در سال 1981 میلادی نوعی بیماری ناشناخته در آمریکا گزارش گردید . عامل این بیماری نوپدید که در سال 1983 توسط محققین انستیتو پاستور فرانسه مشخص گردید ویروس HIV و بیماری مذکور را ایدز نامیدند .
موج گسترش نگران کننده این بیماری به سرعت مرزهای جغرافیایی را در نوردیده و تمامی کشورهای جهان را آلوده کرده است این بیماری لاعلاج و خانمانسوز که ایدز یا بلای قرن نامیده می شود ، با سرعت غیر قابل تصور به تهدید سلامت کلیه جوامع پرداخته به گونه ای که تلفات ناشی ازاین بیماری تا آخر قرن حاضر بیش از تلفات وبا و طاعون در قرن نوزدهم بوده است .
طبق برآوردهای سازمان جهانی بهداشت تا دسامبر 2001 میلادی حدود 63میلیون نفر در جهان به ویروس H IV مبتلا شده اندتعداد فوت شدگان بر اثر این عفونت بالغ بر 22 میلیون نفر بوده است . تنها در سال 2001 غریب به پنج میلیون نفر به جمعیت افراد آلوده به این ویروس افزوده شد و نزدیک به 3 میلیون نفر نیز طی این سال جان خود را به دلیل ابتلاءبه ایدز از دست داده اند . بیش از 90% از افراد آلوده جدید ،متعلق به کشورهای در حال توسعه می باشند . چهارمین موج همه گیری که از حدود سال 1995 در خاور میانه و آسیای مرکزی ظاهر گردیده در اوایل قرن به حد اکثر رسیده است . در حال حاضر در آسیا بخصوص آسیای جنوبی و جنوب شرقی متجاوز از6 میلیون نفر آلوده وجود دارد .
سرعت رشد آلودگی در آسیا چند برابر سایر قاره ها است و در هر دقیقه پنج نفر جوان به این ویروس آلوده می شوند . انتظار می رود که در6 سال آینده این رقم به12-10 میلیون نفر برسد و ایدز تا سال 2020 میلادی همچنان اولین علت مرگ خواهد بود .
سازمانهای بین المللی که متولی سیاست گذاری بهداشتی در دنیا اعلام می نماید که موارد گزارش شده متاسفانه فقط مقدار اندکی ازکمیت واقعی آلودگی و بیماری ایدز را در دنیا مشخص نموده است .
تنها در سال 1999 میلادی 6/5 میلیون نفر مورد جدید به موارد آلودگی با HIV اضافه شده که حدود نیمی از آنها بین 24-15 سال سن دارند . لذا شناخت بیماری برای کلیه خانواده ها و خصوصیات جوانان امروزی ضروری است .
ویروس چگونه وارد بدن می شود ؟ How Does it infect Us ?
1- روابط پر خطر

2- از طریق دریافت خون و فراورده های خونی ، فاکتورهای انعقادی و یا دریافت اندام و بافت پیوندی از افراد آلوده .
3- از طریق ابزار برنده و نافذ پوست که آلوده به ویروس باشند .مثل :سوزن وسرنگ مشترک خصوصا در معتادان تزریقی.
4- از راه مادر به کودک
پس از ورود ویروس به بدن چه اتفاقی می افتد ؟
این ویروس نوعی ازسلولهای دفاعی بدن انسان به نام لنفوسیت ها را مورد حمله و در آنها شروع به ترشح موادی بر علیه ویروس می کند که به آنها آنتی بادی گفته می شود .
براساس علائم بالینی و آزمایشگاهی از زمان ورود ویروس به بدن دو دوره وجود دارد :
الف- دوره آلودگی :
در این دوره علیرغم وارد شدن ویروس به بدن ،اما هیچ علامت بالینی مشهود نیست این دوران بطور کلی شامل 2 مرحله اساسی است :
الف-1 :مرحله پنجره : window period :
در این دوره ویروس وارد بدن شده اما هیچ علامت بالینی ایجاد نمی کند و هنوز هم سطح آنتی بادیها خونی به حدی نرسیده که با تست های آزمایشگاهی قابل اندازه اندازه گیری باشند . پس دراین دوره فرد هیچگونه علامت بالینی و آزمایشگاهی قابل تشخیص ندارد . این دوره ممکن است ازدو هفته تا 16 ماه ادامه یابد که به اصطلاح به آن دوران پنجره با window period گفته می شود .
الف-2 : مرحله آلودگی : nfection Period :
در این مرحله سطح خونی آنتی بادیها به حدی رسیده است که قابل اندازه گیری باشد اما فرد هنوز هیچ علامتی ندارد . این دوره مکن است بین 5 تا 20 سال طول بکشد . به عبارتی آلودگی فرد از نظر ازمایشگاهی قابل تشخیص است اما علائم بالینی ندارد .
اهمیت مرحله آلودگی در این است که فرد هیچ علامت بالینی ندارد و حتی ممکن است خودش نیز نداند که آلوده است اما ویروس ازطریق خون و ترشحات او قابل انتقال است و می تواند او قابل انتقال است و می تواند سایرین را آلوده کند و از آنجا که مدت این دوره طولانی است مسلما خطر آلوده سازی نیز بیشتر خواهد بود .
طی این دوران ویروس در سلولهای بدن تکثیر پیدا میکندو به تدریج سیستم ایمنی را مختل می کند تا جایی که بدن دیگر در مقابل عفونتها و سرطانها توان مقابله را از دست می دهد و فرد به تدریج وارد دوره بیماری میگردد :
ب- دوره بیماری : The period of Illness :
کاهش تدریجی نیروی دفاعی و ایمنی سلولی در فرد آلوده باعث می شود تا شخص آلوده وارد مرحله ظهور علائم بالینی بیماری ایدزگردد .


دسته ها : مقالات
جمعه پنجم 7 1387
X