تعداد بازدید : 4573742
تعداد نوشته ها : 10297
تعداد نظرات : 320
زهره طبیب زاده(مشاور رییسجمهور و رییس مرکز امور زنان و خانواده)- در کشور ما میزان فعالیت زنان با نرخ مشارکت اقتصادى جمعیت 15 ساله و بیشتر زنان در سال 1385 برابر 16.7 درصد است . به عبارت دیگر از هر 100 زن در کشور ما تنها 16 نفر داراى فعالیت اقتصادى هستند و بقیه یا خانه دارند یا در حال تحصیل یا داراى درآمد بدون کارند. نکته قابل توجه اینکه در محاسبات آمارى کشور ما نرخ مشارکت اقتصادى مردان همواره بالاتر از نرخ مشارکت اقتصادى زنان برآورده شده است و متاسفانه در مجامع بینالمللى نیز به آن به عنوان نوعى تبعیض اجتماعى نگریسته میشود در حالى که اساسا در جمهورى اسلامى ایران مسئولیتاقتصادى خانواده بر عهده مردان بوده و مردان موظف به تامین امکانات مالى خانواده هستند؛ از این رو در تامین مخارج خانواده و اشتغال اولویت با آنهاست.
بر این اساس است که زنان سرپرست خانوار که موظف به تامین مخارج اقتصادى خانوار هستند و مدیریت اقتصادى خانواده را بر عهده دارند در سیاستهاى اشتغال از جایگاه و حمایتهاى ویژه و مهمتر از مردان برخوردار بوده و یکى از سیاستهاى دولت ایجاد اشتغال براى آنان محسوب میشود.
درایران اسلامى زن خانهدار با نقشهاى متفاوت و متنوعى که ایفا میکند از جنبههاى مختلف بر فرایندهاى اقتصادى – اجتماعى تاثیر میگذارد. زنان خانهدار ایرانى ارائه دهنده و تامین کننده نیازهاى اساسى نیروى کار فعال جامعه هستند اما بر اساس تعاریف آمارى موجود، زنان خانهدار بخشى از جمعیت غیرفعال محسوب میشوند و تولیدات خانگى و کار آنان در منزل جزء محاسبات ملى لحاظ نمیشود. حتى بسیارى از زنان شاغل در فعالیتهاى اقتصادى نیز، پس از اتمام کار بیرون از خانه به امور منزل میپردازند و به بیانى علاوه بر کار اقتصادى که در تولید ناخالص ملى محاسبه میشود به کار خانگى همچون آماده کردن غذا، نظافت، مراقبت از کودکان و بعضا سالمندان میپردازند.
چنانچه این امور توسط فردى خارج از خانواده انجام شود به آنها دستمزد تعلق میگیرد واین فعالیتها کارنامیده میشود بنابراین چنانچه بتوان کارخانگى زنان را وارد محاسبات اقتصادى و آن را در محاسبات ملى لحاظ کرد، نتیجهاى شگفتانگیز به دست خواهد آمد و در نتیجه سهم زنان در اشتغال افزایش یافته و چه بسا حتى بیش از سهم مردان ازجمعیت فعال شود؛ بنابر این ما معتقدیم دولت باید به لحاظ نظرى براى امر خانهدارى شاخص خاصى تعیین نماید و قوانین حقوقى نیز باید حقوق زنان خانهدار را بر اساس موازین شرعى به گونهاى لحاظ کنند که زن خانهدار پس از فوت همسر از شان و جایگاه مناسب برخودار باشد.
توجه ویژه رئیس جمهور به موضوع بیمه زنان خانهدار و طرح آن در کمیسیون اجتماعى دولت که نهایتا منجر به اجراى طرح بیمه زنان خانهدار در قالب بیمه حرف و مشاغل آزاد توسط سازمان تامین اجتماعى شد، موید نقش اهمیت زن خانهدار ایرانى دردیدگاه دولت جمهورى اسلامى است.
از سوى دیگرمرکزامورزنان و خانواده در تمامى پروژههاى مشترک با دستگاههاى دولتى و سازمانهاى مردم نهاد توجهویژهاى به این قشر با هدف آموزش و تعالى آنان دارد که اجراى طرح رحمت در سراسر کشور که با هدف تعمیق و تقویت باورهاى دینى در زمینه آموزش خانواده در میان زنان خانه دار است، نشان از نگاه و رویکرد ویژه ما نسبت به این قبیل بانوان دارد. در بحث اشتغال نیز رویکرد مرکز امور زنان و خانواده معطوف به اشتغال خانگى است