وقتی زنان در مسجد گرد هم میآیند، بهترین زمانی است که میتوانند از مسائل دینی و قرآن بهرهمند شوند؛ چون یکی از اهداف بنای مسجد برگزاری جلسات علمی و بیان احکام و مسائل اسلامی است؛ همانطور که در زمان رسول خدا(ص) مرسوم بوده است. رسول خدا(ص) در بخشی از روایتی که پیشتر به آن اشاره کردیم به ابوذر فرمود: «مسجد محل پاسخ و پرسش در خصوص مسائل علمی است و فقط در این صورت است که میتوان در آن نشست».
حضرت علی(ع) در یکی از سخنان خود بهرهبرداری از علم و دانش را یکی از نتایج و آثار رفتن به مسجد ذکر میکند و میفرماید:
«مَن اخْتَلَفَ إلی الْمَسْجِدِ أصابَ إحْدیَ الثَّمانِ: أخاًمستفاداً فی اللّهِ، أوْ عِلْما مُسْتَطْرِفا، أوْ آیةً مُحْکَمَةً، أوْ یَسمَعُ کَلِمةً تدُلُّ علی هُدیً، أوْ رَحْمةً مُنْتَظِرةً، أوْ کَلِمَةً تَرُدُّهُ عَن رِدی، أوْ یترُک ذَنْبا خَشْیَةً أوْ حَیاءً».9 * مسجد علاوه بر جنبههای دینی و فرهنگی به عنوان یک سنگر و نهاد سیاسی در جامعه اسلامی مطرح است. حضور زنان در مساجد میتواند یکی از جلوههای سیاسی این قشر عظیم در جامعه باشد.
«کسی که به مسجد برود یکی از منافع هشتگانه نصیبش خواهد شد: برادران ارزشمندی پیدا میکند؛ یا با علم و دانش روز آشنا میشود؛ یا عقاید خود را بر دلیل و برهان استوار میسازد؛ یا سخنانی که موجب هدایتش شود میشنود؛ یا رحمت الهی شامل حالش میگردد؛ یا از پندهایی که او را از گناه باز میدارد بهرهمند میشود؛ یا به خاطر حیا و آبروی خویش یا ترس از خدا ترک گناه مینماید».
حضرت(ع) با این بیان گویا و رسای خود میفهماند که مسجد یکی از مراکزی باید باشد که مسائل اسلامی و دینی و موعظه حسنه در آن واقع شود تا هر کسی به این خانه مقدس رفت و آمد میکند علاوه بر بهره عبادی از مسائل دینی و اسلامی نیز بهرهمند میشود.
امروزه که درهای مساجد بر روی همگان گشوده است و به مناسبتهای گوناگون در آنها سخنرانیها صورت میپذیرد و علوم اسلامی تبلیغ میشود زنان میتوانند با حضور خود بهرههای فراوانی ببرند که هم پاداش تحصیل علم بر آن مترتب شود و هم ثواب حضور در مسجد.
اهمیّت رفتن به مسجد برای فراگیری علم و دانش به اندازهای است که بعضی از فقها رفتن زنان را به مسجد جهت فراگیری مسائل اسلامی واجب دانستهاند و گفتهاند:
«اگر راهی برای یادگرفتن مسائل اسلامی جز از طریق رفتن به مسجد وجود ندارد واجب است (زنان) به مسجد بروند».