معرفی وبلاگ
امام علی (ع): هر چيز داراي سيماست ، سيمای دين شما نماز است.( بحار الانوار، ج ,82 ص 227 )
دسته
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 1230664
تعداد نوشته ها : 703
تعداد نظرات : 69
Rss
طراح قالب
موسسه تبیان

 

دستاوردهای 30 ساله انقلاب در خوزستان

استان خوزستان که منطقه ای مستعد در توسعه همه جانبه به ویژه در ابعاد اقتصادی و اجتماعی به شمار می آید پس از پیروزی انقلاب اسلامی توانسته گامهای موثر و رو به جلو در راستای تحقق اهداف توسعه بردارد. خوزستان به دلیل داشتن ذخائر عظیم نفت و گاز و وجود پتانسیل برای راه اندازی طرحهای صنعتی و وجود پتانسیلهای زیر ساختی در صنایع مادر همواره به عنوان نگینی در خاورمیانه مورد توجه کشورهای بیگانه قرارداشته به طوری که تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی تمامی تاسیسات و میادین نفت و گاز این استان با مدیریت و شرکت و پیمانکار خارجی انجام می شد و در کنار این مدیریت تاراجهای هنگفتی از این سرمایه ملی صورت می گرفت با پیروزی انقلاب اسلامی و خروج شرکت ها و اتباع و کارکنان خارجی ، تمامی فعالیت های نفت برعهده کارکنان ایرانی قرار گرفت به طوری که با تاسیس صنعت حفاری به فرمان امام خمینی پس از پیروزی انقلاب اسلامی این صنعت در خوزستان به عنوان یکی از شاخصهای دستاوردهای انقلاب اسلامی اکنون به ساخت حدود 12هزار قطعه و تجهیزات از قطعات مورد نیاز دستگاههای حفاری در کشور انتقال دانش صنعت حفاری به دیگر کشورهای جهان و به خودکفایی در حفاری چاهها و ساخت دکلهای حفاری خشکی و دریایی دست یافته است.

یکی از دستاوردهای مهم پیروزی انقلاب اسلامی در این صنعت جمع آوری 90درصد از گازهای همراه نفت است که پیش از پیروزی انقلاب اسلامی 80درصد این گازها سوخته می شد و هدر می رفت . هم اکنون این شرکت با بیش از 2 هزار و 600حلقه چاه فعال و افزایش سالانه 40حلقه چاه جدید روزانه 3 میلیون و 200 هزار بشکه نفت تولید می کند در این میان 20میدان نفتی جدید که به دست متخصصان داخلی و بدون مشارکت خارجی ها بر اساس استانداردهای مهندسی را باید به عنوان مهمترین شاخص دستاوردهای انقلاب اسلامی در صنعت نفت بدانیم توسعه صنایع پائین دستی نفت نیز از دیگر شاخصهای توسعه صنعتی پس از پیروزی انقلاب است که بیش از هر جای دیگر در استان خوزستان نمود یافته است. تشکیل قطب پتروشیمی کشور در خوزستان با راه اندازی منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر با بیش از 12مجتمع بزرگ پتروشیمی باسرمایه گذاری ارزی 15میلیارد دلار و تولید بیش از 70درصد محصولات پتروشیمی کشور در قالب سالانه 18میلیون تن انواع محصولات پتروشیمی به ارزش 7 میلیارد و 500میلیون دلار گواهی بر این مدعاست.

مجتمع هایی که پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی همگی به دست توانای جوانان متخصص داخلی طراحی ، ساخته و به بهره برداری رسیده اند ساخت و توسعه صنایع بزرگ و مادر کشور از جمله فولاد پس از پیروزی انقلاب اسلامی در خوزستان شتاب ویژه ای به خود گرفت به گونه ای که پس از پیروزی انقلاب اسلامی 4 کارخانه تولید فولاد و محصولات فولادی در این استان ساخته شد به گونه ای که هم اکنون با تولید سالانه 5 میلیون تن انواع محصولات فولادی سهم عمده ای از فولاد کشور دراین استان تولیدمی شود. تا قبل از انقلاب اسلامی تنها 48واحد صنعتی با اشتغال 2 هزار نفر در استان فعال بود که این امر هم اکنون به بیش از 2 هزار و 390طرح صنعتی با اشتغالزایی 80هزار نفر و سرمایه گذاری 70هزارمیلیارد ریال دراستان فعال شده است که این نشان دهنده توجه به بخش صنعت در استان است .

استان خوزستان به علت دارا بودن بیش از 30درصد منابع آبی بخش عظیمی از انرژی برق آبی کشور را تولید می کند ساخت و توسعه سد سازی در خوزستان بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و توجه به تولید انرژی برق با توجه به نیاز کشور و تاسیسات صنعتی موجب شد که این صنعت در خوزستان سرعت بیشتری بگیرد به طوری که به گفته رضا نیا معاون طرحای توسعه سازمان آب و برق خوزستان ساخت مجموعه ای از بزرگترین سدها و نیروگاههای برق آبی کشور به دست متخصصان داخلی از دستاوردهای شاخص نظام در استان خوزستان است سد کرخه برزگترین سد تاریخ ایران ، سد کارون 3 مرتفعترین سد بتونی ایران ، سد مسجد سلیمان مرتفعترین سد خاکی کشور را می توان از جمله این دستاوردها برشمردکه علاوه بر تامین آب مورد نیاز 600هزار هکتار از اراضی کشاورزی نقش موثری درتولید انرژی برق آبی کشور دار می باشد. تا قبل از پیروزی انقلاب تنها 2 سد دز و شهید عباسپور با تولید 8زار و 500 مگاوات با مشارکت کشورهای خارجی در خوزستان ساخته شده بود که این میزان پس از انقلاب اسلامی با وجود خروج کشورهای خارجی و وقوع جنگ تحمیلی با دستیابی متخصصان کشورمان به دانش سد سازی به 6 سد و تولید 6 هزار و 900 مگاوات برق در ساعت رسید.

صنعت کشاورزی استان خوزستان با برخورداری از اراضی مرغوب ، آب فراوان ، بهره مندی از شبکه های عظیم آبیاری و نیروی انسانی پس از بخش نفت بیشترین تولید ناخالص را به خود اختصاص داده است اما تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی این صنعت با وجود ذخائر و منابع عظیم توجهی به بخش کشاورزی خوزستان نمی شد به طوری که تنها به تولید چند محصول ان هم به صورت جزئی شامل گندم و ذرت توجه می شد و از مساحت یک میلیون هکتاری مستعد کشاورزی تنها 300هزار هکتار زیر کشت می رفت. در حالی که هم اکنون خوزستان با تولید سالانه 11 میلیون تن انواع محصولات کشاورزی معادل 14درصد محصولات کل کشور در زمینه تولیدات کشاورزی دارای مقام اول و در سطح کشت محصولات 11 درصد از زمینهای کشاورزی کشور در مقام سوم و همچنین در زمینه شیلات ، ماهی و میگو مقام پنجم کشور را به خود اختصاص داده است ضمن اینکه تولید کننده اصلی شکر در کشور هم خوزستان می باشد.


با پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی توسعه امر سواد آموزی و آموزش در استان خوزستان روند رو به رشدی را در پیش گرفت به طوری که در بدو انقلاب تنها 20درصد از مردم استان آن هم بیشتر در مناطق شهری از نعمت سواد بهره مند بودند که این میزان هم اکنون با وجود جمعیت 4میلیون و 370هزارنفری به 90درصد رسیده است و خوشبختانه اکنون در مناطق دور افتاده روستایی و حتی برای عشایر کوچرو در نقاط مختلف استان نیز پوشش تحصیلی فراهم شده و درصد بیسوادی در مقایسه با گذشته به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. همچنین در این مدت با تاسیس بیش از 50 دانشگاه دولتی آزاد و پیام نور در استان توسعه علمی دانش نیز در این استان رشد چشمگیری یافته است به طوری که تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی تنها سالانه 100 نفر موفق به ورود به دانشگاههای کشور می شدند و هم اکنون سالانه بیش از 27هزارنفر از جوانان استان در مراکز علمی و پژوهشی مشغول به تحصیل می شوند.

رشد سوادآموزی ، آموزش عالی و آگاهی‌های عمومی زنان در بهداشت و تغذیه و همچنین ارتقای شخصیت و هویت اجتماعی و حضور در عرصه‌های فرهنگی و ورزشی در دوره پس از انقلاب بسیار چشمگیر است. در سالهای اخیر با گسترش حضور بانوان در جوامع علمی و اجتماعی ضریب پذیرش بانوان به 60 درصد افزایش یافته که این امر یکی دیگر از دستاوردهای انقلاب اسلامی در استان است مقایسه جایگاه زنان قبل و بعد از پیروزی انقلاب نشان دهنده تحول عظیم صورت گرفته در زمینه حضور فعال آنان درصحنه است. در سالهای اخیر زمینه حضور و مشارکت زنان درجامعه بیشتر و پررنگ تر شده است به طوری که هم اکنون با حضور در بسیاری از عرصه های اجتماعی و در بخشهای مختلف صنعتی ، آموزشی و مدیریتی نقش مهمی را در توسعه استان ایفا می کنند. وجود قومیتهای مختلف در استان نیز یکی از ویژگیهای فرهنگی این استان است و با وجود قومیتهای مختلف لر، عرب ، بختیاری و لهجه های دزفولی ، شوشتری و بندری همه با اتحاد در کنار هم برای عمران و پیشرفت این استان تلاش می کنند. استان خوزستان در جنوب غرب ایران با 4 درصد مساحت کشور حدود 4 میلیون و 370هزار نفر جمعیت دارد. این استان با وجود صنایع بزرگ ، نیروگاهها ، شرکتهای نفتی ، وسعت زمین های کشاورزی با حدود 15 و 4 دهم درصد پس از تهران رتبه دوم در تولید نا خالص داخلی کشور را به خود اختصاص داده است .

 

منبع: سایت دستاوردهای انقلاب اسلامی

 


X