ستاد انتخاباتی میرحسین موسوی، در جدیدترین بیانیه خود، جمعبندی و نیز رئوس راهبردها و برنامههای کشور در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را اعلام کرد.
متن کامل این بیانیه که از سوی شاخه فناوری اطلاعات و ارتباطات کمیته فنی و مهندسی ستاد مرکزی مهندس میرحسین موسوی منتشر شده به شرح زیر است:
رئوس راهبردها و برنامههای کشور در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات
مقدمه:
بهطور کلی، این استنباط وجود دارد که نبود و یا سردرگمی در میان دستگاههای متولی مورد نیاز، عدم حضور فعالانه و مستمر مدیران متخصص، مبتکر و چالاک جهت هدایت و سرپرستی این مهم، و تا حد زیادی فقدان سیاستها و راهبردهای علمی و کارآمد طی سالیان متمادی حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات (Information and Communication Technology: ICT) ما را با مشکلاتی بس عمده و جدی مواجه ساخته است. قرائن حاکی از آن است که متاسفانه تاکنون آنطور که بایست به این فناوری بها داده نشده و بهعنوان عاملی تاثیرگذار بر ابعاد مختلف توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با آن برخورد نگردیده است. این در حالی است که نقش ICT از چند منظر حایز اهمیت میباشد:
• در زمینه بهبود و گسترش خدمات اجتماعی (همچون آموزش و بهداشت)
• بهعنوان عامل بهحرکت درآورنده و توانمندساز بسیاری از صنایع دیگر (نظیر بانکداری، خودروسازی، نفت و گاز، حمل و نقل، غذایی، کشاورزی، گردشگری، نساجی، و املاک و مستغلات)
• به عنوان صنعتی مهم، پرطرفدار و اشتغالزای خاص خود (متشکل از صنایع سختافزاری، نرمافزاری، مخابراتی و انتقال داده، و نیز طیفی از خدمات متنوع مبتنی بر این فناوری)
• بهعنوان ابزاری ضروری در زمینه نیل به اهداف تحقیق و توسعه، نوآوری و بهرهوری
بررسی چرخه تبیین سیاستهای اقتصادی در جهان نشان از آن دارد که نه تنها از ICT بهعنوان رکن اصلی توسعه اقتصادی نام برده میشود، بلکه هر یک از دیگر عواملی که توسعه اقتصادی به آنها نسبت داده میشود – همچون نوآوری، تحقیق و توسعه، سرمایه نیروی انسانی و نظایر آن – نیز خود به نحوی وابسته و مبتنی بر این فناوری هستند. از اینرو، میتوان چنین استنتاج نمود که در برههای از زمان که «عصر داناییمحور» نامیده شده است، توسعه اقتصادی بدون حمایت دولت در زمینه بهرهگیری بهینه از این فناوری امری غیرممکن محسوب میشود؛ بهویزه در شرایطی که یک بحران اقتصادی جهانی نیز بر ما سایه افکنده است.
برغم وجود استعدادها و تواناییهای نرمافزاری، سختافزاری و مغزافزاری شگرف در کشورمان، بهویژه در مقایسه با کشورهای منطقه، شرایط مدیریتی سالهای اخیر بگونهای بوده که بسیاری از فرصتهای مهم را که میتوانسته بسترساز رشد و شکوفایی این پتانسیلها باشد، فنا نموده و در قیاس با رشد شتابان همسایگان، دسترسی به اهداف چشمانداز کشور در این عرصه را به مرز ناامیدی رسانده است. البته با وجود عقبافتادگی محسوس ایران در این حوزه، کشور ما از امکانات و پتانسیلهای مناسبی برخوردار است و در نتیجه میتوان امیدوار بود که از طریق یک سری اقدامات جهشی، مدبرانه و راهبردی مناسب در جهت برونرفت از وضعیت موجود و پیریزی اصلاحات بنیادین، میشود بسیاری از کاستیهای گذشته را تا حد زیادی جبران نمود.
نگاهی به چند واقعیت بنیادین:
پیش از اشاره به رئوس برنامهها/راهبردهای مدنظر در این خصوص، توجه به نکات زیر حایز اهمیت است:
• به لحاظ جمعیتی، ایران از جمله کشورهای بزرگ منطقه است، ضمن آنکه میانگین سن در ایران جوان بهحساب میآید. کم بودن میانگین سن از بسیاری جهات بیانگر قابلیتی بیشتر برای جذب و استفاده از فناوریهای نوین – مانند ICT – محسوب میشود.
• ایران از لحاظ درآمد سرانه (Income per Capita) در رده میانی منطقه قرار دارد. قدرت خرید و یا به عبارتی، درآمد سرانه مولفهای مهم و تعیینکننده در حوزه ICT بهشمار میآید.
• از لحاظ اقتصادی و در نظرگیری شاخص اقتصادی «تولید ناخالص داخلی» (Gross Domestic Product: GDP)، ایران از بخش خدماتی نسبتا بزرگی برخوردار است. در اقتصادهای مدرن، رشد اقتصادی اغلب در بخش خدمات صورت میپذیرد.
• میزان سرمایهگذاریهای مستقیم خارجی (Foreign Direct Investment: FDI) در بخش ICT ایران، در مقایسه با کشورهای همسایه، ناچیز است. شاخص FDI نشانگر درجه باز بودن اقتصاد کشورها و چگونگی تعامل آنها با جامعه جهانی بهشمار میآید. سهم اندک FDI ایران در این زمینه با آرمان تبدیل شدن به یک قطب منطقهای که بتواند به ارائه خدمات به کشورهای منطقه بپردازد، سازگار نیست و از اینرو، نیاز به تقویت دارد.
• از نقطه نظر ساختار ICT، در بررسیهای علمی عموما به این موضوع از منظر شاخص آمادگی الکترونیکی (E-Readiness) نگریسته میشود. اگر چه رتبهبندی آمادگی الکترونیکی ایران طبق آمار منتشر شده توسط EUI (Economic Intelligence Unit) حاکی از وضعیت بسیار ناخوشایندی است (به طوری که در ارزیابی سال ۲۰۰۸ در آخرین رتبه بین هفتاد کشور بررسی شده قرار گرفتهایم) ولی واقعیت از این قرار است که با برنامهریزی مناسب و پرهیز از اشتباهات گذشته، امکان بهبود وضعیت در تقریبا تمامی طبقهبندیهای تعیین امتیاز در این خصوص (همچون زیرساختهای ارتباطی و فناوری، فضاهای کسب و کار، اجتماعی، و فرهنگی و حقوقی، سیاستها و چشماندازهای دولت، و درجه بهکارگیری ICT توسط بازار مصرف و کسب و کارها) وجود دارد.
اهم سرفصلها و اولویتهای مدنظر:
۱- توجه ویژه به محوریت فناوری اطلاعات در برنامههای توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور به منظور ارتقاء بهرهوری، کاهش شکاف دیجیتالی، رشد اقتصادی، و ابزار توسعه و تحقق چشمانداز بیست ساله جمهوری اسلامی ایران
۲- حمایت از سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی جمهوری اسلامی در ارتباط با این موضوع
۳- ارائه لوایحی که زمینههای رشد و تعالی این صنعت را هموار سازد (در راستای حمایت از بودجهای متمرکز) و رفع مشکلات مرتبط با ساختار اداری و روشهای اجرایی کشور در این درخصوص
۴- همسویی با روندهای موفق و قابل الگوبرداری بینالمللی (با اجتناب از اقتباس کورکورانه از آنها)، به همراه بهدستگیری ابتکار عمل و اصلاح نگرش دولت در زمینه تولید علم و خبرگی، الگوی مصرف، و نحوه حاکمیت، هدایت، نظارت و نهایتا، رویکردهای مدیریتی و شیوه تصدیگری صنعت ICT در عصر ارتباطات (به ویژه، ارتباطات مبتنی بر اینترنت)، دانایی محور و اقتصاد دیجیتالی
۵- تعیین هدف و حمایت از کلانپروژهها/طرحهای راهبردی مبتنی بر انطباق با فراروشها و رهیافتهای معتبر بینالمللی، و لحاظ نمودن:
• شاخصهای مرتبط در زمینه ایجاد ارزش افزوده، افزایش توان تولید، توانمندسازی صنایع، افزایش تعداد شرکتهای فعال، بهبود زمینههای اشتغال، و امثال آن
• پتانسیل استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در بخشهای مختلف اقتصادی
• توسعه امکانات زیرساختی
۶- بهبود در زمینههایی چون وضعیت حقوقی و سیاستگذاری در محیط سایبر، تحقیق و توسعه، نخبهپروری و نوآوری، آمادگی الکترونیکی و شبکهای، و مهارتها و سواد الکترونیکی
۷- بهبود زیرساخت مخابراتی، انتقال داده و ارتباطی، و توسعه سیستمهای پشتیبان و عملیاتی لازم، به همراه بهینهسازی عملکرد و تعریف پیشنیازها، استانداردها و سازوکارهای فنی و اجرایی با هدف تبدیل کشور از مصرف کننده تجهیزات به تولید کننده و صادر کننده تجهیزات و خدمات پیشرفته؛ ضمن رعایت اولویتها و تقدم و تاخر در تدوین و یا اجرای پروژهها/برنامههای پیشتاز و بهرهگیری از مشاوران داخلی و خارجی توانمند (در صورت لزوم)
۸- افزایش توان علمی و اجرایی کشور در زمینه امور ماهوارهای و فناوریهای وابسته
۹- توجه وافر به موضوع حفاظت و امنیت و صیانت از اطلاعات کشور
۱۰- ایجاد/یکپارچهسازی سیستمها، پورتالها، و بانکهای اطلاعاتی دستگاهها
۱۱- رفع موانع بر سر راه دسترسی به اینترنت (شامل افزایش سرعت و کاهش هزینهها)
۱۲- حمایت از حریم خصوصی، مالکیتهای مادی و معنوی و بهسازی فرایند فیلترینگ
۱۳- فراهم نمودن انگیزهها و مشوقهای موثر در زمینه کارآفرینی و مشارکت بخش خصوصی (شامل تعریف مشوقهای تعرفهای و معافیتهای مالیاتی)
۱۴- حمایت از توسعه شبکههای اجتماعی و گروههای مجازی تخصصی، و نهضت وبلاگنویسی
۱۵- پیشبرد اهداف دولت الکترونیکی، با گرایش به سمت خدمترسانی از طریق دولت به مردم
۱۶- حمایت از اقتصاد مبتنی بر اطلاعات (از قبیل تجارت، بانکداری و کسب و کار الکترونیکی)
۱۷- از میان برداشتن موانع بر سر راه اشخاص حقیقی و حقوقی طرف قرارداد و یا متقاضی انعقاد قرارداد با دولت در این حوزه و نظارت مستمر بر عملکرد دستگاههای مسئول در این خصوص
۱۸- اشاعه فرهنگ IT در کشور در حد کفایت، و حمایت از برنامههای آموزشی و توسعه مهارتها
۱۹- رفع مشکل بومیسازی و اختلافات فرهنگی در حوزههای فناوری و حمایت از طرحهای کارآمد در زمینه تولید محتوا به منظور گسترش دامنه حضور خط و زبان فارسی در فضای وب
۲۰- برقرار نمودن ارتباطات تنگاتنگ بین دستگاهها و ارگانهای متولی دولتی و سازمانها/انجمنهای صنفی مرتبط، و بهرهگیری از توصیهها و راهکارهای ارائه شده در زمینههایی چون:
• تعریف و ترویج اخلاق حرفهای و تخصصی نمودن حوزههای فعالیت
• برقرای تعاملات سازنده با دستگاههای حقوقی و انتظامی در خصوص افزایش ظرفیتهای موجود در قانون برای برخورد با متخلفان
• اعمال نظارت کیفی بر انطباق کالاها/خدمات با استانداردهای قابل انتظار و ساماندهی امور مرتبط با خدمات پس از فروش در این حوزه و رضایتمندی مصرفکنندگان
۲۱- اطلاعرسانی دقیق و به موقع و دخیل نمودن رسانههای تخصصی در فرایند تصمیمگیریهای دولت در این حوزه طی دوره برنامهریزی و نیز مراحل مختلف اجرای طرحها/پروژهها؛ در راستای هدف گشودن درها به روی مبتکرین، صاحبنظران و تحلیلگران بخش خصوصی، اساتید مجرب دانشگاهها و محققان، جهت ایجاد همافزایی و هماندیشی
۲۲- حمایت و صیانت از حقوق ملی و نیز شهروندی از طریق حضور موثر در اجلاسهای بینالمللی و برقراری تعاملات سازنده با نهادها و کنواسیونهای ذیربط
۲۳- عضویت در آندسته از سازمانهای معتبر جهانی که بتوانند بهعنوان هدایتگر عمل کرده و ما را در شناسایی نقشه راهمان همیاری نمایند.
پیشنیازها:
۱- هرچند عملا نمیتوان بر شیوهای خاص و به اثبات رسیده به منظور نیل به جملگی اهداف و برنامههای مد نظر انگشت نهاد، ولیکن توصیهها و رهنمودهایی در مقیاس کلان و ملی وجود دارند که لازم است ما نیز به منظور ارزیابی نقاط قوت و ضعف، و تحلیل فرصتها و تهدیدها، به آنها توجه نماییم؛ از قبیل:
• تا حد امکان باید زمینههای لازم فراهم گردد تا نیروهای بازار خود طرق پیشروی به سوی اقتصاد دیجیتالی مورد نظر را یافته و دولتها به نقش خود بهعنوان راهنما، تسهیلگر، ناظر، سرمایهگذار و/یا حامی سرمایهگذاری، کاشف تنگناها، مرتفعکننده مشکلات و هموارکننده زمینههای رشد، بسنده کنند.
• با تعریف مکانیزم نظارتی و اعمال نظارت مستمر بر این مقوله، صرفا در شرایطی که بازار ایجاب نماید، وارد صحنه عملیات اجرایی و تصدیگری شده، مشکل را رفع و سپس در پی واگذاری آن به بخش خصوصی، از فضای مربوطه خارج شوند.
• تلاش خود را در جهت ایجاد تقاضا برای فناوریهای قابل بهکارگیری و خدمات دیجیتالی ناشی از آن مبذول داشته، و بهعنوان نمونهای بهرهمند از فناوریهای بهکار گرفته شده که بشود از آن تبعیت کرده و یا الگوبرداری درست نمود، عمل نمایند.
• با حفظ جایگاه پیشتازی در زمینه بهکارگیری فناوریهای نوین، به ترغیب بازار، حمایت مالی از طرحهای ICT زیربنایی، و اقدام در جهت قانونمندسازی و رگولاتوری پرداخته و با توسل به سیاستهای غیرمغرضانه، خود را در هر کاری وارد ننموده و از حمایت از محصول، مدل و یا معیاری خاص (دال بر وجود تبعیض) اجتناب ورزیده و در زمینه توزیع عادلانه امکانات در سطح جمعیت کشور پیشگام باشند.
• همواره در جهت تبیین راهبردهای جدید و خلاق، ارتقا/حفظ جایگاه رقابتی و دستیابی به اهداف و آرمانهای بازار کوشا باشند.
۲- دقت نظر در گزینش و انتصاب مسئولینی که میباید سکان راهبری و هدایت این فناوری مهم و سرنوشتساز کشور را به صورتی شایسته در دست گرفته و سیاستها، برنامهها و استانداردهای این کار را طرحریزی و یا تعیین نمایند.
۳- تفویض اختیار لازم و اختصاص منابع مالی کافی به یک نهاد بالادستی کارآمد که بتواند مسئولیت امور حاکمیتی، هدایت و نظارت بر امر تصدیگری فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور را به صورتی فرابخشی در دست گیرد؛ با تاکید بر تجربه جهانی که چنین نهادی عموما حالت سازمان داشته و در نتیجه، جنبه شورایی ندارد.
منبع: وین بتا