نویسنده: سید ابوالقاسم حسینی (ژرفا)
محل نشر: قم
ناشر: پارسایـان
سال نشر: 1375
تعداد صفحه :262.
این اثر ترجمهای از کتاب «و کانت صدیقة» نوشته کمال السید است که به قلم سید ابوالقاسم حسینی (ژرفا) به پارسی برگردانده شده است.
این اثر تلاشی است برای باز شناسی جنبه انسانی شخصیت حضرت زهرا (س) .
نام دیگر این اثر، قصه ناتمام صدیقه است.
الموسوعة الکبری من فاطمه الزهرآ(ع)
نویسنده: اسماعیل انصاری زنجانی خویی
ناشر: نشر دلیل ما
محل نشر: قم
سال نشر: 1380
دایرةالمعارف نویسی و موسوعه نگاری کاری است دقیق، علمی، کاربردی و نتیجهمند و از دیگر سوی، طاقتگیر، پرمحدوده، مواج و زمان بر.
معمولاً مسایل و موضوعاتی، در قالب دایرة المعارفها ارایه و نموده میشوند که سزامندی و شأنیت والا و فاخری داشته باشند. موضوع «فاطمه زهرا(س») که بسی کران ناپیدا و ژرف و فرابشری است، میطلبید که در هندسه و قالبی دایرة المعارفی، کاویده و عرضه شود.
بسی فرخنده و فرحناک بود که شاهد طلوع اولین دایرة المعارف بزرگ حضرت زهرا (س) در دنیای تألیف و پژوهش هستیم. «الموسوعةالکبری عن فاطمةالزهرآء (س») که حاصل دوازده سال تلاش و کاوش و پژوهش است. آرامآرام شکفته و به بار مینشیند. برای به سامان کردن و طراحی و مهندسی این دایرةالمعارف بزرگ، بیش از سی هزار منبع مورد مراجعه قرار گرفته که تعدادی از آنها بطور مستقیم به حضرت زهرا (س) مربوط بوده و پارهای هم به گونه ضمنی و برشی با ایشان پیوند دارد.
برای این موسوعه بزرگ، مقدمه مفصل و دامن گستری هم، تهیه شده است. مهمترین فصلهای این مقدمه به قرار زیرند:
1. عظمت حضرت زهرا (س) در طول 14 قرن
2. گامهای اولیه و اساسی در تدوین موسوعه حضرت زهرا (س)
3. گذری بر نتایج تألیفات مربوط به حضرت زهرا (س) در 14 قرن.
4. آماری درباره تألیفات مربوط به فاطمه (س).
5. روش تألیف موسوعه و مراحل آماده سازی آن.
6. فهرستی از منابع موسوعه
7. جمع بندی مختصری از زندگی حضرت زهرا (س).
1- حضرت زهرا قبل از این عالم.
2- حضرت زهرا در این عالم.
3- حضرت زهرا پس از این عالم.
بخش اول که به حضرت زهرا (س) قبل از این عالم اختصاص دارد، شامل سه بخش است:
1- آغاز خلقت حضرت.
2- خلقت حضرت قبل از خلق آدم.
3- خلقت نورانی حضرت.
بخش دوم که مربوط به حضرت زهرا (س) در این عالم است، کلیه مراحل زندگی حضرت زهرا (س) در این جهان را به طور کامل کاویده و در ده بخش اساسی چیده است؛ این بخشها عبارتند از: ولادت، ازدواج، دوران پدر و اصحاب، بعد از رحلت پدر، شهادت حضرت، زندگی شخصی حضرت، مختصات حضرت، دوستان و دشمنان حضرت، اوصاف حضرت و متعلقات حضرت.
بخش سوم که در بر دارنده مطالب مربوط به حضرت زهرا (س) پس از این جهان است، شامل پنج قسمت است: جلالت حضرت در محشر، با پیامبر در محشر، با امام حسین در محشر، شفاعت حضرت و حضرت زهرا در بهشت.
- این کتاب، شامل تمام متون، اسناد و منابع مربوط به جوانب و زوایای گونه گون زندگی صدیقه طاهره (س) است.
در هر موضوع، ابتدا متون حدیثی و تاریخی و تحلیلهای علمی به طور کامل آورده شده و سپس منابع آن -هر چند متعدد و بسیار باشد- ذکر شده است. گفتنی است، احادیث فراوان موجود در این اثر، همگی با سند کامل نقل شدهاند. استخراج و گردآوری و تدوین این موسوعه، از سال1410 هـ.. ق. آغاز شده است. از این مجموعه بلند بیست جلدی، تا کنون چهار مجلد توسط انتشارات دلیل ما، عرضه شده است. امیدواریم که در آینده نه چندان دور شاهد طلوع دیگر مجلدات این اثر باشیم.