مانتو و جوانب شرعي

مانتو و جوانب شرعی

در پوشش زن علاوه بر آشکار نبودن ظاهر بدن امور دیگری نیز شرط است که بدون آنها نمی‏توان نوعی از پوشش را جایز دانست، چه به مانند چادر باشد یا چیز دیگر. آن شرایط اینهایند:

1 ـ لباس و روپوش باید علاوه بر پوشاندن بدن، برجستگیهای اندام زن را هم بپوشاند. بنابراین روپوشهای تنگ یا چسبنده که برجستگیها را نمی‏پوشاند نه تنها جایگزین چادر نیست، بلکه پوشیدنش کافی نبوده و جایز نیست، مگر در منطقه و کشوری پوشیده شود که بدان کیفیت، نظر کسی را جلب نکند.

2 ـ لباس نباید در حضور بیگانه جاذبه‏های جنسی زن را بیشتر کند و به اندام و چهره او جذابیتی دهد که نظر نامحرم را به خود متوجه سازد. بنابر این باید علاوه بر پوشاندن برجستگیها، نوع و جنس و مدل آن جلب نظر نکند.

در فتاوای مراجع عالیقدر نیز می‏خوانیم: پوشیدن هر لباسی که به داشتن خصوصیّتی جلب توجه عمومی کند، جایز نیست، چه برای مرد و یا زن.

3 ـ درباره چهره نکاتی حایز اهمیت است:

هر چند به نظر عده‏ای زن می‏تواند صورت و دستها را نپوشاند اما همه کسانی که چنین فتوا داده‏اند به اتحاد نظر فرموده‏اند: زن زمانی می‏تواند صورت را نپوشاند که شرایط زیر را در نظر گرفته باشد:

الف ـ چهره را نیاراسته باشد.

در صورتی که چهره آرایش یا اصلاح شده باشد و این آرایش و اصلاح سبب شود که نظرها به وی جلب شود، آشکار بودن چهره جایز نیست.

ب ـ نا محرم به وی خیره نشود.

در صورتی که سیمای زن به هر علت (مانند زیبایی، آرایش، سفیدی یا گیرایی سیما) سبب شود که افراد به وی خیره نگاه کنند و به گناه افتند آشکار کردن آن حد که نظرها را به وی خیره می‏کند، جایز نیست. بنابراین اگر زیبایی زن طوری است که معمولاً افراد به چهره‏اش چشم می‏دوزند ـ هرچند آرایش و اصلاح نکرده باشد ـ باید تا آنجا که زیبایی‏اش پوشیده بماند چهره‏اش را نمایان نسازد.

ج ـ هرگاه آشکار بودن چهره زن برای خود او یا دیگری سبب رخ دادن فساد و خطری مانند انحراف شود باید چهره را تا آنجا که او و دیگران را از خطر و فساد حفظ می‏کند، بپوشاند.

بسیارجای اندوه و تعجب است که در میان دینداران هم گاه این نکات مورد توجه قرار نمی‏گیرد و چون علت پرسیده می‏شود، می‏گویند: ما در اجرای احکام پیرو مرجع بزرگواری هستیم که آشکار بودن صورت را برای زن بی‏اشکال دانسته است! غافل از اینکه هیچ مرجع والامقامی با وجود شرایط نامبرده، فتوا به جواز آشکار بودن صورت صادر نکرده‏است. آنجا که ایشان فتوا به جواز صادر کرده‏اند موردی است که این شرایط در میان نباشد.

گاه عده‏ای از بانوان مذهبی در گله از مردان هوسران چنین اظهار می‏کنند که: آنها هرچند زنان را با چادر مشاهده کنند باز هم از چشم اندازی اجتناب نمی‏کنند!

پرسش این است که آیا به چه چیز چشم می‏دوزند؟ آیا جز به صورت؟ نقص اصلی از پوشش زن است نه چیز دیگر. پوششی که همه جا را فراگیرد و چهره زیبا و محرّک را به رخ کشد، پوشش کامل نیست. به گفته سعدی:

دیدار می‏نمایی و پرهیز می‏کنی بازار خویش و آتش ما تیز می‏کنی خواستگاری از زن شوهردار

زمانی یکی از دوستان محقق می‏گفت: در همسایگی ما خانواده‏ای بود که دختری بسیار زیبا داشت. وی ازدواج کرد و پس از مدتی پدرش به من مراجعه کرد و گفت: برای دختر و دامادم مشکلی پیش آمده است و از شما چاره می‏طلبم. مدت دو سال است که دخترم ازدواج کرده و کمتر روزی است که از خانه بیرون رود و کسی مزاحم او نشود. شاید تا حال بیش از یکصد نفر او را در خیابان تعقیب کرده و به در خانه آمده‏اند و به گمان اینکه دامادم، برادر این دختر است از او خواسته‏اند تا اجازه دهد روزی برای خواستگاری دختر به خانه آنها بیایند!

آن دوست محقق پرسیده بود: آیا دختر شما چهره خود را کاملاً نمایان می‏گذارد؟ وی گفته بود: مگر جز این راهی هم هست؟ گفته بود: بله، از امروز به او بگو صورتش را طوری بپوشاند که زیبایی او پیدا نباشد. بعد هم نتیجه را به من اطلاع ده.

وی می‏گوید: پدر دختر پس از مدتی با جعبه‏ای شیرینی به منزل ما آمد و با خوشحالی مرا به آغوش گرفت و پیوسته دعایم می‏کرد. گفت: از آن روز تا حال حتی یک بار هم رخ نداده که کسی مزاحم دخترم شده باشد یا برای خواستگاری به خانه‏شان آمده باشد.

در میان نامه‏هایی که به ما رسیده و بر پایه نظر خواهی‏های ما، بیشتر افراد چنین اظهار کرده‏اند که پس از آنکه زنان اندام خود را می‏پوشانند بیشترین موضعی که نظاره آن برای ایشان لذت بخش است چهره است. افزون بر اینکه پوشیده داری سراسر بدن و هویدا سازی یک قسمت، به طور طبیعی نمود آن قسمت را بیشتر می‏کند.

به هر تقدیر رو پوش زنان امروز اگر چه از نظرهایی بهتر از ناپوشیدگی است، هرگز جایگزین چادر نیست. چه فلسفه پوشش زن که همانا در امان بودن او از نگاهها و خطرهاست با وجود مانتو همچنان تحقق نیافته است.


(0) نظر
برچسب ها :
X