیت مىشوند از نظر ژنتیکى بسیار به یکدیگرشبیه هستند. آنچه که این ویروسها را از هم متمایز مىکند تفاوت کوچکى در ساختار اطلاعاتى آنهاست. هر ویروس ذره کوچکى است که ذخیره اطلاعاتى ژنتیکى خاص خود را به همراه دارد. بر پایه همین تفاوت کوچک ویروسهاى هپاتیتى به انواع مختلفى تقسیم و نامگذارى مىشوند. با آنکه نشانههاى اولیه بیمارى هپاتیت در تمامى انواع این بیمارى مشابه است اما نوع و شدت آسیبهاى کبدى در هر یک متفاوت است. ویروس هپاتیت نوع C که موجب بیمارى هپاتیت C مىشود یکى از این ویروسهاى این گروه است.
بیمارى هپاتیت C که طبق آمارهاى موجود بیش از 170 میلیون نفر در سراسر جهان به آن مبتلا هستند با نشانههاى عمومى بیمارى هپاتیت همراه است. علائمى مثل تهوع، اسهال و ضعف عمومى. اما زردى پوست یا زردى سفیدى چشم در بیمارى هپاتیت C دیده نمىشود. این مسئله یکى از تفاوتهاى بارز این نوع هپاتیت با سایر انواع هپاتیت است.
دوره خفتگى بیمارى، یعنى از هنگام ورود ویروس تا شروع فعالیت آن ممکن است بین دو تا 20 ماه به طول انجامد. این امکان هست که پس از ورود ویروس بیمارى هپاتیت C سیستم دفاعى بدن بتواند تا مدتى مقاومت کند. گلبولهاى سفید
زندگی نامه زیبا بروفه
زیبا بروفه
بروفه از جمله بازیگرهایی است که هیچگاه نتوانست در سینما به محبوبیتی همپای تلویزیون دست پیدا کند . اگر چه کارش را از سال 1373 و با مجموعه تلویزیونی خانه شلوغ آغاز کرد و بلافاصله پس از آن به سینما راه پیدا کرد ، اما حضورش گویی دیده نمی شد . تا اینکه سال 1377 از راه رسید و با مجموعه دلبندم که بسیاری با مجید جان آن را می شناسند و محصولی برای کودکان بود به یک چهره شاحص تبدیل شد . بروفه در سال 1354 متولد شد و دارای حقوق قضایی از دانشگاه آزاد است . او پس از بازی در کار تلویزیونی علی شوقیان در سال 73 با عنوان خانه شلوغ بازیگری را به صورت جدی آغاز کرد و بعد از آن در فیلم مجموعه شب روباه به کارگردانی همایون اسعدیان ظاهر شد . فیلم یک شکست همه جانبه بود و بروفه مجال دیده شدن پیدا نکرد و بعد از آن دوباره به تلویزیون بازگشت و تا سال 79 که دومین حضور جدی سینمای اش رقم خورد در آثار تلویزیونی چون زیر گنبد کبود به کارگردانی بهمن زرین پور ، دلبندم ، جادوی مهتاب ،گلهای سیاه و رویای کبود پرداخت که از میان آنها دو مجموعه دلبندم و رویای مهتاب بیشتر از سایرین مورد توجه قرار گرفت . در دلبندم که محصول کودکانه بود در کنار مجید صالحی و یک عروسک با دستانی بلند که همه چیز را اشتباهی تلفظ می کرد همبازی بود که توانست مخاطبین بسیاری پیدا کند . در رویای مهتاب در کنار سعید آقا خانی ایفا گر زوجی بودند که در یک خانه عجیب زندگی می کنند . در این خانه دو روح حضور دارند که هر بار اتفاقی در آنجا شاهد بودبم. مانی و ندا اولین حضور جدی او در سینما محسوب می شود کاری ساخته پرویز صبری و بازی امین حیایی که درباره عشق به سینما و بازیگری ساخته شده بود. اما اثر گذارترین بازی او تا به امروز بازی در فیلم سینمایی پر پروازدر همان سال 1379 بود که خسرو معصومی با استفاده از شهرت و محبوبیت شادمهر عقیلی ساخته بود. تنهانقطه قوت فیلم حضور زیبا بود و او یک تنه جور همه ضعفهای اثر را به دوش می کشد . اگر چه شهرت شادمهر او را گامی به عقب پس می زند ، اما در جدال با رقیب عشقی اش مرجان شیر محمدی یک سرو گردن بالاتر نشان می دهد .آن سال در مجموعه تلویزیونی دختران به کارگردانی اصغر توسلی که دورنمایه اجتماعی داشت در یک قسمت به عنوان بازیگر مهمان حضور پیدا می کند و سال بعد در بی
علیرضا منصوریان در دی ماه 1350 در خیابان بلورسازی در محله ای در جنوب تهران بدنیا آمد.از همان زمان کودکی به فوتبال علاقه داشت و به همراه دو دوست صمیمی خود(علی اکبریان و رضا شاهرودی)پا به عرصه باشگاهی گذاشت!
فوتبال را بصورت رسمی و از سال 1366 در تیم بنیاد شهید تهران آغاز کرد و بعد از 2-3سال بازی در این تیم برای خدمت مقدس سربازی در سال 1370 به تیم فجرسپاه تهران پیوست!
پس از پایان خدمت سربازی و بدلیل درخشش در تیم فجر سپاه،در سال 1372 راهی تیم تازه تأسیس و متمول پارس خودرو شد
حضور 2ساله علی منصور در پارس خودرو و درخشش او بویژه در دو بازی مرحله گروهی لیگ 73 در مقابل استقلال،زمینه ساز دعوت از او توسط یکی از 2 باشگاه پرطرفدار پایتخت یعنی پیروزی شد!!
این دعوت بنا به درخواست مهدی محمد نبی مدیرعامل پارس خودرو که در ابتدای سال 1374 به عنوان قائم مقام باشگاه پیروزی انتخاب شده بود صورت گرفت.علیرضا به اتفاق دوست دوران نوجوانی خود رضا شاهرودی که 2سال قبل به پرسپولیس پیوسته بود بر سر تمرینات پیروزی حاضر شد ولی مورد توجه سرمربی وقت این تیم(یورگن گده)قرار نگرفت!!
علیرضا ناامید از این اتفاق بود و به گفته خودش(در مصاحبه ای که چند وقت پیش در یکی از برنامه های سیما داشت)قصد عزیمت به ژاپن برای کار کردن را داشت که تلفن منزلشان زنگ می خورد!فرد مورد نظر خودش را امیر قلعه نوعی کاپیتان وقت استقلال معرفی می کند! علیرضا ابتدا این موضوع را یک شوخی بچه گونه از طرف بچه محلی هایش می دانست و خیلی تلفن را جدی نگرفت ولی لحن محکم طرف پشت تلفن نشان می داد این همان امیر قلعه نوعی کاپیتان پرآوازه و ملی پوش استقلال هست.قرار ملاقات گذاشته شد و قرار شد علیرضا منصوریان که بسیار از این اتفاق ذوق زده شده بود و در واقع آن را باور نمی کرد به همراه امیر(که حالا دیگه به شخصیت محبوب منصوریان تبدیل شده بود)به کارخانه یخ سازی نصرالله عبداللهی(سرمربی وقت استقلال)بروند تا او علیرضا را تأئید کند!
بعد از قرار ملاقات در کارخانه،قرار شد منصوریان در تست فنی تیم شرکت کند تا بتواند در صورت قبولی با استقلال قرارداد ببندد.
در تست فنی ،علیرضای پرانگیزه که این فرصت را بزرگترین شانس زندگیش می دانست چنان عالی ظاهر شد که در همان ملاقات اول نصرالله عبداللهی به اولیائی(مدیرعامل وقت)گفت:که سریعا" با این پسر قرا
علی دایی متولد ۱ فروردین سال ۱۳۴۸، بازیکن ایرانی و از مشهورترین بازیکنان تاریخ تیم ملی فوتبال ایران است. تا پایان جام جهانی ۲۰۰۶ بازیکن اصلی و کاپیتان تیم ملی ایران بود. دایی ۱۰۹ گل ملی در کارنامهٔ خود دارد و با فاصلهٔ زیادی بهترین گلزن بازیهای ملی در تاریخ فوتبال جهان است.
دایی سابقهٔ بازی در تیمهای آلمانی همچون بایرن مونیخ را دارد و به همراه این تیم به نایب قهرمانی جام باشگاههای اروپا دست یافتهاست. او اکنون در باشگاه سایپا به عنوان سرمربی تیم سایپا فعالیت میکند.
● باشگاهی
دایی، فوتبال را از باشگاههای کوچک شهر اردبیل همچون استقلال اردبیل و شهرداری اردبیل آغاز کرد . اوپس از قبولی در دانشگاه صنعتی شریف و اقامت در تهران به تیم تاکسیرانی تهران پیوست. او سپس به بانک تجارت پیوست و در این تیم بود که او مورد توجه بیشتری قرار گرفت و برای اولین بار به تیم ملی دعوت شد.
دایی بعدها به پرسپولیس تهران و سپس السد قطر پیوست و از این این تیم راهی اروپا شد و همراه با کریم باقری به آرمینیا بیلهفلد باشگاه آلمانی و خداداد عزیزی به اف سی کلن پیوست. مقصد بعدی او بایرن مونیخ آلمان بود. فرانس بکنبائر رییس باشگاه بایرن مونیخ علی دائی را برای این باشگاه انتخاب کرد و وی را مهاجمی در سطح جهانی قلمداد کرد. حضور دایی در بایرن مونیخ آلمان نقطه اوج فوتبال او بود، زیرا پیش از آن حضور بازیکنی ایرانی در یک باشگاه معتبر نظیر بایرن مونیخ سابقه نداشت. دایی به همراه بایرن مونیخ تا فینال جام باشگاههای اروپا رفت و در نهایت مدال نقرهٔ آن بازیها را به دست آورد. گرچه دایی در بازی فینال به میدان نیامد.
او سپس به هرتا برلین آلمان پیوست و با پوشیدن پیراهن ۹ از اصلیترین بازیکنان این تیم بود. دایی با هرتا برلین هم در جام باشگاههای اروپا بازی کرد و دو بار دروازهٔ چلسی و یکبار دروازهٔ آث میلان را گشود. حضور موفق علی دائی در باشگاههای اروپایی راه را برای بسیاری از بازیکنان آسیایی از جمله هیده توشی ناکاتا و مهدی مهدوی کیا گشود.
علی دایی با باشگاه سایپا به عنوان بازیکن و سرمربی تیم سایپا فعالیت خود را آغاز کرد. این تیم توانست در خرداد ماه ۸۶ قهرمانی ششمین لیگ برتر را به دست آورد. او همزمان با قهرمانی سایپا در روز ۲۸ می ۲۰۰۷(۷ خرد