نگاهی به شیوه تألیف زندهیاد دکتر عزیز نبوی |
مصطفی علی مدد |
درباره خصایص برجسته دکتر عزیز نبوی نظیر ابتکار و جسارت، مدیریت و توانایی تدریس و تألیف او نکاتی را گفتهاند و گفتهام. اما دریغ که در بررسی زندگی، آثار و اثرات این معلم شایسته، کم گفتهایم و بسیار هم دیر؛ ماجرایی که مشکل دیرپای جامعه ماست. در اینجا کوشش خواهم کرد که در نگاهی گذرا شیوه تألیف و تحقیق او را بررسی کنم. میدانیم که جلد اول کتاب اصول حسابداری دکتر عزیز نبوی در طول 30 سال گذشته نزدیک به 50 بار تجدید چاپ شده است که این رکورد برای یک کتاب درسی در ایران اگر بیهمتا نباشد کمنظیر است. بخصوص که این کتاب تنها یکبار در سال 1343 تجدید نظر شده و از آن پس، بیهیچ تغییری، تجدید چاپ شده است. میدانیم که عمر اغلب کتابهای درسی در ایران با عمر تدریس مؤلف رابطهای تنگاتنگ دارد و معمولاً چند سالی بیشتر از آن نیست. اما کتابهای دکتر نبوی و از جمله کتاب اصول حسابداری وی، حتی در طول بیست و چند سال گذشته که او در دانشگاهی در سوییس تدریس میکرد، حداقل سالی یکبار تجدید چاپ شده و در دانشگاهها و موسسات آموزشی مختلف مورد استفاده قرار گرفته است. میدانیم که در طول این سالها کتابهای متعدد دیگری، در موضوعات مورد بحث در کتابهای دکتر نبوی، تألیف و ترجمه شده است. با این حال، کتابهای وی همچنان منبع تدریس بسیاری از مدرسان و مرجع بسیاریازدانشجویانبودهوهست. میدانیم که نیمه دوم قرن بیستم، دوران تغییرات شگرف در کلیه رشتههای دانش و از جمله دانش حسابداری است و کتابهایی که به توضیح اصول رشتههای مختلف- و در موضوع مورد بحث، اصول حسابداری- میپردازند لزوماً باید با تغییرات واقع شده در پهنه جهان هماهنگ شوند. کتابهای دکتر نبوی در زمان تألیف، ضمن توجه به مسائل خاص ایران، بر آخرین منابع و مطالعات انجام گرفته تا آن زمان مبتنی بوده و در نتیجه توانسته است برای مدت بلندی قابلیت استفاده خود را حفظ کند. البته عقبماندگی نسبی ما در زمینه کلیه رشتههای دانش و از جمله دانش حسابداری این قابلیت را بالا برده است. نکات بالا از این حکایت دارد که تألیفات دکتر نبوی خصوصیاتی داشته است که اینگونه ماندگار شده. در اینجا برخی از آن خصوصیات را برمیشمارم تا چراغی باشد فرا راه دیگرانی که در این راه قدم میگذارند.
دکتر نبوی برای تألیف یا ترجمه کتابهای مورد نیاز برای رشته حسابداری برنامهای جامع، فکرشده و مدون داشت و حدود و محتوای موضوعاتی را که باید در هر کتاب مورد بحث قرار میگرفت بهروشنی تعریف کرده بود (دریغ که آن برنامه بطور کامل به اجرا در نیامد). در مقدمه کتاب اصول حسابداری او میخوانیم کتاب اصول حسابداری که یک جلد آن انتشار مییابد در هشت جلد تهیه شده است: جلد اول اصول حسابداری، جلد دوم اصول حسابداری بازرگانی و جلد سوم... . دکتر نبوی در بخش بعدی مقدمه چنین ادامه میدهد: این جلد اختصاص به مقدمات فن حسابداری در موسسات فردی دارد و بحث در حسابداری شرکتها و همچنین موسسات تولیدی و صنعتی در مجلدات بعدی خواهد آمد. در مقدمه کتاب اصول حسابداری دولتی میخوانیم: در این کتاب از بحث و توضیح زیاد در مقدمات و اصول حسابداری عمومی... خودداری میشود. اصول حسابداری دولتی که در اینجا مورد بررسی قرار میگیرد تشریح و توصیف روش حسابداری معمول در موسسات دولتی ایران نیست؛ بلکه جهد شده است که اصول صحیح حسابداری دولتی در یک سازمان کوچکفرضیدولتیمطالعهشود
نوشتههای دکتر نبوی به گفته خودش مبتنی بر تجربه تدریس و جزوههای درسی تهیه شده برای کلاسهای مختلف بوده است. در مقدمه کتاب اصول حسابداری میخوانیم: سبک و شیوه خاصی که در این کتاب برای تعلیم مقدمات و اصول حسابداری... بکار رفته محصول چندین سال تجربه تدریس به دانشجویان ایرانی است... (و) یادداشتهایی که در زمینههای گوناگون این فن تهیه کردم در تدریس حسابداری.. مرا یاری کرد.
دکتر نبوی برای طرح موضوعات مورد بحث در کتابهایش، آنها را به موضوعات فرعی و فرعیتر تقسیم کرده است. در هر مطلب، تنها موضوعات کاملاً مربوط، بهاختصار بیان شده و از طرح موضوعات حاشیهای و بیان نکات اضافی در متن پرهیز کرده است. در نگارش مطالب، سبکی ساده و نثری روان و رسا را بکار گرفته است. جملات او کوتاه و وافی به مقصود است. از جملات بلند و بکارگیری عبارات معترضه خودداری کرده است. مطلب مبهم و قابل تعبیر در نوشتههایش دیده نمیشود. دو نمونه از جملات بکار رفته در کتابهای دکتر نبوی، درباره موضوعات نسبتاً پیچیده حسابداری، شاهدی است بر این مدعا: اصول و موازین حسابداری قابل مقایسه با قوانین طبیعی مانند آنچه در شیمی و فیزیک و زیستشناسی وجود دارد- و یا قوانین ریاضی نمیباشد. ضوابط کلی حسابداری محصول فکر انسانی و براساس شرایط زمان و مکان قابل تغییر و تصحیح است (اصول حسابداری، جلد 2، ص 43). با توسعه روز افزون وظایف دولتها و اهمیت ادارهِ امورمالی موسسات عمومی، حسابداری دولتی نیز هر روز مورد توجه بیشتری قرار میگیرد. امروزه، همهِ سازمانهای دولتی اعم از سازمان حکومت مرکزی، شهرداریها و مؤسسات وابسته به دولت ناگزیر به از بکاربستن اصول و پیروی از ضوابط و موازین این رشته از حسابداری میباشند (اصول حسابداری دولتی، جلد 1، ص 18).
در تألیفات دکتر نبوی کلیه نکاتی که در یک تحقیق کتابخانهای باید رعایت شود مراعات شده است؛ از منابع مختلفی استفاده شده، منابع بهدقت معرفی شده، در زیرنویس صفحات مختلف کتابها منابعی ذکر شده که میتواند برای مطالعات بعدی مورد استفاده قرار گیرد. کتابهای او دارای فهرست الفبایی موضوعی است که در ذیل هر یک از اصطلاحات اصلی، اصطلاحات فرعی و شماره کلیه صفحاتی ذکر شده که در آنها موضوعات مرتبط درج شده است [این ویژگی در تألیفات فارسی نادر است]. برای فراهم ساختن امکان مطالعات بعدی از طریق مراجعه به منابع خارجی، در زیرنویس صفحات، معادلهای انگلیسی اصطلاحات فارسی بکار رفته بیان شده؛ و در مواردی، درباره چگونگی انتخاب معادل، توضیحاتی داده شده است. او در این باره مینویسد: به منظور تسهیل کار دانشجویان که قصد مراجعه به کتب و مقالات انگلیسی و تکمیل معلومات خود در رشته حسابداری دارند در زیرنویس صفحات توضیحات اضافی راجعبه مطالب متن، منابع مراجعه برای مطالعات بیشتر، و ترجمه انگلیسی اصطلاحات حسابداری ذکر شده است.
دکتر نبوی بهدرستی توجه داشته که کاربرد حسابداری به عنوان یک دانش اجتماعی تحت تأثیر اوضاع و احوال اجتماعی و اقتصادی و بخصوص مناسبات حقوقی حاکم بر جامعه است. از اینرو، در هر یک از مباحثی که نیازمند انطباق با مناسبات حقوقی کشور بوده علاوه بر ملحوظ داشتن آن مناسبات در نگارش متن، در زیرنویس صفحات اسامی و شماره مواد قوانین و مقررات مربوط را ذکر کرده است. باشد که ما شاگردان شاکر دکتر نبوی راه او را در حد بضاعتمان ادامه دهیم تا نیت او در تدوین مجموعهای کامل برای آموزش حسابداری به دانشجویان ایرانی، روزی برآورده شود.
|
منبع: فصلنامه حسابرس |