در یکی از روایات از امام صادق علیه السلام سؤال می شود که چگونه اصحاب امام حسین به سوی مرگ می شتافتند؟ فقال: انّهم لَهُم الغَطاء حتّی رَأوا مَنازِلَهُم مِنَ الجَنّة فکان الرّجلُ مِنهم یُقدِمُ علی القتل لِیُبادِرَ اِلی حَوراء یُعانِقُها و الی مکانه مِن الجنّة. فرمود: برای آنان پرده ها کنار رفت تا این که مقامات خویش را در بهشت مشاهده کردند این چنین بود که مردی از آنان به کشته شدن روی می آورد تا این که به حورالعین و جایگاه خویش در بهشت برسد.19 البته این یقین مرتبه والایی است که برای هر فرد رسیدن به آن میسّر نیست اما آنچه از قرآن کریم و آثار اهل بیت علیهم السلام می توان استفاده کرد اینکه دو عامل زیر نقش عمده در رسیدن به آن دارد:
الف ـ دعا در جهت به دست آوردن یقین؛ چنانکه دردعای ابی حمزه ثمالی از امام زین العابدین علیه السلام می خوانیم: اللّهُمَّ انّی اَسْئلک ایمانا تُباشِرُ بِهِ قَلْبی وَیَقینا حَتّی اَعْلَمَ اَنَّهُ لَنْ یُصیبَنی اِلاّ ما کَتَبْتَ لی: پروردگارا از تو درخواست می کنم ایمانی که همیشه در قلبم برقرار باشد و یقینی تا بدانم که به من جز آنچه قلم تقدیر تو نگاشته، نخواهد رسید و در فقره دیگر اظهار می دارد: «اللّهم صلّ علی محمّد و آل وارْزُقنی الیَقینَ وحُسنَ الظّنِ بک»20 خدایا؛ بر محمّد و آل محمّد درود فرست و به من یقین و گمان نیک به خودت را عطا کن.
ب ـ عبادت و عمل شایسته؛ چنانکه قرآن کریم می فرماید: وَاعْبُدْ رَبّکَ حتّی یَاْتِیَک الیقین21 بندگی پروردگارت کن تا آن هنگام که به تو یقین برسد.
* روحهای ضعیف خیلی زود در مقابل مشکلات شکسته می شوند و گاه عقده های فرو خورده و فشارهای روحی موجب سکته های مرگ آور می شود.