پاسخ به پرسشهای فنی : شماره 19 |
شماره : 19 تاريخ : 12/8/1371 |
پرسش مطرح شده : نحوه برخورد حسابداري با کمکهائي که شرکتها از دولت در ارتباط با عمليات اصلي خود به عنوان سوبسيد دريافت ميکنند چگونه است؟ |
پاسخ : بطور کلي هدف دولت از پرداخت سوبسيد به شرکتها ميتواند بشرح زير باشد: الف ) کمک به شرکت در جهت تداوم فعاليت و جلوگيري از وقفه و رکود فعاليتهاي آن. ب ) اعمال سياستهاي حمايتي از توليدکنندگان مواد اوليه مورد مصرف شرکت و يا مصرفکنندگان محصولات آن. بنابراين دربدو امر شناخت هدف دولت از اعطاي سوبسيد با توجه به قوانين، مقررات، شرايط اقتصادي و ساير شواهد و قرائن ضرورت دارد. چنانچه هدف مندرج در بند الف مدنظر باشد، سوبسيد دريافتي توسط شرکت صرفنظر از مبناي دريافت آن بايد در زمان تحقق (دريافت يا اطمينان از قابليت دريافت آن) بعنوان درآمد تلقي و جزء درآمدهاي غيرعملياتي در صورت حساب سود و زيان منعکس گردد. اما اگر هدف مندرج در بند ب موردنظر باشد، سوبسيد اصولاً در رابطه مستقيم با عمليات شرکت يعني توليد و فروش محصولات دريافت ميشود که دراينصورت نحوه برخورد با آن با توجه به مبناي محاسبه بشرح مندرج در صفحه بعد خواهد بود: 1- دريافت سوبسيد برمبناي مقدار مواد اوليه خريداري شده در اين حالت سوبسيد دريافتي در صورتهاي مالي بعنوان بازيافت (برگشت) بخشي از بهاي تمام شده خريد تلقي و با آن تهاتر ميگردد.
2 -دريافت سوبسيد بر مبناي مقدار محصول فروش رفته در چنين شرايطي سوبسيد دريافتي بعنوان جبران عدمالنفع شرکت (معمولاً ناشي از اعمال سياستهاي حمايتي از مصرفکنندگان از طريق پائين نگهداشتن قيمت فروش) تلقي شده و در صورت حساب سود و زيان در زير مبلغ خالص فروش منعکس ميشود. متذکر ميگردد، افشاي روش مورد استفاده و همچنين ماهيت و ميزان سوبسيد دريافتي از دولت از طريق يادداشتهاي همراه صورتهاي مالي ضرورت دارد.
|