ت بسم اللّه الرحمن الرحیم .
محضر مبارک مرجع عالیقدر شیعه , .
حضرت آیت اللّه العظمى صافى گلپایگانى (دام ظله ) .
با عرض سلام و ادب به حضور آن عزیز فرزانه ! .
خـواهـشمند است در اولین سال تدریس این جانب و اشتغال به شغل معلمى , که شغل انبیاى الهى است , بارهنمودهاى ارزنده خود, این جانب را دلگرم سازید .
ایام عزت مستدام .
ت بسم اللّه الرحمن الرحیم .
بـا سـلام و تـقـدیـر از حـسن نیت و توجهى که به قداست شغل خود, در آغاز شروع به آن دارید, از خـداونـد متعال مسالت مى نمایم که ابواب توفیق را بر روى شما مفتوح و در زیر سایه حضرت بقیة اللّه , ارواحنا فداه , موفق و از یاران و خدمتگزاران حضرتش باشید .
شـغـل شـریـف مـعـلـمى از مشاغلى است که عقل و شرع بر احترام آن اتفاق دارند و علو منزلت و رتبه معلم در بین تمام ملل و امم همواره مورد تصدیق و تایید بوده و هست .
خـداونـد مـتـعـال طـبـق فـرمـوده خود, در قرآن مجید, معلم کل انسانها و معلم آدم ابوالبشر و مـعـلـم حـضرت رسول خاتم , صلى اللّه علیه و آله و سلم , است و تمام ممکنات , زیر پوشش تعلیم و تربیت تکوینى ,تشریعى و فطرى او قرار دارند .
انـبـیـاى عظام یکى از بزرگترین وظایفشان , تعلیم و تربیت است و حضرت رسول اکرم , صلى اللّه علیه وآله و سلم , طبق فرموده خودشان , ((انما بعثت معلما)) ((86)) , معلم کتاب و حکمت بود .
امـیـرالـمـؤمـنـیـن و سایر ائمه اطهار, سلام اللّه علیهم , مظاهر صفت تعلیم و تربیت جامعه الهیه هـسـتندمدرسه تعلیم و بیان علوم و معارف و احکام آن بزرگواران , از همان صدر اسلام گشایش یـافـت و تـا بـه امروز,یگانه مدرسه جهانى است که هزاران معلم در آن پرورش یافته و در اطراف و اکناف جهان , شهر و روستا,مساجد و حسینیه ها, منازل و مدارس , شغل مقدس آموزگارى دارند .
حـضرت سیدالشهدا, علیه و على اولاده و على اصحابه الکرام افضل التحیة و السلام , که در ایام دو ماه محرم وصفر, در سراسر عالم اسلامى , بخصوص کشور عزیزمان , مجالس سوگوارى و عزادارى آن حـضـرت مـنـعـقـد است و همه مدارس تعلیم و تربیت از برکت وجود ذى جودش مى باشد, در مسجد مدینه , عالیترین حلقه درس را داشت که خود آن بزرگوار, مدرس و معلم آن بود و صحابه و تابعین در آن افتخار شاگردى وکسب علم را داشتند .
بـدیـهـى اسـت در اینجا احتیاج به تذکر نیست که مقصود از تعلیم و معلم , تعلیم علوم مشروعه و معلم کمالات مفیده است .
مـعـلـم قـرآن , مـعلم احکام , معلم اخلاق , معلم اعتقادات و اصول دین , معلم خط و نگارش , معلم تـاریـخ و سـرگـذشت عبرت انگیز گذشتگان , معلم علوم ادب , معلم علوم پزشکى , معلم فیزیک , شـیـمى , ریاضیات ,هیات و نجوم , معلم انواع صنایع , معدن شناسى , زمین شناسى , گیاه شناسى و هـمـه فـضـیلت دارند, و تعلیم همه را مى توان به عنوان خدمت به جامعه و عزت و شوکت اسلام و مسلمین و رفع نیاز از بیگانگان , براى کسب ثواب و رضاى خداوند متعال انجام داد .
در صـورتـى کـه معلم با این شعور و ادراک عالى و هدف مقدس , علوم مذکوره را تعلیم دهد, هیچ یک از متاعهاى دنیوى را نمى توان باارزش کار او برابر شمرد .
هـر چـه خـلـوص نـیـت معلم , در این راه بیشتر و اهتمام او در تربیت افراد مفیدتر و کاملتر باشد, ارزش معنوى کار او بیشتر مى شود .
در مـدرسـه تـعـلـیـم حـضـرت امـام جـعـفر صادق , سلام اللّه علیه , که هزاران شاگرد, از علما, محدثان ,مفسران و متخصصان در علوم متنوع تربیت شده اند, فردى مانند جابربن حیان بوده است که او راپدر علم شیمى لقب داده اند و صدها کتاب در رشته هاى مختلف تالیف کرده است .
در جـامـعـه اسلامى , وقتى سخن از تعلیم و معلم و شان و مقام معلم به میان مى آید, تعلیم و تعلم دررشـتـه هاى مذکور است , هر چند تعلیم علوم اسلامى و علوم قرآن و شرعیات را موقعیتى خاص اسـت , اماچون همه این علوم براى کمال دین و آخرت و نظام معاش و معاد و نفى فقر و جهل لازم اسـت , و از طـرفـى مـعلم در همه این رشته ها مى تواند در ضمن تدریس , هر چند با طرح مثالهاى مـنـاسـب , دانش آموزان را بااسلام و معارف و مکتب حق اهل بیت , علیهم السلام , آشنا سازد شغل مـعـلـم فـرصـت بـسیار خوبى براى اواست که دانش آموزان را به راه راست اسلام هدایت نماید, و بـالعکس , چنانچه خداى ناکرده , معلم , متعهدنباشد و سلامتى اخلاقى و عقیدتى نداشته باشد, در هر رشته اى که تدریس کند, ممکن است بر افکار وعقاید و اخلاق دانش آموز, اثر سؤ بگذارد .
در ایـن مـیـان هـم , رشـتـه هایى از آداب و فنون فساد انگیز مى باشد که آموزش و تعلیم آنها جایز نـیـسـت و حـساب معلمان حقیقى , که با انبیا و ائمه , علیهم السلام , همکارى دارند و از مکتب آنها الـهـام مـى گـیـرنـد, ازکسانى که به آموزش این فنون مبتذل و حرام عمر خود و دیگران را ضایع مى نمایند, جداست .
امـیـد آن کـه مـؤسسات تعلیم و تربیت ما, در مسیر احکام نورانى و هدایت تعالیم قرآنى , جامعه را بـه رشـد و تـرقـى برسانند و معلمان عزیز, وظیفه بزرگى را که به عهده گرفته اند, به خوبى ایفا نـمـوده , سـرافراز وسربلند, در زمره پاسداران ارزشهاى اسلامى و منتقل کنندگان معارف دین و حقایق , به نسلهاى بعد,محسوب گردند .
عـرض نـصـیـحـت مـن , بـه معلمین بزرگوار و محترم , بخصوص عزیزانى که آغاز افتخار آنها, به کـسب عنوان معلمى است , اینست که اهتمام داشته باشند تا کار خود را براى خدا و در راه خدا قرار دهـنـد و بـادانـش آمـوزانى که در کلاس آنها هستند, با کمال مهر و محبت و فروتنى رفتار کنند, مـسـؤولانـه در کـلاس حاضر شده و از امانتهایى که به آنها سپرده شده و مى شود, خوب نگهدارى کنند که عمر و وقت آنها, که نه فقط به خودشان , بلکه به کل جامعه مربوط است , تلف نشود .
بـدانـنـد کـه اخـلاق , آداب , روش و گـفتار و کردار معلم , حتى ظاهر لباس و سر و صورت او, بر دانـش آموزتاثیر مى گذارد و بعد از خانه و محیط منزل , یا مهمتر از خانه , محیط انسان ساز, محیط مدرسه و کلاس درس و اخلاق معلم است .
((والبلد الطیب یخرج نباته باذن ربه والذى خبث لایخرج الا نکدا)) ((87)) .
بـا تـوجه به این مسؤولیتها, کلاس درس , کلاس عبادت خدا و درس معلم , عبادت و سرتاسر شغل او,عبادت است .
گوارا باد بر شما و بر افرادى که چنین افتخارى را کسب کرده اند! .
((یا لیتنا کنا معکم فنفوز فوزا عظیما)) .
والسلام علیک و رحمة اللّه و برکاته .
لطف اللّه صافى .