دسته
جك وSMS
ستاره ها
ايرانشناسي
مهدويت
خبر گزاري مهدي فخر در شهر ستان ها
كرمان شناسي
بهترين مطالب
آموزش گام به گام تنیس
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 311007
تعداد نوشته ها : 622
تعداد نظرات : 55
Rss
طراح قالب

 

مسجد جامع اورمیه

مسجد جامع یکی از آثار کهن و قدیمی شهر تاریخی ارومیه است و در خیابان اقبال قرار دارد. این مسجد در میان بازار قدیمی شهر واقع شده و یکی از ارکان اصلی بافت قدیمی شهر است. برخی از محققین معتقدند این بنا ابتدا آتشکده بود و بعد از تسلط مسلمین ویران شد و سپس در قرن هفتم هـ . ق بر روی آن مسجدی ساخته شد. به اعتقاد این گروه از محققین سبک تزیینات، گچ بری ها، ستون بندی ها و طاق های مسجد عیناً شبیه به سبک معماری سلجوقیان است.

تاریخ تجدید بنای این مسجد معلوم نیست، اما محراب آن در تاریخ 676 هـ.ق ساخته شده است. این مسجد به همراه سایر اجزاء بافت قدیمی شهر به ویژه بازار و راسته های آن بارها مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است. مسجد جامع با دو در ورودی که از صحن بزرگ آن منشعب می شود، به بازار راه دارد.

این مسجد دارای آثاری از دوره های مختلف است:

مسجد جامع اورمیه

شبستان گنبددار قدیمی: هسته اولیه بنا را این مجموعه تشکیل می دهد و حاوی کلیه مشخصات معماری اسلامی است. به احتمال قریب به یقین این بخش مربوط به دوره سلجوقیان (قرن ششم هـ.ق) به بعد است. محراب مسجد با گچ بری نفیس در این قسمت قرار دارد و در تاریخ 676هـ.ق- در زمان حکومت ایلخانان- به بهترین نحو ساخته شده است.

مسجد جامع اورمیه

چهل ستون متصل به شبستان گنبددار: زمان ساخت آن جدیدتر از شبستان اولی به نظر می رسد و در خاک برداری از کف آن مقداری اشیای متعلق به دوره ایلخانان به دست آمده است. این چهل ستون به خاطر صدمات وارد ه چندین بار مرمت شده است.

حجره های قدیمی اطراف صحن مسجد: این حجره ها مربوط به اوایل دوره زندیه است. براساس سنگ نوشته موجود زمان احداث آن 1184 هـ.ق است.

بخش نوساز اطراف صحن: این مجموعه به جای بافت قدیمی ساخته شده و بیشتر مربوط به دو دهه اخیراست.

مصالح به کار رفته در اجزای مختلف ساختمان مسجد نیز متفاوت است. شبستان گنبددار و چهل ستون با دو نوع مصالح- قسمت تحتانی و قسمت های بالایی آن از آجر- ساخته شده است.

مسجد جامع اورمیه

 از مهم ترین عوامل تزیینی مسجد کتیبه های کوفی دور گنبد و گچ بری محراب آن است.

مسجد جامع اورمیه
دسته ها :
يکشنبه سیزدهم 11 1387

 

مسجد سردار یا ساعتلو

مسجد سردار در خیابان امام  و در امتداد راسته غلام خان ارومیه قرار دارد. این مسجد در دوره قاجار توسط "عبدالصمدخان" پدر"آقاخان"- جد اعظم "عظیم السطنه سردار"- ساخته شد. وی در سال 1330 هـ.ق ساعت بزرگی را بالای ورودی آن نصب می کند. به همین دلیل به این مسجد، مسجد "ساعتلو" نیز می گویند.

این مسجد از دو قسمت مجزا تشکیل شده است: قسمت اصلی و مهم مسجد را شبستان بزرگ آن تشکیل می دهد. شبستان دارای طرحی مستطیل شکل  به طول دوازده  و به عرض هجده متر است. گنبد این شبستان بر روی دوازده ستون سنگی هشت ضلعی قرار دارد. سرستون های آن به شیوه مقرنس تراش داده شده و زیبایی خاصی به این مسجد بخشیده است.

مسجد سردار یا ساعتلو

انتهای شبستان بزرگ، شبستان کوچک قرار دارد که با یک ورودی به داخل شبستان اصلی راه دارد. ابعاد طول و عرض آن ده در دوازده متر است و از نظر شکل همانند شبستان بزرگ، ولی ساده و بدون تزیین است. تمام مصالح به کار رفته در بنا- از دیوارهای طرفین تا قسمت های طاق و پوشش سقف- همه از آجرهایی به ابعاد20×22×5 سانتی متراست و با ملاط گچ و خاک شکل گرفته است. در انتهای شبستان بزرگ (قسمت غربی) که متصل به شبستان کوچک است، با تخته کوبی حدود یک فرش انداز را به صورت بالکن چوبی جهت استفاده بانوان در آورده اند.

مسجد سردار یا ساعتلو

از دیگر تزیینات مسجد می توان به کاشی های هفت رنگ با نقوش گل و بته به رنگ های زرد، صورتی، آبی، سبز و سفید اشاره کرد. محراب زیبای مسجد در داخل یکی از طاق نماهای ضلع جنوب شبستان قرار دارد. 

این محراب با کاشی های هفت رنگ به زمینه زرد با نقوش گل و بته به رنگ های آبی، صورتی، سفید و قهوه ای آرایش شده و آیه الکرسی در داخل یکی از حاشیه های دور محراب دیده می شود.

 تاریخ مرمت این مسجد به تاریخ 1330 هـ . ق در گوشه محراب آمده است. در بالای قوس محراب در یک کادر مربع مستطیل اسامی الله، محمد، علی، فاطمه، حسن و حسین نوشته شده است.

منبع: میراث فرهنگی استان آذربایجان غربی

دسته ها :
يکشنبه سیزدهم 11 1387

 

مفاخر و نام آوران استان قزوین

تاکنون رجال و مشاهیر بزرگ و نام آوری در زمینه های مختلف علمی، هنری، سیاسی و... از این سرزمین کهن برخاسته و هر یک توانسته اند با خلق آثار و اقدامات ارزشمند، تاثیری بسزا در پیشبرد فرهنگ ملی داشته باشند. شخصیت هایی چون عمادالدین زکریای قزوینی جغرافی دان و صاحب کتاب "عجایب المخلوقات"، حمدالله مستوفی مورخ و شاعر، عبید زاکانی شاعر و طنز پرداز، شهید ثالث، میرعماد استاد بزرگ خوشنویسی، ملا خلیل بن غازی قزوینی (ملاخلیلا) فقیه و مفسر دوره صفوی، عماد الکتاب خوشنویس چیره دست، رییس المجاهدین سردار گروه مردمی انقلاب مشروطه، سید اشرف الدین حسینی (نسیم شمال) طنزپرداز آزادی خواه، عارف قزوینی آزادی خواه و شاعر ملی، علامه علی اکبر دهخدا گردآورنده فرهنگ سترگ دهخدا، علامه محمد قزوینی محقق و مصحح متون ادبی، علامه سید ابوالحسن رفیعی استاد حکمت و فلسفه، ابوالحسن اقبال آذر (اقبال سلطان) خواننده چیره دست آواز ایران، لامع قزوینی شاعر معاصر، دکتر سید محمد دبیر سیاقی محقق و محصص متون ادبی، دکتر احسان اشراقی محقق و مورخ، محمد علی رجایی رییس جمهور شهید و...

منبع: میراث فرهنگی استان قزوین

دسته ها :
يکشنبه سیزدهم 11 1387

 

موسیقی در کردستان

کردستان را باید مهد موسیقی ایرانی قلمداد کرد، زیرا موسیقی کردی با موسیقی های باستانی ایران نسبتی تمام و کمال دارد. در میان انواع بی نظیر موسیقی کردی، "هوره" و "شمشال" از همه قدیمی ترند. قدمت برخی از انواع موسیقی، به بیش از هزار سال و حتی به پیش از ظهور اسلام در ایران می رسد.

موسیقی کردی را از لحاظ قدمت شاید بتوان به دو گروه تقسیم کرد:

موسیقی باستانی که با عناوینی چون هوره، موره، لوره و سیاچمانه (سیاه چشمان)، چوپی و نغمه های سماعی- سنتی شناخته می شود و عموماً بدون کلمات اضافی بر اشعار ده هجایی استوار است. نوع آیینی این موسیقی، مرثیه گون و وصف حال آن را حقیقی و نوع غنایی آن را مجاز می دانند.

گروه دوم در برگیرنده نغماتی چون صمد لچکی، مقام الله ویسی، مقام کوچه باغی، صمد مسگری و ترانه های ملودیک است که بر اشعار مجازی و گاه عروضی استوارند.

بیت خوانی:

در کردستان نوع دیگری از موسیقی وجود دارد که به آن "بیت خوانی" می گویند که احتمالاً مترادف "گاتاخوانی" یا "گاساخوانی" است. بیت خوانی مبتنی بر نغمه ای کاملاً ساده و بدون رعایت وزن و قافیه و نظم است که در بیان جنگ سرداران و بزرگان دینی و آیینی و ملی اجرا می شود.

اصولاً موسیقی در کردستان در چند بخش اجرا می شود:

موسیقی مقامی:

 مقام های کردی عبارت اند از: الاویسی، هیران و قطار. در این مقام ها نوازندگان شماری از گوشه های موسیقی ملی ایران را که در دستگاه ها و مقام های موسیقی ملی تجلی یافته، به سبک ویژه ای می نوازند.

بخشی از گوشه های موسیقی مقامی کهن ایران در این سرزمین حفظ شده است. مقام های موسیقی کردی از نظر پیوستگی فرهنگی کردها با سایر اقوام ایرانی و نیز دارا بودن جلوه های کهن موسیقی ایرانی، از ارزش بسیار برخوردار است.

موسیقی آوازی:

این موسیقی در دو سبک و شیوه به نام های هوره و سیاچمانه اجرا می شود. به نظر می رسد که واژه هوره از "اهورا" یا "اهوره" گرفته شده باشد. "هوره" آوازهای کهن است که در بعضی از انواع آن، روایت های مربوط به ادیان باستان ایرانی و تقدس " آگر" (آتش) یافت می شود. اشعار آن مجازی است و از این لحاظ شباهت با اوستا دارد.

در گذشته اوستا را با لحنی آهنگین می خواندند. به این ترتیب شاید بتوان گفت هوره خوانی" همان "اهوراخوانی" بوده که در وصف "سرور دانایان" خوانده می شد.

موسیقی مذهبی: موسیقی مذهبی به دو صورت اجرا می شود:

موسیقی عزا:

که چمری نیز نامیده می شود، مراسمی است که در سوگ بزرگی، پهلوانی و یا رییسی اجرا می شود. شیوه اجرای مراسم و عظمت آن یادآور سوگ سیاوش است.

نوای ماه رمضان:

(سحری و بیدار باش) نوای ویژه ماه رمضان که در زمان سحر و مغرب برای آگاهی مردم اجرا می شود، دارای دو نوا و ریتم است.

موسیقی در کردستان

موسیقی حماسی:

این موسیقی به نام "هه ل په رکی" یا "هه ل په رین" شهرت دارد و به معنی حمله کردن است. این رقص قدمتی بسیار کهن دارد و از روزگار پرستش خدایان در دوران مهرپرستی که در مهرابه ها اجرا می شد، به یادگار مانده است.

مراسم "هه ل په رکی" عبارت از هفت ریتم اصلی است که به ترتیب با ساز و همراهی اجرا کنندگان انجام می شود. ریتم آن از کند و آرام و گریان شروع می شود و به ریتم هیجانی (سجار) پایان می یابد. در میان آن ریتم های دیگری مانند سی پا، فتاحی و پشت پا، زنگی و خانومیری، فتاح پاشایی، گه ریان، شه لان، چه پی، سقزی، کرماشانی و مریوانی نیز با دوزله و ضرب اجرا می شود.

ریتم های "هه ل په رکی" شامل ریتم های گریان، چپ و راست. لبلان، خان امیری، سجار، شلان و آروغان است. از این میان ریتم چپ و راست (فتاحی و پشت پا) در همه مناطق عشایر ایران اجرا می شود.

ریتم گریان در منطقه سنندج و اطراف آن تا مرزهای سقز در شمال و همدان و کرمانشاه در جنوب اجرا می شود. در مریوان ریتم سه پا معروف به راستا و "هه ل گردن" اجرا می شود.

مراسم ذکر در تکیه های دراویش قادری با نواختن دف و نی در جم خانه های اهل حق در کرمانشاهان و اورامانات با نواختن دف و تنبور اجرا می شود.

رقص سونه یا رقص مرغابی با آهنگ لبلان اجرا می شود.

موسیقی سوارکاران:

مراسم اسب دوانی در سراسر روستاها و دشت های استان کردستان با آیین و مراسم خاص، در جشن ها و آیین های ملی مردم انجام می شود.

این مراسم با نوای سواران که از ریتم تندی برخوردار است. همراه می شود. در مراسم عروسی- چون در روستاها عروس را با اسب به خانه داماد می برند- نوای سواران با ریتمی آرام و ملایم اجرا می شود.

موسیقی در کردستان

سازهای محلی

شمشال: از قدیمی ترین و رایج ترین سازهای کردستان، شمشال است که در واقع همان نی چوپان است و از لوله فلزی ساخته شده و در مراسم عروسی و شادی همراه با آواز به صورت تک نوازی به کار می رود. این ساز در عزا نیز کاربرد دارد.

دف: یکی از سازهای سنتی خانقاه است که در مراسم ذکر نواخته می شود و گاهی با "طاس" همراه است.

طاس: سازی کوبه ای است که کاسه آن از جنس مس است و روی آن پوست می کشند و با چوب، تسمه چرمی یا لاستیکی بر آن می کوبند. استفاده از طاس در مرحله ذکر و قیام صورت می گیرد.

از دیگر سازهای محلی می توان از سورنا، دوزله و نرم نای نام برد که با آنها همه نوع آهنگی نواخته می شود. این سازها به ویژه در آهنگ های رقص که با دهل، دایره یا تمبک همراهی می شود، کاربرد دارد. توسط این ساز نغماتی با عناوین حیران، گریان، فتاح پاشایی، لبلان، زنگی، زنگی، سه جار و شلان اجرا می شود.

منبع:سیمای میراث فرهنگی کردستان

دسته ها :
يکشنبه سیزدهم 11 1387

 زندگینامه آیت الله العظمی خامنه ای

 

 گذار تقویم، بیست و هشتم صفر سال 1318 هجری شمسی را نشان می داد که منزل محقر و ساده پدریش با تولد ایشان که دومین فرزند خانواده بود حال و هوای تازه یافت. پدر معظم له از علمای زاهد و بنام مشهد بود که سالها در این شهر منبع فیوضات بسیاری برای طلاب به شمار می رفت. دوران کودکی را در دامان مادری که از شیفتگان خاندان اهل بیت اطهار بود گذراند و به تدریج با ملکات اخلاقی یک خانواده روحانی و اهل علم خو گرفت و آشنا شد. پدر ایشان حجت الاسلام حاج سید جواد خامنه ای و مادرشان صبیه حجت الاسلام سید هاشم نجف آبادی، سعی بلیغی در تربیت فرزند خود داشته و در دوران طفولیت زمینه شناخت و آشنایی او را با معارف اسلامی فراهم ساختند.

جد ایشان آقا سید حسین خامنه ای از علمای آذربایجانی های مقیم نجف  و از روحانیون مشهور و مبارز دوران مشروطه بود. او نماینده مردم تبریز در مجلس شورای ملی شد و علیه نابسامانی موجود در جامعه و استبداد پهلوی قیام کرد و پس از سالها مبارزه، در تبریز به شهادت رسید. سید علی خامنه ای از چهار سالگی آموزش قرآن را در مکتب خانه آغاز کرد و در هفت سالگی راهی دبستان شد و پس از پایان تحصیلات دوران ابتدایی، دوره سه ساله سیکل اول دبیرستان را پشت سر گذاشته و به موازات طی دروس کلاسیک به تحصیلات طلبگی در مدرسه نواب ادامه داد و در سن 18 سالگی همزمان بااخذ دیپلم متوسطه موفق به گذراندن دروس سطح در نزد پدرشان و اساتید دیگر حوزه مشهد مانند حاج هاشم قزوینی و حاج سید احمد مدرس یزدی شد. ایشان سپس دو سال از درس خارج خود را در مشهد در خدمت آیت الله میلانی گذراند و شوق آشنایی با حوزه های علمیه جهان تشیع و موانست با شیوه های تدریس در مراکز علمی اسلامی او را در سال 1326 به نجف کشاند و مدت دو سال در آنجا اقامت کرد. اواخر سال 37 به قم عزیمت کرد و در محضر اساتیدی چون آیت الله العظمی بروجردی، حضرت امام خمینی و آیت الله العظمی حائری به کسب فیض پرداخت. او که در حوزه علمیه مشهد نشو و نما نموده و جوانه های نبوغ و استعداد در وجودش متبلور شده بود، در حوزه قم و در محضر درس امام خمینی با فقه و اصول خو گرفت و عطر مبارز و شمیم نهضت را شنید و به جان خریدار شد. ایشان همچنین در مدت اقامت در قم از محضر درس فلسفه علامه طباطبایی استفاده نمود.

شروع مبارزات:

حوزه علمیه قم در سال 41 با ندای حضرت امام خمینی (ره) به پا خاست و شوری دیگر در این مرکز علم و تقوی و جهاد پدید آمد. ندای قیام و مبارزه از حوزه علیمه قم به سایر حوزه های علمیه دینی نیز منتقل گردید که مهمترین آنها حوزه بزرگ مشهد بود. آیت الله العظمی خامنه ای در این مورد نقش سازنده و عظیمی را ایفا نمود و ضمن فعالیتهایی که در قم داشت ارتباط خود را با علما و طلاب مشهد تقویت کرد، و کوشید با استفاده از فعالیتهای سایر علمای خراسان هرچه بیشتر و بهتر طلاب را تجهیز نمایند. این فعالیتها آنچنان موثر و چشمگیر بود که در سال 42 از طرف امام مأموریت یافتند سه پیام را به مشهد ببرند. سه پیامی که با محرم سرنوشت سازی که 15 خرداد در آن اتفاق افتاد ارتباط داشت.

پیام اول: برای علما، خطبا و منبریها و سران هیئتهای مذهبی، درباره حمله به اسرائیل و مساله فیضیه.

پیام دوم: برای مرحوم آیت الله میلانی.

پیام سوم: برای حاج آقا حسن قمی.

این رسالت بخوبی به انجام رسید و پیامها توانست موجب تشدید مبارزات در خراسان گردد. آیت الله العظمی خامنه ای در این سفر گوشه هایی از این پیامها را در شهرهای بین راه روی منبر برای مردم خواندند و همه جا بذر قیام را پاشیدند. سپس با تنی چند از دوستان متعهد قرار گذاشتند به شهرهای مختلف استان سفر کنند و به ترتیبی که امام خمینی معین فرموده بودند. از روز هفتم محرم آن سال، مسائل روز و اوضاع سیاسی و اجتماعی و مساله فیضیه و نقشه های پنهانی رژیم را برای مردم شرح دهند و این بدان علت بود که پس از جریان انجمنهای ایالتی و ولایتی و قضایای رفراندوم قلابی شاه و ضدیت او با اسلام و علماء و روحانیت و فاجعه ای که درفیضیه پدید آمد و نیز عزای عمومی نوروز سال 42 زمینه برای قیام عمومی علیه رژیم ستمشاهی پدید می آمد.  محرم آن سال بهترین موقعیت را به دست داد، لذا امام و روحانیت به بهترین نحو از آن استفاده کردند.  و از روز هفتم مطالب اساسی و حقایق با نهایت صراحت برای مردم بیان گردید و مقرر شد تا چهره منفور شاه از پس نقاب اصلاح طلبی برای مردم آشکار گردد. سهم آیت الله العظمی خامنه ای شهر بیرجند شد که مرکز قدرت و سیطره رژیم و به اصطلاح تیول اسدالله علم نخست وزیر وقت بود. حضرت آیت الله العظمی خامنه ای پس از ورود به بیرجند از روز سوم محرم منبر می روند و با آگاهی بخشیدن به مردم نهضت را شروع می نمایند. ایشان روز هفتم محرم که جمعیت کثیری در مجلس شرکت کرده بودند قضایای مدرسه را با حالی پر شور و بیانی گیرا گفته و مردم را بطور عجیبی متأثر و آگاه می کنند. این منبر در شهر خیلی صدا می کند و فردا صبح در مجلس دیگری که در منزل شخصی بود جمعیت عظیمی می آیند و آنجا نیز مسائل روز مطرح می گردد. شهر بیرجند در این دو روز به شدت منقلب شده بود و مردم آمادگی خاصی پیدا کرده بودند. صبح روز نهم (روز تاسوعا) حضرت آیت الله العظمی خامنه ای منبر داغی می روند و اوضاع به گونه ای می شود که عوامل رژیم به شدت نگران می شوند. و با اینکه در روزهای تاسوعا و عاشورا معمولا روحانیون را دستگیر نمی کردند ولی از شدت وحشت ایشان را دستگیر می کنند. ایشان را 2 روز در بیرجند نگه می دارند و سپس به مشهد برده و به تحویل ساواک مشهد می دهند اما همین دستگیری نیز اثر مهمی در بیداری مردم می گذارد. اثرات این فعالیتها و پیامها به گونه ای بود که در محرم آن سال مشهد پس از تهران بیشترین دردسر را برای رژیم فراهم کرد. به همین علت طاغوت با حضرت آیت الله العظمی خامنه ای که رسول آن پیامها بود و خود نقش اساسی در قیام مردم داشت با شدت و خشونتی برخورد کرد که تا آن موقع سابقه نداشت با روحانیون اینگونه رفتاری بشود. یعنی ابتدا ایشان را به ساواک و از آنجا به زندانی مخروبه در دژبان می برند که حتی از وسایل اولیه زندان هم محروم باشند. پس از آزادی از زندان مجددا به مبارزه پرداخته و با دوستان قرار می گذارند هرکدام به یک نقطه از کشور بروند و حقایق را افشا نمایند. این سفرها و حرکت دسته جمعی آن هم پس از 15 خرداد و بازداشت حضرت امام، بسیار ارزشمند بود و دامنه آن که اکثر شهرها و روستاها را در بر می گرفت رژیم را مستأصل و وحشت زده کرد و لذا عکس العمل شدیدی نشان داد.

ماه رمضان سال 42 که مصادف با  سالگرد رفراندوم قلابی شاه بود، امام خمینی در حبس بودند اما در غیاب ایشان روحانیت و بخصوص شاگردان نزدیک امام به کار پرداختند و برای آگاهی دادن به مردم به اطراف کشور رفتند. ایشان در کرمان دو سه روزی به سخنرانی و دیدار و مذاکره با علما و طلاب و افراد مبارز می پردازند وسپس به زاهدان می روند. در زاهدان در مسجد جامع منبر می روند که استقبال خوبی از سوی مردم  می شود. شب شانزدهم رمضان که تولد حضرت امام حسن مجتبی (ع) بود سخنرانی داغ و پرشوری ایراد کرده و صراحتا مسائل را مطرح می نمایند که همان شب توسط ساواک دستگیر و با هواپیما به تهران فرستاده می شوند. ایشان را به زندان قزل قلعه تحویل می دهند و حدود دو ماه این زندان طول می کشد که مدتی به صورت انفرادی و همراه با توهین و شکنجه های شدید بود. با وجود این، پس از آزادی، اولین اقدام ایشان که نشان دهنده شجاعت معظم له است، رفتن به دیدار امام در منزلی واقع در قیطریه، که زندان محترمانه!! ایشان بود، می باشد. معظم له به همراهی ده نفر دیگر از روحانیت جلسه ای تشکیل داده و درباره ایجاد تشکیلاتی مخفی به مذاکره می پردازند. هدف از تشکیلات، متشکل کردن کلیه فعالیتهای حوزه علمیه قم و سپس مردم در جهت و خط امام بود. در سال 44 این تشکیلات لو می رود و آیت الله العظمی خامنه ای به تهران آمده و در تهران با آقای هاشمی رفسنجانی همخانه می شوند. مدتی قبل از این حادثه مقام معظم رهبری به علت ترجمه کتاب آینده در قلمرو اسلام مجبور به ترک شهر مشهد شدند زیرا مطالب این کتاب و بخصوص مقدمه و پاورقی های ایشان، ساواک را به شدت نگران کرده بود. ساواک کتاب را در چاپخانه توقیف کرده و دو نفر از مسئولین چاپخانه را دستگیر می کند، و با این وجود کتاب از طریق دیگر چاپ و پخش می شود.

روز چهاردهم فروردین 46 حضرت آیت الله العظمی خامنه ای در مشهد برای چندمین بار دستگیر و زندانی می شوند این بار زندان ایشان حدود چهار ماه طول می کشد. پس از آزادی در مشهد اقامت می کنند و به کارهای دینی و علمی بخصوص تشکیل کلاسهای تفسیر قرآن کریم می پردازند و ضمن آن به سازماندهی طلاب مشغول می شوند. در زلزله ویرانگر منطقه فردوس و کاخک و گناباد که خرابی و تلفات زیادی به بار آورد حضرت آیت الله العظمی خامنه ای با تعدادی از روحانیون و طلاب و بازاریان به آن سامان رفته و بطور چشمگیری اوضاع را مرتب نمودند. ساواک بیشتر از قبل نسبت به ایشان حساس شده و بارها درس تفسیر ایشان را تعطیل کرد. در سال 46 مجددا ایشان در قم دستگیر شده ولی همان روز آزاد می شوند. در سال 49 پس از فوت مرحوم آیت الله حکیم در رابطه با تبلیغ خط امام و مرجعیت ایشان دستگیر شدند و مدت بیش از چهار ماه در زندان بودند و پس از آزادی مجدداً به فعالیت پرداختند. از جمله در تهران در انجمن اسلامی مهندسین در محرم سال 49 شبهای تاسوعا و عاشورا درباره حدیث (من رای سلطان جائرا .....) سخنرانی بسیار پرشور و حماسه ای کردند که همه را تحت تأثیر قرارداد و پس از آن گروههای مسلح زیر زمینی با ایشان تماس گرفته و در ارتباط با همین گروههای مسلح در سال 50 پس از عملیات انفجار دکلهای برق در هنگام جشنهای دو هزار و پانصدمین سال ستمشاهی، ایشان دستگیر و این بار تحت شکنجه های شدید قرار می گیرند و در سلولی تاریک و نمور و بدون هیچگونه روشنایی زندانی می شوند. و علیرغم این همه فشار، با مقاومت دلیرانه این روحانی شجاع و آزاده روبرو می شوند و نمی توانند از او چیزی بدست آورند، به ناچار پس از پنجاه و چند روز (حدود دو ماه) وی را آزاد می سازند. ایشان دوباره به فعالیت مشغول می شوند. این بار مسجد امام حسن که آن موقع مسجد کوچکی بود به پایگاه ها اضافه می شود و آیت الله العظمی خامنه ای در آن به اصرار عده ای از علاقمندان به اقامه نماز جماعت و درس تفسیر می پردازند. و بدین ترتیب علاوه بر ارتباطهای مخفی و محدود، ارتباط مستقیم شبانه روزی از طریق مسجد با توده های مردم نیز اضافه می شود. بعد از مدتی از ایشان برای امامت جماعت مسجد کرامت نزدیک باغ نادری مشهد که یکی از شلوغترین و حساسترین نقاط این شهر است، دعوت به عمل می آید که به علت ازدحام مردم و استقبال شدید توده های انبوه، ساواک مسجد را برای مدتی تعطیل می کند. این نوع فعالیت خیلی موثر بوده مورد توجه همه به خصوص شهید مطهری و شهید باهنر قرار گرفت.

مرحوم آیت الله طالقانی صریح می گفتند که آقای خامنه ای امید آینده است و مشهد که می روید حتما با ایشان دیدار نمائید. این فعالیتها موجب شد که ایشان تحت مراقبت ویژه بوده و همواره با احضار به ساواک مورد بازجویی قرار گیرند و یا منزل ایشان را محاصره و از رفت و آمد افراد ممانعت به عمل آورند وبه تدریج درسهای ایشان را نیز با زور تعطیل نمایند.

و بالاخره هم در دیماه سال 53 ایشان را دستگیر و به تهران آورده در زندان و شکنجه گاه مخوف ساواک یعنی کمیته مبارزه با خرابکاری به طور انفرادی محبوس می کنند. این دوره از زندان حدود دو ماه به طول انجامید و تمام این مدت در سلولهای انفرادی یا دو سه نفره همراه با شکنجه های شدید گذشت. علیرغم همه این فشارها و شکنجه ها ساواک مخوف شاه، نتوانست پی به اسرار این شاگرد مقاوم امام ببرد و حتی نتوانست مدرکی ولو کوچک از ایشان به دست آورد که وی را به دادگاه بفرستد و محکومیتی برای او بگیرد. لذا به ناچار در زمستان 54 ایشان را رها ساختند و معظم له دوباره به مشهد رفتند و باز مبارزه و جهاد خستگی ناپذیر را دنبال کردند. این بار مسئولیتها بسیار شدیدتر از گذشته بود. با اوج گرفتن مبارزات و آشکار شدن انحراف در سازمان منافقین و احساس روحانیت و مردم به لزوم تشکلی اسلامی که در رأس آن به جای افراد عادی و سیاسی افرادی روحانی و آشنای به فقه و سیاست باشند، در مشهد هسته اولیه تشکلی اسلامی با رهبری امام و مدیریت روحانیت متعهد و انقلابی شکل یافت. خبر این تشکیلات را به زندان برای علمای دربند مثل آقای هاشمی رفسنجانی و .... می فرستند و آنها هم تأیید می کنند. شهید مطهری هم در همان سال در پیامی که از نجف از طرف امام آورده بودند مبارزین سابقه دار را گردهم جمع می کنند.  همین ارتباطات باعث گردید که تظاهرات عظیم سالهای 56 ـ 57 سازمان یابد که نقش آیت الله العظمی خامنه ای در پایه گذاری این تشکل بسیار قابل توجه است. آن هم تشکلی که به خاطر خدا و جهاد و شهادت پدید آمده بود نه برای قدرت طلبی و به دست آوردن موقعیت و مقام.

تبعید به ایرانشهر:

در گیرودار این فعالیتها و در نقطه اوجگیری انقلاب اسلامی در سال 56 رژیم ستمگر با نهایت خشونت ایشان را دستگیر می کند و پس از چند شب زندان ایشان را به ایرانشهر تبعید می نماید. اما تبعید و آب و هوای گرم و دمدار ایرانشهر کمتر از آن بود که این مظهر جهاد و تلاش و مبارزه را آرام سازد. بلکه آنجا نیز از فرصت استفاده کرده در ایجاد وحدت و همبستگی بین نیروهای مبارز آن سامان و نیز وحدت بین برادران شیعه و سنی می کوشند و موفقیت زیادی به دست می آورند. و با تماس با مردم و تبلیغ و برطرف ساختن مشکلات و محرومیتهای این استان نقش مهمی در توجه مردم به امام و روحانیت و اسلام و انقلاب ایفا می کنند. انفاقاً در آن سال در ایرانشهر سیلی می آید که منجر به بی خانمان شدن و صدمه دیدن عده زیای از مردم می شود.آیت الله العظمی خامنه ای با استفاده از تجربه فردوس و گناباد یک گروه از روحانیون و طلاب را بسیج می کنند. و گروه امداد روحانیت را تشکیل می دهند. و این گروه به قدری در کار امداد و تبلیغ و تحریک و تشجیع مردم موفق می شود که ساواک وحشت می کند. ایشان را احضار کرده و رئیس ساواک به معظم له می گوید:

(دیشب در کمیسیون امنیت شهربانی به ساواک گفتم شما چقدر بی عرضه هستید که هیچ کاری نکردید. یک تبعیدی ببینید اینجا چه اوضاعی درست کرده!).

این تبعید تا سال 57 طول می کشد و در این سال با اوجگیری انقلاب و بیرون رفتن کنترل اوضاع از دست رژیم، آیت الله العظمی خامنه ای به مشهد باز می گردند و بیش از پیش به فعالیت می پردازند.

 فعالیتهای دوران انقلاب

شورای انقلاب اسلامی:

مسلماً پس از مقام رهبری یکی از مهمترین ارکانی که در پیروزی انقلاب و اداره آن پس از پیروزی نقش اساسی داشته است، شورای انقلاب اسلامی است. آیت الله العظمی خامنه ای در مورد اعضا شورای انقلاب می فرمایند: (البته شورای انقلاب به مقتضای مصلحت روز، افراد دیگری را هم پذیرفت که دارای خطوط سیاسی دیگری بودند و به تدریج چهره آنها روشن گردید اما آن گروه که پایه و اساس انقلاب بودند و حافظ اصول و حدود و معیارها بیشتر همین برادران بودند. اینها با همه سختیهایی که کار با افراد لیبرال و مهره هایی مانند بنی صدر در برداشت به خاطر انقلاب و مصالح امت اسلامی تحمل کردند و با سعی و کوشش کارها را به سامان رساندند ضمن اینکه در مواقع لزوم در مقابل آن افراد مقاومت لازم را می نمودند).

کمیته استقبال از امام:

هسته اصلی تظاهرات و راهپیمایی ها، در سالهای 56 ـ 57 گروههایی بودند که تحت مدیریت شهید مظلوم آیت الله بهشتی و شهید مطهری و شهید باهنر و یارانشان اداره می شدند. و هسته های اصلی در شهرستانها نیز روحانیونی از قبیل شهید آیت الله صدوقی، شهید آیت الله دستغیب و........ بودند که در ارتباط با هسته اصلی قرار داشتند. در استان خراسان شاخص ترین فرد روحانیت مبارز حضرت آیت الله خامنه ای بود که در مرکزیت همه تظاهرات و راهپیمایی ها قرار داشتند. حاصل این جریانات به فرار شاه و بازگشت امام خمینی انجامید و برای اداره امور استقبال کمیته استقبال از امام پدید آمد که پایگاه آن در مدرسه رفاه بود. امام که به کشور تشریف آوردند کمیته های مختلف در مدرسه رفاه و علوی تشکیل و یا اگر قبلا تشکیل شده بود به کار خود با نظم و جدیت بیشتری ادامه داد. آیت العظمی خامنه ای مسئولیت تبلیغات دفتر امام را به دوش گرفت و این قسمت از کار را که بسیار کارشاق و پر زحمتی بود بخوبی اداره کردند. خاطرات این روزهای پر هیجان که هر لحظه خبری نو و حادثه ای جدید پدید می آمد و ملت ما پایه های ستم دو هزار و چند ساله خودکامان و جلادان شاهنشاهی را در هم می ریخت باید به طور جداگانه نوشته شود. اما از بین همه آنها، باید گفت ا آیت الله العظمی خامنه ای بخوبی توانستند توطئه ها را به بهترین نحو خنثی نمایند.

اولین مقاله از صدای جمهوری اسلامی:

از کارهای خوبی که در دفتر تبلیغات امام صورت گرفت انتشار نشریه ای به نام امام بود که به یاد اقامت امام در تهران چند شماره منتشر گردید. حضرت آیت الله خامنه ای چند مقاله در این نشریه به یادگار نوشتند و جالب است که روز 22 بهمن که رادیو به دست مردم افتاد مقاله ای که ایشان تحت عنوان «پس از نخستین پیروزی» نوشته بودند اولین مقاله ای بود که در رادیو خوانده شد.

مأموریت به سیستان و بلوچستان:

در فروردین ماه 58 از طرف امام خمینی مامور رسیدگی به اوضاع و خواسته های استان سیستان و بلوچستان شدند و خدمات ارزنده ای در آن سامان به مردم محروم و رنجدیده آن استان نمودند.

  

نماینده شورای انقلاب در وزارت دفاع:

در سال 58 نماینده شورای انقلاب اسلامی در وزارت دفاع شدند و سپس مسئولیت معاونت وزیر دفاع را نیز پذیرفتند و در این مسئولیتها خدماتی ارائه کردند.

سرپرستی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی:

در سال 58 حضرت آیت الله خامنه ای سرپرستی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به عهده گرفته و توانستند آنجا را سر و سامان دهند.

رسیدگی به امور دانشجویان:

آیت الله العظمی خامنه ای همیشه مورد توجه نسل جوان و دانشگاهی بوده و لذا بنا به تمایل امام، دانشجویان مسائل خود را با ایشان در میان می گذاشتند.

امامت جمعه تهران:

پس از فوت مرحوم آیت الله طالقانی امام امت طی حکمی آیت الله العظمی خامنه ای را به امامت جمعه تهران منصوب فرمودند.

نمایندگی مجلس شورای اسلامی:

با شروع انتخابات مجلس شورای اسلامی دوره اول، آیت الله العظمی خامنه ای از سوی ائتلاف بزرگ که از روحانیت مبارز تهران و حزب جمهوری اسلامی و سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی و برخی دیگر از انجمنها و سازمانها و گروههای اسلامی متشکل بود نامزد نمایندگی مجلس از تهران گردیدند و با اکثریت عظیم حدود یک میلیون و چهارصد هزار رای در دور اول به مجلس راه یافتند. در سال 59 از طرف امام به سمت مشاور معظم له در شورای عالی دفاع انتخاب گردیدند. در روز ششم تیرماه 1360 یعنی یک روز قبل از حادثه عظیم هفتم تیر در حالی که در خانه خدا (مسجد ابوذر) مشغول سخنرانی بودند مورد سوء قصد ناجوانمردانه منافقین قرار گرفته به شدت زخمی می شوند و به بیمارستان منتقل می گردند. اما خداوند متعال وجود پر برکت ایشان را برای خدمت به ملت مسلمان ایران حفظ کرده و به زودی پس از اینکه سلامت خود را باز یافتند دوباره همچون گذشته پرشور و با نشاط به انجام وظیفه در سنگرهای مختلف پرداختند.

نماز جمعه تاریخی:

سخنان ارزشمند امام جمعه تهران در نماز جمعه دشمن شکن مجموعه ای از معارف اسلامی و تحلیلهای سیاسی و رهنمودهای ارزنده است. و حماسه عظیم و پرشکوه نماز جمعه تاریخی و بی سابقه (مورخ 24/12/63) در حالی که انفجار در صف نمازگزاران چندین شهید و ده ها مجروح گرفته بود و موج انفجار جایگاه نماز جمعه را لرزانده و پاره های پیکر پاک شهدا را بر اندام دیگر نمازگزاران نماز جمعه پاشیده بود و از آسمان هواپیماهای آخرین مدل استکبار تهدید به بمباران می کرد و صبح آن روز تهران را بمباران کرده بود و صد هواپیما با شلیک مداوم خویش غوغائی بپا کرده بودند، ولی در سایه قدرت روحی امام جمعه و آرامش قلبی او و تأییدات الهی همه استوار و محکم برجای ماندند و صفها همچنان مرتب باقی ماند و امام جمعه با نهایت قدرت به خطبه ها ادامه داد بدون اینکه لرزشی در طنین صدای او پدید آید. و سپس نماز را در نهایت طمانینه و با توجه خاص خواند و دوست و دشمن را به شگفتی فرو برد و امام امت در پیام سال نو به آن اشاره کرده فرمودند: (من فراموش نمی کنم قصه روز جمعه را که آن طور با شکوه، با نورانیت و با استقامت گذشت، آن طور با طمانینه با آن صداهایی که می آمد. من ملاحظه می کردم، نگاه می کردم مخصوصاً نگاه می کردم ببینم در بین مردم چه وضعی هست. ندیدم حتی یک نفر را که تزلزلی در او پیدا بشود و آن وقت امام جمعه آن طور با آن طنین قوی صحبت کرد. مردم آن طور گوش کردند و فریاد زدند که ما برای شهادت آمدیم.)
حضرت آیت الله العظمی خامنه ای پس از انفجار مقر ریاست جمهوری توسط منافقین و شهادت شهیدان رجایی (رئیس جمهور) و دکتر باهنر (نخست وزیر)، با اکثریت قاطع آرا ملت به ریاست جمهوری برگزیده شدند و سپس در پایان دوره اول مجدداً توسط ملت به دومین دوره ریاست جمهوری انتخاب گردیدند. با رحلت جانگداز حضرت امام خمینی (ره) مجلس خبرگان در 14 خرداد 68 به اتفاق آرا، ایشان را برای رهبری انقلاب اسلامی و امت بزرگ اسلام انتخاب نمودند و تا امروز با صلابت و نورانیت انقلاب اسلامی را به سمت همان اهداف وصولی که امام بزرگوار ترسیم فرموده بودند، هدایت نموده اند و به لطف الهی تا ظهور صاحب اصلی انقلاب، حضرت بقیه الله الاعظم، ارواحنا له الفدا با قدرت و محبوبیت روز افزون آن را هدایت خواهند فرمود.

فعالیتهای دوران انقلاب

شورای انقلاب اسلامی:

مسلماً پس از مقام رهبری یکی از مهمترین ارکانی که در پیروزی انقلاب و اداره آن پس از پیروزی نقش اساسی داشته است، شورای انقلاب اسلامی است. آیت الله العظمی خامنه ای در مورد اعضا شورای انقلاب می فرمایند: (البته شورای انقلاب به مقتضای مصلحت روز، افراد دیگری را هم پذیرفت که دارای خطوط سیاسی دیگری بودند و به تدریج چهره آنها روشن گردید اما آن گروه که پایه و اساس انقلاب بودند و حافظ اصول و حدود و معیارها بیشتر همین برادران بودند. اینها با همه سختیهایی که کار با افراد لیبرال و مهره هایی مانند بنی صدر در برداشت به خاطر انقلاب و مصالح امت اسلامی تحمل کردند و با سعی و کوشش کارها را به سامان رساندند ضمن اینکه در مواقع لزوم در مقابل آن افراد مقاومت لازم را می نمودند).

کمیته استقبال از امام:

هسته اصلی تظاهرات و راهپیمایی ها، در سالهای 56 ـ 57 گروههایی بودند که تحت مدیریت شهید مظلوم آیت الله بهشتی و شهید مطهری و شهید باهنر و یارانشان اداره می شدند. و هسته های اصلی در شهرستانها نیز روحانیونی از قبیل شهید آیت الله صدوقی، شهید آیت الله دستغیب و........ بودند که در ارتباط با هسته اصلی قرار داشتند. در استان خراسان شاخص ترین فرد روحانیت مبارز حضرت آیت الله خامنه ای بود که در مرکزیت همه تظاهرات و راهپیمایی ها قرار داشتند. حاصل این جریانات به فرار شاه و بازگشت امام خمینی انجامید و برای اداره امور استقبال کمیته استقبال از امام پدید آمد که پایگاه آن در مدرسه رفاه بود. امام که به کشور تشریف آوردند کمیته های مختلف در مدرسه رفاه و علوی تشکیل و یا اگر قبلا تشکیل شده بود به کار خود با نظم و جدیت بیشتری ادامه داد. آیت العظمی خامنه ای مسئولیت تبلیغات دفتر امام را به دوش گرفت و این قسمت از کار را که بسیار کارشاق و پر زحمتی بود بخوبی اداره کردند. خاطرات این روزهای پر هیجان که هر لحظه خبری نو و حادثه ای جدید پدید می آمد و ملت ما پایه های ستم دو هزار و چند ساله خودکامان و جلادان شاهنشاهی را در هم می ریخت باید به طور جداگانه نوشته شود. اما از بین همه آنها، باید گفت ا آیت الله العظمی خامنه ای بخوبی توانستند توطئه ها را به بهترین نحو خنثی نمایند.

اولین مقاله از صدای جمهوری اسلامی:

از کارهای خوبی که در دفتر تبلیغات امام صورت گرفت انتشار نشریه ای به نام امام بود که به یاد اقامت امام در تهران چند شماره منتشر گردید. حضرت آیت الله خامنه ای چند مقاله در این نشریه به یادگار نوشتند و جالب است که روز 22 بهمن که رادیو به دست مردم افتاد مقاله ای که ایشان تحت عنوان «پس از نخستین پیروزی» نوشته بودند اولین مقاله ای بود که در رادیو خوانده شد.

مأموریت به سیستان و بلوچستان:

در فروردین ماه 58 از طرف امام خمینی مامور رسیدگی به اوضاع و خواسته های استان سیستان و بلوچستان شدند و خدمات ارزنده ای در آن سامان به مردم محروم و رنجدیده آن استان نمودند.

  

نماینده شورای انقلاب در وزارت دفاع:

در سال 58 نماینده شورای انقلاب اسلامی در وزارت دفاع شدند و سپس مسئولیت معاونت وزیر دفاع را نیز پذیرفتند و در این مسئولیتها خدماتی ارائه کردند.

سرپرستی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی:

در سال 58 حضرت آیت الله خامنه ای سرپرستی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به عهده گرفته و توانستند آنجا را سر و سامان دهند.

رسیدگی به امور دانشجویان:

آیت الله العظمی خامنه ای همیشه مورد توجه نسل جوان و دانشگاهی بوده و لذا بنا به تمایل امام، دانشجویان مسائل خود را با ایشان در میان می گذاشتند.

امامت جمعه تهران:

پس از فوت مرحوم آیت الله طالقانی امام امت طی حکمی آیت الله العظمی خامنه ای را به امامت جمعه تهران منصوب فرمودند.

نمایندگی مجلس شورای اسلامی:

با شروع انتخابات مجلس شورای اسلامی دوره اول، آیت الله العظمی خامنه ای از سوی ائتلاف بزرگ که از روحانیت مبارز تهران و حزب جمهوری اسلامی و سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی و برخی دیگر از انجمنها و سازمانها و گروههای اسلامی متشکل بود نامزد نمایندگی مجلس از تهران گردیدند و با اکثریت عظیم حدود یک میلیون و چهارصد هزار رای در دور اول به مجلس راه یافتند. در سال 59 از طرف امام به سمت مشاور معظم له در شورای عالی دفاع انتخاب گردیدند. در روز ششم تیرماه 1360 یعنی یک روز قبل از حادثه عظیم هفتم تیر در حالی که در خانه خدا (مسجد ابوذر) مشغول سخنرانی بودند مورد سوء قصد ناجوانمردانه منافقین قرار گرفته به شدت زخمی می شوند و به بیمارستان منتقل می گردند. اما خداوند متعال وجود پر برکت ایشان را برای خدمت به ملت مسلمان ایران حفظ کرده و به زودی پس از اینکه سلامت خود را باز یافتند دوباره همچون گذشته پرشور و با نشاط به انجام وظیفه در سنگرهای مختلف پرداختند.

نماز جمعه تاریخی:

سخنان ارزشمند امام جمعه تهران در نماز جمعه دشمن شکن مجموعه ای از معارف اسلامی و تحلیلهای سیاسی و رهنمودهای ارزنده است. و حماسه عظیم و پرشکوه نماز جمعه تاریخی و بی سابقه (مورخ 24/12/63) در حالی که انفجار در صف نمازگزاران چندین شهید و ده ها مجروح گرفته بود و موج انفجار جایگاه نماز جمعه را لرزانده و پاره های پیکر پاک شهدا را بر اندام دیگر نمازگزاران نماز جمعه پاشیده بود و از آسمان هواپیماهای آخرین مدل استکبار تهدید به بمباران می کرد و صبح آن روز تهران را بمباران کرده بود و صد هواپیما با شلیک مداوم خویش غوغائی بپا کرده بودند، ولی در سایه قدرت روحی امام جمعه و آرامش قلبی او و تأییدات الهی همه استوار و محکم برجای ماندند و صفها همچنان مرتب باقی ماند و امام جمعه با نهایت قدرت به خطبه ها ادامه داد بدون اینکه لرزشی در طنین صدای او پدید آید. و سپس نماز را در نهایت طمانینه و با توجه خاص خواند و دوست و دشمن را به شگفتی فرو برد و امام امت در پیام سال نو به آن اشاره کرده فرمودند: (من فراموش نمی کنم قصه روز جمعه را که آن طور با شکوه، با نورانیت و با استقامت گذشت، آن طور با طمانینه با آن صداهایی که می آمد. من ملاحظه می کردم، نگاه می کردم مخصوصاً نگاه می کردم ببینم در بین مردم چه وضعی هست. ندیدم حتی یک نفر را که تزلزلی در او پیدا بشود و آن وقت امام جمعه آن طور با آن طنین قوی صحبت کرد. مردم آن طور گوش کردند و فریاد زدند که ما برای شهادت آمدیم.)
حضرت آیت الله العظمی خامنه ای پس از انفجار مقر ریاست جمهوری توسط منافقین و شهادت شهیدان رجایی (رئیس جمهور) و دکتر باهنر (نخست وزیر)، با اکثریت قاطع آرا ملت به ریاست جمهوری برگزیده شدند و سپس در پایان دوره اول مجدداً توسط ملت به دومین دوره ریاست جمهوری انتخاب گردیدند. با رحلت جانگداز حضرت امام خمینی (ره) مجلس خبرگان در 14 خرداد 68 به اتفاق آرا، ایشان را برای رهبری انقلاب اسلامی و امت بزرگ اسلام انتخاب نمودند و تا امروز با صلابت و نورانیت انقلاب اسلامی را به سمت همان اهداف وصولی که امام بزرگوار ترسیم فرموده بودند، هدایت نموده اند و به لطف الهی تا ظهور صاحب اصلی انقلاب، حضرت بقیه الله الاعظم، ارواحنا له الفدا با قدرت و محبوبیت روز افزون آن را هدایت خواهند فرمود.

 

دسته ها :
يکشنبه سیزدهم 11 1387

 

(مسجد مناره، مسجد جامع بوکان، مسجد حمامیان)

مسجد مناره

مسجد مناره

مسجد مناره با فاصله کمی از مسجد سردار در ضلع شمالی خیابان امام و در محله امیر نظامی شهر ارومیه قرار دارد. این مسجد بنایی است با مناره ای بلند و در دوره قاجار توسط دو تن به نام "حاج علی یارخان" و "حاج یدالله خان امیر نظمی افشار" ساخته شده است.

مسجد مناره

مناره مسجد در گوشه جنوب شرقی آن قرار دارد و کاربرد آجر در آن از نظم و دقت بسیاری برخورداراست. پوشش سقف و ستون های تالار اصلی از چوب است. دیوارهای جانبی با آجر کاری منظم، به خوبی بند کشی شده اند. 

در حد فاصل بندهای مناره مسجد آجرهای لعابدار مربع شکل کوچک به صورت مارپیچ به کار رفته است و قسمت فوقانی مناره که با کاشی های هفت رنگ حاشیه سازی شده، حکایت از ذوق سازندگان بنا دارد.

 این ذوق در ساخت ستون های چوبی و تزیینات روی چوب و همچنین محراب این مسجد نیز دیده می شود.

مسجد جامع بوکان

مسجد جامع بوکان

این مسجد در بخش مرکزی و قدیمی شهرستان بوکان و در کنار تپه قدیمی مشهور به تپه قلعه سردار قرار دارد.

این مسجد شانزده گنبدی با طول و عرض 30×25 متر بر روی نه ستون احداث شده است. شش ستون اولیه آن از سنگ های آهکی تراش دار است. معمار این مسجد مرحوم "علی اصفهانی" از معماران ماهر و چیره دست آن زمان است.

مسجد حمامیان

مسجد حمامیان

این مسجد در کنار قریه حمامیان در شهرستان بوکان قرار دارد. بقایای مدرسه قدیمی حمامیان و وضوخانه آن همچنان سالم به جای مانده است. مسجد با نقشه مربع شکل و به صورت تک گنبدی با مصالح سنگ لاشه ای و آجر چهارگوش در بدنه و گنبد پوششی به صورت دو لایه بنا شده است. بعد از احداث بنای مسجد، مدرسه ای در جوار آن ساخته شد و در فاصله سی متری آن نیز وضوخانه ای در ضلع شمال غربی مسجد احداث شد. مؤسس این مسجد مرحوم "محمود آقایی ایلخانی زاده" و  معمار آن مرحوم "معمار باشی مراغه ای" است.

منبع: میراث فرهنگی استان آذربایجان غربی

تهیه و تنظیم: زهره پری نوش

دسته ها :
يکشنبه سیزدهم 11 1387

«یک نفر را مثل آقاى خامنه‌ای پیدا بکنید که متعهد به اسلام باشد و خدمتگزار، و بناى قلبى اش بر این باشد که به این ملت خدمت کند، پیدا نمى کنـید، ایشان را من سالهاى طولانى مى شناسم،.»

امام خمینى«قدس سره»

رهبر عالیقدر حضرت آیت الله سید على خامنه‌ای فرزند مرحوم حجت الاسلام والمسلمین حاج سید جواد حسینى خامنه‌ای ، در روز 24 تیرماه 1318 برابر با 28 صفر 1358 قمرى در مشهد مقدس چشم به دنیا گشود. ایشان دومین پسر خانواده هستند. زندگى سید جواد خامنه‌ای مانند بیشتر روحانیون و مدرسّان علوم دینى، بسیار ساده بود. همسر و فرزندانش نیز معناى عمیق قناعت و ساده زیستى را از او یاد گرفته بودند و با آن خو داشتند.

رهبر بزرگوار در ضمن بیان نخستین خاطره هاى زندگى خود از وضع و حال زندگى خانواده شان چنین مى گویند:

«پدرم روحانى معروفى بود، امّا خیلى پارسا و گوشه گیر... زندگى ما به سختى مى گذشت. من یادم هست شب هایى اتفاق مى افتاد که در منزل ما شام نبود! مادرم با زحمت براى ما شام تهیّه مى کرد و... آن شام هم نان و کشمش بود»

امّا خانه اى را که خانواده سیّد جواد در آن زندگى مى کردند، رهبر انقلاب چنین توصیف مى کنند:
«منزل پدرى من که در آن متولد شده ام ـ تا چهارـ پنج سالگى من ـ یک خانه 60 ـ 70 مترى در محّله فقیر نشین مشهد بود که فقط یک اتاق داشت و یک زیر زمین تاریک و خفه اى! هنگامى که براى پدرم میهمان مى آمد (و معمولاً پدر بنا بر این که روحانى و محل مراجعه مردم بود، میهمان داشت) همه ما باید به زیر زمین مى رفتیم تا مهمان برود. بعد عدّه اى که به پدر ارادتى داشتند، زمین کوچکى را کنار این منزل خریده به آن اضافه کردند و ما داراى سه اتاق شدیم»

رهبرانقلاب از دوران کودکى در خانواده اى فقیر امّا روحانى و روحانى پرور و پاک و صمیمی، اینگونه پرورش یافت و از چهار سالگى به همراه برادر بزرگش سید محمد به مکتب سپرده شد تا الفبا و قرآن را یاد بگیرند. سپس، دو برادر دوران تحصیل ابتدایى را در مدرسه تازه تأسیس اسلامى «دارالتعّلیم دیانتى» گذراندند.

دسته ها :
يکشنبه سیزدهم 11 1387

 

(مسجد چورس، مسجد داش آغلیان، مسجد سیدالشهداء)

آذربایجان غربی

مسجد چورس

این مسجد در شمال شرقی روستای "چورس" از توابع  چایپاره شهرستان خوی قرار دارد. این روستا در هفت کیلومتری جنوب شرقی بخش قره ضیاالدین و شمال شرقی شهرستان خوی واقع شده است.

نقشه مسجد به شکل مربع است. مسجد صحن ندارد و شبستان آن دارای چهار ستون سنگی تراشیده با سر ستون هایی با نقش ساده است. پوشش سقف مسجد به صورت طاق و گنبد است. محراب مسجد با اندود گچی به شکل ایوان که در دو طرف آن دو طاق کوچک وجود دارد، دیده می شود. مصالح عمده به کار رفته در این بنا سنگ و آجر است. نمای بیرونی مسجد در چهار ضلع آن دارای طاق نماست.

مسجد داش آغلیان

این مسجد در کوچه امیر دیوان شهرستان خوی قرار دارد و از مساجد آباد و دایر این شهر به شمار می رود. مساحت ساختمان مسجد در حدود چهار صد متر مربع است. سقف این مسجد بدون ستون چوب پوش است، همین امر یکی از ویژگی های معماری این مسجد محسوب می شود. بامی  شیروانی سقف آن را می پوشاند.

این مسجد دارای ایوانی با چهار ستون چوبی است. سر ستون ها کنده کاری شده اند. ستون های ایوان و رواق مسجد را به سه قسمت تقسیم کرده است. در وسط ستون ها این جمله دیده می شود:" از برکات حضرت مستطاب اجل مولانا الحاج شیخ عبدالوهاب النمازی دامه برکاته" که شاید تاریخ بنا یا تعمیر و یا بازسازی بعدی آن است.

در بنای مسجد از چوب، سنگ و آجر استفاده شده و بعد از پی ها، آجرها با ملاط آهک و شن روی هم چیده شده اند.

از جمله تزیینات این بنا گچ بری ساده ای است که در سراسر دیوارها با خطوط موازی به اندازه تقریبی پنجاه سانتی متر به چشم می خورد. همچنین در و پنجره بزرگ مسجد به سمت حیاط، دارای کاشی کاری زیبایی با آیات قرآن مجید است.

معمار ساختمان بیشتر ذوق و هنر خود را در برپایی طاق نما و تزیینات آجری پایه ها و هلال در مسجد انجام داده است. بالای این در، لوحه ای به ابعاد تقریبی 90×60 سانتی متر دیده می شود که حاوی نوشته هایی در چهار ستون است و متاسفانه به خاطر فرسایش آن خوانده نمی شود. در این مسجد، سنگی به نام "داش آغلیان" وجود دارد. این سنگ در محفظه ای نگهداری می شود و مورد احترام و زیارت مردم است.

مسجد سیدالشهداء

مسجد سیدالشهدا

این مسجد قاجاری در بخش مرکزی شهرستان خوی، در ضلع شمالی خیابان انقلاب قرار دارد. ساختمان مسجد شامل شبستانی یک طبقه با سه فرش انداز و یک راهروی ورودی است. ترکیب و تناسب تالار و دالان ورودی  بسیار هماهنگ و تزیینات آجری در داخل گنبدهای سقف و گوشواره های مربوطه بسیار جالب توجه است. این مسجد هشت ستون تراشیده سنگی و پانزده طاق گنبدی شکل دارد. در ساختمان مسجد از دو نوع مصالح استفاده شده، تا ارتفاع شصت سانتی متری از سنگ و از این قسمت به بعد با آجر ساخته شده است.

این مسجد دارای تزیینات آجری در گنبد، سقف و گوشواره هایی با طرح لوزی مدور، ستاره و رسم تزیین های هندسی است. در سنگ نوشته ای که در انتهای ورودی مسجد نصب شده، ترکیب "یا غفور یا وودود" دیده می شود که با احتساب حروف ابجد برابر 1323 هـ. ق است و تاریخ خود سنگ نوشته اول رمضان1327 هـ. ق را نشان می دهد.

منبع: میراث فرهنگی استان آذربایجان غربی

دسته ها :
يکشنبه سیزدهم 11 1387
مسجد شیخ

 

یکی دیگر از مساجد آباد و قدیمی شهرستان خوی مسجد شیخ است که در خیابان طالقانی و تقریباً روبروی بازار قدیمی این شهر قرار دارد. این مسجد در سال 1238 هـ . ق توسط " حسین خان بیات ماکویی"جهت اقامه نما "حاج شیخ محمد نمازی خوبی" ساخته شد. با این که بیش از صد و هشتاد سال از عمر این بنا می گذرد، ولی هم اکنون نیز از مساجد دایر و آباد خوی به حساب می آید.

این مسجد نام خود را از عالم فاضل و زاهد "حاج شیخ محمد" گرفته است. چون وی همواره در حال نماز خواندن بود، بدین جهت "نمازی" لقب گرفته بود. "حاج محمد" – داماد وی – در سال 1200 هـ.ق برای تدریس وی، مدرسه ای در کنار منزلش احداث کرد. این بنا هم اکنون نیز به نام مدرسه نمازی معروف است و تا به امروز صدها عالم به جهان اسلام تحویل داده است. این مجموعه زمانی مرکز علمی منطقه بود و طالبان علوم دینی را از قفقاز، ترکیه، زنوز، تسوج، ارومیه و نقاط دیگر به سوی خود جلب می کرد. در سال 1238هـ.ق در جنب مدرسه نمازی مسجد شیخ توسط حسین خان احداث شد تا مرحوم حاج شیخ محمد نمازی، نمازش را در آنجا اقامه نماید و از آن به بعد این مسجد به نام " مسجد شیخ" معروف شد.

ساختمان مسجد ساده و بدون تزیین است. در رواق آن چهار ستون سنگی وجود دارد و شش گنبد آجری سقف مسجد را می پوشاند.

ورودی مسجد از سمت خیابان به حیاط راه دارد و ورودی دیگر نیز در کوچه مقبره است. بر سر در این ورودی لوحه ای از مرمر دیده می شود. در کاشی کاری هلال یکی از پنجره های حیاط، تاریخ 396هـ.ق آمده است. محراب مسجد با مقرنس های گچی و گچ بری آیاتی از کلام الله مجید تزیین شده است.

منبع: میراث فرهنگی استان آذربایجان غربی

 

دسته ها :
يکشنبه سیزدهم 11 1387
 
تاثیر طب سوزنی در بهبود سردردهای تنشی .....

طب سوزنی در بهبود سردردهای تنشی سودمند است .
پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بررسی گروهی از بیماران مبتلا به سردرد تنشی ، تاثیر طب سوزنی را در بهبود آنان ارزیابی کردند .

این بررسی نشان می دهد ، بهره گیری از طب سوزنی لیزری ، تعداد و شدت حملات سردرد تنشی را کاهش می دهد.

مشروح این بررسی در مجله پژوهش های توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان منتشر شده است
دسته ها :
يکشنبه سیزدهم 11 1387
سودمندی عدس در کنترل قند خون دیابتی ها .....

مصرف عدس در کنترل قند خون مبتلایان به دیابت نوع دو موثر است.
 پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با انتخاب گروهی از بیماران مبتلا به دیابت نوع دو ، تاثیر مصرف روزانه 50 گرم عدس را بر میزان قند خون آنان بررسی کردند.

پژوهشگران پس از 6 هفته بررسی دریافتند: مصرف عدس ، میزان قند خون ناشتا را در این بیماران کاهش می دهد .

این بررسی همچنین نشان می دهد ، با مصرف روزانه عدس ، میزان کلسترول خون مبتلایان به دیابت نوع دو نیز کاهش می یابد .


 

 
دسته ها :
يکشنبه سیزدهم 11 1387
موج جدید حملات اینترنتى با ایمیل مى آید ......

SPAMfighter به نقل از مدیا نیوز وایر گزارش داد که به تازگى هرزنامه هایى مشاهده شده که با سوءاستفاده از نام و نماد FBI و IC3 به شدت در حال گسترش بوده، سیل آسا به رایانه کاربران هجوم مى برند.
 

همانند حملات گذشته، نسخه جدید این نوع هرزنامه نیز با اشاره به اسامى تعدادى از مدیران ارشد FBI و نیز مقامات مرکز شکایات جرایم اینترنتى (IC3) مى کوشد کاربران را بفریبد.

بر اساس این گزارش امروزه هرزنامه هایى نیز ظاهر شده که وانمود مى کند از سوى واحد ضدتروریسم یا واحد مبارزه با جرایم مالى FBI به دست کاربر رسیده است. در بعضى از این ایمیل هاى مزاحم نیز به دروغ عنوان مى شود که کاربر در یک لاتارى برنده شده یا اموالى به وى به ارث رسیده است و بر همین اساس او مى تواند مبالغ هنگفتى را مالک شود.

 به گفته کارشناسان، هرزنامه نویس ها براى اینکه به ادعاى خودشان این مبالغ را به کاربر برسانند، از وى اطلاعات شناسایى شخصى اش را درخواست مى کنند و حتى هشدار مى دهند که اگر کاربر از دستورات آنها سرپیچى کند، وى را تحت پیگرد قانونى قرار خواهند داد! منظور از اطلاعات شناسایى شخصى (که به اختصار PII نامیده مى شود) اغلب اطلاعاتى همچون نام گیرنده، شماره تلفن و اطلاعات مربوط به گذرنامه و مدارک بانکى اوست.

در یک رشته هرزنامه هاى مشابه نیز ایمیلى دیده مى شود که ادعا مى کند از سوى مرکز شکایات جرایم اینترنتى (IC3) ارسال شده، و گیرندگان به اخاذى متهم شده اند. این اسپم ها به کاربران هشدار مى دهد که باید این مبالغ را در یک مدت زمانى محدود بازگردانند و گرنه با دادرسى در دادگاه مواجه خواهند شد.

متخصصان امور با بیان اینکه چنین ایمیل هایى، هرزنامه بوده و براى گول زدن کاربران تولید مى شود، هشدار داده اند که کاربران نباید به چنین ایمیل هایى پاسخ دهند و از کلیک بر لینک هاى تعبیه شده در آنها نیز باید بپرهیزند.


دسته ها :
يکشنبه سیزدهم 11 1387
 
انتقال میکروب عامل زخم معده از مادر به کودک .....

انتقال از مادر به کودک ، مهمترین شیوه انتقال میکروب عامل زخم های گوارشی است.
 جدیدترین شماره نشریه بیماری عفونی کودکان نوشت: در بسیاری از موارد میکروب عامل زخم های گوارشی موسوم به هلیکوباکتر پایلوری از مادر به کودک منقل می شود.

نتیجه پژوهشی در ژاپن نشان می دهد: میکروب هلیکوباکترپایلوری  از فردی به فرد دیگر منقل می شود که در بیشتر اوقات این انتقال در دوره کودکی صورت می گیرد و بر اساس مطالعه انجام شده در ژاپن ، انتقال از مادر به کودک مهم ترین شیوه انتقال این میکروب است.

به گفته کارشناسان : با رعایت بهداشت فردی و استفاده نکردن از وسایل غذا خوردن دیگران  می توان آمار بروز زخم های گوارشی را در افراد جامعه کاهش داد.


دسته ها :
يکشنبه سیزدهم 11 1387

برخورد دو هواپیمای کی ال ام و لوفت هانزا در فرودگاه امام(ره) 

   
   
 
یک هواپیمای شرکت هوائی کی ال ام ساعت 3 بامداد امروز هنگام توقف کامل و اتصال به خرطومی خروجی مسافران در فرودگاه امام خمینی(ره) با یک هواپیمای مسافربری متعلق به خطوط هوائی لوفت هانزا که قصد عزیمت به فرانکفورت را داشت برخورد کرد.
بنابراین گزارش در این سانحه که بر اثر برخورد جزئی بال دو هواپیما به یکدیگر رخ داد به کسی آسیب وارد نشده است.
هواپیمای خطوط هوائی لوفت هانزا ساعتی قبل وارد فرودگاه امام خمینی(ره) شده بود و قصد داشت مسافران خود را به مقصد فرانکفورت سوار کند که این سانحه رخ داد.
تا زمان مخابره خبر عوامل آتش نشانی و کارشناسان فنی در محل حادثه حضور یافته و از سوار و پیاده شدن مسافران این دو هواپیما جلوگیری می‌کردند.
دسته ها :
سه شنبه اول 11 1387


قاتل تبعه فرانسوی هنوز در اصفهان است 

.   
 
مجید نادرالاصلی افزود: پس از این حادثه نیروهای امنیتی و اطلاعاتی به صورت آشکار و پنهان در تمامی نقاط شهر مستقر شدن تا عرصه برای این جانی تنگ شود.
نادرالاصلی اضافه کرد: ناامنی به طور قطع و یقین در هیچ کجای شهر اصفهان وجود ندارد چراکه تمام عوامل امنیتی و انتظامی و بسیج به دنبال دستگیری فرد قاتل هستند.
وی اطمینان داد: تمام مسئولان و دست‌اندرکاران تا دستگیری قاتل فراری از هیچ کوششی دریغ نورزند و تمام سعی آنها دستگیری قاتل فراری است.
معاون سیاسی ـ امنیتی استانداری اصفهان تاکید کرد: مسئولان نیز جزئی از مردم هستند که بدون هیچ مشکلی خود و خانواده‌شان همانند سایر مردم در سطح شهر تردد می‌کنند و اگر مشکلی بود به این شکل تردد نمی‌کردند.
وی همچنین در ادامه به انتشار برخی شایعات از قبیل شنیدن صدای تیراندازی، آدم ربایی و وقوع قتل‌های مجدد در استان افزود: اخبار فوق شایعه بوده و به دلیل آماده باشی که از نظر امنیتی در شهر حاکم است نه تنها جرمی دوباره از قاتل تبعه فرانسه سرنزده بلکه هیچ گزارش خاصی در مورد حوادث انتظامی هم نداشتیم.
برپایه این خبر همچنین معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی استان اصفهان نیز در گفت‌گو با خبرنگار فارس درباره امنیت فعلی شهر اصفهان تاکید کرد: شهر اصفهان دچار ناامنی نشده بود که امروز بگوئیم امنیت به شهر بازگشته است
مهدی علوی گفت: در حال حاضر ماموران نظامی و انتظامی پیش از گذشته در شهر مستقر هستند تا با ناامن کردن فضا برای افرادی که قصد تخلف در شهر را دارند زمینه را برای هرگونه تحرکاتی خلاف قانون از بین ببرد.
وی همچنین در پایان افزود: تمام نیروهای امنیتی استان اصفهان و فارس برای دستگیری قاتل مسلح بسیج شده‌اند و انشاالله بزودی خبرهای خوشی به گوش مردم اصفهان خواهد رسید.
دسته ها :
سه شنبه اول 11 1387

قتل یک فرانسوی در اصفهان 

   
   
 
سیدمحمدعلی حسینی سخنگوی وزارت امور خارجه لحظاتی پیش اعلام کرد: هویت ضارب برای نیروهای انتظامی مشخص شده است و آنها با جدیت و حساسیت در پی دستگیری وی هستند.
وی ضمن اظهار تاسف از مرگ این شهروند فرانسوی ابراز امیدواری کرد که عامل این اقدام جنایتکارانه هر چه زودتر دستگیر شده و به دست عدالت سپرده شود.
جزییات حادثه‏
فرماندهی انتظامی استان اصفهان اعلام کرد: تبعه فرانسوی روز گذشته به ضرب گلوله فردی کشته شد که عامل شهادت یکی از مأموران انتظامی استان است.
به گزارش فارس، فرماندهی انتظامی استان اصفهان در اطلاعیه‌ای گفت: قاتل همان فردی است که چندی ‌پیش، ستوان دوم «علیرضا انصاریان» از مأموران انتظامی استان را به ضرب گلوله به شهادت رسانده و متأسفانه، هنوز دستگیر نشده است. بنا به گزارش‌ها، در روزهای گذشته، این جانی چندین بار با فرماندهی انتظامی استان اصفهان تماس تلفنی برقرار کرده و فرماندهان و مأموران انتظامی را به مرگ تهدید کرده است.
به گفته مسئولان انتظامی استان اصفهان، فرد یادشده، اهل شیراز و از وابستگان هفت متهمی است که چندی پیش به جرم چند فقره قتل و سرقت مسلحانه از طلافروشی‌های استان اصفهان دستگیر شدند.
فرماندهی انتظامی استان اصفهان در اطلاعیه‌ای که امروز صادر کرد، از مردم برای شناسایی این قاتل 27 ساله با 175 سانتی‌متر قد و موهای خرمایی کمک خواسته است.
در این اطلاعیه، آمده است: «همان گونه که هم‌استانی‌های عزیز می‌دانند، چندی پیش در جریان سرقت مسلحانه‌ای، یکی از کسبه مورد سوءقصد قرار گرفت و به دنبال آن، با شگردها و اقدامات پلیسی مؤثر و سریع، عاملان این جنایت دستگیر شدند. اینک فردی که هویت وی برای نیروی انتظامی کاملاً مشخص شده و از بستگان آن جانیان بوده، متواری است و اقدام به حرکات مذبوحانه می‌کند که حمله این جانی به یک تبعه خارجی از جمله این حرکات است.»
در این اطلاعیه، با اعلام مشخصات فرد فراری، ابراز امیدواری شده است با هشیاری و همکاری مردم، این جانی و همدستانش شناسایی و دستگیر شوند.
دسته ها :
سه شنبه اول 11 1387
 زلزله شدید که امروز حدود ساعت 05/22 دقیقه و 20/22 دقیقه تبریز را تکان داد موجب وحشت مردم گشته و مردم به خیابانها و کوچه‌های مجاور رفتند.
براساس این گزارش، این دو زلزله شدید موجب اختلال در تلفن‌های ثابت شهر تبریز گشت.
برپایه این گزارش، از شدت این دو زلزله و خسارات احتمالی تا این لحظه گزارشی مخابره نشده است.
دسته ها :
سه شنبه اول 11 1387

حادثه ای تاسف بار در جاده شیراز - اصفهان 

    1386/9/4   11:31 ق.ظ 
    مشاهده : 53
 
 گزارش شبکه خبر رییس پلیس راه استان فارس گفت: اتوبوس متعلق به سپاه پاسداران از مشهد مقدس به سمت شیراز در حال حرکت بوده و ساعت دو و 10 دقیقه بامداد در پنج کیلومتری آباده دچار حادثه شد.
داریوش بهادری با بیان اینکه این حادثه 9 کشته داشته است علت واژگونی را توجه نکردن به سمت جلو در اثر خستگی و خواب آلودگی راننده اعلام کرد.
دسته ها :
سه شنبه اول 11 1387

نمایش عمومی صورت مشهورترین فرعون مصر پس از 3 هزار سال 

    1386/8/14   10:38 ق.ظ 
    مشاهده : 53
 
به نقل از آسوشیتدپرس از «الاقصر» مصر، باستان‌شناسان با دقت تمام این جسد مومیایی شکننده را از تابوت مزین به سنگ‌های گران‌بهای وی خارج کرده تا بقایای سیاه جسد این فرعون را به نمایش عمومی بگذارند.
پارچه کتانی که در زمان دفن وی در مقبره زیر زمینی طلایی وی به دورش پیچیده شده بود و هنگام نمایش پارچه‌ای کتانی دیگر از گلو تا روی پاهایش را می پوشاند تا فقط صورت و پاهای لاغر وی نمایان باشد. پیکر مومیایی این پادشاه 19 ساله که زندگی و مرگش عده زیادی را تا مدت‌ها اسیر خود کرده بود در محفظه‌ای شیشه‌ای گذاشته شده بود تا از تاثیرات گرد و غبار در امان باشد.
"زاهی حواس" رئیس بنیاد عتیقه‌ها در مصر می‌گوید:" من برای اولین بار می‌توانم اعلام کنم که توریست‌هایی که به این مقبره می‌آیند می‌توانند صورت «توتان خامون» را برای اولین بار ببینند. مومیایی کاملاً در شرایط حفاظت شده و مناسبی است."
وی در این باره افزود که دانشمندان 2 سال پیش کار ترمیم این مومیایی که به شدت آسیب دیده بوده را آغاز کردند. بدن وی از 18 قسمت دچار شکستگی شده بود که این شکستگی‌ها مربوط به زمان کشف اولیه وی توسط "هوارد کارتر" باستان شناس بریتانیایی در 85 سال پیش و هنگامی بود که او قصد خارج کردن مومیایی از مقبره و برداشتن ماسک طلایی او را داشته است.
کارشناسان هم اکنون نگرانی دیگری را برای این مومیایی ارزشمند مطرح کرده‌اند که آن توریسم است. هر ماهه هزاران نفر توریست از این مقبره زیر زمینی دیدن می‌کنند که احتمال می رود ظرف 50 سال گرد و غبار باعث متلاشی شدن آن شود.
«حواس» گفت:" گرما و رطوبتی که از طریق حضور توریست‌ها و تنفس آنها ایجاد می‌شود این مومیایی را به پودر تبدیل خواهد کرد. تنها چیزی که به خوبی از وی باقی مانده صورت اوست که باید آن را با دقت حفظ کنیم."
راز زندگی «توتا‌ن خامون» که در سلسله هیجدهم فراعنه و در 8 سالگی به حکومت رسید و مقبره طلایی وی از زمان کشف این مقبره مخفی توسط «هوارد»، ذهن بسیاری را به خود مشغول کرده بود.
او بزرگترین فرعون مصر نبود اما گنجینه دفن شده جالب وی و شایعاتی زیادی که در مورد تیم باستانشناسی «هوارد» به وجود آمده بود باعث جلب توجه زیادی به وی و تهیه کتاب‌ها و مستندات تلویزیونی زیادی در مورد وی شد.
دانشمندان در سال 2005 مومیایی «توت» را از مقبره وی منتقل کرده و برای 15 دقیقه به سی تی اسکن جسد وی پرداختند تا تصویری 3 بعدی را از وی بدست آورند. این اولین اسکن یک مومیایی در جهان بود. نتایج، فرضیه اولیه در مورد قتل فجیع وی را رد کرده و نشان داد که ران چپ او چند روز پیش از مرگش شکسته است که احتمالاً در نتیجه تصادفی بوده که منجر به عفونت شدید و مرگ او شده بود.
صنعت توریسم مصر امیدوار است تا سود فراوانی را از نمایش این مومیایی بدست آورد.


دسته ها :
سه شنبه اول 11 1387


فوت مشکوک مردی بر اثر شلیک گلوله در دست بررسی قرار گرفت 

    1386/8/22   5:58 ب.ظ 
    مشاهده : 52
 
عصر روز 20 آبان سال‌جاری مردی طی تماس با مأموران 110 مأموران را از قصد خودکشی خود در جلوی شرکت محل کارش مطلع می‌کند.
مأموران با حضور در محل اعلام شده از سوی این مرد ناشناس با جسد بی‌جان این فرد در حالی که یک گلوله جنگی به پیشانی‌اش شلیک شده بود و اسلحه در دستش بود روبرو شدند.
جعفری معاون دادسرای امور جنایی تهران در خصوص این پرونده گفت: بررسی‌های اولیه نشان داد این فرد با مراجعه به محل‌کارش با مدیر شرکت درگیر شده و چندین شلیک انجام داده اما به گفته شاهدان سپس به بیرون از شرکت آمده و خودکشی کرده است.
وی ادامه داد: اما بعد از بررسی بیشتر مشخص شد اسلحه‌ای که گلوله از آن شلیک شده در داخل دست متوفی مانده و گلوله به نقطه مرکزی پیشانی اصابت کرده است.
جعفری افزود: در قالب مدلهای خودکشی به دلیل شدت ضربه وارده از سوی گلوله اسلحه از دست متوفی به زمین می‌افتد در حالی که در این مدل این اتفاق نیافتاده و همین امر باعث شده تا فرضیه خودکشی اندکی ضعیف و فرضیه قتل قوت بگیرد.
معاون دادسرای امور جنایی تهران گفت: در حال حاضر در انتظار نظر پزشکی قانونی در خصوص نحوه شلیک گلوله به داخل سر و همچنین علت تامه فوت هستیم
دسته ها :
سه شنبه اول 11 1387

ابرنواختری که تاریخ را تغییر داد

در مقاله های پیشین با ابرنواختر 1987A آشنا شدیم.

 

تیکو و کپلر

قبل از ابرنواختر 1987A، آخرین ابرنواختر قابل رویت با چشم غیرمسلح در سال 1604 توسط اخترشناس و ریاضی دان  بزرگ آلمانی یوهانس کپلر (1630-1571) – دیده شده بود. قبل از این در سال 1572 یک ستاره جدید در صورت فلکی ذات الکرسی پدیدار شد. تیکو براهه (1601-1546) اخترشناس معروف دانمارکی این ابرنواختر را در نوامبر همان سال دید.  وی  کارش اندازه گیری دقیق موقعیت ستاره ها و سیارات بود و به کپلر امکاناتی داد که منجر به کشف قوانین حرکت سیارهای را شده بود. تیکو کسی که آسمان را به خوبی می شناخت، توانست به چشمهایش اعتماد کند، چنین گزارش داده است:

حیرت زده، متحیر ، بهت زده و بی حرکت ایستاده بودم و برای مدتی طولانی به آن خیره شده بودم. در حالی که چشمان مشتاقم متوجه ستاره ای شده بود، در نزدیکی ستارگانی که از زمان باستان متعلق به صورت ذات الکرسی بود. آن هنگام که خود را قانع نمودم هیچ ستاره ای پپش از این چنین درخشان نبوده است،  چنان حیرتی مرا فراگرفت که نمانده بود ناباورانه اعتمادم را به چشمانم از دست بدهم و به سوی خدمتکارانی که همراهم بودند بازگشتم و پرسیدم که آیا انها هم آن ستاره ی رخشان را در بالای سر می بینند... (به نقل از: David H. Klark and F. Richard Stephenson, The Historical Supernovae, 1977, p. 174)

 

تیکو براهه

دلیل متحیرماندن تیکو و ناباوریش، که چنین ادیبانه مطرح شده است، این بود که رصد ستاره ای جدید در آسمان برخلاف دیدگاه ارسطویی رایج بود که فلک و آسمان  ابدی هشتم، ستارگان ثابت را حمل می کند و کامل و بی تغییر است و در واقع این پدیده ای که توسط تیکو رصد شده بود، یکی از چندین اتفاقی بود که به تغییرات فکری بزرگی به نام انقلاب کپرنیکی منجر شد.

کپلر، یکی از معاصرین گالیله، در سال 1571 درآلمان متولد شد. وی در خانه ای فقیر رشد یافت، کودکی ناشاد و بیمار که با پدربزرگ و مادربزرگش زندگی می کرد: دقیقا در نقطه ی مقابل تیکوی اشراف زاده. وی به دانشگاه توبینگن وارد شد و از مایکل ماستلین نجوم آموخت. در 1597 وی به عنوان معلم ریاضیات و نجوم در مدرسه ای در گراز شروع به کار کرد. در سال 1600 پیشنهادی را برای کار در رصدخانه ی براهه در پراگو، به عنوان دستیار وی پذیرفت. یک سال بعد، براهه مرد، و وی توانست یادداشتهای رصدی تیکوبراهه را دریافت کند. کپلر مشغول مطالعه ی حرکت مریخ، بر اساس اندازه گیری های تیکو شد. وی که طرفدار منظومه ی خورشید مرکز کپرنیکی بود،

خودتان قانون کپلر را در آسمان ببینید!

نتوانست با حذف افلاک تدویر، حرکت مریخ را در مسیری دایره ای با سرعت ثابت توضیح دهد. سالها طول کشید تا اینکه وی بالاخره ایده ی چرخش دایره ای سیارات را کنار گذاشت. در کتابش با عنوان ستاره شناسی نوین (Astronomia Nova) که در 1609 چاپ شد، نشان داد که مدار مریخ در واقع باید یک بیضی باشد که خورشید در یکی از کانونهای آن قرار گرفته است. این حرف بر خلاف اعتقاد پیشینیان بود که معتقد بودند اجرام آسمانی عالی و شریف باید در مدارهای دایره ای عالی و کامل که اشرف اشکال است، چرخش نمایند. در 1619 کپلر کتاب دیگرش با عنوان هارمونی را منتشر کرد که شامل نتایج تحقیقاتش در زمینه ی اصول حرکات سیاره ای بود. حالا، با مدارهای بیضوی و بدون نیاز به افلاک تدویر اضافی، منظومه ی شمسی به خوبی کار می کرد. و بدین ترتیب راه برای حضور ایزاک نیوتن برای توضیح علت مدار بیضوی سیارات، به عنوان نتیجه ای از قانون گرانش هموار گردید. بعد از یک حیات طاقت فرسا، کپلر در 15 نوامبر 1630 مرد.

mahdi fakhr

دسته ها :
سه شنبه اول 11 1387
X