مناظره‌ای با عنوان "چرا موسوی؟ چرا کروبی؟" با حضور حمیدرضا جلایی‌پور و عباس عبدی از سوی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایسنا، حمیدرضا جلایی‌پور عضو هیات علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران در این مناظره گفت: من معتقدم جامعه ایران پنج معضل دارد این طور نیست که این پنج معضل دیروز یا پریروز و یا در طول این چهار سال ایجاد شده است. ولی شاخص‌ها نشان دهنده آن است که این پنج معضل به جای مهار شدن در این چهار سال نه تنها کم نشده‌اند بلکه زیاد هم شده‌اند.

وی افزود: تغییر دولت می‌تواند ما را به اینجا برساند که دولت بعدی این پنج معضل را کنترل و مهار کند اگرچه نمی‌توان آن را ریشه‌کن کرد و یکی از انگیزه‌های شخصی من که درگیر انتخابات شدم همین است.

جلایی‌پور ادامه داد: بیکاری مزمن، افسردگی و رشد اعتیاد قربانی‌های این معضلات است. ممکن است من و شما قربانی نشویم ولی عده‌ای در این جامعه قربانی می‌شوند.

عضو هیات علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران با برشمردن این پنج معضل اولین معضل را معضل سیاسی دانست و ابراز عقیده کرد: متاسفانه حکمرانی یک طرفه در ایران در حال شکل ‌گرفتن است. برابر این حکمرانی رابطه بالا و پایین یک طرفه است و مردم نمی‌توانند حرف‌هایشان را خوب فرموله و بیان کنند و این حرف‌ها خوب نمی‌تواند در اتحادیه‌ها و انجمن‌ها دسته‌بندی شود. احزاب آنقدر قدرت، رسمیت، امکانات و رسانه ندارند که فرآیند انتخابات را به طور مستقیم مورد خطاب قرار دهند و مردم در پناه آگاهی از چند برنامه بتوانند به کاندیدای حزبی رای دهند. دولتی که این طور تشکیل می‌شود باید چهار سال در برابر شعارش مسئول باشد و مردم بتوانند دوباره تصمیم‌گیری کنند. الان کشور ما اینطور تدبیر عمومی نمی‌شود، تدبیر عمومی آن یک طرفه است و به جای اینکه بخش شهروندی، مدنی و میانی جامعه را قوی کنند انتظار یک جامعه‌ بدرقه‌ای، استقبالی و عریضه‌نویس دارند.

وی با بیان این که جامعه ایران، اکنون جامعه‌ مدرنی است که پاسخ نمی‌دهد، ابراز عقیده کرد که کسانی که الان حکومت می‌کنند انتظار دارند در رابطه با جامعه و مردم وظیفه خودشان را خوب انجام دهند یعنی دنبال ماشین افتادن، استقبال کردن و عریضه نوشتن و تقاضا را به این شکل با دولت مطرح کردن و این یعنی تحقیر مردم ایران. حکمرانی یک طرفه بدرقه‌ای مبتنی بر عریضه‌نویسی و افتادن به دنبال ماشین‌های این‌هاست تا نشان دهد که این حکمرانی مقبولیت دارد در حالی که ندارد.

جلایی‌پور معضل دوم را معضل اقتصادی و رنجی دانست که جامعه ایران از اقتصاد رانتی و دولت می‌برد و گفت: اقتصاد ایران به یک معنا 80، 90 درصد آن دولتی و رانتی است یعنی مبتنی بر فعالیت سازنده و ابتکارات کارشناسان اقتصادی نیست بلکه مبتنی بر پول نفت است و اگرچه خاتمی روندی را شروع کرده بود که پول نفت را از هزینه‌های عمومی خارج کند اما در این چهار سال دولت ایران نفتی‌تر شده است.

وی با بیان اینکه در جامعه ایران نهاد خانواده و آموزش و پرورش وجود دارد اما نهاد بازار خوب کار نمی‌کند، اظهار کرد: مهمترین جایی که جوانان کشور را اجتماعی و ماهر می‌کند یک بازار رقابتی و قانونمند است. اقتصاد نفتی باعث شده جوانان ما از جایی که می‌توانند خلاق و ماهر شوند محروم شوند. اقتصاد ما قبلا هم نفتی بود اما نفتی‌تر شده است.

وی با بیان این که معضل مهم دیگر معضل اجتماعی است و ما در کشور با تراکم آسیب‌های اجتماعی مواجه هستیم که رشد فزاینده‌ای دارد، ادعا کرد: در دولت نهم اجازه‌ مانیتور شدن، ثبت شدن و رسما اعلام کردن آن وجود ندارد. مثلا می‌توان گفت تورم 25 درصد است اما آسیب‌های اجتماعی را خوب نمی‌توان مانیتور کرد چون جایی برای این کار نیست و اگر هم باشد با آمار صداوسیما مخدوش می‌شود.

جلایی‌پور در ادامه به برشمردن آسیب‌های اجتماعی پرداخت و گفـت: رشد فزآینده بی‌اعتمادی اجتماعی بین مردم و بین مردم و دولت اولین ‌آسیب اجتماعی است در همه روابط اجتماعی این بی‌اعتمادی را می‌بینیم که تحت عنوان فرسایش سرمایه‌ی اجتماعی بحث می‌شود.

وی با بیان این که آسیب اجتماعی دیگر بیکاری مزمن است، ابراز عقیده کرد: بحران اقتصادی آمریکا جشن گرفته می‌شود اما ما به طور مرتب بالای یازده درصد بیکاری داریم ما چهار میلیون بیکار داریم ولی نمی‌توانیم اعلام کنیم، قبول نمی‌شود درست مثل نرخ تورم.

جلایی‌پور با بیان اینکه اعتیاد را شورش سرد می‌نامید، آن را سومین آسیب اجتماعی دانست و گفت: این طور نیست که در دولت نهم جامعه معتاد شده بلکه اتفاقی که افتاده این است که اعتیاد تخریبی‌تر شده است. مصرف تریاک به هروئین و هروئین به کراک و شیشه تغییر یافته است، 600 هزار نفر از دو الی سه میلیون نفری که در معرض کار با اعتیاد هستند از الگوهای خطرناک استفاده می‌کنند این شورش گرم نیست که همه ببینند محصولات آن را می‌توان در شهرهای بزرگ و در بهشت زهرا مشاهده کرد.

عضو هیات علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران آسیب اجتماعی چهارم را رشد فزآینده حاشیه‌نشینی عنوان کرد و گفت: به نظر من بیش از هفت میلیون نفر و به عقیده برخی 18 میلیون نفر در جاهایی زندگی می‌کنند که فیزیک اولیه زندگی فراهم نیست. ارتباطات، فاضلاب، بهداشت در آنجا مخدوش است و نه نیروی انتظامی و نه من و نه شما نمی‌توانیم وارد آن مناطق شویم.

جلایی‌پور ابراز عقیده کرد که شاخص دیگری که در دوران دولت فعلی رشد فزآینده داشته قتل و جنایت است که نه در خیابان و کوه، بلکه در خانواده بوده و در سال 86 سی درصد قتل خانوادگی افزایش پیدا کرده است.

جلایی‌پور معضل چهارم را معضل فرهنگی دانست و گفت: در جامعه ما 70 میلیون غریبه با هم زندگی می‌کنیم شرط زندگی موفق غریبه‌ها این است که روابط مدنی در آموزش و پرورش و رسانه‌ها تبلیغ شود. وی ابراز عقیده کرد: مشکل فرهنگی کشور ما این است که راجع به ارزش‌های اساسی مثل احترام، برادری، برابری، ضابطه‌مندی و حقیقت‌جویی در صداوسیما و آموزش و پرورش نمی‌تواند تبلیغ شود.

وی افزود: مساله دیگر جای ما در این دنیاست ما کشوری هستیم که در مهمترین منطقه حساس دنیا قرار گرفته‌ایم و می‌خواهیم توسعه یابیم. یکی از عللی که می‌تواند تمام آسیب‌های اجتماعی را رفع کند توسعه است. برای توسعه باید با دنیا ارتباط داشته باشیم مشکلی که اتفاق افتاده این است که روند تشنج‌زدایی هاشمی و اعتمادزایی خاتمی متوقف شده است.

به گزارش ایسنا در ادامه این مناظره عباس عبدی با بیان اینکه ابتدا نمی‌خواستم در این مناظره شرکت کنم و دلیل آن این بود که گفتم من و جلایی‌پور نمی‌خواهیم علیه هم صحبت کنیم، گفت: نکاتی که جلایی‌پور گفت درست است ولی فقط راجع به اکنون نیست. این موضوعی است که من در سال 81 نوشتم فروپاشی جامعه ما خیلی وقت است که شروع شده است فقط در مقاطعی تشدید می‌شود و در مقاطعی تخفیف می‌یابد ولی روند کلی با این شرایط وجود داشته و وجود خواهد داشت.

وی افزود: پیشنهاد کلی من این است که با سلب و نفی وضعیت موجود نمی‌توان کسی را قانع کرد در انتخابات شرکت کند اگر وضعیت اینقدر بد است، شورای نگهبان که اجازه نمی‌دهد کسی خارج از ساخت قدرت تشریف بیاورد. هر چهار نفری که اکنون هستند جزو ساخت قدرت بوده‌اند پس با نفی چه چیزی می‌خواهیم وارد انتخابات شویم.

وی با بیان اینکه با نفی وضعیت موجود نمی‌توان حرکت راه انداخت، خاطر نشان کرد: من آمدم تا روی ایجاب صحبت کنم. با نقد حکومت احمدی‌نژاد و غیره وقت‌مان را تلف می‌کنیم.

وی ادامه داد: آنچه اهمیت دارد این است که مردم عادی حس من و شما را ندارند. نظرسنجی‌هایی که انجام شده نشان می‌دهد مردم موفق‌ترین عملکرد را در سیاست خارجی می‌بینند در حالی که از نظر من منفی‌ترین است چون مردم فکر می‌کنند با پیشرفت‌های هسته‌یی چه شده است و نمی‌دانند آخر و عاقبت این کار کجاست مردم از فرستادن ماهواره به هوا خوشحال می‌شوند و این شما‌ هستید که تحلیل می‌کنید و می‌گویید اوضاع خراب است حتی در مورد نفت، او پول نفت را به جامعه می‌ریزد تا روی مشکلات موقتا ماله بکشد. این کار قبلا هم قرار بود همین طور استفاده شود. اگر به مردم بگوییم اوضاع بد است مثل شما فکر نمی‌کنند و می‌گویند بقیه چه کار کردند که این می‌خواهد چه کار کند؟

وی با بیان اینکه نمی‌خواهم تصویری غریب و عجیب از کروبی ارائه دهم گفت: آنچه در انتخابات مهم است بعد ایجابی است یعنی چه ایده و طرحی به جای آن می‌خواهید ارائه کنید. یک نفر یک طرح راجع به نفت ارائه نمی‌کند همه می‌خواستند از آن برای صنعت استفاده کنند ولی در انتها شاهدیم که قرار نیست به گفته کسی توجه داشته باشیم اگر می‌خواهیم از همه نیروها استفاده کنیم باید این کار را در انتخابات انجام دهیم.

عبدی ادامه داد: در انتخابات 76 و 80 هم فعال بودم با اینکه آنجا خاتمی حضور داشت و موضوع اصلاحات بود اما در این انتخابات به یک دلیل خاص فعال‌ترم چون معتقدم ما باید بازی این انتخابات را ببریم نه نتیجه‌ی آن را. کسانی که به دنبال نتیجه می‌روند هم بازی را می‌بازند و همه نتیجه را.

وی با بیان اینکه اولین بازی داشتن برنامه است، گفت: من در برنامه 12 ماده‌ای خاتمی در بازی 76 هم بودم که در مقطع خود خوب بود ولی اینکه برنامه کروبی قبول می‌کند بیاید سطح آن قابل قیاس نیست و من کاری ندارم در انتخابات برنده شود یا نه، این مساله فرعی است. مساله این است که کسی نمی‌تواند از این استاندارد پایین‌تر بیاید.

وی افزود: مساله کلیدی پاسخ دادن به مطالبات است دانشجویان مطالباتی دارند که مطرح می‌کنند می‌گوییم می‌پذیریم یا نمی‌پذیریم. پاسخ دادن به مطالبات رکن اساسی دموکراسی است. شفافیت و پاسخ‌گویی یک مساله کلیدی است که به نظر من در این انتخابات دارد رخ می‌دهد. من به هیچ وجه حاضر نمی‌شوم - هر کس می‌خواهد باشد – کسی پرچم دست بگیرد و من بروم زیر آن پرچم علم بزنم شما هم نباید این طور باشید. باید در هر انتخاباتی ببینید جایگاهی که برای شما باز می‌شود چقدر مشارکت‌جویانه است.

وی ادامه داد: ما قصدمان نیست از کسی حمایت کنیم دوره حمایت گذشته، الان دوره مشارکت‌جویی است یعنی ما باید بتوانیم با حضور در ستاد حس کنیم که چقدر می‌توانیم موثر و مفید باشیم این حس کلیدی و مهم است کار جمعی درست کردن، کار کلیدی است که باید در این انتخابات به آن بپردازیم.

وی افزود: مشکل دیگر این است که این انتخابات به صفت شخص، نماینده جدی طبقه متوسط به خصوص مدرن ندارد و همان طور به صفت تئوری هم ضعف وجود دارد و تمام پوششی که در ستاد کروبی انجام شد این بود که به لحاظ تئوریک این کار جواب دهد. شعار 50 هزار تومان به طرح دکتر نیلی تبدیل می‌شود. اینها در حوزه تخصصی‌شان کار می‌کنند.

به گزارش ایسنا، در ادامه‌ی این مناظره عباس عبدی گفت: این اتفاق که سیاست کار سیاست‌ورزی‌اش را انجام دهد و تخصص کار خود را انجام دهد در این انتخابات دارد رخ می‌دهد. این طرحی بسیار کلیدی است حتی اگر دکترای اقتصاد رییس‌جمهور شود اولین چیزی که من ازاو می‌خواهم این است که دهنت را در زمینه‌ی اقتصاد ببند و سیاستمدار باش بگذار اقتصاددانان حرف بزنند. کسی در صندلی ریاست جمهوری از موضع اقتصاددان یا دانشمند حق ندارد حرف بزند.

وی ادامه داد: ‌این اتفاقی است که اینجا افتاده من شخصا به لحاظ سیاسی افتخار می‌کنم که راهی را در نفت رفتند که تاثیرش را در حوزه‌ی کارشناسی گذاشت و آن هم تاثیرش را در حوزه‌ی نفت می‌گذارد اینها است که بنیان‌های جامعه‌ی ما را می‌سازد.

وی ادامه داد: با نکات سلبی نمی‌توانیم چیزی را حل کنیم اگر می‌توانیم باید ایده‌های ایجابی را طرح کنیم و یک سیاستمدار نه روشنفکر ، نه فیلسوف نه اقتصاددان ونه جامعه‌شناس باید زمینه را برای بازی ما فراهم کند. ما سیاستمداری می‌خواهیم تا راه را باز کند تا هر کس به سهم خود مشارکت کند.

در ادامه‌ی این مناظره این سوال مطرح شد که چه تمایزی میان کروبی و موسوی وجود داشت که هر کدام از سخنرانان از یکی از آنها حمایت کرده‌اند ؟

جلایی‌پور در پاسخ به این سوال با بیان اینکه برای مطالعه‌ی مواضع موسوی به سایت قلم، کلمه ، موج سوم و روزنامه‌های اندیشه‌ی نو و یاس نو که تعطیل شد مراجعه کنید، گفت: جامعه‌ی ایران با معضلاتی روبرو است و از طرفی با انتخابات روبرو هستیم. مهندس موسوی کسی است که امکان رای آوری دارد و نزدیک‌ترین شخصیت به اصلاحاتی است که من آن را توضیح می‌دهم. لذا با حضور موسوی می‌توانیم انتخابات را ببریم و 5 معضل گفته شده را کنترل و مهار کنیم. من در ادامه دلایلم را می‌گویم که چرا مهندس موسوی بالاترین رای آوری را دارد و رییس‌جمهور ایران است.

وی در ادامه با اشاره به نکاتی که عبدی در سخنرانی اولیه‌ی خود اظهار کرده بود گفت: من اصلا به جامعه‌ی ایران این لیبل (برچسب) را نمی‌دهم جامعه‌ی ایران فروپاشیده نیست بلکه یک جامعه‌ی قدرتمند منطقه است و توانایی دارد اما با معضلاتی روبرو است.

وی ادامه داد: لیبل فروپاشی اجتماعی از منظر جامعه‌شناسی برای من مورد قبول نیست و من در مقاله‌ی medum society گفته‌ام که جای ایران یک جامعه‌ی متوسط است لذا جامعه‌ی فروپاشیده نیست. این معضلات هم یک شبه درست نشده ولی علاقه داریم مهار شود و مساله اصلا نفی نیست.

وی افزود:‌ انتخاباتی در پیش داریم و می‌توانیم جلوی کسانی که کشور را به راه‌های پرهزینه می‌برند بگیریم ما می‌توانیم اخلاقا کاری کنیم که از تعداد بیکاران و معتادان کاسته شود و وضع را تغییر دهیم به شرطی که کشور خوب اداره شود.

وی در ادامه گفت: گفته می‌شود در قدیم هم همین‌طور بوده قبلا هم نفت را مصرف می‌کردند . ما که مطلق حرف نمی‌زنیم اقتصاد ایران 60 ، 70 سال است که نفتی است ولی برخی کوشش کردند این سهم را کم کنند در چهار سال گذشته 270 میلیارد دلار از نفت به دست آمد اما در صندوق هیچ چیز نیست و همه‌ی آن را هزینه کردند . کشور ما اکنون با بحران اقتصادی روبرو است و پشتوانه مالی نداریم در حالی که عربستان 860 میلیارد دلار ذخیره‌ی ارزی از محل فروش نفت دارد. این تفاوت مدیریت است ما می‌خواهیم آنطور کار کنیم نه اینکه این کشور اصلا نفتی نیست و قبلا نبوده .

جلایی پور در ادامه تاکید کرد: من یکی بیکار نیستم در این انتخابات برای من نتیجه مهم است. صد سال است در این کشور راجع به قانون و ازادی حرف می‌زنند اما ما می‌خواهیم در این انتخابات نتیجه بگیریم. کم مصیبتی نیست که کسانی کشور را اداره می‌کنند که اگر رای نیاوردند فردای انتخابات یک مغازه به دست‌شان نمی‌دهند.

وی افزود:‌در این کشور دهها نفر آدم شایسته و ده‌ها اصلاح‌طلب برای ریاست جمهوری وجود دارد ما به دنبال این هستیم که از میان کاندیدای اصلاح‌طلب از کدامشان حمایت کنیم که انتخابات را ببرد ما که بیکار نیستیم.

وی با بیان این که از برکت خون شهدا یک چیز باقی مانده و آن انتخابات است، ابراز عقیده کرد: کسانی که قدرت دارند شاید به جای جمهوری اسلامی حکومت اسلامی بگذارند که اصلا انتخابات هم در کار نباشد. از برکت خون شهدا هنوز نمی‌توانند انتخابات را ماست مالی کنند. از همین انتخابات یک بار خاتمی بیرون می‌آید و یکبار احمدی‌نژاد. دوستان توجه داشته باشند در انتخابات بخش پیچیده‌ی نظری نداریم و می‌خواهیم از این انتخابات احمدی‌نژاد بیرون نیاید.

وی افزود: ممکن است دوستان بگویند قبلا هم از معین طرفداری کردید که رای نیاورد از کجا دلیل می‌آورید؟ من دلایلم را می‌آورم که برای اصلاح‌طلبان کاندیدایی که می‌توانیم روی آن حساب کنیم و رای آوری داشته باشد موسوی است.

وی خاطرنشان کرد: من درون اصلاح‌طلبی بحث نمی‌کنم بحث اصلی ام دولت احمدی‌نژاد است و تمرکزم روی آن است.

عباس عبدی در ادامه‌ی این مناظره گفت: آقای جلایی پور بیکار نیستند اما می‌ترسم پس از 22 خرداد بیکار شوند. وقتی می‌گوییم جامعه فروپاشیده نیست و از طرف دیگر احمدی‌نژاد ممکن است جمهوری را تمام کند این دو با هم همخوانی ندارد. با این چیزها نمی‌توانیم اتفاقی ایجاد کنیم وقتی می‌گوییم نتیجه فرع بر بازی است بدون بازی درست نتیجه‌ای وجود نخواهد داشت.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: ساخت قدرت را دست کم نگیرید و اگر آن را دست کم بگیرید یا ساخت قدرت را نمی‌شناسیم یا قضیه را خیلی ساده گرفته‌ایم . وقتی می‌گویم جامعه بحران اعتماد دارد و وقتی جامعه فروپاشیده است نمی‌گویم دولت فروپاشیده است و این چسب قدرت است که باعث می‌شود در منطقه جولان بدهیم.

وی در ادامه گفت: بحث کلیدی اتفاقا بحث نفت است . من در انتخابات می‌گویم از موسوی حمایت می‌کنم اما طرحش را راجع به نفت ارائه ‌دهد بدین ترتیب اساس و بنیان مخالفت با اقتصاد بازار را دارید پیش می‌برید. بنده از جمله کسانی هستم که به نتیجه‌ی جندان توجهی ندارم و شاید در حوزه‌ی نظرسنجی یکی از جمله متخصصان من باشم اما اصلا راجع به این موضوع حرف نمی‌زنم چون از من سوال خواهد شد که چرا این حرف را زدی. اینجا دانشگاه صنعتی شریف است و با سخنرانی کردن در یک میدان تفاوت دارد. باید مساله‌مان را روی ایجابیات حل کنیم. زمان هم کم است. باید خیلی قبل ازاینها شروع می‌شد که دلیلش را می‌دانید و همان دلایل کماکان وجود دارد .

وی در ادامه گفت: روشن بگویم مشکل احمدی‌نژاد نیست. اگر کسی مشکل را به احمدی‌نژاد تقلیل دهد جز خط انحرافی انداختن در جامعه کاری نمی‌کند یکی از مشکلات خودمان هستیم. ما انواع و اقسام خطاها را داشتیم اما هیچ کس اشتباهات را بررسی نمی‌کرد و این اشتباهات دارد راه دیگری را پیش می‌رود. حتی در کمیته‌ی نظرسنجی هر دو ستاد که مشترک بود آنجا هم توضیح دادیم که از حضور رضایی باید حمایت کرد.

وی ادامه داد: بحث اساسی این انتخابات رقابت است. مساله‌ی اصلی ستاد کروبی نفت است. حقوق شهروندی و احیای برنامه‌ریزی فرع بر آن است. اگر برای نفت برنامه نداشته باشیم حرف‌های تکرار خواهیم داشت. همه‌ی آنچه می‌گویند نشدنی است نفت است اگر چه آن هم شدنی است.

وی پیشنهاد داد روی اصول ایجابی انتخابات تاکید کنیم و تاکید کرد که نتیجه‌ برایش اهمیتی ندارد و گفت: اگر رای می‌خواستم اینجا نمی‌آمدم و برای سخنرانی به جای دیگری می‌رفتم.

در ادامه این جلسه‌ ‌عباس عبدی و حمیدرضا جلایی‌پور به سوالات دانشجویان پاسخ دادند.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) جلایی‌پور با بیان این‌که اصلاح‌طلبی در کشور ما سه سطح دارد، گفت: در اصلاح‌طلبی حداکثری افرادی مثل حجاریان و علوی‌تبار حضور دارند که دنبال اصلاح‌طلبی هستند که همه‌ سطوح تدبیر عمومی اصلاح‌طلبانه را داشته باشد. از سال 80 به بعد بنیان‌های اجتماعی این اصلاح‌طلبی، نیروهای قوی داشت. اصلاح‌طلبی میانه نیز افراد شاخصی دارد که نماد آن آقای خاتمی است. این اصلاح‌طلبی در شرایط فعلی بیشترین نیرو را دارد و پایه اجتماعی آن در ایران بسیار وسیع است. اصلاح‌طلبی سوم، اصلاح‌طلبی حداقلی است، برای پیشبرد مردم‌سالاری و تدبیر عمومی کشور، نه فقط می‌خواهد به ساز و کارهای لازم توجه کند بلکه ملاحظاتی نیز دارد که برایش بسیار مهم است. همان‌طور که آقای موسوی معتقد است فقط رای خاموش متعلق به طبقه‌ی متوسط نیست بلکه فقیران و مذهبی‌ها هم هستند که آقای موسوی می‌خواهد آنها را پوشش بدهد.

جلایی‌پور ادامه داد: برای تغییر، ما از آقای موسوی که نماد اصلاح‌طلبی حداقلی است حمایت می‌کنیم و آقای موسوی خالی نمی‌بندد. موسوی آدمی نیست که هر کاغذی به دستش بدهند بخواند.

وقتی یکی از دانشجویان به او گفت شما قبلا گفته بودید مرید آقای سروش هستید، جلایی‌پور گفت: من مرید کسی نیستم. اگر قرار بود مرید کسی باشم خیلی آدم‌های خوبی بودند که مرید آنها شوم.

وی تاکید کرد: همه‌ی نخبگان کشور نه صد در صد بلکه 90 درصد آنها از آقای موسوی حمایت می‌کنند.

یکی از دانشجویان از عبدی پرسید سال 84 چرا آقای کروبی کاندیدا شد و شرایطی پیش آمد که احمدی‌نژاد به عنوان رییس‌جمهور بتواند پیروز شود؟ عبدی با بیان نقل قولی از آقای حجاریان درباره‌ی گفتن اگرها، گفت: علت این‌که آقای موسوی آمد و آقای خاتمی رفت این نبود که به فقر نپرداختیم. آقای خاتمی وقتی به کهکیلویه و بویراحمد رفت برخی شعار دادند «جمهوری اسلامی، آزاد باید گردد» آقای خاتمی دید تصویر این شعار، او نیست و صادقانه کنار کشید.

وی گفت: آقای کروبی زمانی به من گفت باید خدا را شکر کنم که در انتخابات قبلی از آقای معین یک رای کمتر نیاوردم، وگرنه باید زن و بچه‌ام را برمی‌داشتم و از این کشور می‌رفتم. این چه خودخواهی است که می‌گوییم فلانی نباشد و من باشم. باید این خودخواهی و غرور را از خود دور کنیم. خصلت خودخواهی که در بعضی وجود دارد یکی از عارضه‌های جدی است که در مجموعه‌ی دوستان روشنفکر ما وجود دارد.

وی افزود: باید به دنبال این باشیم که جریان اجتماعی راه بیاندازیم. فکر می‌کنم آمدن پیش کسی که نامه‌ی نخوانده‌ای را منتشر کرد ترجیح دارد به آمدن پیش کسی که چیزی را که قبول ندارد بنویسد منتشر کند.

یکی دیگر از دانشجویان از جلایی‌پور درباره‌ی برنامه‌ی اقتصادی موسوی پرسید، جلایی‌پور با بیان این‌که من کارشناس مسائل اجتماعی هستم، گفت: وقتی متن‌های اقتصادی آقای موسوی را می‌خوانم می‌فهمم اقتصاد ایشان هم مثل آقای خاتمی تقریبا اقتصاد بازاربرنامه است. آقای موسوی اگر ضد بخش خصوصی بود من برایش کار نمی‌کردم. دهه‌ اول انقلاب هم او ضد بخش خصوصی نبوده و طرفدار اقتصاد ملی است.

وی افزود: همه‌ی کاندیداها محترم هستند. من درباره‌ی کاندیداهای غیر از آقای موسوی بحث نمی‌کنم. ایشان حداقل، باثبات و با اتکا حرکت می‌کند. راجع به دیگران کاری ندارم، فقط راجع به آقای موسوی صحبت می‌کنم.

جلایی‌پور با بیان این‌که بین احزاب اصلی کشور اجماع عمومی در حمایت از مهندس موسوی شکل گرفت، گفت: در شرایطی که بسیار سخت می‌شود تعدادی از اساتید و صاحب‌نظران را دور هم جمع کرد، 75 جامعه‌شناس از موسوی حمایت کردند و غیر از نخبگان، در مورد توده‌ی مردم نیز علائمی داریم که نشان می‌دهد شانس آقای موسوی خیلی بیشتر است و از لحاظ رای‌آوری ایشان یک است.

یکی از دانشجویان با خطاب قرار دادن عبدی گفت: رای نیاوردن آقای موسوی برای شما مهم‌تر است یا رای آوردن آقای کروبی؟ آیا برای شما مهم نیست که آقای احمدی‌نژاد رییس‌جمهور نباشد؟ آیا اعتماد ملی تلاش دارد دولت را از آقای احمدی‌نژاد پس بگیرد؟ الان وقت تخریب آقای موسوی است؟

عبدی با بیان این‌که دوستان همه جرزنی می‌کنند، گفت: آقای موسوی پتانسیلش بیشتر است، نه فعلیتش. فرق من با دوستان دیگر این است که آنها یک بار آقای خاتمی را به این وضع انداختند و یک بار هم این‌جا این کار را خواهند کرد. همه‌ی امید من در ستاد آقای کروبی این بود که در آذربایجان کار نکنید، به زاگرس بپردازید، بگذارید آقای موسوی آن‌جا کار کند، اما خبرهایی که از آذربایجان می‌رسد ناامیدکننده است، این را که دیگر می‌توانم مطرح کنم. نشریه اندیشه نو را با اعتماد ملی مقایسه کنید. حداقل اعتماد ملی تیتر و خبرهای آقای موسوی را که می‌زند. از این طرف پیشنهاد شد جلسات مشترکی بگذاریم و کار را پیش ببریم. پسر آقای کروبی و آقای بهشتی یک کار مشترکی انجام دهند.

عبدی ادامه داد: یکی از کارهایی که می‌کنند و به زودی خبر آن نیز منتشرمی‌شود یک کمیته‌ای است که شامل چهار خبره نظرسنجی است. آنها به اتفاق گفته‌اند بحث انصراف را مطرح نکنید، خطرناک است اما باز دوباره می‌بینیم آقایان درباره‌ی اجماع سرمقاله می‌نویسند.

در ادامه، جلایی‌پور نیز گفت: حزب مشارکت در این انتخابات از آقای موسوی که می‌خواهد پای اصلاح‌طلبی که بیان کرده است محکم بایستد حمایت می‌کند و چیزی غیر از آن نمی‌خواهد.

وی با بیان این که مشکل ما این است که کلیشه‌ی غلطی را تلاش می‌کنند به شیوه‌های تبلیغاتی مستقیم یا غیرمستقیم جا بیاندازند و آن این است که بالاخره آقای احمدی‌نژاد رییس‌جمهور است، ابراز عقیده کرد: اما باید گفت تمام نظرسنجی‌ها چه آنها که مخفی انجام می‌شود و چه نظرسنجی‌های غیرمخفی نتیجه‌اش این است که رای احمدی‌نژاد زیر 50 درصد است. این نشان می‌دهد انتخابات همین الان هم در مرحله‌ی دوم است و آقای احمدی‌نژاد باخته است.

وی ضمن انتقاد به توقیف روزنامه‌ یاس نو ابراز عقیده کرد: بستن این روزنامه دلیلی بر ترس آنهاست و الا بستن یک روزنامه برای کشور هزینه زیادی دارد. اما آنها به خاطر ترس‌شان حاضرند این هزینه را بپردازند.

جلایی‌پور تاکید کرد: آقای موسوی تنها کسی است که در دور اول می‌تواند این سناریو را به هم بزند. تنها چیزی که تعیین‌کننده است صف‌های بلند با مشارکت بالاست.

یکی از دانشجویان درباره‌ی حضور بخشی از اعضای کارگزاران در ستاد کروبی علی‌رغم حمایت حزب از موسوی پرسید که عبدی پاسخ داد: حزب باید استقلال خود را داشته باشد اما در مورد کازگران یک مشکلی که وجود دارد که باید به آن توجه کرد این است که تصمیم اولیه‌ی حزب این بوده است که اگر آقای خاتمی آمد از او حمایت می‌کند و اگر نیامد از آقای کروبی حمایت می‌کند.

جلایی‌پور نیز در پاسخ به پرسشی درباره‌ی حضور نظامی‌ها در عرصه‌های سیاسی گفت: اگر دقت کنید و مصاحبه‌های آقای موسوی را در تعطیلات عید و قبل از آن بررسی کنید می‌بینید که در مورد این موضوع آقای موسوی به صراحت اظهارنظر کرده است. آقای موسوی زیاد حرف نمی‌زند و خالی‌بند نیست. صادقانه به مردم گفته است که من نگران نظامی‌گری در کشور هستم. ممکن است من هم نگران باشم اما شرایط ما با آقای موسوی فرق می‌کند. این فرد در حال حاضر بهتر می‌تواند ما را از شرایط فعلی کشور نجات دهد.

جلایی‌پور گفت: یکی از راه‌های تقویت توسعه سیاسی این است که نیرویی که در جبهه بوده و با آن خودش را هویت‌یابی می‌کند حزب تشکیل دهد. آقای رضایی که الان لباس نظامی خود را درآورده است و وارد عرصه‌ی سیاسی شده، بسیار خوب است. اگر آنها که به واقع در این حوزه‌ها سابقه دارند بیایند و اگر آنها که ایثار و مقاومت کرده‌اند حزب تشکیل می‌دادند برخی افراد دیگر وسط نمی‌آمدند.

وی درباره‌ی این‌که گفته شد مشارکت تابع آقای خاتمی است، گفت: ما رای و تصمیم خود را داریم. جلسات تشکیل می‌شود و ارکان حزب درباره مسائل حزب تصمیم‌گیری می‌کند. آقای خاتمی کاندیدای اجماعی ما بوده است. بحث تبعیت از آقای خاتمی نیست، برچسب تبعیت به ما نمی‌چسبد.

یکی از دانشجویان نیز پرسید با توجه به تند بودن مواضع آقای کروبی، آیا امکان اجرای آنها در شرایط کشور عملی است؟ عبدی پاسخ داد: اعتقاد به تند بودن شعارها ندارم. شاید اگر کسی بیرون سیستم این مسائل را مطرح کند تند تلقی شود. آقای کروبی داخل سیستم است. در میان کسانی که از فیلتر شورای نگهبان رد می‌شوند چیز تند معنا ندارد.

عبدی ادامه داد: سه گروه شعار در مورد ایده‌های آقای کروبی وجود دارد؛ بخشی صرفا در دست دولت است، برنامه‌های آن مشخص است و بحث‌های آن انجام شده است. بخشی تعامل میان دولت و دستگاه‌های دیگر است. مثلا اعدام کودکان زیر 18 سال که آقای کروبی گفته مخالف آن است، اما در اختیار ایشان نیست و هیچ وقت هم نگفته است که از بین می‌برم. گشت ارشاد را هم کسی نمی‌تواند از بین ببرد چون در اختیار رییس‌جمهور نیست. آن‌چه که گفته می‌شود این است که شما هم دوست دارید که رییس‌جمهور با این موارد مخالف باشد اما اگر مخالف باشد ابزارش را دارد تا این تیغ را کند نماید؟ اما شعارهایی که در حوزه‌ی اختیارات دولت نیست تضمین اجرایی ندارد و ما دنبال تضمین نیستیم. ما دنبال این هستیم که کسی بیاید که راه برای کار فراهم شود تا فضا را باز کند. خود شما هم اگر در دانشگاه فعالیت داشته باشید می‌توانید زمینه‌ای ایجاد کنید که اعدام کودکان زیر 18 سال متوقف شود و در این حوزه موثر باشید.

عبدی تاکید کرد: آقای کروبی این ویژگی را دارد که وقتی حرفی را می‌زند تا آخر پای آن می‌ایستد.


دسته ها : انتخابات دهم
دوشنبه 1388/2/28 22:31
X