در حالي كه كره شمالي با آزمايش نخستين بمب هستهايش، عملا به آمريكا اعلام جنگ كرده است، جورج بوش، رئيسجمهور آمريكا، همچنان بر استفاده از ديپلماسي در برخورد با اين كشور سخن ميگويد و به همين خاطر، اين امر موجب شگفتي شده است.
به گزارش خبرنگار «بازتاب» از نيويورك، عدهاي اين رويكرد بوش را ناشي از تأثير قيمت نفت در جهان بر محبوبيت او در جامعه آمريكا ميدانند، چراكه نرمش آمريكا در برابر ايران طي هفتههاي اخير، به شدت بر كاهش قيمت نفت، كه امسال ركورد خود را شكسته بود، تأثير داشته و به نظر ميرسد بوش با توجه به انتخابات ماه آينده كنگره، متمايل به ادامه اين روند است.
خبرنگار «بازتاب» در نيويورك ميافزايد: وابستگي آمريکا به انرژي و نفت وارداتي به «پاشنه آشيل» در اجراي سياستهاي آن، تبديل شده و محدوديتهاي جدي در امنيت ملي امريکا در ابعاد داخلي و سياست خارجي ايجاد و به اين ترتيب، آسيبپذيري اين کشور را در وضعيت کنوني، دو چندان كرده است.
به گفته برخي منابع، تنها چهار درصد کاهش در عرضه جهاني نفت خام و دويستوپنجاه درصد روي قيمت انواع انرژي در آمريکا اثر ميگذارد که اين رقم، نشانه آسيبپذيري اقتصاد آمريکا از مسئله انرژي است، حال آن که کشورهاي داراي انرژي نيز تلاش دارند تا از اين اهرم عليه آمريکا استفاده كنند.
از سوي ديگر، آمريکا براي تأمين منابع انرژي خود، ناگزير در برابر کشورهايي همچون هند و چين قرار گرفته است که از مصرفکنندگان عمده منابع انرژي در جهان هستند که اين امر نيز ميتواند به عنوان يک چالش جدي فراروي آمريکا باشد.
آمريکا در حال حاضر با واردات شصت درصد از نفت مورد نياز خود، روزانه بيست ميليونوچهارصد هزار بشکه نفت مصرف ميکند و اين در حالي است که اين كشور، اعتماد چنداني به اجراي موفق سياستهاي خود در منطقه و جهان ندارد.
اين گزارش ميافزايد: دمکراسي هم که مرکز ثقل سياست خارجي بوش است، در دنياي کشورهاي نفتي به سرعت از نفس افتاده است، زيرا فشار بر اين کشورها، ممکن است شرايط منطقه را به سوي بيثباتي كشانده و وضعيت بازار نفت را بدتر كند. بيستوشش ميليارد دلار درآمد اضافي نفتي امسال عربستان سعودي به حاکمان اين کشور، امکان داده است تا سالها در مسند قدرت باقي بمانند و آمريکا نيز با احتيا ط با اين کشور برخورد كند.
در مورد ايران نيز آمريکا تاکنون نتوانسته است اقدام جدي براي مهار آن در منطقه انجام دهد و هر روز بر قدرت و نقش تأثيرگذار اين کشور در منطقه افزوده ميشود. از همه مهمتر اينکه افزايش قيمت نفت خام نيز ممکن است، چين را وادار سازد اين کشور در شوراي امنيت از حق وتوي خود به نفع ايران و مسئله هستهايش استفاده کند که اين موضوع نيز افزون بر مشکلات آمريکاست.
در آمريکاي لاتين هم پس از دو دهه توسعه اقتصادي سياسي، شاهد رشد حکومت ضدآمريکايي چاوز در ونزوئلا هستيم که با درآمد نفتي جسورتر شده است.
ميتوان اين مسئله را به آسياي مرکزي، نيجريه يا هر کجاي ديگر دنيا تعميم داد.
افزايش قيمت نفت علل متفاوتي دارد که کنترل برخي از آنها همچون رشد اقتصادي چين و هند غيرممکن است.
مصرف نفت چين، ششونيم مليون بشکه در روز است، ولي آمريکا هر روزه بيست ميليونوچهارصد هزار بشکه مصرف ميکند که همچنان رو به افزايش است.
خانم «جين هاومن»، نماينده حزب دمکرات در کنگره آمريکا از ايالت کاليفرنيا در گزارشي ضمن مخالفت با سياستهاي دولت بوش در ازاي مسئله انرژي گفت: در حال حاضر، نفت به صورت نقطه ضعف دولت آمريکا درآمده است و اين كشور چنان به مصرف نفت وابسته است که کوچکترين تغيير در تأمين نفت خام مورد نياز آمريکا، ميتواند اقتصاد اين کشور را دچار سردرگمي کند؛ مشکلي که به دنبال آن، اقتصاد جهان را متزلزل خواهد کرد.
دسته ها :
سه شنبه بیست و پنجم 7 1385