از مسائل مهمى که در همه عبادات به ویژه نماز، قطعا باید مورد توجه قرار گیرد، مساله قبولى نماز است، قبولى نماز همان شرط کمال نماز است، و اندازه قبولى نماز بستگى به اندازه تاثیر نماز در پاکسازى و بهسازى دارد، قرآن به طور کلى مىفرماید: «انما یتقبل الله من المتقین; قطعا خداوند آن اعمالى را مىپذیرد که از افراد پرهیزکار سر زند .» (22) یعنى اعمال گناه آلود، پذیرفته نمىشود .
امام صادق (ع) در یک سخن هشدار دهندهاى مىفرماید: «گاه پنجاه سال از زندگى انسانى مىگذرد، ولى خداوند حتى یک نماز او را قبول نمىکند، چه چیزى سختتر از این؟» سپس فرمود: «لایقبل الا الحسن فکیف ما یستخف به; قبول نمىشود مگر عمل نیک و شایسته، پس چگونه قبول گردد عملى که با سبکى و حقارت انجام گردد؟» (23)
ممکن است در اینجا سؤال شود که از کجا بفهمیم نماز ما قبول شده یا نه؟ پاسخ به این سؤال این است که باید به تاثیرگذارى نماز در پاک سازى توجه کرد، به هر اندازه که تاثیر گذارده، قبول شده است . بر همین اساس امام صادق (ع) فرمود: «کسى که دوست دارد بداند که نمازش در پیشگاه خداوند قبول شده یا نه، باید بنگرد که آیا نمازش، او را از زشتىها و گناهان بازداشته است؟ به همان مقدار که بازداشته، نمازش قبول مىشود .» (24)
نتیجه این که ما در همه اعمال و در نماز باید به قبولى و پذیرش آن فکر کنیم، وگرنه سعى ما باطل و بىمحتوا خواهد شد . به عنوان مثال شخصى هندوانه بزرگ خریدارى مىکند، و پول گزافى براى آن مىدهد، همه هدفش این است که قرمز و شیرین باشد، حال اگر آن را برید و کال درآمد، قبول نشده، و سعى و سرمایهاش تلف شده، و تازه باید زحمتبکشد تا آن هندوانه سنگین را ببرد و به زبالهدانى بریزد .
نظر را نغز کن تا نغز بینى گذر از پوست کن تا مغز بینى
گذر از پوست کن تا مغز بینى گذر از پوست کن تا مغز بینى