شناسایی، تعریف و تحدید موضوعات پژوهشی مرتبط با اندیشههای امام خمینی و انقلاب اسلامی
نویسنده کتاب: علی محمد حاضری
این طرح پژوهشی، کوششی است برای شناسایی و تعریف و تحدید نسبتاً دقیق مجموعه موضوعهای پژوهشی مرتبط با اندیشههای امام خمینی و انقلاب اسلامی که در چارچوب ملاحظات ذیل محدود و معرفی میشود:
الف) احصاء و استقراء تام موضوعات پژوهشی در حوزه مورد نظر داعیه این طرح
نیست دستیابی به مجموعهای از موضوعات که حتیالامکان پهنهای نسبتاً منسجم از قلمرو پژوهش را معرفی نماید و دستمایهای نستباً کارآمد برای ارائه به صاحبنظران را فراهم آورد و جلب پژوهشگران را تسهیل نماید، ملموسترین هدف مورد نظر طرح است.
ب) اگر چه عنوان طرح «اندیشه امام و انقلاب اسلامی» را پهنه موضوع معرفی کرده است، ولی به لحاظ محدودیتهای تخصصی مجری و مجموعه همکاران قابل دسترسی و ضروریات حفظ انسجام نسبی موضوعات و روابط درونی آنها، اولاً موضوعشناسی اندیشه امام خمینی به حدود متعارف دانش نظام دانشگاهی کنونی جامعه ما محدود و منحصر میشود و تتبعات موضوعی براساس سبک و سیاق و دامنه علوم معهود حوزوی در محدوده این طرح نمیگنجد. دیگر اینکه از مجموعه علوم و معارف نظام دانشگاهی، اختصاصاً رشتههای فقه و مبانی حقوق اسلامی، علوم قرآنی و حدیث، حقوق عمومی، حقوق خصوصی، حقوق جزا و حقوق بینالمللی (عمومی)، عرفان اسلامی، فلسفه و کلام اسلامی و کلام جدید، جامعهشناسی، علوم سیاسی و روابط بینالملل، روانشناسی، تعلیم و تربیت، اقتصاد، مدیریت تاریخ و ادبیات فارسی، مورد نظر این طرح است و مباحث مرتبط با سایر رشتهها داخل در قلمرو این طرح نمیگنجد. البته مباحث و موضوعهای بین رشتهای که حداقل یک طرف آن به رشتههای فوقالاشاره مربوط گردد، میتواند در قلمرو طرح منظور شود. سخن دیگر آنکه مطالعات مرتبط با انقلاب اسلامی به موضوعهای مطروحه در حیطه علوم سیاسی، روابط بینالملل، جامعهشناسی، مدیریت، تاریخ و ادبیات منحصر میگردد و موضوعهایی که به شناخت و اداره جامعه فعلی ایران مربوط باشد، اگر صرفنظر از تأثیرپذیری و ارتباط نسبتاً صریح آن با اندیشه امام یا انقلاب اسلامی مطروح گردد، در قلمرو طرح قرار نمیگیرد.
ج) در زمینه هر یک از موضوعهای پژوهشی این مجموعه، سعی میشود حتی الامکان اطلاعاتی به شرح زیر فراهم اید.
1- ضرورت و اهمیت موضوع
2- تعریف فنی موضوع و تحدید آن
3- مفروضات، پرسشهای اساسی، فرضیات یا دیگر مؤلفههای معرف موضوع پژوهشی که حسب مورد موضوعیت خواهد داشت.
4- معرفی اجمالی سابقه پژوهشی موضوع و ادله توجیه این پژوهش در مقایسه با سوابق
آن.
5- اشاره به چارچوبهای نظری و احتمالی و رئوس کلی روش پژوهشی متناسب با موضوع.
6- استادان و صاحبنظران که برای ارزیابی، نظارت، راهنمایی، مشاوره، اجرای طرح پژوهشی یا همکار اجرایی موضوع پژوهشی ذیصلاح شناخته میشوند.
د) به منظور حفظ حقوق معنوی صاحبنظرانی که در تعریف و تحدید موضوعهای این طرح با مجری همکاری خواهند نمود، مجموعه دستاندرکاران اجرای این طرح و مراحل تکمیلی آن، اخلاقاً متعهد میشوند برای انجام پژوهش در موضوع مورد نظر، حسب موقعیت، شرایط و انتخابات آن صاحبنظران، اولویت با مشارکت خود آنان باشد.
منبع: سایت حوزه