•31 ژانویه 2000، کمیته CEDAW کشور بلاروس را بهسبب تداوم وجود کلیشههای جنسی مانند معرفی مجدد مناسبتهایی چون روز مادر و لوحه افتخار به مادران مورد انتقاد قرار داد؛ زیرا این امر را مشوق نقشهای سنتی زنان برشمرد.
• 21 ژانویه 2000، کمیته، کشور لوکزامبورگ را بهسبب رفتارهای کلیشهای خود که میکوشد مردان را بهعنوان سرپرست خانواده و نانآوران به تصویر کشد و زنان را اساساً بهعنوان مادر و خانهدار نشان دهد، مورد ایراد و شکایت قرار داد.
•اول ژوئیه 1999، کمیته CEDAW از قانون اساسی ایرلند بهدلیل ترغیب نگرش کلیشهای نسبت به نقش زن در خانه و بهعنوان مادر انتقاد کرد. این کمیته از تداوم تأکید بر نقش زنان بهعنوان مادران و مراقبان ـــ که مایل به تداوم و پافشاری بر کلیشههای جنسی است و مانع جدی بر اجرای کامل کنوانسیون است ـــ ابراز تأسف کرده است.
•23 ژانویه 1997، کمیته CEDAW از کشور اسلوونی بهخاطر اینکه کمتر از 30% از کودکان زیر سه سال و کمی بیش از نیمی از کودکان 3 ـــ 6 سال در مهدکودکهای رسمی نگهداری میشوند و بقیه آنها درحالیکه ازسوی یکی از اعضای خانواده و سایر افراد نزدیک نگهداری میگردند و احتمال از دست دادن فرصتهای آموزشی و اجتماعی را ـــ که در مهدکودکها ارائه میشود ـــ دارند، مورد انتقاد قرار داد.
• 23 ژانویه 1997، کمیته CEDAW به اسلوونی گفت: از اینکه … عدم اشتغال اینچنین ممکن است زنان را به امور خانهداری محدود کند، شگفتزده است.
• 30 ژانویه 2002، کمیته CEDAW به کشور استونی گفت: از وضعیت زنان جوانی که با مشکلات فراوانی در بازار کار روبهرو هستند و بهدلیل مسوولیتهای خانه و خانواده که بر آنها تحمیل شده و آنها را در جایگاه آسیبپذیری قرار داده و به وجود موارد بیشتری از اشتغال نیمه وقت انجامیده، نگران است.
• 31 ژوئیه 2001، کمیته CEDAW به کشور هلند گفت: شرایط کاری زنان را بهبود بخشد تا بتوانند بهجای اشتغال نیمه وقت ـــ که هماکنون بیشتر زنان در چنین وضعیتی بهسر میبرند ـــ از اشتغال تمام وقت بهرهمند گردند.
• دوم فوریه 2001، کمیته CEDAW به کشور ازبکستان گفت که سیاست تساوی جنسیت به پیروی از کنوانسیون، نیازمند آن است که مفاهیم نقش زنان در جامعه از حالت مادری و همسری ـــ که منحصراً مسوولیت فرزندان و خانواده را بر عهده دارند ـــ به افرادی عملکننده در جامعه تبدیل شود.
• سوم فوریه 1999، کمیته CEDAW از کشور چین بهدلیل رویکرد دولت نسبت به اجرای کنوانسیون ـــ که بیشتر بر حمایت زنان تمرکز داشته است تا توانمندسازی
آنان ـــ انتقاد کرد؛ در نتیجه تشکلهای مرکزی مسوول سیاستهای دولت، همان کمیته کاری ملی زنان و کودکان است که بر تداوم هویت زنان همراه با کودکان اصرار دارد؛ همچنین در زمینه بهداشت زنان نیز بر سلامت مادر و کودک ـــ که بر عملکرد تولید مثلی زنان تمرکز یافته ـــ تأکید شده است. به این ترتیب، قوانین و مقررات کار بر حمایت زنان تأکید بیش از حد میکند.
• 14 می 1998، کمیته CEDAW از کشور کرواسی بهسبب، تأکید پیدرپی بر نقشهای زنان بهعنوان مادران و مراقبان در قانونگذاری کرواسی در زمینههای گوناگون، انتقاد کرد؛ درحالیکه مفاد قانونی درباره حمایت دوران بارداری امری مهم تلقی میشود، این کمیته نگران است که اولویت بخشیدن به آن جنبه از زندگی زنان بر نقش سنتی و کلیشهای زنان تأکید خواهد کرد و به محدودسازی مشارکت کامل زنان در جامعه میانجامد. کمیته اظهار داشته است که بهرغم این واقعیت که زنان در کشور کرواسی از تحصیلات خوبی برخوردار هستند و تعداد بسیاری در نیروی کار مشارکت دارند، اما تحلیلهای دقیق و با حساسیت جنسیتی درباره تأکید بر نقش مادری در مقایسه با نقشهای زنان در عرصههای عمومی ازسوی دولت ضروری است تا عملاً در آینده تساوی جنسیت در جامعه کرواسی را تضمین کند.
• 14 می 1998، کمیته CEDAW از جمهوری چک درباره گزارش این کشور و معرفی شفاهی او به کمیته در زمینه این امر که دولتش تمایل دارد به جای آنکه زنان را بهعنوان افراد عملکننده مستقل در عرصههای عمومی قلمداد کند، آنها را بهعنوان مادر و در قالب خانواده بگنجاند، انتقاد کرد. کمیته میگوید که چنین دیدگاهی، مانع اصلی بر اجرای کنوانسیون است؛ زیرا بازتابی است از سوء تفاهمات بنیادین از چنین مفاهیم منتقدانهای بهعنوان نقشهای جنسیتی، تبعیض غیرمستقیم و فیالواقع عدم تساوی … سیاستهای جاری جمهوری چک که ناشی از محدودیتهای یک حکومت توتالیتر است، اشتغال کامل و واقعیت و نگهداری اصلی کودکان را بر آنها تأکید کردهاست که این امر موجب تأکید بیش از حد بر نقش مادری و خانواده بر عهده زنان شدهاست.
• دوم فوریه 2001، کمیته CEDAW به کشور مصر چنین گفت: بهنظر میرسد ماده یازدهم قانون اساسی مصر که بیان داشته است دولت به زنان اجازه خواهد داد تا وظایف خود را در برابر خانواده با اشتغال خود در جامعه تطبیق دهند و متضمن تساوی او با مردان در زمینههای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی گردد، بر نقش اصلی زنان بهعنوان مادر و خانهدار صحه گذارده است.
• اول ژوئیه 1999، کمیته CEDAW کشور گرجستان را بهدلیل تداوم وجود فرهنگ مردسالاری، وجود نقشهای کلیشهای زنان در سیاستهای دولتی در عرصههای عمومی و خانواده مبتنی بر الگوهای رفتاری و برخوردهایی که بر نقش زنان بهعنوان مادران تأکید بیش از حد دارد، انتقاد کرد؛ همچنین با نگرانی یادآور شد که گزارش بهخودی خود، مروج نقش مردان بهعنوان نانآوران اصلی است.
• اول، ژوئیه 1999، کمیته CEDAW به کشور اسپانیا گفت که مشارکت زنان در بازار کار، یکی از حوزههای اصلی بهشمار میآید، … کمیته در زمینه مشارکت کلی زنان در بازار کار نگران است؛ زیرا این کشور در بین کشورهای اروپای غربی، یکی از پایینترین رقمها را در امر مشارکت زنان دارد و فقط 32% زنان بهطور تمام وقت مشغول بهکار هستند و 76% نیمهوقت فعالیت میکنند. درحالیکه قوانین جدیدی به حمایت از کارگران نیمهوقت در سال 1998 معرفی شده است تا چنین اشتغالی را ترغیب کند، کمیته ابراز نگرانی کرد که چنین اقداماتی میتواند به عایدات کوتاه مدت در اشتغال زنان بینجامد، بدون آنکه موضوعات ساختاری بلند مدت در زمینه کار بدون دستمزد و کار با دستمزد زنان را مورد رسیدگی قرار دهد. چنین اقداماتی ممکن است بهجای آنکه مشارکت زنان را در بازار کار افزایش دهد، به تداوم و تأکید دوباره رفتارهای کلیشهای درباره وظایف آنها در قبال خانواده بینجامد.