یکی از بنیادیترین دستاوردهای ارزشمند انقلاب اسلامی، توسعه و تقویت فرهنگ نماز و نمازخوانی و نیز برگزاری گسترده نمازهای جماعت میباشد. قبل از انقلاب و در دوران رژیم دینستیز پهلوی، به علت این که رژیم اساساً با اسلام و مبانی آن مخالف بود به ظاهر آن و واجبات دینی روی خوشی نشان نمیداد. محیط اجتماعی به گونهای فراهم شده بود که نه تنها به فریضه نماز اهمیت لازم داده نمیشد، بلکه با ایجاد جو و فضای ضداسلامی، مردم نمازخوان در مجامع عمومی مورد تمسخر و توهین قرار میگرفتند.
فضای روانی منفی به گونهای بود که بعضی از افراد نمازخوان، خجالت میکشیدند در اماکن عمومی و محیطهای اجتماعی از قبیل ادارات، دانشگاهها، مدارس، مراکز و پادگانهای نظامی، شرکتها و موسسات نماز بخوانند. آنها حتی از این که در میهمانیها و منازل دیگران و یا حتی منازل خود در مقابل سایرین نماز بخوانند، خجالت میکشیدند. لذا یا نماز را به تأخیر انداخته و بعداً میخواندند یا این که آهسته و مخفیانه در گوشهای سریعاً نماز خود را میخواندند. اقامة نماز بیشتر به صورت انفرادی بود و صرفاً در مساجد و جمعهای خصوصی میشد جلوههایی از بعد جمعی آن یعنی نماز جماعت را مشاهده کرد.
به برکت پیروزی انقلاب اسلامی، روح و جو عمومی جامعه در مورد نماز بکلی دگرگون شد. هم دیدگاه و نگرش حکومت و دولت و هم بینش و اعتقاد بسیاری از مردم نسبت به این فریضة الهی متحول شد.
بسیاری از زنان و مردان و دختران و پسران جوانی که تا قبل از انقلاب اصلاً نماز نمیخواندند یا به صورت پراکنده نماز میخواندند. به خیل نمازگزاران پیوستند. مخصوصاً در قشر جوان اعم از مدرسهای و دانشگاهی این دگرگونی محسوس و چشمگیر بود.
واقعاً چه دستاورد و ارزشی از این بالاتر که، روزی در این مملکت به هنگام ظهر، کارکنان و مسؤولین ادارات و سازمانهای دولتی غافل از خدا و معنویت و بعضاً مشغول لهو و لعب و قرین انواع آلودگیها بودند، و امروز وقتی صدای اذان ظهر از بلندگوی نمازخانة ادارات و سازمانها پخش میشود، قشر وسیعی از کارکنان وضو گرفته و در صفوف نماز جماعت به اقامه نماز و مناجات با پروردگار خویش میپردازند؟
دانشآموزان و دانشجویانی که با نماز و نماز جماعت غریب و بیگانه بودند، امورز با حضور در مساجد و نمازخانههای دانشگاهها و مدارس، به اقامة نماز جماعت میپردازند. بدیهی است با آثار و پیامدهای سازندهای که نماز دارد و روح آدمی را از زنگارهای گناه و غفلت، صیقل داده و تزکیه میکند و به تعبیر قرآن کریم بازدارندة انسان از فحشا و منکرات میباشد(1)، میتوان پی به اهمیت توسعه فرهنگ نماز و نمازخوانی در میان قشر جوان و تحصیلکرده برد.
نظام اسلامی نیز ضمن حمایت جدی از فرهنگ نماز و نمازخوانی و به منظور ایجاد بستر و زمینههای مناسب لازم، جهت توسعه و تقویت آنع اقدامات گوناگونی را با همکاری و همراهی مردم انجام میدهد.
پی نوشت:
1- « اِنّ الصلاة تنهی و عن الفحشاءِ و المنکر» سوره عنکبوت: آیه 45، «همانا نماز بازدارنده از فحشا و منکر است».
چهارشنبه 1387/11/23 19:26