با سلام و احترام
نامه آن اتحادیه که حکایت از توجه دست اندرکاران این صنعت به وضعیت نامناسب نشر دارد و اصل گردید و بنده نیز به سهم خودم از شرایط فعلی و رکود حاکم بر این صنعت که به دلیل اعمال سلیقه های تنگ نظرانه حاصل شده است، ابراز تاسف می کنم و انتخابات ریاست جمهوری را فرصت مناسبی برای طرح و پاسخگویی به مطالبات اقشار و گروه های مختلف اجتماعی می دانم. از این رو می کوشم که با بیان اهم سیاست های خود به پرسش های شش گانه آن اتحادیه پاسخ دهم.
1-چند نگره کلی برنامه های اعلام شده از سوی ستاد اینجانب عبارت است از دفاع از آزادی ها و حاکمیت قانون و بسط هر دو مورد آنها، در کنار انتقال امور به بخش خصوصی ، پرهیز از دخالت در امور مختلف و تصدی گیری و محدود کردن وظایف دولت به سیاستگذاری و پرهیز از تعریف رسالت هدایتگرانه برای وزارتخانه ها و تاکید بر اصل اعتماد به شهروندان و نویسندگان و ناشران. تصور می کنم که اجرای همین چند اصل بخش مهمی از مشکلات صنعت نشر را برطرف کند، علی رغم این به موارد جزیی تر پرسش های شما نیز پرداخته می شود.
2- ممیزی کتاب به شکل کنونی و پیش از چاپ ملغی می شود و هیچ فردی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یا جای دیگری حق ندارد نویسنده یا ناشری را مجبور به چیزی کند که قبول ندارد اما در شرایط کنونی و برای پرهیز از بروز هر مشکلی اصل را باید بر تعامل سازنده و مبتنی بر اعتماد متقابل میان دولت و ناشران و نویسندگان گذاشت. گرچه تفسیر اصل 24 یا هر اصل دیگری برعهده شورای نگهبان است. در صورت انتخاب شدن به عنوان رئیس جمهور قاعده و اصل را بر آزادی خواهم گذاشت و حذف ممیزی فرع بر اصل خواهد بود، ضمن اینکه مرجع نهایی باید قانون و قاضی باشد و سلیقه هیچ کس نباید حاکم بر روابط حقوقی و ناقض بر آزادی افراد گردد.
3- انتقال تدریجی امور مذکور به نهادهای صنفی نویسندگی و نشر و فروش کتاب و تعامل سازنده دولت با آنها و بسنده کردن به امور نظارتی (آن هم با هماهنگی و اعتماد متقابل) سیاست اصلی خواهد بود.
4- افزایش مطالعه کتاب از دو طریق افزایش تقاضا و کاهش هزینه ها صورت خواهد گرفت افزایش تقاضا با کاهش ممیزی و رفع محدودیت ها خود به خود محقق خواهد شد، اما کاهش هزینه ها با خصوصی سازی و نیز ایجاد برخی امتیازات عام به این صنعت قابل انتظار است.
5- سیاست من حذف حمایت های موردی است که نحوه تخصیص آن در اختیار مسئولان باشد اینگونه حمایت ها فساد آفرین و مضر به صنعت نشر است. حمایت ها باید عام، شفاف و علنی و نسبت به همه از قاعده مشترکی تبعیت کند.
درخصوص موارد مذکور در بند پنج، فعلا نمی توان نظرقطعی در مورد هر یک از آنها داد، اما تردیدی ندارم که با نظر موافق تمامی موارد را برای بررسی به کارشناسان امر ارجاع خواهم داد.
6- پیوستن به معاهدات جهانی و تعامل با سایر کشورها در موضوع نشر، مورد حمایت خواهد بود.
با احترام
مهدی کروبی