کارگزاران: حساب مشتریان به صورت روزانه کنترل می‌شود

کارگزاران: حساب مشتریان به صورت روزانه کنترل می‌شود

 

بازتاب بخشنامه جدید «بورس» در بازار

کارگزاران: حساب مشتریان به صورت روزانه کنترل می‌شود

 

گروه بورس – بخشنامه جدید سازمان بورس، کارگزاری‌ها را موظف کرده که از تاریخ 1/6/86 حساب‌های مالی خود را به صورت روزانه کنترل کنند.

 

این بخشنامه به این معنی است که کارگزاران علاوه بر ملزم شدن به بایگانی روزانه حساب‌های مالی، از اعتباردهی به مشتریان خود برای معاملات به دلیل برقراری تراز در حساب‌ها، تا حدود زیادی منع می‌شوند. البته قانون ممنوعیت استفاده از وجوه سهامداران توسط کارگزاری‌ها قبلا هم وجود داشته و در صورت اجرا نشدن آن از سوی کارگزاری‌ها، مجازات سنگینی هم در نظر گرفته شده است. ولی با ابلاغ بخشنامه جدید، این بخشنامه تا حد زیادی ضمانتنامه‌ اجرایی یافته است. در ادامه نظر برخی از کارگزاران و سرمایه‌گذاران بازار را درباره ابلاغ این بخشنامه می‌خوانیم.

برابری بستانکاری با موجودی نقدی

مدیرعامل کارگزاری بانک کشاورزی در مورد آیین‌نامه جدید سازمان بورس به کارگزاران گفت: مطابق بخشنامه یک ماه پیش سازمان بورس، مدیران مالی کارگزاری موظفند که از تاریخ 1/6/86 حساب‌های کارگزاری‌ها را کنترل کنند. حسین خزلی خرازی افزود: این کنترل باید به نحوی باشد که به میزان مبالغ بستانکاری، موجودی نقد یا اعتبار بانکی در حساب‌ها موجود باشد. وی اضافه کرد: این بخشنامه در سال‌های پیش هم وجود داشت، به معنی این که کارگزاران حق ندارند از محل وجوه امانی نزد خود برای خود یا سایر افراد سهام خریداری کنند.

کنترل روزانه به جای هفتگی و ماهانه

خرازی تصریح کرد: در واقع با ابلاغ این بخشنامه کارگزاران موظف هستند حساب‌های خود را روزانه کنترل کنند. مدیرعامل کارگزاری بانک کشاورزی در مورد اثر این دستورالعمل روی معاملات بازار گفت: قبلا هم کارگزاری‌ها این کنترل‌ را به شکل هفتگی و ماهانه انجام می‌دادند و الان به شکل روزانه درآمده و در کل فکر نمی‌کنم اثر خاصی روی بازار داشته باشد.

تنها پر کردن یک فرم

اما مدیرعامل کارگزاری اردیبهشت ایرانیان معتقد است که ابلاغ بخشنامه جدید کوچکترین تاثیری در روند معاملات بازار ندارد. عباس دهقان تاکید کرد: کاری که بخشنامه جدید از کارگزاران می‌خواهد، خود آنها به شکل روزانه انجام می‌دادند و اکنون تنها اطلاعات خود را در یک قالب تازه بایگانی می‌کنند.

افزایش انضباط مالی

وی در عین‌حال افزود: ابلاغ این بخشنامه باعث می‌شود که کارگزاری‌ها دقت عمل بیشتری را در حساب‌های خود داشته باشند و در واقع به این امر به نفع آنها تمام می‌شود.

وی افزایش انضباط مالی را نتیجه دیگر این بخشنامه برشمرد و گفت: بازرسی و رسیدگی به حساب‌های کارگزاری‌ها قبلا در اختیار مدیریت بازرسی سازمان بود و اکنون در راستای تفویض اختیارات سازمان به شرکت، به شرکت بورس و تحت‌نام مدیریت امور اعضا ارجاع شده است.

تعریف کد معاملات میان سهامدار و کارگزار

از سوی دیگر کارشناس ارشد سرمایه‌گذاری بانک پاسارگاد ابلاغ این بخشنامه را به نفع کارگزاری دانست و گفت: اجرای این بخشنامه از یک سو ریسک بازپرداخت نشدن مطالبات کارگزاران را کاهش داده و از سوی دیگر ممکن است یک سری محدودیت‌ها هم برای سرمایه‌گذاران ایجاد کند.

فریدون زارعی در ادامه گفت: باید توجه داشت که باید در کنار اجرای بخشنامه‌های این چنینی یک سری زیرساخت‌ها در بازار ایجاد شود. تعریف یک کد معاملاتی برای تمام سهامداران یکی از زیرساخت‌ها محسوب می‌شود.

وی در توضیح بیشتر گفت: این کد می‌تواند نقل و انتقال وجوه را میان سهامدار و کارگزار بدون وجود واسطه انجام دهد. این امر علاوه بر سرعت گرفتن معاملات در وقت و انرژی سهامداران و کارگزاران نیز صرفه‌جویی می‌کند.

نبود اعتبارسنجی علمی

این کارشناس بازار سرمایه در ادامه تصریح کرد: بیشتر کارگزاری‌ها ساز و کار اعتبارسنجی علمی ندارند. کما اینکه به صورت سنتی و تلویحی این کار در حال انجام است. وی خاطرنشان کرد: در خارج از کشور سیستم اعتبارسنجی برای مشتریان به شکل کاملا علمی و منظم وجود دارد. اگر این ساز‌و‌کار در ایران هم پیاده شود، در حساب‌های بدهکار و بستانکار آنها مشکلات کمتری پیش می آید .

 

منبع: روزنامه دنیای اقتصاد

 


دسته ها :
شنبه سوم 6 1386
X