الف/ مقدمه:
نظام جمهوری اسلامی به برکت تلاش و مقاومت مردم و مسؤولین با تکیه بر سیره معمار بزرگ انقلاب حضرت امام (ره) و رهنمودهای رهبری، در مقابل نظام استکباری، با افتخار ایستاده است، ملتهای مسلمان و آزادیخواه سراسر جهان به ایران به عنوان یک الگوی برتر چشم دوختهاند و علیرغم ایجاد توطئهها و چالشهای فراوان در روند رشد و پیشرفت و استقرار عدالت توسط دشمنان، در داخل کشور قدمهای فراوان و مثبتی برداشته شده است.
بدون تردید دوست و دشمن بر جایگاه بینظیر ایران در سطح جهانی و منطقه، ثبات و امنیت و اعتماد مردم به مسؤولین در سالهای اخیر اقرار دارند.
امروز بیش از هر زمان دیگر مردم به دنبال استقرار ارزشهای اسلامی و دیدگاههای حضرت امام(ره) و حاکمیت عدالت هستند. امروز گفتمان اصولگرایی به عنوان یک اصل در انتخابهای مردم ارجحیت یافته است.
نظام جمهوری اسلامی با داشتن سند چشمانداز 20ساله، چارچوب سیاستهای کلی نظام، به ویژه سیاستهای ابلاغی اصل 44و سیاستهای برنامه پنجساله چهارم، با ارائه یک مدل اقتصادی و با تعریف نقش هدایت، سیاستگذاری و نظارت بر دولت، فصل جدیدی از اصلاح و حرکت را شروع کرده است. در این شرایط چه گفتمانی میتواند تضمینکننده این راه باشد؟ براستی چه کسی میتواند در بین کاندیداهای ریاست جمهوری این گفتمان را دنبال کند؟
برای پاسخ به این سؤال ابتدا شاخص گفتمان اصولگرایی و انقلاب اسلامی را دنبال کرده، سپس نوع عملکرد جریان دوم خرداد و جریاناصولگرا را با آن ارزیابی میکنیم و نهایتاً مشخص خواهیم کرد چه کسی میتواند گفتمان اصلی انقلاب اسلامی را پیگیری کند.
در آستانه دهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری، یکبار دیگر ملت بزرگ و مسلمان و انقلابی ایران در معرض آزمایش الهی قرار گرفتهاند. ملت بزرگ ایران تاکنون نشان داده که حفظ و توسعه گفتمان اصولگرایی و پاسداری از خط امام و رهبری و ارزشهای اسلامی و دینی از دغدغههای اصلی آنهابه شمار میروند.
بر همین اساس از سال 82، جهتگیری انتخاب مردم به سمت و سوی اصولگرایان سوق پیدا کرده، موفقیت پیدرپی اصولگرایان در دومین دوره انتخابات شوراها، هفتمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی و هشتمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی، بیانگر این ادعاست.
امروز گفتمان انقلاب اسلامی نه تنها در فضای ایران، بلکه در اکثر کشورهای اسلامی گفتمان مسلط و غالب شده است و در جهان خریداران بسیاری پیدا کرده است. حفظ و بسط این گفتمان از ضرورتها و واجباتی است که آحاد مردم و نیروهای متدین و انقلابی باید در راستای آن تلاش و کوشش کنند، بیان و تبیین شاخصهای گفتمان انقلاب اسلامی و اصولگرایی و رصد آن در رفتار و عملکرد مدیران کشور از جایگاه مهمی برخوردار است.
قوه مجریه به عنوان یکی از مهمترین قوای کشور، عمده بار ادارهی مدیریت کشور را برعهده دارد و نقش تعیینکننده و بینظیری در رشد توسعه و عدالت و حفظ و گسترش این گفتمان ایفا میکند.
شخص رئیسجمهور به عنوان رئیس قوه مجریه با اختیارات و وظایفی که بر اساس قانون اساسی بر عهده دارد، سکاندار اصلی این حرکت است و لذا اعتقاد و باور او به گفتمان انقلاباسلامی و دیدگاه و نظرات امام و مقام معظم رهبری بسیار تعیینکننده است. بنابراین در انتخاب رئیسجمهور معیار اصولگرایی و اعتقاد به گفتمان انقلاب اسلامی و تلاش برای توسعه و رشد آن مهم است و یقیناً مردم نیز بر این مبنا حرکت و انتخاب خواهند کرد.
ب ـ مشارکت گسترده مردم
در یک دستهبندی کلی دلایل و الزامات مشارکت گسترده مردم در نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری را باید در موارد زیر برشمرد:
1 ـ تأکیدات مقام معظم رهبری: حضرت آیتالله خامنهای در اولین روزسال جدید در اجتماع عظیم زائران حرم رضوی و مردم مشهد دربیانات بسیار مهمی در مورد مشارکت مردم در انتخابات فرمودند: اولاً انتخابات در کشور ما یک حرکت نمایشى نیست. پایهى نظام ما همین انتخابات است. یکى از پایهها، انتخابات است. مردمسالارى دینى با حرف نمیشود؛ مردمسالارى دینى با شرکت مردم، حضور مردم، ارادهى مردم، ارتباط فکرى و عقلانى و عاطفى مردم با تحولات کشور صورت میگیرد؛ این هم جز با یک انتخابات صحیح و همگانى و مشارکت وسیع مردم ممکن نیست. این مردمسالارى، عامل پایدارى ملت ایران است. اینکه شما توانستهاید در طول این سى سال از نهیب ابرقدرتها نترسید، اینکه ابرقدرتها هم غیر از نهیب نتوانستند ضربهى اساسى به شما بزنند، اینکه جوانان کشور در ورود به میدانهاى گوناگون این شجاعت و اخلاص را نشان میدهند، ناشى از مردمسالارى دینى است؛ این را باید خیلى قدر بدانیم. انتخابات سرمایهگذارى عظیم ملت ایران است؛ مثل اینکه شما سرمایهى سنگین و عظیمى را در بانک میگذارید، بانک با آن کار میکند و شما از سودش استفاده میکنید؛ انتخابات یک چنین چیزى است. ملت ایران سرمایهگذارى عظیمى را میکند، سپردهگذارى بزرگى را انجام میدهد و سود آن را میبرد. آراء یکایک شما مردم سهمى است از همان سرمایهگذارى و سپردهگذارى. هر رأیى که شما در صندوق مىاندازید، مثل این است که یک بخشى از پول آن سپرده را دارید تأمین میکنید. یک رأى هم اهمیت دارد. هرچه انتخابات پرشورتر باشد، عظمت ملت ایران بیشتر در چشم مخالفان و دشمنانش دیده خواهد شد؛ براى ملت ایران حرمت بیشترى خواهند گذاشت؛ دوستان شما هم در دنیا خوشحال میشوند. عظمت ملت ایران را حضور مردم در انتخابات نشان میدهد؛ انتخابات این است. بنده همواره در درجهى اول در انتخابات سعیم بر این است که به مردم عرض کنم حضور شما در این انتخابات مهم است. این، تصدیق و تأیید و مستحکم کردن نظام جمهورى اسلامى است. مسئله فقط یک مسئلهى سیاسى و فردى و اخلاقىِ محض نیست؛ یک مسئلهى همهجانبه است. انتخابات با سرنوشت مردم سر و کار دارد؛ بخصوص انتخابات ریاست جمهورى که سپردن قوهى اجرائیهى کشور به دست یک نفر و یک مجموعه است که کشور را براى مدت چند سال اداره کنند؛ اینقدر انتخابات اهمیت دارد.
از طرف دیگر قانون اساسی جمهوری اسلامی به عنوان سند میثاق ملی کشور اداره کشور را با اتکاء به آراء عمومی و از طریق همهپرسی و انتخابات برشمرده است. از سوی دیگر مردم اصلیترین پایه اقتدار ملی یک جامعه محسوب میشوند و هر میزان که حضور مردم در انتخابات بیشتر باشد همانا توان بازدارندگی و تهدیدزدایی و کارآمدی کشور ارتقاء مییابد. نمایش حضور مردم از این جهت اهمیت بس حیاتی دارد و با توجه به آمار رسمی که 48 میلیون نفر از مردم کشور واجد شرایط رأی دادن هستند به هر میزان این حضور گستردهتر باشد برای امنیت ملی کشور یک امتیاز بزرگ محسوب می گردد.
2 ـ چالشهای ایران در عرصه بینالملل: هم اکنون ایران در عرصه بین الملل با چالشهای متعددی روبروست؛ پرونده هسته ایران روی کار آمدن باراک اوباما، متهم کردن ایران به نقض حقوق بشر و و... فهرستی از چالشهای فراروی ایران در عرصه بینالملل است که حل آن نیاز به تدبیر و برنامهریزی دارد. اما حضور شکوهمند مردم در انتخابات میتواند برای سالیان زیادی تهدیدات موجود را کاهش و قدرت چانه زنی کشور را در نظام بینالملل افزایش دهد. چانهزنی که بر اساس حکمت، مصلحت و عزت و از موضع اقتدار و دفاع از تمامیت ارضی و حقوق حقه ملت باشد.
3 ـ مسائل و مشکلات داخلی: به رغم خدمات و کارنامه درخشان نظام جمهوری اسلامی در آبادانی، پیشرفت، محرومیتزدایی، دستیابی به خودکفایی در پارهای از محصولات استراتژیک، رشد و پیشرفت قابل ستایش در حوزه علوم، فنون و فنّاوری، کاهش واردات و افزایش صادرات غیرنفتی، توجه به زیرساختها و... اما نمیتوان مشکلات و نارساییهای موجود در کشور را نادیده گرفت؛ نظام اداری که به شدت نیاز به دگرگونی دارد و بالاخره پیامدهای منفی برخی سیاستها و اقدامات ناشی از سیاستهای دو دولت گذشته (سازندگی و اصلاحات) ک را باید سیاههای از این مشکلات بر جای مانده مورد اشاره قرار داد.بنابراین با توجه به چالشها، بحرانها و مشکلات پیشگفته و از سوی دیگر نیاز جامعه و مردم که خواهان تحولخواهی، کارآمدی، حل مشکلات کشور، تأمین رفاه و امنیت، گسترش و نهادینه شدن گفتمان خدمت صادقانه و پیشرفت همه جانبه ایران اسلامی، صداقت در گفتار و سلامت در عمل مسؤولان، حفظ اعتدال و میانهروی و پرهیز از غوغاسالاری و تنشزدایی و بالاخره گسترش روابط صلحآمیز با جهان هستند نیازمند برگزاری یک انتخابات با شکوه با مشارکت حداکثری مردم در 22 خرداد 88 میباشیم.
ج- امتیازهای دولت نهم
1- رویکردهای دولت نهم
دولت نهم احیا کننده شعارهای اصلی انقلاب شد. این دولت با تلاش و پرکاری و رویکردهای اساسی چون عدالتخواهی، ولایتمداری، استکبارستیزی، مردمگرایی، مستضعفنوازی کارآمدی، گرایش به طبقات محروم و پرهیز از اسراف و زندگی اشرافی، مشارکت عموم مردم در تصمیمگیریها، توجه به ارزشها و اصول روحیه خدمتگزاری و … را به متن تصمیم گیری تصمیمسازان آورد.
رویکرد کلان سیاسی و اجتماعی و فرهنگی،دولت نهم با استراتژی و راهبرد انجام سفرهای مستمر دولت به استانها و تمامی شهرستانهای کشور، به منظور برقراری رابطه دولت با مردم و از بین بردن شکاف بین دولت و مردم،آشنایی با مشکلات و دغدغههای مردم،پیگیری و تسریع در حل مشکلات مردم و اجرای طرحها و پروژهها و... تجلی پیدا کرده است.
برخی از رویکردها به این شرح است:
1- گفتمان خدمت و فرهنگ خدمت رسانی:
از رویکردهای مورد تاکید و پیگیر مجموعه دولت، برنامه ریزی جهت افزایش کیفی و کمی فرهنگ خدمات رسانی به مردم بوده است. در این دوره تلاش گردیده در این راستا با دوری از منازعات بدون حاصل سیاسی و حزبی، جهت پایدار نمودن آرامش سیاسی در جامعه زمینه تسلط فضای کار و خدمت را فراهم نماید. افزایش قابل توجه ساعات فعالیت بدنه مدیریتی دولت،برنامه ریزی جهت دخیل شدن بدنه کارشناسی استانی و ملی دستگاهها در فرآیند تصمیم گیریها، انجام منظم سفرهای منطقهای وزراء و معاونین رئیس جمهور و دیگر همکاران آنها بعلاوه سفرهای منظم پایان هفته هیات وزیران هر دو هفته یکبار موجب شد فضای عمومی جامعه و همچنین ساختار دولت به جای فضای ملتهب و غیر کاری فضای آکنده زا روحیه کار و تلاش و فرهنگ خدمت باشد.
2- مردم محوری:
دولت نهم این افتخار را برای خود محفوظ میداند که در برنامهریزیهای خود هرگز به دنبال ترجیح منافع گروهها، دستهها و اقشار خاص و ویژه به منافع عامه مردم نبوده و «مردم محوری» را به عنوان آموزهای دینی و اعتقادی سرلوحه خدمات خود قرار داده است. دولت در این راه با نامهربانیهای متعددی نیز روبرو گشته است. اما بر این اعتقاد راسخ باور دارد که آثار مبارک این رویکرد در تصحیح برخی جهت گیریهای پیشین اجرایی و نزدیک تر کردن رابطه «دولت ملت» در تداوم عزت مندی نظام ظهور و بروز مناسبی را پیدا خواهد نمود.
مبنای «مردم محوری» موجب شده است مجموعه دولت با غنیمت شمردن فرصت کوتاه تصدی اجرایی خود نسبت به برنامه ریزی جهت بردن دولت به اقصی نقاط کشور با اولویت مناطق محروم و کمتر برخوردار اقدام نماید. دولت نهم در این سفرها که از آغازین ماههای استقرار دولت آبان ماه 1384 آغاز شده است، موفق شدهاند در تمامی سفرهای دورهای استانی خود تشکیل جلسات هماهنگی متعدد و هزاران ساعت کار کارشناسی و تصمیم سازی با حضور مسئولین و کارشناسان استانی و دستگاههای اجرایی و سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور جلساتی نیز با حضور نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی از استانهای مورد سفر با مردم شریف شهرستانهای مختلف کشور با همراهی جدی و فعال نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی دیدار نموده و از نزدیک با مشکلات آنان آشنا شوند.
3- عدالت محوری:
عدالت محوری در همه عرصههای حوزه فعالیت دولت از جمله هدایت منابع بانکی به مناطق محروم در جهت ایجاد عدالت اجتماعی و اقتصادی، کاهش نرخ سود بانکهای دولتی و خصوصی، افزایش حقوق کارکنان دولت، معلمان و بازنشستگان، کاهش نرخ تورم، واگذاری سهام عدالت،حمایت از بخش خصوصی، سرمایه گذاری تولید و کارآفرینی، اجرای اصل 44 با رویکرد واگذاریها با اقشار مردم و نه صاحبان نفوذ،توزیع عادلانه منابع و ثروت در بین همه اقشار جامعه و مناطق، برخورد با رانت خواران اقتصادی و نظارت به منظور پیشگیری از سوء استفادههای احتمالی و...
4- عرصه سیاست خارجی:
سیاست خارجی نیز ابتکار عمل و دیپلماسی قوی و موثر ریاست محترم جمهور باعث همگرایی بسیار از کشورها در مقابل زورگوییهای استکبار جهانی و عقب نشینی تدریجی آنان در عرصه روابط بینالمللی شده و موج گستردهای از اسلام خواهی و عدالت طلبی را در سطح جهان بویژه کشورهای اسلامی در پی داشته است.
مقاومت و ایستادگی دولت نهم در حراست از حقوق مسلم مردم ایران برای استفاده صلح آمیز از فنآوری هستهای هم در داخل و هم در خارج از کشور با استقبال و واکنش بسیار مثبت ملتها همراه بوده است.
در ماجرای هستهای، دولت با کمک دیگر مجموعههای نظام بالاخص مجلس شورای اسلامی موفق گردید مجموعه اقداماتی که آخرین روزهای دولت گذشته برای راهاندازی مراکز هستهای به تعویق افتاده بود را گسترش داده و در کنار فعال نمودن تعاملات دیپلماتیک و افزایش رایزنیها در سطوح منطقهای و جهانی، با قدرت به استیفای حقوق هستهای ملت، بازگشایی مراکز هستهای تعطیل شده در کشور،تکمیل و تثبیت چرخه سوخت هستهای و راهاندازی بخشهای جدید در این حوزه بپردازند. اتخاذ رویکردهای فعال در عرصه دیپلماسی با باور به ضرورت «تامین عزت ملی» از دیگر گزینههای انتخاب شده در سال ابتدایی دولت نهم بود. مکاتبه با روسای جمهور کشورهای بزرگ جهان، طراحی و بیان ایدههایی چون «گفتوگوهای حقوق بشری با غرب»، «خدشه به باورهای بی پایه مجموعه استکباری جهان چون لوکوهاست»، فعال تر نمودن سطح مناسبات با کشورهای آفریقایی و آمریکای لاتین و بسیاری از کشورهای عضو جنبش عدم تعهد و تشکیل ستاد کشورهای توسعهای جهت هماهنگی دستگاهها به همین منظور،از دیگر تلاشهای صورت گرفته در این راستا میباشد.
از جمله اثرات موفقیت آمیز این رویکرد «پررنگ نمودن الگو محوری جمهوری اسلامی در جهان اسلام» بود. رویکرد عزتمند دولت نهم در عرصه خارجی موجب گردید مجدداً آموزههای حضرت امام راحل (ره) به عنوان آموزههای قابل تحقق در خارج نمودن ملل مسلمان از زیر یوغ استکبار مطرح گردد. این رویکرد نه تنها زمینه حفظ آرمانها را فراهم نمود بلکه موجب افزایش سطح تعاملات دیپلماتیک رئیس جمهور و دستگاهها و افزایش سرمایه گذاری و صادرات گردید.
2- امتیازات و بایستههای دولت نهم از دیدگاه مقام معظم رهبری
از زمان روی کارآمدن دولت نهم، نقدونظرهای فراوان و پر التهابی در مورد تصمیمگیریها و عملکرد آن بوجود آمده است که سیاسی بودن مشخصه اصلی بیشتر آنهاست. بنابراین شاید نتوان قضاوت صحیحی در مورد میزان موفقیتها و ناکامیهای دولت نهم داشت. در این میان توجه به بیانات رهبر معظم انقلاب در مورد دولت احمدینژاد، امتیازات و بایستههای این دولت ملاک داوری مطمئنی محسوب میشود.
2-1- رمز حمایت خاص مقام معظم رهبری از دولت نهم
براساس آنچه رهبر معظم انقلاب میفرمایند، ایشان نسبت به همه دولتها رویکرد حمایتگونه داشتهاند؛ اما همانگونه که معظمله در فروردین ۱۳۸۶ در حرم شریف رضوی فرمودند ایشان از دولت احمدینژاد به طور خاص حمایت میکنند. رهبر معظم انقلاب در دیدار خود با اعضای هیات دولت بار دیگر حمایت خاص خود را از دولت نهم ابراز داشته و تصریح فرمودند: «قدردانی از دولت به علت برخورداری از خصوصیات ممتازی است که در منطق اسلامی، معیار واقعی تشخّص و شرافت محسوب می شود».تبیین بیانات مقام معظم رهبری علت این نوع حمایت را روشن میکند:
۱- مهمترین علت اینکه دولت احمدینژاد« هم در قول و شعار و هم در عمل، نشان می دهد که به اصول انقلاب و ارزشهای انقلاب پایبند است» (۴/۶/۸۶) رهبر معظم انقلاب این نوع پایبندی دولت را پدیدهای معجزهآسا و بینظیر برای انقلاب تعریف میکنند؛ چرا که دولت احمدینژاد همان اصول و مبانی را برنامه عمل خود قرار داده که در اول انقلاب اعلام شده بود.(۴/۶/۸۶) اهمیت این مسأله از آنجاست که وقتی سران قوای سهگانه در قول و فعل پایبندی به اصول انقلاب را نشان دهند سبب زنده ماندن این اصول در سطح جامع میشود. معظم له در دیدار اخیر خود ، بار دیگر بر همین معیار تاکید نموده، فرمودند: « زنده کردن و بازسازی برخی خصوصیات جوهری انقلاب و منطق امام ـ و مقابله با کسانی که می خواستند این ارزشها و مفاهیم اساسی را منسوخ کنند از خصوصیات بسیار برجسته این دولت است.» (۲/۶/۸۷)
۲- دولت احمدینژاد سعی دارد برنامههای خود را براساس مهمترین اصل اسلامی یعنی عدالت تنظیم کند. فارغ از میزان موفقیت دولت در این راه، «نفس رویکرد دولت به عدالت بسیار با ارزش است.» مقام معظم رهبری ضمن بیان این مطلب خطاب به هیأت دولت میفرمایند.« وقتی عدالت رو آمد و به عنوان یک معیار و شاخص اصلی مورد توجه قرار گرفت، به طور قهری در برنامهها هم خواهد آمد.»(۴/۶/۸۶) معظم له در دیدار اخیر نیز از رویکرد عدالت خواهی دولت تجلیل نموده فرمودند:« عدالتخواهی حقیقی و استکبار ستیزی از جمله شعارهای انقلابی دولت است و هر کس که پیشرفت کشور را با هدایت انقلاب متصور می داند، قدردان این ویژگی است.» (۲/۶/۸۷)
۳- تلاش و جدیت فراوان اعضای هیأت دولت و پرکاری آنها موضوع دیگری است که رهبر معظم انقلاب از آن حمایت زیادی دارند و در بیانات مختلف از آن به عنوان یک ویژگی با ارزش دولت نهم یاد نمودهاند. معظم له در سخنرانی اخیر نیز کابینه نهم را دولت کار و اقدام خوانده، فرمودند:« انرژی، تحرک، نشاط کار و جدیت در خدمت به مردم، ویژگی بسیار با ارزش و مستمر دولت است که پس از سه سال همچنان برجسته است و سفرهای استانی یکی از نمودهای آن بشمار می رود.» (۲/۶/۸۷)
۴- مردمی بودن دولت نهم، ویژگی دیگر آن از منظر رهبر معظم انقلاب بوده، در این باره فرمودند:« شرافت شما در همسطح بودن با ملت ـ ساده زیستی و تماس و انس مستمر با مردم است و تجلی عملی این خصوصیات در رفتار رئیس جمهور و هیأت دولت باعث جلب اعتماد بیشتر مردم و ریشه کن شدن بلای اسراف و اشرافی گری می شود.» (۲/۶/۸۷)
معظم له در همان سخنرانی فوق (فروردین ۸۶)دلیل حمایت خاص خویش را از دولت نهم اینگونه بیان میکنند.« جهتگیریهای دینی و این ارزشگیری انقلابی و اسلامی خیلی ارزش دارد. سختکوشی، تلاش فراوان، ارتباط با مردم، سفرهای استانی، جهتگیری عدالت ورزی مردمی؛ اینها خیلی قیمت دارد و من قدر این کارها را میدانم. من به خاطر این چیزها از دولت حمایت میکنم.»(فروردین ۸۶)
محورهای فوق طی بیانات مختلف رهبر معظم انقلاب درباره دولت نهم مطرح شده که گویای رمز حمایت خاص معظمله از این دولت است. علاوه براین رهبر معظم انقلاب به مناسبتهای مختلف نقاط قوت دولت نهم را برشمردهاند که محورهای آن به صورت خلاصه در ذیل ارائه میشود:
2-2- نقاط قوت دولت نهم
همانگونه که گذشت رهبر معظم انقلاب بیانات، رهنمودها و توصیههای زیادی را خطاب به دولتمردان کنونی داشتهاند. ایشان طی سخنرانیهای مختلفی به ذکر ویژگیهای مثبتی از دولت نهم میپردازند که وجه عملی به خود گرفته و به عنوان شاخصهی واقعی دولت قابل ذکر است. این موارد عبارتند از:
۱- رهبر معظم انقلاب بعد از گذشت یک سال از دوران خدمت دولت نهم در دیدار با اعضای هیأت دولت(۶/۶/۸۵) به ذکر شاخصههای اصولگرایی میپردازند که در ضمن آن برخی از این شاخصهها را به عنوان شاخصهی تحقق یافته در عملکرد دولتمردان کابینه نهم ذکر میکنند و میتوان از آنها به عنوان نقاط مثبت دولت نهم یاد کرد:
۱/۱- ساده زیستی و مردمگرایی؛
۲/۱- اجتناب از اسراف و ریخت و پاش؛
۳/۱- تلاش بیوقفه برای خدمت رسانی؛
۲- مقام معظم رهبری یک سال بعد در دیدار با اعضای هیأت دولت(۴/۶/۸۶) نیز نوعی رفتارشناسی از دولت نهم ارائه میدهند و موارد ذیل را به عنوان تلقی خود از رفتار دولت نهم طی دو سال اولیه آغاز کار دولت بیان میکنند:
۱/۲- «اولاً مسأله پایبندی به ارزشهاست که خیلی شاخص مهمی است. دولت، هم در قول و شعار و هم در عمل، نشان میدهد که به اصول انقلاب و ارزشهای انقلاب پایبند است.»
۲/۲- « دوم همین پایبندی به عدالت است. ممکن است شماها نتوانسته باشید - یا تا آخر هم نتوانید- همهی آنچه را که در مورد عدالت میباید انجام داد، انجام بدهید؛ لکن نفس رویکرد شما به عدالت، چیز بسیار باارزشی است و هرمقداری که میتوانید بایستی حرکت کنید.»
۳/۲- «پایبندی به خدمت هم یکی از شاخصههای این دولت است که قابل ارجگذاری و ذکر است.»
۴/۲- «پرکاری این دولت هم انصافاً چیز برجستهای است؛ حتی بعضیهایی که مخالف هم هستند، این را نمیتوانند انکار کنند.»
۵/۲- « خصوصیت دیگر، شجاعت این دولت وقاطعیت اوست.» رهبر معظم انقلاب در ادامه این مطلب سهمیهبندی بنزین را نشانهی شجاعت دولت میدانند.
۶/۲- روحیه تحولگرایی و نوآوری دیگر ویژگی مورد اشاره رهبرمعظم انقلاب است.
۷/۲- « یک خصوصیت دیگر این است که این دولت در برابر زیادهخواهیهای استکبار، دچار انفعال نشد. این ایستادگی در مقابل زیادهخواهی استکبار و احساس عزتی که در این میدان میشود، به نظر من یکی از خصوصیات این دولت است.»
۸/۲- « رساندن خدمت به افراد محروم جامعه و عدالت این مسئلهی سفرهای استانی خیلی مهم است.»
۳- رهبر معظم انقلاب در بیانات دیگر تصمیم قاطع دولت نهم بر خدمت خستگیناپذیر به مردم، به میدان آوردن همه توان خود و پررنگ کردن هدفهای بلند انقلاب را از شاخصههای قابل مشاهده دولت احمدینژاد ذکر میکنند.(۵/۱/۸۵)
۴- یکی دیگر از شاخصههای دولت احمدینژاد امید دادن به مردم است که رهبر معظم انقلاب بیان میکنند.(۴/۶/۸۶)
۵- مقام معظم رهبری در دیدار اخیر با اعضای هیأت دولت بار دیگر بر خصوصیات ممتاز دولت نهم تأکید کردند. ایشان در این دیدار(۲/۶/۸۷) مسائلی همچون کار و تلاش و جدیت در خدمترسانی، انطباق شعارها و گفتمان دولت با شعارها و گفتمان امام(ره) و انقلاب اسلامی، عدالت خواهی، اعاده عزت ملی و استقلال حقیقی و مردمی بودن را از ویژگیهای مثبت دولت نهم دانستند.
2-3- وظایف و بایستههای دولت نهم
روشن است که حمایت خاص مقام معظم رهبری از دولت احمدینژاد به دنبال خود تکالیف و وظایف مهمی را برعهده احمدینژاد و کابینهی وی میگذارد. از همین رو رهبر معظم انقلاب هم در بیانات مختلفی این وظایف و بایستهها را گوشزد نمودهاند. به طور کلی میتوان مهمترین انتظارات معظمله از دولت نهم را به صورت ذیل ارائه نمود.
۱- استمداد دائمی از خدا:
کمک خواستن از خداوند، انس با او و با قرآن، امید به خدا و توکل نمودن بر او از جمله توصیههای دائمی مقام معظم رهبری به دولتمردان نهم است که در قالب بایستههای این دولت مطرح میشود. دلیل این امر هم اینکه از نظر معظمله اولاً غفلت از خداوند سبب میشود تا خدمتهای دولت با هوی و هوس آمیخته شود(۶/۶/۸۵) و ثانیاً خستگی روحی حاصل شود. و این خستگی روحی انسان را از رسیدن به اهداف باز میدارد. بنابر این برای رفع این خستگی باید از خداوند کمک خواست(۱۷/۷/۸۴) ثالثاً این تاکید بر خدامحوری از آن جهت است که دولت اصولگرای نهم گرفتار دامهایی که برخی از دولتمردان قبلی شده بودند نشود چرا که اصولگرایی آمیخته با ارزشهای اسلامی است و لذا باید خدامحوری رکن اولیه آن باشد.
۲- پرهیز از غرور وخودشیفتگی:
زمانیکه یک دولت، عزم، تحرک و شوق زیادی جهت خدمترسانی بهمردم داشته باشد ممکن است تمامی خدمات صورت گرفته را در نتیجه عملکردخود بداند؛ بنابر این مقام معظم رهبری یکی از وظایف دولت را پرهیز از غرور خود شیفتگی میدانند. ایشاندر سخنرانی(۴/۶/۸۶) خطاب به هیأت دولت میفرمایید: «هرکاری که شما کردید به توفیق الهی بود، با قوتی بود که خدا به شما داده بود. با شوقی بود که خدا در دلتان گذاشته بود، با فرصتی بود که خدا برای خدمتگزاری به شما داده بود. بنابراین در چالهی غرور نیفتید که بیرون آمدن از این چاله خیلی دشوار است» همین توصیه مؤکد را که در شکل یک وظیفه برای دولت نهم مطرح است در بیانات (۱۷/۷/۱۳۸۴) و (۶/۶/۸۵) به شکل بارزی مطرح شده است.
۳- همراهسازی عدالت با معنویت و عقلانیت: رویکرد دولت نهم به گسترش عدالت سبب برانگیخته شدن حمایت خاص مقام معظم رهبری از این دولت شده است؛ لکن معظمله در مورد چگونگی برقراری عدالت تکالیف مهمی را به دولتیان میفرمایند: «اگر بخواهیم عدالت به معنای حقیقی خودش در جامعه تحقق پیدا کند، با دو مفهوم دیگر بشدت در هم تنیده است؛ یکی مفهوم عقلانیت است؛ دیگر معنویت. اگر عدالت از عقلانیت و معنویت جدا شد، دیگر عدالتی که شما دنبالش هستید نخواهد بود؛ اصلا عدالت نخواهد بود.»(۸/۶/۸۴) رهبر معظم انقلاب در ادامه میفرمایید: «عقلانیت به خاطر این است که اگر عقل و خرد در تشخیص مصادیق عدالت به کار گرفته نشود، انسان به گمراهی و اشتباه دچار میشود. خیال میکند چیزهایی عدالت است، در حالی که نیست» همچنین از نظر ایشان «عدالتی که همراه با معنویت و توجه به آفاق معنوی عالم وجود و کائنات نباشد به ریا کاری و دروغ و انحراف و ظاهر سازی و تصنع تبدیل خواهد شد.» (۸/۶/۸۴) رهبر معظم انقلاب در سخنان اخیر خود با هیأت دولت نیز معنویت و عقلانیت را لازمه برقراری عدالت میدانند.(۲/۶/۸۷)
۴- همراه سازی پیشرفت و عدالت: دیگر وظیفه دولت در برقراری عدالت نظر به پیشرفت و توسعه است به این معنا که در برنامههای توسعه باید عدالت را در نظر گرفته و همسان با یکدیگر آنها را برقرار سازد. مقام معظم رهبری اولین بار این موضوع را در دیدار با نمایندگان مجلس هشتم مطرح فرموده و تصریح نمودند: «عنصرپیشرفت باید نگاه ما را بهاستعدادهای بیشمار پراکنده در میانملت، معطوف سازد و ظرفیتهای تولید و خلاقیت و درخشش توانائیهای گوناگون در همهی زمینهها را در نگاه ما برجسته کند و عنصر عدالت باید نابرخورداران از فرصتها و توانائیهایکشور را، از این مواهبالهیو عمومی برخوردار سازد.»(۷و۲۱/۳/۸۷) معظمله بار دیگر در دیدار اخیر خود با اعضای هیأت دولت نیز بر لزوم این مساله تاکید نمودند: «اگر بخواهیم ایران عزیز ما الگوی دیگران شود بایدپیشرفت و عدالت را بموازات هم مورد توجه کامل قرار دهیم» (۲/۶/۱۳۸۷)
۵- استفاده از کارشناسان و نخبگان: دیگر وظیفه دولت از دیدگاه رهبری تعاملمثبتوسازنده باکارشناسانونخبگان است.دولتباید درتمامی تصمیمگیریهای خود دیدگاه کارشناسان را لحاظ نماید چراکه مشورت بدون در نظرگرفتن دیدگاه آنان معنای سازنده و مثبت نخواهد داشت. رهبر معظم انقلاب خطاب به رئیس جمهور میفرمایند: «نکتهی بعدی تعامل با نخبگان همفکر و با اخلاص است. باید با اینها تعامل داشتهباشید.ما الان در طول این سالهای متمادی، بالاخره افراد زیادی داشتــهایم که در این چرخهی مدیریتیکشــور ورزخوردهاند این ورزخوردن نیروها و ورزیده شدن آنها خیلی چیز با ارزشی است. این ظرفیتی است و از این ظرفیت مدیریتی حتما استفاده کنید. اینها به تدریج جمع شدهاند و نباید آسان از دست داد.» (۶/۶/۸۵) رهبر معظم انقلاب همچنین در مورد لزوم کارشناسی بودن طرحها میفرمایند:«کارکارشناسی را حقیقتاً جدی بگیرید بهخصوص در کارهای مبنایی و بنیانی، مثل مسالهی برنامهریزی و بودجهنویسی، یا مسألهی شوراها و امثال اینها. اگر کارکارشناسیعمیق،دقیق، همه جانبهی متبحرانهای انجام گرفت، اینکار ماندگار خواهد شد؛ والاّ اگر چنانچه گوشهی کارشناسیاش سائیده بود، زحمات شما بههـدر خواهـد رفت.» (۴/۶/۸۶) معظمله در سخنــان اخـیر خود هم میفرمایند: «باید از دیدگاههای اصلاحی نخبگان و ظرفیت همه نیروها استفاده کرد.« (۲/۶/۸۷)
۶- نظارت بر عملکرد زیرمجموعه و ارزیابی افراد: مقام معظم رهبری در بیانات خود خطاب به هیات دولت(۶/۶/۸۵) مساله نظارت بر عملکرد زیر مجموعه را جزء شاخصههای اصولگرایی میداننـدکه دولت نهم باید مد نظر داشتـه باشد. ایشــان در (۱۷/۷/۱۳۸۴) نیز با تاکیــد بیشتــر میفرماینــد: «الان هم به آقای دکتر احمدینژاد و به شماها میگویم؛ دائم مأموران و منتخبان خودتان را زیر نظر داشتهباشید؛ دائم نگاهکنید و از اینها غافلنشوید.»ایشان بایادآوری نامه امامعلی(ع) به مالک اشتر معتقدند که اگر ثابت شود و گزارشهای متواتر و مسلمی برسد که فردی خیانت کرده باید مجازات شود.(۱۷/۷/۸۴). در کنار این مساله رهبر معظم انقلاب دولت را مکلف میدانند که از افراد شایسته و توانمند تجلیل به عمل آورد و شایسته سالاری را مد نظر قرار دهد: « همین شایسته سالاری به معنای واقعی کلمه باید مورد توجه باشد» معظمله با یادآوری فراز دیگری از نامه امام علی(ع) به مالک اشتر در معنای سخن امام علی(ع) میفرمایند: «نه از روی دوستی و رفاقت کسی را انتخـاب کن، که ملاکها را در او رعایت نکنی، نه از روی استبـداد و خودکامگی؛ انسان بگوید میخواهم این فرد باشد؛ بدون این که ملاک و معیاری را رعایت کند یا با اهل فکر و نظر مشورت کند.»(۱۷/۷/۸۴)
۷- مقابله با فساد: در این موضوع هم رهبر معظم انقلاب تاکیدات فراوانی دارند به گونهای که معظمله خود میفرمایند: «مبارزه با فساد، یکی دیگر از وظایف بسیار مهم است. من درباره مبارزهی با فساد این قدر در صحبتهای عمومی و خصـوصی حرف زدهام که فکـرمیکنـم تکراری است.»(۸/۶/۸۴) ایشـان در بیـان شاخصههای اصولگرایی که دولت باید آنها را مورد توجه قرار دهد، فساد ستیزی و سلامتاعتقادی و اخلاقی مسئولانکشور بخصوص مسئولان عالیرتبه در سطوح دولت و معاونین را مورد تاکید قرار میدهند.(۶/۶/۸۵)
۸- اعتزار به اسلام:رهبر معظم انقلاب در توضیح این مسأله میفرمایند: اعتزار به اسلام یعنی اینکه دولت باید با شجاعت و صراحت مواضع اسلام را بیان کند و در مجامع بینالمللی باکی از این مساله نداشته باشد. (۶/۶/۸۵)
۹- تامین عزت ملی: این مقوله هم یکی دیگر از وظایف اساسی هر دولتی و از جمله دولت نهم است. رهبر معظم انقلاب در این باره میفرمایند: «یک ملت اگر احساس عزت کرد پیشرفت خواهد کرد و خواهد بالید؛ اما اگر توسری خورد، استعدادها در او خفه خواهد شد. آنچه مایهی عزت یک ملت است. مثل تراث عظیم فکری و فرهنگی وعلمی در مقابل چشم آنها قرار میگیرد.»(۸/۶/۸۴) البته از دیدگاه رهبر معظم انقلاب دولت نهم در این زمینه تلاش تحسین برانگیزی داشته است و بهنوعی به اعاده عزت ملی و استقلال حقیقی کشور پرداخته است(۲/۶/۸۷).
۱۰- مشخصنمودن اولویتهای کاری: مقاممعظمرهبری همواره در بیانات خود خطاب به هیـأت دولت مساله کمبـود وقت و گذشت سـریع زمان را متـذکر شدهاند و از اینرو بر اولویت بندی کارها تاکیـد زیادی دارند: «اولویتهای کاری را مشخص کنیـد؛ معنـایش این نیست که بهکارهای غیر اولی نپردازیـد؛ نه، چند نقطهی برجسته را که میتواند در بخشهای دیگر اثر بگذارد و حالت سرفصل و چهار راه به خود میگیرد، اینها را مشخص کنید چه در زمینههای اقتصادی، چه در زمینههای فرهنگی و چه در بقیهی زمینههایی که موجود است - و به طور مداوم روی آنها تکیه کنیـد؛ اگر امـر دائر شـد بین آنها و غیر آنها، آنها را مقـدم بدارید.» (۶/۶/۸۵)
۱۱- سرعت همراه با دقت: پرهیز از شتابزدگی و پرهیز از افراط و تفریط دو مقوله اساسی دیگر است که دولت نهم باید مورد توجه قرار دهد. همانگونه که رهبر معظم انقلاب میفرمایند: سرعت بدون دقت مساوی است با شتابزدگی و این شتابزدگی خود سبب عقب افتادن کارها میشود.(۶/۶/۸۵) این توصیه آمرانه را رهبری در مراسم تنفید حکم ریاست جمهوری احمدینژاد (۱۲/۵/۸۴) هم مورد تاکید قرار دادند و فرمودند: «آرمانها باجدیت تعقیب شود، اما هیچگونه شتابزدگی بهوجود نیاید» همچنین معظمله در دیدار با هیات دولت (۱۷/۷/۸۴) با بیان فرازی از نامه امام علی(ع) به مالک اشتر بر پرهیز دولت از افراط و تفریط تاکید دارند.
۱۲- اهتمام به علم و پیشرفت علمی: از دیدگاه مقاممعظم رهبری علم سبب بوجود آمدن قدرت و اقتدار ملی میشود. از نظر ایشان «عقب ماندگی علمی، حتما عقبماندگی سیاسی،اقتصادی و فرهنگی را بهدنبال خود دارد.»(۴/۶/۸۶) بنابراین معظمله در توصیههای مؤکدی یکی از وظایف اساسی دولت نهم را جدی گرفتن نهضت علمی میدانند. از نظر ایشان اهتمام به علم و پیشرفت علمی یکی دیگر از شاخصههای مهم اصولگرایی است و دولت نهم به عنوان یک دولت اصولگرا باید از طریق آن به کسب آرمانها بپردازد.(۶/۶/۸۵)
۱۳- اطلاع رسانی هنرمندانه: رهبر معظم انقلاب آگاهی دادن به مردم در مورد میزان عملکرد دولت و تفهیم اقدامات دولت به آنان جهت امیدوار ساختن، جلب حمایت و روشنگری در مقابل انتقادات را به عنوان یک وظیفه مهم مکرراً به اعضای هیأت دولت فرمودهاند. ایشان حتی در مورد نحوه صحیح اطلاع رسانی میفرمایند: «البته کار اطلاع رسانی، کار ظریفی است؛ این طور نیست که یک نفر مقابل دوربین بنشیند و خطاب به مردم بگوید که ما این کار را کردیم، آن کار را کردیم؛ مردم هم وقتی شنیدند، کاملاً قبول کنند. اطلاعرسانی یککار هنرمندانه است.خوراک و مایهی اصلیاش را به رسانهیملی بدهید. رسانهملی هم کارکند؛ بهطور هنرمندانه اطلاعرسانی کنید تا مردم تاعمق جانشان قبول کنند.»(۴/۶/۸۶) معظمله در دیدار اخیر خود با اعضای هیات دولت بار دیگر بر مساله اطلاع رسانی هنرمندانه تاکید نمودند(۲/۶/۸۷)
۱۴- خدمت رسانی محسوس: منظور رهبر معظم انقلاب از این مساله یعنی این که خدمات دولت باید تأثیر و نمود واقعی در زندگی مردم داشته باشد. «واقعاً گاهی اوقات دولتها سرمایه گذاریهایی کردند که خیلی هم کلان نبوده؛ اما اثرش را مردم در مقابل چشمشان دیدند. گاهی هم چند برابر آن سرمایهگذاری میکنیم یا از صندوق ذخیرهی ارز فلان مبلغ برداشت شد؛ اما هیچ اثری در زندگی مردم مشاهده نمیشود. سعی کنید خدمت رسانی شما مابازا داشته باشد.» (۸/۶/۸۴)
۱۵-پاسخگویی و مسئولیتپذیـری: این موضـوع را مقـام معظم رهبـری از شاخصههای اصولگرایی میدانند که دولتنهم باید مورد توجه قراردهد.(۶/۶/۸۵) در جایی دیگر معظمله خطاب به دولتیان میفرمایند: « نظام پاسخگویی را برای خودتان متحّتم بدانید. واقعا وزیر در حوزهی کار خودش، مدیران وزارتی در حوزه کار خودشان، معاونان هر کدام در حوزهی کار خودشان پاسخگو باشند. یعنی هم در برابر خطایی که انجام میگیرد، هم در برابر کار لازمی که باید انجام میگرفته و انجام نمیگیرد.»(۸/۶/۸۴)
۱۶- کار جمعی و متوازن: انتظار رهبرمعظمانقلاب در اینزمینه اینکه تمامی بخش های دولت در جهت تکمیل یکدیگر حرکت نموده و با هم هماهنگ باشند. مثلاً اگر وزارتخارجه با یککشور روابط مطلوبی ندارد نباید بخش های اقتصادی قرار دادهای کلان با کشور مذکور منعقد کنند.(۸/۶/۸۴)
۱۷- محق دانستن مردم: در این باره مقام معظم رهبری با استفاده از نامه امام علی(ع) به مالک اشتر معتقدند که نگاه عمومی دولت باید این باشد که همیشه در قضاوتهای خود مردم را حاکم، طلبکار و محق بداند و خود را بدهکار. از نظر معظمله نه تنها رئیس دولت باید خود را در برابر مردم پاسخگو بداند؛ بلکه اگر در بین مردم قشرخاصی را مورد حمایت قرار میدهد،آنها را هم در قبالمردم پاسخگو دانسته و مردم را نسبت به آنها طلبکار.(۱۲/۵/۸۴)
۱۸- توجه به عامهمردم و عدم حمایت از گروهی خاص: در این زمینه نیز رهبر معظم انقلاب با توجه به نامه امیرالمومنین(ع) به مالک اشتر معتقدند که نگاه دولت باید به توده مردم و عامه مردم باشد. نه اینکه گروه خاصی را مورد توجه قرار دهد؛ چرا که از نظر معظمله گروههای خاص هیچ کارهاند و در مواقع خطر هیچکاری از آنها برنمیآید. ایشان در ذیل فرازی از نامه امام علی(ع) میفرمایند: «ملاک و مناط و معیار و میزان کار، رضایت و عدم رضایت عامهی مردم است. چرا؟ چون اگر عامهی مردم نارضایی داشته باشند رضایت و خشنودی گروههای خاص از تو بکلی پامال میشود.»(۱۷/۷/۸۴) بر همین اساس رهبر معظم انقلاب دیدگاه افرادی که دولت نهم را با عنوان پوپولیسم معرفی میکنند به شدت زیر سوال برده و میفرمایند: «پایهی دین تودهی مردمند این جلمه را امیرالمؤمنین دارد میگوید. این اگر پوپولیسم هم هست، پوپولیسم علوی است.»(۱۷/۷/۸۴)
۱۹- استقبال از انتقاد هر چند غیر خیرخواهانه: از دیگر وظایف دولت از نظر رهبر معظم انقلاب توجه به انتقادات، عصبانینشدن و پذیرش آنهاست. معظمله دارا بودن سعه صدر در مقابل مخالفین و تحمل نمودن آنها را جزء شاخصههای اصولگرایی میدانندکه دولت نهم باید مد نظر داشته باشد.(۶/۶/۸۵) ایشان در جایی دیگر خطاب به اعضای هیأت دولت می فرمایند: «از انتقاد هم اصلاً عصبانی نشوید. بعضی از انتقادکنهای از دولت، هدفشان این است که شما را عصبانی کنند. بعد هم شما از انتقاد - ولو غیرخیرخواهانه باشد- استقبال کنید؛ چون گاهی در انتقادهای خصمانه هم حقایقی وجود دارد که انتقاد کننده از روی خیرخواهی نمیگوید اما انتقادش واقعی است.»(۴/۶/۸۶) معظمله در دیدار اخیر خود هم فرمودند که دولت باید انتقادات منصفانه و کارشناسانه را با گوش جان بشنود و با بررسی و توجه کافی و کامل، به این انتقادهای صحیح عمل کند.(۲/۶/۸۷)
۲۰- رعایت قانون: قانونگرایی یکی از شاخصههای اصولگرایی است که رهبر معظم انقلاب آن را در مورد دولت ضروری میدانند. درباره لزوم رعایت قانون مقام معظم رهبری تذکرات جدی را به دولت نهم داشتهاند و در دیدار اخیر خود با آنان نیز میفرمایند: « وقتی قانونی با سازوکار قانون اساسی در مجلس و شورای نگهبان تصویب شد، باید تا مادامی که تغییر نکرده حتما به آن عمل شود.» (۲/۶/۸۷)
۲۱- حرکت در جهت سند چشمانداز: یکی از تاکیدات راهبردی و مکرر رهبر معظم انقلاب خطاب به اعضای دولت نهم تنظیم برنامههای خود بر اساس سند چشمانداز ۲۰ ساله است. چرا که سند مذکور حاصل کارشناسیها و مطالعات عمیقی است که حتما باید مورد توجه قرار گیرد. معظمله در دیدار با هیأت دولت میفرمایند:«نکتهی بعدی توجه دائم بهسند چشمانداز است. این سند چشمانداز، مسئلهی مهمی است نباید هم تصور شودکه این سند یا سیاستهای کلی را کسانی نشستهاند و دارند تنظیم میکنند؛ نه. درست است که اینها یک فرایندی دارد و از یک جاهایی شروع میشود؛ لیکن آن کسی که در این زمینه کار و فکر میکند و تصمیم می گیرد، خود رهبری است؛ این سیاستها، سیاستهای رهبری است. اینها باید در برنامهها رعایت شود و نباید تخلف شود.»(۶/۶/۸۵) بر اساس اهمیت سند چشمانداز رهبر معظم انقلاب در اغلب دیدارهای خود با هیات دولت تنظیم جهتگیری برنامههای دولت در راستای سند چشمانداز را گوشزد نمودهاند. ایشان در دیدار(۴/۶/۸۶) از اینکه در گزارش رئیس جمهور مقدار کمی به سند چشمانداز پرداخته شده انتقاد میکنند و تذکر میدهند که باید در همه برنامهریزیها و اجرای برنامهها سند چشمانداز مورد ملاحظه قرار گیرد. این در حالی است که معظمله در دیدار(۹/۷/۸۵) نیز تاکید نموده بودند که برنامههای دولت باید در راستای سند چشمانداز ۲۰ ساله باشد.
همچنین مقام معظم رهبری در دیدار اخیر خود با هیأتدولت سند چشمانداز را «نقشه راه حقیقی پیشرفت» کشور دانستند و نظارت بر برنامهها و جهتگیریهای سازمانها و دستگاهها را برای تشخیص انطباق آنها با سند چشمانداز و رصد میزان تحقق اهداف این سند، کاملا ضروری دانستند.(۲/۶/۸۷)
۲۲- توجه به سیاستهای کلی اصل۴۴ : از زمانی که رهبر معظم انقلاب سیاستهای کلی اصل ۴۴ را به دولتمردان نهم اعلام نمودهاند تاکیدات فراوانی بر لزوم توجه به این سیاستها و اجرای صحیح آنها داشتهاند. بر اساس دیدگاه مقام معظم رهبری، دولت موظف است سیاستهای اصل ۴۴ را بر اساس شکوفایی اقتصادی همراه با عدالت به پیش ببرد. یعنی همان سخن مقام معظم رهبری در مورد لزوم همراه سازی پیشرفت وعدالت. هدف معظمله این است که نیروهای مردمی در اقتصادکشور دخیل شوند که هم مساله سرمایهگذاری بخش خصوصی صورت گیرد و هم برقراری عدالت و یکسان سازی فرصتها و امکانات برای عامه مردم. بنابراین آنچه دولت نهم باید مورد توجه قرار دهد این مساله است. مقام معظم رهبری در دیدار اخیر خود نیز اجرای صحیح و کامل سیاستهای اصل ۴۴ را زمینهساز تحولی همه جانبه برشمردند و پیگیری جدی این سیاستها را خواستار شدند.(۲۶/۸۷)
۲۳- حل معضل گرانی: از دیگر تاکیدات راهبردی رهبر معظم انقلاب به دولتنهم، حل معضل گرانی و جلوگیری از تورم است. معظمله در دیدار(۴/۶/۸۶) ضمن اعلام اینکه مسالهی گرانیها باید به صورت ریشهای حل شود معتقدند: «منتها کارهای ضربتی هم باید انجام داد. بالاخره نمیتوان نشست تا این کارهای بنیانی، یک روزی به نتیجه برسد؛ نه. واقعا یک فکری بکنید؛ کاری بکنید.» ایشان در همین دیدار نسبت به گفتن برخی از حرفهای نسنجیده که سبب تورم میشود به صورت جدی اخطار میدهند که باید از این حرف ها جلوگیری نمود. در دیدار (۹/۷/۸۵) نیز رهبر معظم انقلاب از گرانیهای لجام گسیخته انتقاد نمودند و تلاش دولت را جهت حل این مساله خواستار شدند.
۲۴- رفعمظلومیت از فرهنگ: انتظار مقاممعظمرهبری از دولت اصولگرای نهم در باب توجه به فرهنگ بسیار جدی است. ایشان در دیدار با اعضای هیأت دولت در (۴/۶/۸۶) فرمودند: «واقعاً مسألهی فرهنگ را دست کم نگیرید. خیلی از مشکلات جامعهی ما با فرهنگ سازی حل میشود.» ایشان در همین دیدار به مساله فرهنگعمومی اشاره نموده و میفرمایند:«از جمله کارهاییکه مسئوولین فرهنگی دولت خیلی باید به آن بپردازند و واقعاً یک دقیقه را در آن فروگذار نکنند، این است که به فرهنگ عمومی جامعه وابزارها و وسائل فرهنگی، جهت ارزش بدهند. چون تلاش زیادی شده تا جریانهای فرهنگی و عاملهای فرهنگی- هنر و ادبیات و شعر و سینما و بقیه- در جهت غیرارزشی حرکت کنند و راه بیفتند.» رهبر معظم انقلاب طی بیانات دیگری هم بر مساله رفع مظلومیت از فرهنگ، مهندسی فرهنگی و سنجیدن تمامی طرحها، برنامهها، قوانین و… بر مبنای فرهنگ اسلامی تاکید نمودهاند.
3- عملکرد 4 ساله
دفاع از عملکرد احمدی نژاد فقط بخاطر رویکردها و جهت گیری های آن نیست که البته این نیز خود بسیار مهم است.دولت احمدی نژاد در عرصه های انسانی، علمی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی،هسته ای، دفاعی،موشک و ماهواره و بهداشت و درمان نیز گام های بزرگی برداشته است. ارتقای ایران اسلامی با 15 رده صعود به رتبه 84 توسعه انسانی در جهان در دولت نهم، افزایش صادرات غیر نفتی به سالانه 25 میلیارد دلار، کاهش نرخ سود بانکی برای حمایت از مردم و تولید از این جمله است.
دستاوردهای عظیم نظام اسلامی و بویژه دولت نهم در به دست آوردن چرخه کامل سوخت هستهای، ورود به عرصه نانوتکنولوژی، تولید گوسفند و موشهای شبیه سازی شده، درمان بیماران نخاعی، قلبی، کبدی، عروقی و چشمی با استفاده از سلولهای بنیادی، داروی کنترل ایدز و سرطان، داروی زخم دیابت، دارویسرطان پوست، آزمایش نهایی بیش از 30 داروی درمان کننده بیماریهای صعب العلاج، ساخت ماهواره، ساخت موشک ماهوارهبر، ساخت موشکهای دوربرد، زیردریایی، موشکهای کروز، جنگندههای پیشرفته و صدها دستاورد دیگر، جز در سایه تدابیر و اهتمام مستمر رهبر معظم انقلاب اسلامی و پایبندی دولت نهم به پیشرفت و عدالت به دست نیآمده است.
مسیری که پس از انقلاب اسلامی آغاز شد و با آمد و رفت دولتها، خللیدر زاویه حرکت علمی کشور به وجود نیامد. در طی این میسر بود که پلههای پیشرفت و تعالی را یکی پس از دیگری پشت سر گذاشتیم و هم اینک به کشور اول منطقه در نرخ تولید علم، رتبه 12ریاضیجهانی، 13کامپیوتر، 17مکانیک، 18شیمی، 26نانو دنیا دست یافتهایم. در 7 شاخه علمی رتبه اول منطقه را داریم و در هر سه سال، میزان تولید علم در کشور دو برابرشود. فقط برای تقریب به ذهن، در رشته نانوتکنولوژی که سرعت پیشرفت متخصصان ایرانی اعجاب کارشناسان خارجی را برانگیخته است، باید متذکر شویم که قطر اتمهای نانو مورد استفاده در آزمایشگاهها و محصولات تولید شده از نانو، یک هشت هزارم قطر موی انسان است .
محققان ایرانی در دولت نهم با ارائه 17 هزار و 88 مستند علمی، از لحاظ «تعداد کل تولیدات علمی نمایه شده»، با شش پله صعود نسبت به سال 2007 در جایگاه «بیست و چهارم» جهان و از لحاظ «تعداد مقالات علمی نمایه شده» در جایگاه «بیست و سوم» جهان قرار گرفته اند. قبل از انقلاب اسلامی از سال 42 تا 57 تنها 841 مورد اختراع ثبت شده بود که در فاصله زمانی 57 تا 83 تعداد اختراعات ثبت شده به 4640 مورد رسیده است و از سال 84 تاکنون نیز حدود 200000 اختراع ثبت شده است.
در آستانة جشن عظیم ملت ایران به مناسبت سیامین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، ماهوارة ملی امید با فرمان دکتر احمدی نژاد ریاست محترم جمهوری با موفقیت به فضا پرتاب شد ودر مدار قرارگرفت.
ماهوارة ملی امید به وسیله ماهواره بر سفیر 2 که به صورت کاملاً بومی در کشور طراحی و ساخته شده است، درمدار زمین قرار گرفت. این ماهواره از نوع ماهواره سبک بود و با هدف برقراری ارتباطات متقابل ماهواره و ایستگاه زمینی، تعیین مشخصات مداری و تلة متری مشخصات زیرسامانهها در مدار زمین قرار داده شده است، ماهوارة امید هر 24 ساعت 15 بار به دور زمین میچرخید و در هر دور، دو بار به وسیلة ایستگاههای زمینی دورسنجی و بردسنجی کنترل و هدایت میشد.
افتتاح بزرگترین مجتمع تولید فرآوردههای دارویی نوترکیب در کشوراز دیگر اتفاقات محقق شده در دولت نهم می باشد. در اینمجتمع، واکسن هپاتیت بی، داروی بیمارانام. اس، داروی بیماران مبتلا به کمخونی و داروهایبازکننده لختههای خون و رفع انسداد قلبی تولید میشود. در دنیای پزشکی از این داروها به عنوان «محصولات استراتژیک» نام میبرند و در حال حاضردر منطقه خاورمیانه، ایران تنها کشوری است که به این فناوری استراتژیک دستیافته است.
دستیابی به دانش تولید داروهای گرانقیمت و حیاتی نیز از سیاستهای مهم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای خودکفایی، جلوگیری از کمبودهای مقطعی، ممانعت از صرف یارانه بسیار و خروج ارز از کشور میباشد . دستیابی ایران به روش نویندرمان سلولی بیماران نخاعی در دولت نهم از دیگر پیشرفت ها است.در این روش بیماران ضایعات نخاعی با تزریق سلولهایعصبی که در محیط آزمایشگاه کشت شدهاند، توان برخاستن و حرکت را به دست میآورند. در حال حاضر ایران به همراه سه کشور دیگر، از این فناوری و دانش پزشکی برخوردارشده اند.
در سال 56 از نظر شاخصهای بهداشتی، درمانی جزء 30 کشور آخر دنیا بودیم اما امروز با وجود بیش از 190 کشور در دنیا جزء 30 کشور برتر دنیا از نظر شاخصهای بهداشتی درمانی هستیم و رتبه ما بین20 تا 30 کشور برتر است.
طی 3 سال گذشته شاهد رشد چشمگیر خدمات و شاخصهای بهداشتی ودرمانی در کشور هستیم، تعداد آزمایشگاههای کشور در سال 83 حدود 4100 مرکز بود که امروز به 4600 مرکز افزایش یافته است، مراکز توانبخشی نیز از 2100 مرکز در سال 83 امروز به 2700 مرکز در کشور افزایش یافته است.
طی 41 ماه منتهی به بهمن هشتاد و هفت 71 بیمارستان جدید در کشور به بهرهبرداری رسید، تعداد پایگاههای اورژانس کشور از 600 پایگاه به 1700پایگاه افزایش یافت،1800آمبولانس جدید به ناوگان اورژانس کشور اضافه شد و تا چند ماه آینده 800 آمبولانس جدید دیگر نیز به مجموعه وزارت بهداشت اضافه میشود.
یکی دیگر از دستاوردهای وزارت بهداشت طی 3 سال گذشته، ایجاد مراکز درمانی در مناطق محروم است، به این ترتیب که مصوب شده است برای شهرهای زیر 50 هزار نفر که فاقد مرکز درمانی هستند، یک مرکز درمانی 10 تخته مجهز به سیستم ویدئو کنفرانس قوی ایجاد شود که برای این کار 42 شهر شناسایی و تعریف شد و پروژه ساخت این مراکز آغاز شده که به تدریج به بهره برداری میرسند.
اخیراً سازمان جهانی بهداشت، گزارش خود را از وضعیت بهداشت، سلامت و متوسط عمر در 193 کشور جهان، از جمله ایران منتشر کرد. در ایران، متوسط عمر مردها 68 سال و متوسط عمر زنها 73 سال است.
فراتر رفتن تولید محصولات کشاورزی از صدمیلیون و 200 هزار تن، تولید 15 میلیون تن گندم، تولید 9/15 میلیون تن محصولات باغی و تولید ده میلیون و 700 هزار تن محصولات دامی از دیگرعملکردهای دولت نهم است که باهمت و تلاش کشاورزان زحمتکش به وقوع پیوستهاست.
مبارزه قاطع با بیماری آنفلوانزای فوق حادپرندگان از دیگر توفیقات بوده است کهعملکرد آن در مقایسه با کشورهای همسایه وکشورهای آسیای شرقی مورد تحسین سازمانبهداشت جهانی نیز قرار گرفت.
ضریب خودکفایی محصولات کشاورزی در ابتدای برنامه چهارم توسعه کشور ۸۲ درصد بود. این میزان هم اکنون به بیش از ۹۵ درصد افزایش یافته است.
میزان ظرفیت تولید فولاد از 9 میلیون تن در سال 83 به 15 میلیون تن در سال 1387 رسیده که این رقم مبین رشد 66 درصدی ظرفیت تولید فولاد در دولت نهم است
ظرفیت تولید سیمان که طى 30 سال گذشته 8 برابر شده و از 8 میلیون تن در سال 1357 به 64 میلیون تن افزایش یافته است کشور را از واردات این کالاى اساسى بینیاز کرده و اکنون ایران نیز با غرور به جمع کشورهاى خودکفا در صنعت سیمان رسیده است.
در سالهاى 1386-1384 با اجراى پروژههاى بهبود وتوسعه پالایشگاهی، مجموع تولید پنج فرآورده اصلى به ترتیب معادل 2/226 ، 7/230 و 3/229 میلیون لیتر در روز بوده که نسبت به ارقام برنامه سند بخشى به ترتیب به میزان 48/98 ، 8/97 و 3/101 درصد تحقق یافته است.
پیش از انقلاب تنها 5 شهر با جمعیتی حدود 500 هزار نفر گازدار بودهاند که در حال حاضر 10.5 میلیون انشعاب با 14 میلیون خانوار تحت پوشش از این نعمت برخوردارند. به عبارت دیگر 660 شهر و 6هزار و 500 روستا در حال حاضر گازدار هستند.
از سال 1374 تاکنون همواره در زمستان با قطعی گاز در کشور و قطع صادرات به ترکیه مواجه بودیم که در سال 87 این دو مورد به طور کامل منتفی شدند. بر این اساس در سال مذکور ده میلیارد متر مکعب گاز بیش از سال ماقبل آن به شبکه سراسری تزریق شد. در حال حاضر نیز ذخیره سوخت نیروگاهها 1.6 میلیون لیتر نسبت به سال گذشته افزایش داشته است.
به منظور پاسخگویی به تقاضاى روزافزون مصرف گاز طبیعی غنی، تولید این حامل مهم انرژی، در دوره سه ساله اول برنامه چهارم توسعه، از روند صعودى برخوردار بوده و در سال 1386 نسبت به سال قبل از آن حدود 8/41 میلیون مترمکعب در روز افزایش داشته است.
با وجود همه فشارها و تحریمها، 5 فاز پارس جنوبی در سال 1387 به بهره بردارى کامل رسید. در حالی که تا سال 1383، تعداد 5 فاز پارس جنوبی به بهرهبرداری رسیده بود، در طول سال 87 و بر خلاف تشدید تحریمها علیه صنعت نفت کشورمان، 5 فاز دیگر این حوزه به بهرهبرداری کامل رسید.
فازهای 6، 7 و 8 پارس جنوبی پاییزسال 87 به بهرهبرداری رسید و 2 فاز 9 و 10 نیز دهه فجر افتتاح شد.
بهرهبرداری از 5 فاز پارس جنوبی در سال جاری، بر خلاف پیشبینی نهادهای غربی و با وجود تشدید فشارها و تحریمها علیه صنعت نفت کشورمان در سالهای اخیر حاصل شده است.
انقلاب اسلامی در صنعت پتروشیمی تولیدات 5/4 میلیون تن را که در گذشته بود به 35 میلیون تن رسانده و در بخش تصفیه فرآوردهها 800 هزار بشکه را به 1 میلیون و 700 هزار بشکه افزایش دادهاست. با اتمام طرحهای نیمهتمام، ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی به 47 میلیون تن رسید که از ابتدای سال 87 تا کنون، تولید 19 میلیون تن از این ظرفیت محقق شده است.
ارزش محصولات تولید شده پتروشیمی تا کنون 3/8 میلیارد دلار برآورد شده و از این میزان تولیدات 7 میلیون و 400 هزار تن آن به ارزش 5 میلیارد و 890 میلیون دلار، صادرات شده است.
پیشبینی میشود با بهرهبرداری از چند طرح در دست اجرای صنعت پتروشیمی، تولید این محصولات تا پایان سال به 25 میلیون تن برسد.
ظرفیت نصب شده تولید محصولات پتروشیمی در سال گذشته 32 میلیون تن، تولید بیش از 23 میلیون تن و محصول قابل فروش 15 میلیون تن بوده است.
صادرات محصولات پتروشیمی و فروش بینمجتمعی نیز به ترتیب بیش از ۹میلیون تن و 6 میلیون تن برآورد شده است.
طبق اهداف کمی صنعت پتروشیمی در افق برنامه پنجم توسعه پیشبینی شده است که میزان تولید محصولات پتروشیمی به ۲۰ میلیارد دلار در سال برسد، در حالی که هماکنون ایران 25 درصد محصولات پتروشیمی منطقه خاورمیانه و 93/1 درصد محصولات پتروشیمی جهان را تولید میکند. دولت نهم توانسته است ظرف مدت 6 ماه صدور و توزیع 10میلیون کارت هوشمند سوخت رااجرایی کند که این اقدام، پیش نیاز اساسی برای سهمیهبندی بنزین و کاهش مصرف انرژی در کشور بود.
در دولتهای آقای خاتمی و هاشمی رفسنجانی، همواره یکی ازچالشهای اساسی اقتصاد ایران، افزایش بیرویه مصرف انرژی و خصوصاً بنزین بود اما گاماساسی در اجرای برنامههای 5 ساله و بودجههای سنواتی برای کاهش مصرف برداشته نشد وهر سال شاهد افزایش 10 درصدی در مصرف بنزین بودیم. کارت هوشمند این امکان را فراهم کرد که از سال گذشته برای اولین بار شاهد کاهش مصرف بنزین باشیم؛ افتخاری که دولتهایگذشته از آن برخوردار نبودند.
قبل از انقلاب 224 کیلومتر آزادراه در کشور وجود داشت که اکنون به 7 هزار و 556 کیلومتر رسیده است که 40 درصد در دولت نهم انجام شد و راههای روستایی آسفالته قبل از پیروزی انقلاب 200 کیلومتر بود و در دوران بعد از انقلاب تا قبل از دولت نهم 49 هزار کیلومتر راه آسفالته روستایی احداث شد و در دولت نهم 72 هزار و 200 کیلومتر راه روستایی به بهربرداری رسید. دولت نهم در طول دوران خدمت خود در بخش راههای روستایی بیش از ۱۵سال گذشته کار کرده است.
در حال حاضر 6100 کیلومتر شبکه اصلی و با بیش از 2000 کیلومتر شبکه فرعی راهآهن در کشور وجود دارد و این در حالی است که با تلاش خدمتگذاران نظام جمهوری اسلامی، کار تکمیل 9 هزار کیلومتر دیگر نیز در شبکه ریلی در دست انجام میباشد. میزان احداث خطوط راه آهن در کشور طی چهار سال فعالیت دولت نهم نسبت به مدت مشابه دولت هشتم بیش از 80درصد افزایش یافت.
تعداد کل ناوگان هوایی مسافری، از 24 فروند در سال 57، با 100 مورد افزایش، به یکصد و 24 فروند در سال 87 رسیده است و تعداد کل ناوگان هوایی باری، از یک فروند در سال 57، با 4 مورد افزایش، به 5 فروند در سال 87 رسیده است و تعداد کل صندلی ناوگان هوایی، از 4 هزار و 169 صندلی در سال 57، با 18 هزار و 964 مورد افزایش، به 23 هزار و 133صندلی در سال 87 رسیده است.
تولید مسکن در دولت نهم به 5/1 میلیون واحد در سال رسیده است. در گذشته سالانه 500 هزار واحد مسکونی در کشور ساخته میشد .
در دو سال اول فعالیت دولت احمدینژاد 20 میلیون تلفن واگذار شده است. در ابتدای انقلاب 850 هزار تلفن در کشور وجود داشت. این رقم تا دولت نهم به 25 میلیون تلفن ثابت و همراه رسید و امروز این عدد به 45 میلیون و نیم رسید که بیش از 20 میلیون واگذاری تلفن در 2 سال گذشته انجام شده است.
متوسط زمان انتظار برای دریافت تلفن در سه سال آخر دولت قبل، 12 ماه بود. در دولت نهم این زمان به کمتر از دو هفته رسیده و ظرفیت ارسال پیامک از 2 میلیون در ابتدای دولت نهم هم اکنون به 40 میلیون رسیده است.
قدرت اسمی نیروگاههای کشور در سال 1357 بالغ بر 7 هزار و 24 مگاوات بود که این قدرت در سال 67 به 13 هزار و 681 مگاوات، در سال 73 به 20 هزار و 413 مگاوات، در سال 78 به 25 هزار و 205 مگاوات در سال 83 به 37 هزار و 300 مگاوات و در سال 85 به 45 هزار و 111 مگاوات رسید.
تعداد مشترکین برق نیز از 3 میلیون و 399 هزار مشترک برق در سال 57 با 7/6 برابر رشد در سال 85 به 20 میلیون و 560 هزار مشترک رسید.
متوسط مصرف مشترکین برق در سال 57 مورد 4 هزار و 162 کیلووات ساعت بود که با 9/1 برابر رشد در سال 85 به 7 هزار و 33 کیلووات ساعت رسید.
تعداد روستاهای برقدار کشور در سال 57 حدود 4 هزار و 367 روستا بود که این تعداد در سال 85 با 48 هزار و 692 روستا افزایش به 53 هزار و 59 روستا رسید.
در صنعت آب و برق به مرز خودکفایی کامل رسیدهایم. در طراحی، احداث و بهره برداری، دیگر از شرکتهای خارجی استفاده نمیکنیم و همه این بخشها به دست کارشناسان داخلی انجام میشود. اکنون در مرزی هستیم که صنعت سد سازی و تکنولوژی آن را به خارج از کشور صادر میکنیم.
جمعیت تحت پوشش شبکه توزیع آب شهری از 2.46 میلیون نفر (پوشش جمعیتی 2.98 درصد) در تیر 84 به 4.47 میلیون نفر (پوشش جمعیت 4.98 درصد) در تیر 86 رسید. تعداد شهرهای تحت پوشش از 865 شهر به 891 شهر و تعداد انشعابات آب از 7.9 میلیون رشته 84 به 12.10 میلیون رشته در تیرماه 86 رسیده است.
در مدت 41 ماهه برنامه چهارم توسعه (سالهای 1384 تا پنج ماهه نخست 1387)، 9/46 میلیارد دلار صادرات غیرنفتی انجام شده که 141 درصد از برنامة هدف گذاری را تشکیل می دهد. این در حالی است که در برنامههای اول و دوم و سوم، هیچگاه عملکرد واقعی از اهداف تعیین شده فراتر نرفته است.
درسال 1386 ایران به 166 کشور حدود 3511 قلم کالا برحسب تعرفه صادر کرده است که سهم اصلی متعلق به کالاهای صنعتی میباشد.
در حال حاضر حدود 7400 صادر کننده در بانک اطلاعات صادرکنندگان ثبت گردیده اند. صادرات خدمات به حدود 2/9 میلیارد دلار در سال 1386 رسیده است که صادرات خدمات فنی و مهندسی از جمله اجزای مهم آن و از دستاوردهای قابل توجه در زمینه صادرات غیر نفتی میباشد.
در سال 1381 حدود 44 درصد واردات کشورمان کالاهای واسطه ای، 4/43 درصد سرمایهای و حدود 13 درصد مصرفی بوده است. در سال 1385 حدود 9/67 درصد واردات کشورمان واسطه ای، 7/17 درصد سرمایه ای و 5/14 درصد مصرفی بوده که نسبت به سال1381 بهبود یافته است .
دولت نهم در سال84 معادل 2 میلیون و 557 هزار شغلجدید و در سال 85 برابر با 2 میلیون و 754 هزار شغل ایجاد کرده است. نرخ پیشبینیشدهبیکاری در برنامه چهارم در سال 84 معادل 8/11 درصد و در سال 85 برابر 11 درصد بوده استکه در عمل به ترتیب 5/11 و 6/11 درصد تحقق یافته است.
کاهش بحرانها و شکایتهایکارگری و کارفرمایی، توجه ویژه به بنگاههای زودبازده، تعدیل نرخ بیکاری بین استانها، تهیه واجرای طرح اشتغال مجدد مقرری بگیران بیمه بیکاری، طرح اصلاح قراردادهای موقت کار، متمرکز نمودن سیاستهای اشتغال در وزارت کار که قبلاً در سازمان مدیریت متمرکز بود، افزایش تعامل با کشورها و نهادهای بینالمللی برای استفاده از فرصتهای اشتغال آن کشورهاو بالاخره، بهبود فضای کسب و کار، برخی از اقدامات دولت بوده است. این اقدامات باعث گردیدهرشد نرخ بیکاری متوقف شود.
در فاصله سالهای 84 تا 86 با صرف اعتبار 5 هزار و 310 میلیارد ریال حدود 3 هزار و 301 پروژه به بهرهبرداری رسیده و بیش از 2 هزار و 80روستا با جمعیتی بالغ بر یک میلیون و 487 هزار و 450 نفر از مزایای پروژههای اجرایی بهرهمند شدهاند.
در طول فعالیت دولت نهم یک هزار و 185 پروژه آبرسانی روستایی برای بهرهمندی 690 هزار نفر از اهالی یک هزار و 244 روستا به اجرا درآمده و با اجرای یک هزار و 197 پروژه راهسازی شامل 2 هزار و 655 کیلومتر راه شوسه جدید و آسفالت 3 هزار و 850 کیلومتر راه مشکل تردد و راه مواصلاتی 760 هزار نفر از جمعیت روستایی کشور رفع گردیده است.
در دوره دولت نهم با ساخت 527 ساختمان آموزشی به ویژه مدارس شبانه روزی (در سطوح مختلف شامل یک هزار و 644 کلاس آموزش روزانه، 12 واحد آموزش شبانه روزی) گامهای مهمی برای افزایش سطح سواد و آگاهی جمعیت روستایی برداشته شده است.
392 پروژه بهسازی و ساماندهی محیط روستا، برای سهولت زندگی ساکنین روستاها و به وجود آوردن محیطی سالم برای آنها اجرا شده است.
در 3سال فعالیت دولت نهم تمامی شاخصهای توسعه مناطق عشایری ارتقای چشمگیری پیدا کردند. تاکنون برای 91 درصد از جمعیت 218 هزار نفری عشایر کشور راههای مواصلاتی و دسترسیهای محلی احداث شده که 26 درصد آن در طول فعالیت دولت نهم رخ داده است. همچنین برای 47 درصد از عشایر راه با رویه شنی احداث شده که 27 درصد آن در 3سال اخیر بوده و 19 درصد عشایر هم از نعمت راه با رویه آسفالت برخوردار شدهاند که تقریبا اکثر آن در 3سال اخیر احداث شده است.
پس از تشکیل صندوق مهر رضا (ع) در سال 84 تعداد 6792 فقره تسهیلات به مبلغ 654/249 میلیون ریال و در سال 85 تعداد 32579 فقره تسهیلات به مبلغ 1،491،485میلیون ریال و در سال 86 تعداد 46835 فقره تسهیلات به مبلغ 2،543،941میلیون ریال جهت ایجاد اشتغال جوانان پرداخت شده است.
پس از طرح تعاونی مسکن مهر تا آذر ماه سال 86 تعداد 3350000 نفر جهت استفاده از تسهیلات در این تعاونی ثبت نام کرده اند که تا شهریور ماه 87، 1050000در قالب 4789 تعاونی پس از عقد تفاهم نامه زمین دریافت کرده اند و قرارداد 59464 واحد مسکونی امضا شده است.
ورزش کشور از ابتدای شکلگیری تا شهریور سال 1384، در مجموع دارای تعداد 3762 مکان ورزشی در کشور بوده و از سال 1357 تا 1384 نیز 1755 مکان ورزشی با متوسط سالانه 65 مکان به اتمام رسیده است، این درحالی است که طی دو سال و هشت ماه اول دولت نهم، بالغ بر 2634 پروژه با میانگین سالانة 990 مکان ورزشی به مرحلة بهره برداری رسیده که رشد 15 برابری را نسبت به گذشته نشان میدهد.
تختهای گردشگری ایجاد شده در طول سه ساله دولت نهم بیش از تختهای ایجاد شده تا سال 1356 است.
تا سال 1356، 83 هزار و 259 تخت در مراکز اقامتی کشور موجود بودهاست که این تعداد از سال 1357 تا سال 1356 به 138 هزار و 479 تخت رسیدهاست. اما در طول سه ساله دولت نهم 99 هزار و 795 تخت به ظرفیت مراکز اقامتی کشور افزوده شده است. تعداد اتاقهای مراکز اقامتی کشور نیز تا سال 1356، 34 هزار و 831 هزار بودهاست که این رقم تا سال 1386 به 57 هزار و 932 اتاق رسیده است. تعداد اتاقهای ایجاد شده در مراکز اقامتی کشور در طول فعالیت سه ساله دولت نهم نیز 31 هزار و 316 مورد بوده است.
تعداد اتاقهای مراکز اقامتی کشور در حال حاضر 66 هزار و 477 اتاق و تعداد تختهای مراکز اقامتی کشور 159 هزار و 316 تخت است.
رشد تولید ناخالص داخلی جمهوری اسلامی در سال 1386 با احتساب نفت 9/6 درصد و بدون نفت 6/7 درصد بوده است. میزان تولید ناخالص داخلی به قیمت جاری در سال 1386 برابر 2623177 میلیارد ریال، تشکیل سرمایه ثابت ناخالص 683850 میلیارد ریال، هزینههای مصرفی بخش خصوصی 1195294 میلیارد ریال و هزینههای مصرفی بخش دولتی 296794 میلیارد ریال بوده است.
نرخ تورم بر اساس عملکرد 12 ماهه منتهی به خردادماه 1387 معادل 7/20 درصد بوده است. طی این سال درآمدهای دولت 70024 میلیارد ریال، پرداختهای هزینههای (جاری) 5/108087 میلیارد ریال و واگذاری داراییهای سرمایهای 9/54669 میلیارد ریال و تملک داراییهای سرمایهای (عمرانی) بالغ بر 21782 میلیارد ریال و کسری که از عملیاتی و سرمایهای 11112 میلیارد ریال بوده است.
تراز حساب جاری کشور 695/12 میلیارد ریال، تراز بازرگانی 5/14 میلیارد ریال، صادرات کالا 7/29 میلیارد ریال، واردات کالا (فوب) 2/15 میلیارد دلار و کل بدهیهای خارجی ایران 2/26 میلیارد دلار بوده است. شاخص میزان صادرات نفت و گاز ایران که در سال 83 برابر 3/36 میلیارد دلار بود در سالهای 84، 85 و 86 به ترتیب به 8/53 میلیارد دلار، 62 میلیارد دلار و 7/81 میلیارد دلار افزایش یافت.
ارزش صادرات غیرنفتی کشور نیز از 5/7 میلیارد دلار در سال 83 به 5/10 میلیارد دلار در سال 84 و 14 میلیارد دلار در سال 85 و 6/15 میلیارد دلار در سال 86 افزایش یافت و سال 87از مرز 20 میلیارد دلار فراتر رفته است.
واردات کالای کشور طی سالهای 83، 84 85 و 86 به ترتیب 8/43، 3/64، 76 و 4/97 میلیارد دلار بوده است.
میزان تسهیلات اعطایی بر اساس طرحهای مصوب طی سالهای 83، 84، 85 و 86 به ترتیب 2/2، 4/2، 2/2، 5/3 میلیارد دلار بوده است.
حجم نقدینگی کشور طی سالهای 83، 84، 85، 86 به ترتیب از رشدی برابر 2/30، 3/34، 4/39 و 7/27 درصد برخوردار بود. این رشد در سه ماهه اول 87 در ماههای فروردین، اردیبهشت و خرداد به ترتیب به 25، 8/22، 21 درصد تقلیل یافته است. حجم نقدینگی کشور در پایان سال 1386 معادل 1640293 میلیارد ریال و در خردادماه 1387، 1622933 میلیارد ریال بوده است.
منابع ورودی حساب ذخیره ارزی که از سال 1379 تشکیل شد از حدود 6 میلیارد دلار در سالهای 81 و 82 به 5/10 میلیارد دلار در سال 83 و 2/13 میلیارد دلار در سال 84 افزایش یافت. منابع ورودی در سال 85 به 22 میلیارد دلار افزایش یافت.
میزان رشد تولید ناخالص داخلی طی دوره 1375 - 1368 معادل 4 درصد و طی دوره 1383 -1376 معادل 4 درصد بوده است. و سالهای84 و 85 به ترتیب 4/5 و 3/5 درصد بوده است.
میزان رشد سرمایهگذاری طی دوره 75-68 معادل 5/5 درصد و طی دوره 83-76 به 7 درصدافزایش یافت. رشد سرمایهگذاری در دولت دکتر احمدینژاد افزایش بیشتری پیدا کرد و طیسالهای 83 و 84 به ترتیب به 8/5 و 1/8 درصد رسید.
میزان صادرات نفت و گاز طی دوره 75-68 معادل سالانه 8/15 میلیارد دلار و طی دوره83-76 به متوسط سالانه 7/21 میلیارد دلار رسید. این رقم به 9/61 میلیارد دلار افزایش یافت.
تولید ناخالص داخلی از 398 هزار و 234 میلیارد ریال در سال 1383 به 477 هزار و 683 میلیارد ریال در سال 1386 رسید که این رقم مبین رشد 20 درصدی تولید ناخالص داخلی طی سه سال اول فعالیت دولت نهم نسبت به عملکرد دولت هشتم است.
نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی از شش درصد در سال 1386 به 3/7 درصد در سال 1386 رسید. همچنین نسبت مالیات به هزینههای جاری در سال 1386نسبت به سال 1383 به بیش از 9 درصد افزایش یافت. نسبت درآمدهای مالیاتی به کل درآمدهای دولت نیز با پنج درصد رشد از 26 درصد در سال 1383 به 31 درصد در سال 1386 افزایش یافت.
افزایش طرحهای عمرانی، به ویژه در مناطق محروم از ویژگیهای لوایح بودجه دولت نهم بوده است به طوری که سهم اعتبارات عمرانی در بودجه عمومی دولت با سه درصد رشد از 29 درصد در سال 1383 به 32 درصد در سال 1386 رسید.
رشد سرمایهگذاری خارجی در هر کشور بر اثر بهبود شاخصهایی همچون امنیت سرمایهگذاری، ثبات در تصمیمگیریهای کلان اقتصادی و ریسک اقتصادی به وجود میآید. سرمایهگذاری خارجی در سال 1386 نسبت به آخرین سال دولت هشتم یعنی سال 1383 رشد 5/4 برابری داشته و از دو هزار و 702 میلیون دلار به 12 هزار و 89 میلیون دلار رسیده که نشاندهنده بهبود شاخصهای یاد شده است.
سرمایهگذاری خارجی وارد شده به کشور نیز در سال 1383 در حدود 308 میلیون دلار بوده که این رقم با دو برابر افزایش به 684 میلیون دلار در سال 1386رسیده است.
از سال 1370 تا 1383 تعداد 272 شرکت واگذار شد در حالی که دولت نهم فقط طی سالهای 1384 تا هفت ماهه اول سال 1387 توانسته است 325 شرکت را واگذار کند.
کل میزان واگذاریهای انجام شده طی سالهای 1370 تا 1383 فقط 2700 میلیارد تومان بوده در حالی که در فاصله 1384 تا هفت ماهه اول 1387 میزان واگذاریها 37 هزار میلیارد تومان بوده است. از 37 هزار میلیارد تومان سهام واگذار شده طی سالهای 1383 تا هفت ماهه اول سال جاری 8 هزار و 300 میلیارد تومان به بخش خصوصی واگذار شده است. حجم سهام واگذار شده به بخش سهام عدالت نیز 21 هزار و 600 میلیارد تومان بوده است که با احتساب ارقام واگذار شده کل واگذاریهای سه سال و نیم اخیر به 37 هزار میلیارد تومان میرسد.
واگذاریها از زمان ابلاغ سیاستهای کلی اصل 44 شتاب بیشتری گرفت به نحوی که در سال 1384 حجم واگذاریها به بخش خصوصی 764 میلیارد ریال بود، این در حالی است که این رقم در سال 85 به 3 هزار و 655 میلیارد ریال و در سال 86 به 45 هزار و123 میلیارد ریال و در هفت ماهه اول سال 87 به بیش از 34 هزار میلیارد ریال افزایش یافته است که نشانگر میزان اثرگذاری ابلاغیه سیاستهای کلی اصل 44 است.
جمهوری اسلامی با تکیه بر نیروهایمؤمن و جوان خود، سیاست مقاومت در برابر تحریمها را در پیش گرفت و کوشش کرد تا با تکیهبر تواناییهای داخلی، از به زانو در آمدن کشور در برابر تحریمها جلوگیری کند. این مقاومتدلیرانه باعث شد در هر زمینهای که دشمن به سیاست تحریم روی آورد، ایران اسلامی با تحملبرخی سختیها و مشکلات رفته - رفته به خودکفایی و خوداتکایی دست یابد.
بنابراین در ارزیابی کارنامه دولت نهم، نمیتوان از حوزه عملکردهای آن به سادگی گذشت. این دولت زمانی میتواند به یک دولت اسلامی و الگو تبدیل شود که ضمن حفظ رویکردها و ارزشهای اسلامی اش، در حوزه عملکردها هم کارنامه درخشانی از خود برجای گذارد.
د ـ ویژگیهای شخصیتی دکتر احمدینژاد:
جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی بر پایه شناخت، آگاهی و اطمینان از روحیات شخصی، زندگی، سوابق، خدمات، تجارب مدیریتی، دانش و تخصص و صلاحیتهای عمومی دکتر محمود احمدینژاد را بهترین گزینه برای ریاست جمهوری میدانیم که برای اطلاع و آگاهی بیشتر به پارهای از این خصوصیات اشاره میکنیم؛
- اگر نگوییم بی نظیر شایسته است بگوییم دکتر احمدینژاد از کم نظیرترین مدیران در عرصه تلاش و خدمت به مردم است و در این راه از هیچ مجاهدتی دریغ نمی کند.
ـ وی از بخشداری و فرمانداری در مناطق غرب کشور در اوایل انقلاب آغاز کرده است، 2 سال استاندار نمونه کشور بوده است و تجربه شهرداری تهران را دارد و اکنون 4 سال تجربه اجرایی در عرصه ریاست جمهوری را دارد.
ـ وی اولین رئیس ستاد ائتلاف آبادگران ایران اسلامی در انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا در اسفند 81 بود که به خوبی آن را مدیریت نمود.
ـ اعضای شورای اسلامی شهر تهران یک لیست 65 نفره را بررسی کردند و به دکتر احمدی نژاد رسیدند و با رأی بسیار قاطعی به ایشان برای تصدی مسؤولیت اداره شهر تهران رأی دادند. ایشان در مراسم معارفه خود گفت: «من یک معلم بسیجی هستم و به آن افتخار میکنم.»
ـ ایشان از روز اول خدمت در شهرداری تهران و سپس ریاست جمهوری هیچگونه حقوقی دریافت نکرده است و گذراندن زندگی خود را از طریق استادی دانشگاه و عضو هیأت علمی میگذراند.
ـ 27 سال بود که در محله قدیمی نارمک واقع در خیابان تهراننو سکونت داشت. منزلی که شهردار قبلی در آن زندگی میکرد متعلق به شهرداری بود و در بهترین منطقه تهران قرار داشت و الان برای فروش آن بیش از 16.5 میلیارد تومان قیمت گذاری شده است. 7 خودروی شهرداری در اختیار شهردار قبلی و خانوادهاش بوده است. دکتر احمدینژاد در طول خدمت در شهرداری در همان منزل ساکن بود و اکنون در نهاد ریاست جمهوری در منزلی ساکن است که محقر و مربوط به استراحت محافظان بود.
ـ دکتر احمدینژاد در طول سه سال و نیم خدمت در عرصه اجرایی 54 سفر استانی با فاصله زمانی متوسط 19 روز در طی 42 ماه 1310 جلسه هماهنگی برای تهیه پیش نویس مصوبات(50 هزار نفر ساعت) وجلسات هیئت دولت 57 جلسه(تهران 4 جلسه 28 هزار نفر ساعت) داشته است که همین رویه را در گذشته در شهرداری داشت. وی یکسال و نیم خدمت در شهرداری 3 بار به مناطق 22 گانه شهر تهران برای ملاقات با مردم حضور رسمی و یک روزه داشته است. این ملاقاتها از ساعت 6:30 لغایت 22 ادامه داشت. در طول این مدت تنها برای یک بار که به شدت بیمار و بستری بوده است این ملاقات برگزار نشده است و شما این را مقایسه کنید با کار شهردار سابق که برای یک بار سرکشی از شهرداری شهرری با هلیکوپتر به آنجا رفته است که بالغ بر 10 میلیون تومان هزینه بر بیتالمال تحمیل نموده است.
ـ ایشان هر روز قبل از اذان صبح در سر کار حضور پیدا می کند و تا پاسی بعد از نیمه شبوظایفش را پیگیری میکند. وی بارها به دلیل تلاش بالا دچار ضعف بدنی شدند.
ـ یکی از بزرگان نظام که نگران سلامتی ایشان بودند، به ایشان در مورد مراقبت از سلامتی خود توجه دادند، این مسئله مرا یاد نامهای که پیرزنی به شهید رجایی نوشته بود انداخت که وی نوشته بود: «آقای رجایی! قربان آن شکل ماهت بروم که اینقدر خستهای! پسرم چرا اینقدر کار میکنی؟»
ـ مردم از ساده زیستی و روحیه حزب اللهی رییس جمهور لذت میبرند و دکتر احمدی نژاد و این در شرایطی بود که تجمل گرایی در میان مدیران به عنوان کلاس کار شیوع پیدا کرده بود.
ـ یکی از تصمیات جریان افراطی دوم خرداد این بوده است که کارهای مثبت دولت را منعکس نکنند و برعکس کارهایی که خدشه و اشکال به آن امکانپذیر است، برجسته نمایند و جمع های بسیاری را هم مأمور تخریب احمدینژاد کردهاند.
ـ دکتر احمدینژاد از مدیران برخاسته از متن مردم است که با مشکلات آنها عجین است. ایشان برای گذران زندگی و رفع برخی مراحل مانند ازدواج فرزندان از وام استفاده می کند که چندی پیش یک وام 2 میلیونن تومانی گرفته بود که قسط آن عقب افتاده و نتوانسته بود سروقت بپردازد.
ـ در گذشته وزیران، رییس ... و حتی پایین ترین رده های مدیریتی جهت دریافت حق ماموریتهای کلان برای سفرهای خارجی دست و پا می زدند و هنوز از پرواز نیامده بودند پائین، دلار مأموریتش را میگرفتند. و متاسفانه عایدی هم برای کشور نداشت لیکن اکنون نه تنها وی تاکنون ریالی از این جهت دریافت نکرده بلکه عزت و سربلندی را هم برای این مرز و بوم به ارمغان آورده است.
ـ کارهای بزرگی که در این سه سال ایشان در توجه به مسایل دینی انجام داده، بسیار زیاد است. مساجد و حسینیهها، هیأت و تکایای مذهبی، حوزههای علمیه، تشکلهای مردمی واقعاً در اثر توجه رییس جمهور، حزب الله و بسیجی احیاء شدند. ـ تحول خواهی و کارآمدی نظام یک هدف اساسی است و برای تحقق آن، نیروهای انقلاب که در این سالها در حاکمیت نبودهاند، باید وارد صحنه شوند. اگر میخواهیم به معنای واقعی ایران برای ایرانیان باشد و طعم شیرین حکومت دینی و دولت اسلامی به مردم چشانده شود، بدون تردید با ریاست جمهوری دکتر احمدینژاد، این هدف مقدور و میسور است.
ـ کسی که میخواهد رئیس جمهور شود باید درک درستی از ریاست جمهوری داشته باشد. رئیس جمهور مسئول اجرای قانون اساسی، دومین مقام رسمی و عالیترین مقام اجرایی کشور است و در واقع باید فردی کارآمد و با ویژگیهای لازم باشد تا بتواند این مسؤولیت را بر عهده بگیرد، بنابراین اگر درک درستی از وظایف ریاست جمهوری نباشد ما واقعاً دچار مشکل خواهیم شد.
ـ به فرموده مقام معظم رهبری، رئیس جمهور باید با نشاط و دنبال انجام کار مردم باشد، بطور واقعی جلوی فقر و فساد را بگیرد و عدالتخواه باشد و ما میگوئیم آقای احمدینژاد کسی است که در این راه گامهای بزرگی برداشته و میتواند این آرزو را محقق کند.
ـ دکتر احمدینژاد از عزم و اراده قاطعی برای مبارزه با مفاسد برخوردار است.
ـ برخی از مسؤولان آن قدر از موضع تبختر و فخرفروشی با مردم برخورد کردهاند که وقتی یک مدیر در خدمت مردم قرار می گیرد، فکر میکنیم کار مهمی انجام داده است.
ـ ریاست جمهوری جایی بوده که برخی از رجال مملکت برای خودشان سهمی داشتهاند اما دکتر احمدینژاد در تبعیت از مولای متقیان علی (علیه السلام) اعلام کرد که اینجا غنیمت نیست که هر کس خود را در آن ذیسهم بداند. ریاست جمهوری متعلق به مردم است و ما هم امانتدار مردم هستیم. احمدینژاد نماد اصولگرایی، تابلوی برجستهای از خدمت بی منت به جامعه، برای مردم و با مردم بودن و اعتلای نظام جمهوری اسلامی است.
- برخلاف حتی برخی مدعیان اصولگرایی، احمدینژاد هیچ خجالتی در دفاع از ارزشها و آرمانهای امام()، رهبر معظم انقلاب، شهدا و مردم ندارد.
- وی فردی شجاع باجسارت و پر از اطمینان قلب به انقلاب و رهبری است و از اطمینان نفس بالایی در عرصه اجرایی و برخورد با دشمنان خارجی برخوردار است.
ه- چرا باید از بازگشت مجدد دوم خرداد نگران باشیم؟
به نظر میرسد طرح ضرورت و چرایی نقد جبهه دوم خرداد، جریان اصولگرا را بیش از پیش ترغیب به این مهم خواهد کرد. در ذیل به برخی از این ضرورتها و چراییها اشاره میشود:
1ـ مانع از بازگشت روزهای تلخ
در بخش دیگری از این تحلیل به صورت اجمالی به علل خطر جبهه دوم خرداد پرداختهایم؛ لیکن در این قسمت به همین بسنده میکنیم که دوستان اصولگرا بهتر است نیم نگاهی به روزهای تلخ گوشهنشینی و تماشاگری داشته باشند. روزهایی که هر ثانیه آن به سنگینی سالها سپری شد. روزهایی که دوستان انقلاب با چشمانی اندوهبار نظارهگر تاختوتاز کسانی بودند که عملکردشان باعث قهقهه مستانه دشمنان میشد و چارهای جز تحمل و انتظار نبود. اکنون به نظر میرسد تکرار و یادآوری مستمر عملکرد ضعیف دومخردادیها، موقعیت آنها را نزد افکار عمومی بیش از پیش تضعیف نموده و مانع از بازگشت آنان به قدرت میشود.
2 ـ همگرایی در جریان اصولگرا:
بعد از حضور اصولگرایان در مسند خدمت، در مجلس و دولت، اقتضائات حضور در قدرت، اختلافهایی را موجب شد و همین اختلافات موجب شد برخی نقد رقیب را به فراموشی بسپارند و این در حالی است که با وجود همه اختلافها، اکثریت غالب جریان اصولگرا بر خطر دوم خرداد اذعان دارند و لذا همین نقطه موجب خواهد شد که اصولگرایان در این نقطه در کنار هم قرار گیرند و بر انسجام و همگرایی این جریان اصیل افزوده شود.
3 ـ شفاف و روشن شدن عملکرد اصولگرایان
بر اساس یک نظریه روانشناسی سیاسی، حافظه کوتاه مدت ما ایرانیان کوتاه است و گذشته را زود فراموش میکنیم؛ بر همین اساس برخی تلخیها، انحرافات و عملکرد دولتهای خاتمی و هاشمی را فراموش کرده و چشمهای خود را بر دستاوردهای بزرگ و «پُر عزت» جریان اصولگرا بستهایم. شفافیت و یادآوری آن روزهای پر تنش و پر آشوب، این دستاوردهای عزت بخش را برجسته میسازد.
4 ـ دوم خرداد از حاشیه امن خارج میشود:
دومخرداد اکنون توانسته با تخریب پرشدت دولت نهم و مجلس هفتم و هشتم اصولگرایان، افکار عمومی و نخبگان را از نقد گذشته بر این نقطه متمرکز نماید و عملا خود را در حاشیه امن قرار دهد.
5 ـ مانعریزی، همگرایی و ائتلاف اصولگرایان با این جریان
نقد دوم خرداد موجب خواهد شد تا عملکرد ناکارآمد، پرتنش، ساختارشکن، باندی و ... جبهه دوم خرداد بر همگان عیان شود و مانع از آن میشود که برخی کدورتها و اختلافات موجب ریزش عناصری از جریان اصولگرا و پیوستن به جبهه دوم خرداد شود. اکنون برخی از شاخصین اصولگرا (3 نفر) به روشنی دم از پروژههایی چون دولت وحدت ملی ( یا ائتلاف برخی اصولگرایان با جبهه دوم خرداد) میزنند.
6 ـجامعه و افکار عمومی برای پذیرش نقد علمی و مستدل آمادگی دارد:
به دلیل رشد نهادهای آکادمیک و علمی کشور، اکنون زمینه نقد هر تفکر و اندیشهای به صورت علمی و مستدل فراهم شده است.
7 ـ عدم نقد دوم خرداد به معنای تأئید آن
به نظر میرسد آنهایی که از نقد دوم خرداد ابا دارند، عملا خواسته یا ناخواسته در میدان رقیب بازی میکنند و تأئید عملکرد گذشته دوم خرداد را در اذهان حداقل نخبگان متبادر میسازند.
ملاحظه: با توجه به در اختیار گرفتن نهادها و قوای مختلف مانند دولت، مجلس، شوراها و ... توسط اصولگرایان، زمینه نقد دومخردادیها توسط اصولگرایان نسبت به گذشته تضعیف شده و میزان تأثیرگذاری آن در افکار عمومی کاهش یافته باشد؛ لذا باید در ابزار نقد به ظرافتهای افکار عمومی توجه نماییم.
د) علل خطر بازگشت دوم خرداد
چرا باید از بازگشت مجدد دوم خرداد به قدرت همه نگران باشیم؛ واقعیت آن است که مقوله دوم خرداد صرفاً مسأله جابهجایی قدرت نیست که بگوییم طبق قاعده بازی قدرتها، فراز و فرود دارند و باید به رأی مردم تمکین کرد. دوم خرداد اگر برگردد با همه لوازم و هزینههایی که برای نظام دارد، این بار با تصحیح روشهای گذشته با همان «رویکردهای انحرافی تأثیرگذاری» و «کاربرد بیشتر» دوباره باز میگردد؛ به راستی جریان دوم خرداد چیست و چرا خطرناک است؟
جریان دوم خرداد جریانی است که اصالت ندارد و مجموعهای از عقاید شامل ملی، مذهبی، سرمایهداری، ناسیونالیستی، التقاطی و .. را در بر میگیرد.
مجموعهای از اشخاص چون بهزاد نبوی، سیدمحمدخاتمی، ابراهیم یزدی، عباس عبدی، اکبر گنجی، کرباسچی، هاشمیرسنجانی، سعید حجاریان، مهدی کروبی، محسن آرمین، شمس الواعظین، علی افشاری، سازگار و ... را در بر میگیرد.
از حزب مشارکت که گرایش سکولار دارد تا سازمان مجاهدین انقلاب که جامعه محترم مدرسین حوزه علمیه قم آن را نامشروع میداند تا حزب اعتماد ملی که خود را حزب دموکرات سوسیالیستی میداند تا حزب کارگزاران که نمایندگی سرمایهداری منحرف را بر عهده دارد تا مجمع روحانیون که بعضاً طرفداری خط امام (ره) را شامل میگردد.
چرا جریان دومخراد خطرناک است (چند شاهد مثال)
1/ جبهه دومخرداد، حادثه تیر 78 کوی دانشگاه را برای براندازی نظام به سبک و شیوه انقلاب مخملی توسط مصطفی تاجزاده معاون سیاسی وزیر کشور هدایت کرد و قصد داشتند که به بیترهبری حمله کنند و مراکز حساس را به کنترل خود در آورند. آنان با آتش زدن جایگاه نماز جمعه تهران، نقطه تمرکز حملات خود را کانون تجمع و وحدت مردم نشان دادند. با آتش زدن بانکها و غارت بیتالمال، نمایشی از اوباشگری و لاابالیگری را با همراهی شبکههای ماهوارهای ضد انقلاب به نمایش گذاشتند، این اقدام همزمان موجب بمباران چند روستای مرزی توسط هواپیماهای دولت وقت ترکیه شد و گمان کردند که جمهوری اسلامی آخرین ساعات عمر خود را سپری میکند.
2/ 800 نفر از استانداران، وزیران، معاون آنها، معاونان رئیسجمهور و برخی دیگر از مقامات دولتی در منزل 1000متری مصادرهای در بهترین نقطه شمال تهران در منزل حجتالاسلام سید محمدموسویخوئینیها که جریان افراطی دومخرداد چون سعید حجاریان او را ولیفقیه زمان میداند، گرد هم آمدند تا با تحصن و اجتماع خود، رسماً اعلام کنند کشور سقوط کرده است. آیا جمع زیادی از مقامات دولتی که مسؤولان وقت کشور هستند خود صریحاً میتوانند به وضع موجود اعتراض کنند (وضعیتی که خود آنان ادارهکننده آن هستند)؟ آیا مردم به دومخرداد رأی دادند که مقامات دولتی، اینگونه خود طرح براندازی جمهوری اسلامی (که ثمره خون بیش از سیصد هزار شهید است ) را اجرا نماید.
3/ نمایندگان مجلس ششم که به خانه ملت راه یافته بودند هر روز نمایشی از خود به راه انداختند: استعفای نمایشی تعدادی از نمایندگان در اعتراض به وضع موجود (آرمین، بهزاد نبوی، فاطمه حقیقتجو و ...) از این جمله بود؛ در تظاهراتی که در حمایت از فلسطین توسط نمایندگان، صورت گرفت به دستور بهزاد نبوی، نمایندگان از شعار «مرگ بر آمریکا» منع گردیدند. 120 نفر از نمایندگان در بیانیهای سرگشاده به رهبر معظم انقلاب اسلامی که خوراک رسانههای بیگانه شد، رسماً ساختارشکنی و هنجارشکنی را به نام دفاع از حقوق شهروندان و ایفای وظیفه نمایندگی به نمایش گذاشتند. این بیانیه مدتها دستمایه رسانهای ضد انقلاب و شبکههای ماهوارهای بود. رئیس مجلس ششم در اعتراض به بازداشت نماینده وقت همدان (لقمانیان) تهدید به استعفا کرد و برای چند روز کشور را تا آستانه بحران پیش برد که با مساعی رهبر انقلاب اسلامی این معضل از پیشروی نظام برداشته شد.
مجلس ششم با ارائه طرحهایی چون حریم خصوصی، جرم سیاسی، آزادی مطبوعات که به ظاهر، پوشش برای نیات شوم آنها بود تلاش کرد دفاع از ضد انقلاب، اوباشگری(به نام دانشجویان و به کام ...) را قانونی جلوه دهد و دفاع از آقای منتظری ـ روحانی معزول توسط حضرت امام(ره) ـ را در قالبی قانونی عملی سازد.
مجلس ششم، مجلس تنشآفرین، اعصابخردکن و دشمن شادکن بود. نطق احمدشیرزاد نماینده مشارکتی اصفهان در تخطئه حق هستهای ایران را، افکار عمومی فراموش نکرده است؛ حافظه مردم هنوز به یاد دارد اسرائیل ماهها از این نطق شیرزاد رئیس کمیسیون آموزش مجلس ششم چگونه بهرهبرداری میکرد.
مجلس ششم محل تسویهحساب با نهادهای انقلابی، شورای نگهبان، قوه قضائیه، سپاه پاسداران، بسیج و ... در ایام تخصیص بودجه و اعتبارات بود. فراموش نکردهایم که چگونه از اعتبارات این نهادها به خصوص سپاه پاسداران، نیروی مقاومت بسیج و رسانه ملی برداشتند و لطمات شدید به امنیت ملی کشور، وارد کردند.
مجلس ششم پاتوق ضد انقلاب، ملی مذهبیها، و ... شده بود و همه این اقدامات در قالب به ظاهر پهنه «دفاع از حقوق شهروندان» صورت میگرفت. حریم مرجعیت و روحانیت بارها و بارها در مجلس ششم شکسته شد و به یاد داریم که چگونه پیامهای مستمر مراجع عظام تقلید به روحانیون مجلس ششم به خصوص رییس روحانی مجلس (کروبی) منتقل میشد که اگر این ساختارشکنیها و هنجارشکنیها ادامه یابد مراجع به وظیفه دینی خود عمل خواهند کرد.
مجلس ششم به دنبال رفراندوم و همهپرسی بود. بارها و بارها این نکته را اعضای افراطی مجلس ششم بر زبان جاری کردند.
ملاحظه: نقد و بررسی عملکرد مجلس ششم را باید در مجال و فرصتی جدا به تحلیل نشست.
4/ بهزاد نبوی عضو ارشد دوم خرداد و نایب رییس مجلس ششم، بارها و بارها گفت که رییسجمهور خاتمی فاقد اختیارات لازم است. او (خاتمی) اختیار ارتش، نیروهای مسلح، شورای نگهبان و .. را در اختیار ندارد؛ این تفکر طرفداری از یکهسالاری، استبداد، دیکتاتوری و حاکمیت مطلق العنای رییس قوه مجریه و قبول نداشتن قانون اساسی است؛ آیا بازهم باید منتظر تکرار دوم خردادی دیگر باشیم.
5/ فضاحت اخلاقی ولنگاری و بیعفتی در دوم خرداد به اوج خود رسید. فریاد دلسوزان نظام، روحانیون و خانواده معظم شهیدان و ایثارگران هم به جایی نمیرسید. این افتضاح در سینماهای کشور، بازار نشر و مطبوعات خودنمایی بیشتری داشت.
آیا قضایای آقای ابطحی رییس دفتر و بعد از آن معاون رییسجمهور را فراموش کردهایم؟ عطاءالله مهاجرانی از سردمداران کارگزاران (حلقه پیرامون آقای هاشمی) و دوم خردادیها که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی کشور را یدک میکشید، خود در حالی که همسر دائمی با چند فرزند داشت چندین زن دیگر را صیغه خود کرد و برای فرار از این افتضاح، چند سالی است در انگلستان زندگی میکند و برای رسانههای استکبار قلم میزند به قول خودش زبان شیرین عبری را یاد میگیرد (زبان عبری زبان اسرائیلی است) آیا فراموش کردهایم که برخی از کارگردانان بزرگ و نامی کشور رسما اعلام نمودند که تا وقتی وضعیت سینمای ایران اینگونه باشد فیلم نخواهند ساخت و اجازه نخواهند داد خانواده آنها به تماشای سینما بروند.
6/ روزنامههای دومخردادی نوشتند که «اگر نبود جنگهای صدر اسلام و جنگ احد و بدر، امامحسین در کربلا کشته نمیشد.» این مطلب در روزنامه صبح امروز با مدیر مسؤول سعید حجاریان مشاور ارشد رئیس جمهوری و عضو شورای اسلامی شهر تهران چاپ شد و این رفتارها به قدری تکراری شد که مجتهد عالیقدر حضرت آیتا... شیخمجتبیتهرانی در سخنرانی شب عاشورا، واکنش تندی به این مطلب نشان داد و آنان را مورد نکوهش قرار داد.
کار در دومخرداد به جایی رسیده بود که مقدساتی از این دست از هجو و تهدید مطبوعات زنجیرهای مصون نماند. آیا باز هم میخواهیم دومخرداد تکرار شود و این جفاها که برخی حتی در زمان رژیم شاه هم جرأت چنین جسارتی نداشتند بر مقدسات این مرز و بوم وارد شود.
7/ دفاع دومخرداد از طرحها و لوایح ضد اسلامی چون کنوانسیون حقوق زنان را افکار عمومی فراموش نخواهد کرد. لایحه کنوانسین حقوق زنان که به نام دفاع از حقوق زنان مطرح شد بیش از 90 ایراد شرعی و اسلامی بر آن وارد بود. اما رئیس روحانی مجلس ششم (کروبی) آن را تأیید کرد و رئیس روحانی دولت (خاتمی) آن را برای اجرا ابلاغ کرد. کم نبود از این دست طرحها و لوایح که گویی مجلس ششم بنا داشت گوی سبقت را از همه برباید.
8/ خروج از حاکمیت هم تزی شد برای جریان دومخرداد؛ در حالی که تا جلسه حاکمیت در اختیار دومخرداد بود به بهانه «نداشتن اختیارات لازم توسط رئیس جمهور» خروج از حاکمیت را مطرح کردند. جالب آن است که در آن مقطع، آقای هاشمیرفسنجانی که اکنون هدایت جبهه دومخرداد را به عهده گرفته است، و پیش از آن رئیسجمهور بود بارها اعلام کرد که اختیارات رئیسجمهور، بسیار زیاد و کافی است و با این اختیارات قانونی خیلی کارها میتوان انجام داد.» اما لوایح موسوم به «دوقلو» توسط دولت ارائه شد تا از رئیسجمهور خاتمی سلطانی بسازد که خلاف اصل تفکیک قوا بتواند در کار قوه قضائیه نیز دخالت کند و از تشکیل دادگاهها جلوگیری کند.
9/ تخریب نهادهای انقلابی به خصوص سپاه پاسداران و بسیج دستور کار دائمی این جبهه سیاسی بود. جریان دومخرداد آنقدر گستاخ شده بود که حتی ترور نافرجام حجاریان عضو شورای شهر تهران را منتصب به سپاه کرد و جفای بزرگی را بر بسیج و پاسداران روا داشت و هر روز در مطبوعات زنجیرهای خود علیه این پاسداران مرزهای اسلامی انقلاب، مقاله و مطلب مینوشتند.
10/ شوراهای اسلامی شهر و روستا که دومخرداد آن را بزرگترین اقدام عمر خود بر میشمارد به قدری اختلافات و کشمکشها و قدرتطلبیها در آن بالا گرفت که در طول مدت 4 سال از عمر خود تعدادی از شورا استعفا دادند (عبدالله نوری) تا راهی مجلس شورای اسلامی شوند. به طور متوسط هر 7 ماه یک نفر رئیس شورا شد. به دلیل اختلافات و سهمخواهی، اصلاً ثبات نداشت. افشاگریهایی که علیه همدیگر در زد و بندهای پشت صحنه صورت گرفت اصولاً کار را به فراموشی سپرده بودند. این افتضاح، تا آنجا بالا رفت که کروبی رئیس مجلس ششم گفت: شورای شهر تهران آبروی اصلاحطلبان را برده است.»
11/ دومخرداد همراه با خود، نفاق، بدی، دروغگویی و ... را گسترش داد. این جریان برای تخریب رقیب سیاسی خود بارها به تحرکاتی غیراخلاقی متوسل شد. بهزاد نبوی اعلام کرد که دشمن اصلی دومخرداد آمریکا نیست بلکه «جریان راست» است. جریان دوم خرداد در تلاشی شبانهروز جای دوست و دشمن را عوض کرد. در حالی که از رابطه و مذاکره با آمریکا سخن میگفت هرگونه مذاکره و گفت و گو با جریان رقیب سیاسی را تحریم کرده بود. همانا که تا آبدارچی ادارات را نیز به دلیل عدم دریافت پیام دوم خرداد از کار برکنار کردند، امروز پشت صحنه، همراه با آقای هاشمی، پروژه دولت وحدت ملی را مدیریت میکنند.
12/ محاکمات غلامحسینکرباسچی شهردار تهران و غارت بیتالمال، محاکمه عبدا...نوری وزیر کشور دومخرداد در دفاع از اسرائیل، تعطیلی مطبوعات زنجیرهای که در حرمتشکنی، درج اخبار دروغ، اقدام علیه امنیت ملی و ... تلاش کرده بودند، نیز از دستاوردهای جریان دومخرداد محسوب میگردد.
13/ ماجرای دانشگاهها هاوایی و دریافت مدارک جعلی برخی وزیران (همچون حاجی، صوفی و...) برخی معاونین و مدیران کل
14/ برکناری بیش از 5000 تن از مدیران ارشد و برجسته کشور به بهانه واهی عدم درک پیام دومخرداد ( حربهای در جهت قلع و قمع مخالفان دولت از دولت) تلقی میشد.
15/ از جمله پدیده مشکلزا در دولت آقای خاتمی، مدیران پروازی بودند؛ به گونهای که بیش از 12 استاندار کشور پروازی بودهاند. دولت به رغم تذکرات و انتقادهای برخی نمایندگان مجلس ششم و مطبوعات و فعالان سیاسی برای این معضل اقدامی را به عمل نیاورد.
ه) روشها و ظرافتهای نقد:
1/ استفاده مناسب از ظرفیت رسانهها، خبرگزاریها و روزنامههای اصولگرا در نقد عمومی و برگزاری جلسات همگرایی
2/ فعال کردن تشکلهای دانشگاهی و دانشجویی در این زمینه
3/ استفاده از این سایتهای اینترنتی موجود و راهاندازی سایتهای جدید
4/ بهرهبرداری از نهضت سخنرانی با استفاده از چهرههای دانشگاهی
5/ تهیه و انتشار بیانیهها و اطلاعیههای تحلیلی و نقادانه (نسبت به عملکرد دومخرداد) با امضاء دانشگاهیان، احزاب، چهره های شاخص و ...
6/ هیچگاه از لفظ مثبت «اصلاحات»، «اصلاحطلبان» در خصوص این جبهه استفاده نشود.
7/ نقد جبهه دومخرداد را محدود به گروههای افراطی این جبهه مانند جبهه مشارکت و سازمان مجاهدین ننماییم بلکه دامنه نقد را شامل همه آنها بدانیم؛ لیکن تمرکز بیشتر روی لایههای افراطی و حلقه هدایتکننده آن(حلقه پیرامون آقای هاشمی) قرار دهیم.
8/ نقد آقای کروبی و همراهان وی با ظرافت بالایی باید انجام شود.
9/ نقدها علمی، کارشناسی و مستند باشد.
10/ سادهانگاری است که تصور کنیم که میتوان در پروژههایی انحرافی چون دولت وحدت ملی میتوان بالایه آرام دومخرداد کار کرد و افراطیون را کنار گذاشت. تجربه نشان داد هرگاه لایه آرام این جبهه قدرت را به دست گرفته، عملاً از سوی افراطیون مدیریت شدهاند مدیریت خاتمی و کروبی بهترین مثال بر این مدعا هستند.
و- چه کسی میتواند گفتمان انقلاب اسلامی را تقویت کند؟
بر اساس مباحث گفته شده در یک مقایسه اجمالی از عملکرد دو جریان اصولگرا و دوم خرداد روشن شد که حاکمیت تفکر اصولگرایی، زمینه تقویت و توسعه گفتمان انقلاب اسلامی را فراهم و کشور را از موضع انفعال خارج کرده و کار و تلاش و حل مشکلات اصلی مردم با رویکرد پیشرفت و عدالت، مهمترین دغدغه مسئولین در دولت، مجلس و سایر نهادها شده است.
با این اوصاف استمرار حاکمیت اصولگرایان در ارکان نظام و بویژه قوه مجریه، یک ضرورت است که مردم این ضرورت را در انتخابهای گذشته نشان دادهاند. بیشک انتخاب مردم در انتخاب دهمین دوره ریاست جمهوری، تفکر اصولگرایی است؛ حال سوالی که مطرح میشود، این است که گزینه مناسب در بین اصولگرایان چه کسی است؟
ضمن احترام به همه گزینههای مطرح در جریان اصولگرا در حال حاضر گزینه برتر، آقای دکتر احمدی نژاد است که به دلایل زیر، جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی ایشان را مناسبترین گزینه برای دهمین دوره ریاست جمهوری میداند:
1_ اعتقاد به ارزشهای انقلاب اسلامی، دیدگاه امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری و دفاع از اصول اساسی قانون اساسی وتلاش برای بیان و تبیین آن در داخل و خارج، به هر حال گفتمان اصلی این دولت منطبق بر شعار وگفتمان امام (ره) وانقلاب است.
2 _ توجه به عدالت، دولت نهم هم در شعار عدالت خواهی وهم در زمینه استقرار عدالت در کشور با سفرهای استانی، توجه به طبقات محروم مردم و به قراری تناسب در توزیع اعتبارات و تسهیلات کشور، توزیع سهام عدالت، توجه به اقشار محروم تحت پوشش کمیته امداد، اصلاح حقوق بازنشستگان، اجرای طرح بیمههای روستایی، ارائه خدمات به مستمربگیران وبازنشستگان، تلاش انکارناپذیری داشته است.
3 - ساده زیستی و پرهیزاز اشرافیگری؛ این مهم در دولت احمدی نژاد و بویژه شخص رئیس جمهور مشهود است ارتباط صمیمی با مردم، پیگیری مشکلات مردم به طوریکه مردم احساس می کنند احمدی نژاد ازجنس مردم است، ابراز احساسات مردم در سفرهای استانی و امید ونشاط به توانایی احمدی نژاد برای حل مشکلات از مصادیق این مطلب است.
4 _ حرکت و پویایی؛ اقدام و نشاط کار در این دولت یک امر برجسته است که به طور مکرر مورد تحسین رهبری معظم انقلاب قرار گرفته است. جدیت در خدمت به مردم و پیگیری مصوبات استانی بیانگر روحیه کار و تلاش است.
5 _ روحیه استکبارستیزی وپایداری و مقاومت بر حق مسلم هستهای ایران در دولت احمدینژاد و شخص ایشان ملموس وبرجسته است.
از نظر این دولت، استکبار، آفت بشریت است و ستیز، با این روحیه و دفاع از حقوق مردم مظلوم از ارزشهای اساسی نظام اسلامی است که پس از سیاست منفعل دولت دوم خرداد، در دولت احمدینژاد علیرغم هزینههای سنگینی که دولت تحمل کرد، در دستور کار قرار گرفت. تکمیل چرخه سوخت هستهای، انفعال آمریکا، تقویت نهضتهای ضداستکباری در لبنان وغزه، تقویت آرمان فلسطین، تقویت مبارزات مردم عراق و افغانستان وارتقاء جایگاه نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران در منطقه و جهان و محبوبیت احمدی نژاد در بین ملل اسلامی، به چالش کشاندن حسن نیت قدرت های بزرگ در حوزه خلع سلاح هستهای فراگیر، افزایش عزت و استقلال ملی، ایجاد فضای اتحاد وانسجام ملی از دستاوردهای این موضع بود.
6 _ تقویت امنیت و اقتدار ملی در سایه حمایت جدی از سیستم ارتقاء توان دفاعی _ موشکی، سبب ایجاد امید ونشاط در نیروهای متدین، حضور نیروهای متعهد به انقلاب اسلامی در بدنه دولت و نهادهای فرهنگی، توسعه وگسترش مدیریت مردم و تقویت بسیج مردم حافظ اصلی انقلاب اسلامی شد.
این امر محبوبیت احمدی نژاد را افزایش داد و دشمنی و تخریب علیه احمدی نژاد توسط نظام استکبار را تشدید کرد. جنگ روانی و رسانهای و تخریب علیه احمدینژاد در تاریخ انقلاب اسلامی بیسابقه بوده است. این موضوع حکایت از دشمنی نظام استکبار با مشی و روحیه احمدی نژاد دارد.
7 _ جلوگیری ازنفوذ غربگرایی در بدنه مدیران و مجموعه انقلاب، شکستن انحصار مدیریتی، نقد نظریههای لیبرالی، گردش نخبگان، هر چند از بعد شایسته سالاری دولت در ابعادی قابل نقد است، اما فضای کلی در راستای حاکمیت ارزشهای اسلامی در بدنه مدیریتی کشور است.
8 _ روحیه شجاعت و جرأت احمدینژاد برای حل مشکلات و شکستن ساختارها و موانع بوروکراسی هر چند ممکن است در مواردی هم اشتباه باشد اما فینفسه کار با ارزشی است. جرات در مقابله با فساد، فضای سلامت اداری را در نظام اداری حاکم کرده است.
منبع: راسخون