مقام معظم رهبری در سفر به کردستان با حضور در میان مردم سنندج مبسوط ترین سخنان را پیرامون انتخابان بیان فرمودند که در محورهای زیر شایسته بحث و بررسی است:
1- حضور گسترده : مقام معظم رهبری ضمن برشمردن انتخابات به عنوان آزمون بزرگ ملی، حضور فعال و همه جانبه مردم در انتخابات ریاست جمهوری را باعث افزایش آبرو و عزت ملی و تحکیم استقامت کشور و بازداشتن دشمن از طمع ورزی، توطئه گری و فساد و فتنه دانستند.
در جهان امروز میزان حضور مردم در هر نوع مراسمی که فراخوان آن نظام سیاسی حاکم در هر کشوری است به عنوان شاخص ترین معیار برای سنجش اعتبار آن نظام سیاسی در بین مردم محسوب می شود. در رأس تمام این مراسم موضوع انتخابات است. در واقع میزان حضور مردم در انتخابات عیارسنجش مقبولیت نظام سیاسی است. حضور گسترده مردم در انتخابات این پیام را به دشمنان انتقال می دهد که مردم نظامشان را قبول دارند و حاضرند برای حفظ و بقای آن هر سختی را تحمل کنند و به هر اقدامی دست زنند. این پیام روشن که به خوبی توسط دشمنان درک می شود، دشمن را از طمع ورزی، توطئه گری، فساد و فتنه باز می دارد و دشمن مجبور می شود برای دست یازیدن به اقداماتی شیطانی راه های پرخطر و پرهزینه را مورد توجه قرار دهد. حضور گسترده مردم در انتخابات که در بیشتر مواقع مهر تائید بر محبوبیت نظام حاکم است در حوزه امنیتی نیز بر ضریب امنیت نظام می افزاید و در نا امیدی و سرخوردگی دشمن تأثیر به سزایی دارد. حضور فراگیر موجب ارتقای موقعیت بین المللی نیز می شود زیرا دیگر کشورها را متقاعد می کند که با کشوری قدرتمند در حوزه مسایل داخلی مواجهند و چون موقعیت خارجی نیز به آمده از وضعیت داخلی است چنین کشوری از موقعیت برتر خارجی برخوردار خواهد شد. از دیگر فواید حضور گسترده این است که می تواند قضاوت ها را تغییر دهد و تبلیغات سود دشمن را خنثی نماید. حضور گسترده آنقدر اهمیت دارد که در نظام بین الملل چیزی نمی تواند به عنوان معیار سنجش اعتبار جایگزین آن شود از این رو کشورها ناگزیر هستند اقبال و ادبار خود را براساس آن انجام دهند در غیر این صورت ناچارند بزودی تاوان سنگینی برای آن بپردازند. اینکه مقام معظم رهبری انتخابات را آبروی ملی و شاخص رشد ملی معرفی کردند به این خاطر است که انتخابات میعادگاهی است برای به نمایش درآمدن میزان دلبستگی ملت و نظام حاکم و اینکه مردم رشد و اعتلای خود را از طریقی که نظام بین الملل آن را درک می کند و برای آن اعتبار قایل است عرضه می کنند لذا آنها نمی توانند از چیزی که آن را به عنوان معیارسنجش اعتبار و قانونی بودن یک نظام پذیرفته اند روی بگردانند. طی سال های گذشته با وجود دشمنی ها و تبلیغات مداوم بدخواهان نظام اسلامی از طریق حضورهای گسترده مردمی از جمله حضور درعرصه انتخابات توانسته برای خود موقعیت شایسته ای در نظام جهانی کسب کند. به سبب وجود چنین معیار سنجش ارزنده در ایران، غرب و دشمنان ایران که بیشتر در غرب حضور دارند، نمی توانند ادعا کنند که در معیارسنجش اعتبار از ایران جلوتر بوده اند و بر عکس به سبب وجود سلامت بیشتر در انتخابات ایران این موضع در ایران از وجهه مناسبتری نسبت به غرب برخوردار است.
چون در ایران شخصیت انتخاب شونده بسیار مورد توجه است بحث فرد اصلح در رأس مسایل انتخابات قرار دارد و سفارشات و توصیه های اصلی درخصوص انتخابات یافتن فرد اصلح است.
2- انتخاب صالح ترین فرد : تاکید بر انتخاب صالح ترین فرد به این معنا نیست که باید کسی را کشف کرد که فقط از توانایی بیشتری در اداره کشور برخوردار باشد. سخن از صالح ترین فرد به این خاطر است که دقت شود انتخاب تک بعدی انجام نگیرد بلکه باید فردی انتخاب شود که از ویژگی های تکمیل کننده نیز برخوردار باشد. چنانچه فردی انتخاب شود که توان اداره کشور را داشته باشد، اما این عمل را با استفاده از شیوه های نادرست و مردود انجام دهد چنین شخصیتی به کار ریاست جمهوری در یک نظام سیاسی ارزشی مانند جمهوری اسلامی ایران نمی آید. با اخباری که گاه و بی گاه از گوشه و کنار دنیا به گوش می رسد معلوم می شود که مردم در جوامع مختلف نیز در حال رسیدن به این نکته هستند که برای انتخاب یک مقام بلند پایه سیاسی نبایستی تک بعدی اقدام به شناسایی کنند و باید جهات مختلف تکمیلی را در نظر قرار دهند. این حرکت نوپا و آهسته می تواند نویدبخش این نکته باشد که در آینده نه چندان دور مردم در مناطق مختلف دنیا به دنبال بهترین ها به معنای برخوردار بودن از ویژگی های چندگانه باشند. این موضوع در جمهوری اسلامی ایران از اهمیت ویژه ای برخوردار است تا جایی که در هر انتخاباتی از سوی افراد مورد اعتماد مردم و نیز صاحب نظران خالی از حب و بغض مورد تاکید و تذکر جدی قرار می گیرد. اگر چه در ظاهر انتخاب اصلح ، کار چندان ساده ای نیست اما در جامعه اسلامی مانند ایران انتخاب اصلح علاوه بر اهمیت سیاسی و انتخاباتی یک تکلیف مهم دینی است که به هیچ عنوان نمی توان نسبت به آن بی توجه و بی اعتنا بود. با تلاش، جست وجو و رجوع به افراد خبیر و مورد اعتماد می توان این وظیفه دینی سیاسی را به نحو احسن انجام داد. تجربه نشان داده است کسانی که این اقدام سرنوشت ساز را به عنوان یک فریضه سیاسی پذیرفته اند در انتخاب فرد اصلح دقیق تر و هوشمندانه تر عمل کرده اند تا جایی که انتخاب و عدم انتخاب فرد موردنظر آنها نتوانسته است آنها را از نظر وجدانی تحت فشار و ناراحتی قرار دهد.
مقام معظم رهبری اشاراتی روشن به شاخص های مهم اصلح داشتند و فرمودند: «کسی را برگزینید که درد کشور را بفهمد، درد مردم را بداند و از درد مردم احساس درد کند، با مردم یگانه و صمیمی باشد، ساده زیست باشد و خود و خانواده و نزدیکانش از فساد و اشرافی گری و اسراف دور باشند، چرا که گرایش مسئولان به اشراف و تجمل آفت بزرگی است.» در این میان یکی از شاخص هایی که می تواند افراد انتخاب کننده را در شناخت اصلح یاری کند نوع تبلیغات نامزدها است.
3- تخریب- مقام معظم رهبری نامزدهایی را که مشغول به تبلیغات هستند، به انصاف، پرهیز از تخریب و توجه کامل به حق و صدق فراخواندند و فرمودند: «نامزدها گاه مسائلی خلاف واقع درباره اوضاع کشور و مسائل اقتصادی مطرح می کنند که مردم را نگران می کند و انسان نمی تواند باور کند که دادن این همه نسبت خلاف از روی صدق و صفا مطرح شده باشد.» ایشان در این خصوص در ادامه خاطرنشان کردند: «کسی به گوینده اینگونه حرف های تخریبی که ان شاءالله از روی اشتباه بیان می شود، دلبسته و علاقه مند نخواهد شد. بنابراین نامزدهای محترم دقت کنند که با حرف هایی که بسیاری از آنها واقعیت هم ندارد افکار عمومی را تخریب نکنند.»
تخریب یکی از اقدامات مذمومی است که به گاه انتخابات به عنوان یک ابزار مذموم انتخاباتی به صورت گسترده مورد استفاده برخی از نامزدها قرار می گیرد. در تقسیم بندیهای اخلاق انتخاباتی و در حکم شرع «تخریب» مذموم و مردود است. از ناحیه نامزدها آنچه پسندیده است «اثبات» خود است نه «نفی» دیگران. کسانی دست به «تخریب» می زنند که یا از «اثبات» خود عاجزند و یا اینکه در خود چیزی برای «اثبات» نمی بینند. آنچه که از سوی این افراد کمتر مورد توجه قرار می گیرد اینکه مردم «تخریب» آنچه که عکس آن را به چشم می بیند قبول نمی کنند در این صورت است که «تخریب» نتیجه عکس می دهد. «تخریب» ناخواسته از شأن و موقعیت تخریب کننده می کاهد و مردم از او تصور بدی پیدا خواهند کرد. در عرصه تبلیغات انتخاباتی آنچه که مقبولیت پیدا می کند واقعیت ها است آن هم واقعیاتی که از نوع فهم و مشاهده مردم باشد در بسیاری از امور واقعیت های ذهنی نامزد انتخاباتی نمی تواند در حوزه فهم و درک مردم قرار گیرد. متأسفانه در شرایط حاضر بخش مهمی از نامزدهای انتخابات پایه تبلیغات خود را بر مبنای «تخریب» قرار داده اند بدون اینکه به این مهم واقف باشند که از یک سو نظام را در حوزه های مختلف زیر سوال می برند و از سوی دیگر انعکاس «تخریب» رقیب متوجه خود آنان می شود و در واقع آنها هم خود را «تخریب» می کنند و هم به نظام آسیب می رسانند حال آنکه رقیب به ظاهر «تخریب» شده در اقدام آگاهانه و هوشمندانه می تواند تمام اثر «تخریب» را متوجه آنها کند. انتخابات به ویژه انتخابات ریاست جمهوری در عرصه و پهنه ای بسیار گسترده انجام می شود و چنانچه نامزدهای انتخابات تمام وقت مشغول تبلیغات ایجابی در این عرصه ها باشند باز هم برای پوشش همه عرصه ها در مضیقه کمبود وقت قرار می گیرند حال چگونه است که با وجود پردامنه بودن مسائل انتخابات و کمبود وقت برخی نامزدها وظیفه اصلی شان که جولان در این عرصه ها است را فراموش کرده اند و یکسره مشغول «تخریب» رقیب خود هستند. اگر تاکنون اندک تصوری از «تخریب» رقیب و تأثیر آن بر آرا بود (که اگر بود اشتباه بود) در وضعیت جدید که مقام معظم رهبری ناخرسندی و عدم رضایت خود از تبلیغات «تخریبی» انتخابات را بیان کرده اند آن تصور به کلی باطل شده است و یقیناً تبلیغات «تخریبی» اثر عکس خواهد داشت کمااینکه این اثر در روزهای گذشته مشاهده شده است و نامزدهایی که با این مشی عمل کرده اند فرصت های ذی قیمتی را از دست داده اند. انتظار می رفت پس از فرمایشات دلسوزانه و ارشادکننده مقام معظم رهبری در خصوص انتخابات نامزدهایی که از این شگرد ناپسند استفاده می کردند متنبه شده و از این شیوه دست بر می داشتند، اما متأسفانه برخی همچنان توسن سرکش تبلیغات خود را در مسیر گذشته هی می کنند. دیری نخواهد پایید تا آنها اندک فرصت باقی مانده را نیز صرف این شیوه مذموم کنند و در هنگامی که نتایج انتخابات اعلام خواهد شد، همگان خواهند دید که آنها چگونه انگشت حسرت به دندان خواهند گزید.

نویسنده:رضا گرمابدری

دسته ها : انتخابات دهم
چهارشنبه 1388/2/30 18:21
X