حجت‌الاسلام والمسلمین محمد محمدیان رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها در جریان حضور خود در خبرگزاری فارس، به سوالات خبرنگاران حوزه تشکل‌های دانشجویی این خبرگزاری در خصوص مواضع نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها درباره انتخابات، فضای دانشگاه‌ها در دولت نهم، نقش تشکل‌های دانشجویی در انتخابات و برخی سوالات دیگر در خصوص نهاد رهبری پاسخ داد.
متن گفتگوی خبرنگار فارس با حجت‌الاسلام والمسلمین محمدیان به شرح ذیل است:

* فارس: به عنوان اولین سوال بفرمائید که اصولا کارویژه نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در انتخابات چیست؟ و آیا نهاد رهبری به صورت علنی و مصداقی در انتخابات، له یا علیه کاندیدایی موضع‌گیری می‌کند یا خیر؟

_ نهاد رهبری در دانشگاه‌ها در زمینه بحث انتخابات فراتر از اینکه چه کسی در انتخابات رای می‌آورد، توجه به رشد و ارتقای بینش سیاسی دانشجویان و دانشگاهیان را در نظر دارد و این اهمیت بیشتری برای ما دارد که از فرصت انتخابات استفاده کنیم.
ما برای این ارتقای بینش سیاسی، احساس نقش داشتن در معادلات سیاسی و ایفای نقش درست سیاسی توسط دانشگاهیان، انتخابات را یک فرصت خوب می‌دانیم تا دیدگاه‌های مختلف در عرصه دانشگاه‌ها مطرح شود و با تبیین دیدگاه‌های مختلف فرصت برای انتخاب بهتر برای جوانان این کشور و دانشجویان که ورود به عرصه‌های سیاسی و اجتماعی را تجربه می‌کنند پدید بیاید.
ما فکر می‌کنیم که دانشجویان ما همانطور که در بخش علمی و رشته‌های تخصصی خود پیش می‌روند باید در بخش‌های دیگر از جمله مسائل فرهنگی تربیتی و سیاسی هم پیشرفت کنند و با عمق مسایل سیاسی آشنا شوند و به قدرت تحلیل برسند و بعد از قدرت تحلیل به انتخاب و بالاتر از انتخاب به ایفای نقش در مسایل سیاسی جامعه واصل شوند؛ لذا با توجه به این نکات، انتخابات را یک فرصت مناسب می‌دانیم و بلکه انتخابات را بهار دانشگاه‌ها می‌دانیم که دانشجویان و دانشگاهیان از این فرصت به خوبی می‌توانند استفاده کنند.
ما به عنوان نهاد نمایندگی مصلحت نمی‌دانیم که از یک فرد خاص در انتخابات حمایت کنیم و فرد خاصی را تبلیغ کنیم. بلکه فکر می‌کنیم اگر بتوانیم فضای خوبی فراهم کنیم که دیدگاه‌های مختلف کاندیداها بیان شود، دانشجویان و دانشگاهیان خودشان می‌توانند به انتخاب اصلحی برسند. علاوه بر این هر کسی را که مورد تأئید نظام جمهوری اسلامی باشد، ما احترام آنها را داریم و وظیفه خود می‌دانیم که در محیط‌های دانشگاهی جهت حضور و بیان مواضع و دیدگاه‌هایشان بستر‌سازی کنیم که این بسترسازی در نهایت به انتخاب اصلح از سوی دانشجویان منجر خواهد شد.
همواره در سالهای گذشته نیز همینطور بوده که نهاد از یک فرد خاص در انتخابات حمایت نمی‌کرده است، بلکه همواره سعی کرده شاخص‌های اصلی انقلاب اسلامی و آن اصولی را که از طرف حضرت امام(ره) و امروز از طرف مقام معظم رهبری بیان می‌شود و همچنین آن گفتمان اصلی انقلاب اسلامی که هویت اصلی ما است را به درستی تبیین کند.


* فارس: عده‌ای معتقدند که فضای دانشگاه‌ها در دوره استقرار دولت نهم دچار نوعی رکود شده است؟ نظر شما در این باره چیست؟ و اگر بخواهید فضای دانشگاه‌ها در 4 ساله دولت نهم و 8 ساله دوره اصلاحات را مقایسه کنید، چه می‌گوئید؟
محمدیان: اگر فعالیت سیاسی را فعالیت‌های تند و ساختار‌شکن و به گونه‌ای مخالفت با نظام تعریف کنیم، خوب فعالیت سیاسی در این 4 سال در دانشگاه‌ها فعالیت خاصی نبوده و یا کم بوده و در آن 8 سال گذشته از این جهت فعالیت بیشتری بوده است! اما اگر فعالیت‌های سیاسی را به معنای درستش تعبیر کنیم که همانا "درک درستی است از آنچه که در معادلات سیاسی در کشور و جهان می‌گذرد و نقش ایفا کردن در این زمینه‌ها "، فکر می‌کنیم در این 4 سال در دانشگاه‌ها تحرک خوبی بوده و یک روند منطقی را در دانشگاه‌ها شاهد هستیم و روند معتدل و کاملا توام با بصیرت را در دانشگاه‌ها می‌بینیم.
امروزه چندین تشکل در دانشگاه‌ها فعال هستند و هر ساله کنگره‌ها و جلسات مختلف خود را برگزار می‌کنند که اگر این فعالیت‌ها را با دوره 8 سال گذشته مقایسه کنیم فکر نمی‌کنم که آمارها نشان دهد که فعالیت‌ها کم شده است. البته عده‌ای به دنبال این بودند که این حرکت دانشجویی را یک قدری تند و تیز کنند که در نهایت آن حالت ساختار‌شکن را به این مجموعه بدهند، اما دانشجویان ما با توجه به شناختی که از نظام دارند، وارد این میدان نمی‌شوند.

در یک زمانی تندروی‌هایی ایجاد شد که افراد اگر بخواهند با آن معیار دانشگاه را مقایسه کنند ممکن است امروز بحث رکود و رخوت مطرح شود، ولی امروز در دانشگاه‌ها یک شادابی سیاسی داریم و فعالیت‌های دانشجویی خیلی خوبی را در دانشگاه‌ها شاهد هستیم که این فعالیت‌ها، متعادل، معقول و قابل دفاع و در راستای تقویت نظام است.

* فارس: منطقی و معقول شدن فعالیت دانشجویان، خواست خودشان بود یا مداخله حاکمیت و دولت موجب آن شد؟

_ باید گفت که انقلاب اسلامی ایران یک شاهکار بسیار بزرگ در طول تاریخ ایران از سوی مردم ایران بود و طبیعی است که جوانان این ملت برای حمایت از این شاهکار ملت در دانشگاه‌ها فعال باشند و حتی مقابله کنند با کسانی که چشم دیدن این کار بزرگ ملت را ندارند. لذا بخشی از تحلیل رکود و رخوت در دانشگاه بخشی بر‌می‌گردد به آن حرکات تندی که در دوره گذشته بوده و در این دوره آن حرکات تند توسط خود دانشجویان کنترل شده و آن به این معنا نیست که نظام و حاکمیت آمده و این حرکات تند را کنترل کرده؛ بلکه خود دانشجویان متوجه آن ضایعاتی که از آن تندرویها ایجاد می‌شد و لطماتی که به خود دانشجویان از آن تندروی‌ها وارد می‌‌شد شدند و امروز فضا را فضای منطقی کردند.

*ارتقایی که در تشکل‌ها ایجاد شده به دلیل بلوغ سیاسی ایجاد شده است و یا دولت نهم هم برای آن بستر‌سازی کرده است؟

_ ما به هر شکل که تحلیل می‌کنیم احیای گفتمان انقلاب اسلامی در این دوره تاثیر ویژه‌ای در هویت گرفتن تشکل‌های دانشجویی داشته است و در این هیچ تردیدی نداریم. واقعاً ما در دوره‌ای قرار داریم که گفتمان انقلاب اسلامی همانگونه که در دوره امام کاملا فضای کشور را گرفته بود دوباره در این دوره این گفتمان احیا شده است. وقتی یک چشمه زلالی در جامعه وارد می‌شود و افراد تشنه خود را به این چشمه می‌رسانند، طبیعی است که توان بیشتری را هم می‌گیرند. ما نمی‌توانیم در این دستاورد بزرگی که در این دوره داشتیم به عنوان احیای گفتمان انقلاب اسلامی و تاکید بیشتر بر آرمان‌های امام و مطالبات رهبری چشم‌پوشی کنیم چرا که در این دوره به این مطالبات بیشتر توجه شده و نتیجه آن نیز این بود که بلوغی را هم در تشکل‌های سیاسی دانشجویی شاهد باشیم.

* فارس: نقش تشکل‌های دانشجویی را در انتخابات چگونه ارزیابی می‌کنید و اگر بخواهید توصیه‌ای به تشکل‌های دانشجویی در انتخابات داشته باشید، چه می‌گویید؟

_ تشکل‌ها در دانشگاه، خصوصاً در بحث‌های سیاسی پیشروان و پیشگامان دانشگاه هستند. یعنی جریان پیشگام در دانشگاه در مسایل سیاسی همان تشکل‌های سیاسی هستند که با عناوین مختلف در دانشگاه فعال هستند و اگر بپذیریم که دانشگاه تاثیر‌گذاری ویژه‌ای در فضای عمومی جامعه دارد و دانشگاه امروز جنبه مرجعیت فکری برای بیشتر مردم را ایفا می‌کند که حتما همینطور است، تشکل‌های سیاسی در دانشگاه همین مرجعیت دانشگاه را رقم می‌زنند و با حرکات و برنامه‌ریزی‌های دقیق و به جای خود فضای گفتگو و فضای آزاد‌اندیشی را باز می‌کنند.
انتظار من از تشکل‌ها این است که در دانشگاه‌ها تلاش کنند که بیشتر به فضای آزاداندیشی در دانشگاه دامن زده شود.

* فارس: حمایت مصداقی تشکل‌ها از کاندیداها را صلاح می‌دانید؟

- بالاخره ممکن است تشکلی به یک شخصی علاقه خاصی داشته باشد و حتی از آن حمایت کند اما یک هدف بالاتری هم در دانشگاه وجود دارد و آن رشد و ارتقای بینش دانشجویان است که در یک فضای آزا‌د‌اندیشی اتفاق بیفتد و انتظار می‌رود که تشکل‌ها به این هدف بزرگ هم توجه کنند و به فضای آزاد‌اندیشی در دانشگاه‌ها و شنیدن نظرات و سلایق مختلف دامن بزنند. واقعا تشکل‌ها این فرصت را می‌توانند ایجاد کنند و اکنون هم می‌بینیم در مواردی اتفاق می‌افتد که سعی می‌کنند دیدگاه‌های مختلف را در دانشگاه مطرح کنند تا سلایق مختلف فرصت پیدا کنند که در محیط دانشگاه دیدگاه‌های خود را بیان کنند و اگر تشکل‌های ما بتوانند این فضا را در دانشگاه پدید بیاورند که دیدگاه‌های مختلف و سلایق متعددی که در جامعه ما وجود دارد و در چارچوب نظام می‌گنجد و کسانی که قانون اساسی را قبول دارند و کسانی که انقلاب این مردم را می‌پذیرند در داخل این مجموعه نظرات مختلف خود را ارائه کنند، برای پیشرفت کشور و رسیدن به اهداف انقلاب بسیار مفید است.
ایام انتخابات هم فرصت خوبی است برای تشکل‌ها که این فضا را پدید بیاورند. ما الان فضای دانشگاه‌ها را در این جهت فضای با نشاطی می‌‌بینیم و در حال حاضر در هر دانشگاهی که نگاه کنید جلسات متعدد در آن برگزار می‌شود و کاملا نشاط در دانشگاه‌ها وجود دارد و در عین حالی که در کنار نشاط حرکت معتدل و منطقی را هم می‌بینیم و از آن تندروی‌های زیاد خیلی کم به چشم می‌خورد و این فرصت خوبی است و برداشت ما یک بلوغ سیاسی است که برای دانشجویان ما بحمدالله پدید آمده و این بلوغ سیاسی برای ما ارزش بسیار مغتنمی دارد که امروز در دانشگاه‌ها وجود دارد.

* فارس: اگر اجازه بدهید، سوال بعدی را به خود نهاد رهبری اختصاص دهیم. نهاد رهبری برخلاف دانشگاه‌های دولتی در همه واحدهای دانشگاه آزاد دفتر ندارد. آیا قصد گسترش این دفاتر را به همه واحدهای دانشگاه آزاد دارید؟

_ در دانشگاه آزاد دفاتر نهاد به شکل استانی است و خود دانشگاه آزاد هم ترکیب خود را از منطقه‌ای به استانی تغییر داده و نهادهای ما هم به شکل استانی است.
به دلیل گسترشی که دانشگاه ‌آزاد دارد، امکان تاسیس نهاد در تک تک واحد‌ها برای ما در حال حاضر موجود نیست. لذا به شکل استانی سعی کرده‌ایم که در این دو سال گذشته دفاتر نهاد را در استان‌هایی را که نهاد نداشته‌اند تاسیس کنیم و الان در تمامی استانها به غیر از یک استان نهاد تاسیس شده است.

* فارس: در مورد دانشگاه‌های پیام نور چه طور؟ با توجه به گستردگی این دانشگاه‌ها، به همان شیوه دانشگاه آزاد با آن رفتار می‌شود؟

- در مورد پیام نور هم سیاست این است که در هر استانی یک نهاد بتوانیم تاسیس کنیم که به واحد‌هایی که پیام نور در آن استانها است بتوانند رسیدگی کنند که بعد از تهران، نهاد نمایندگی پیام نور در استان اصفهان را افتتاح کردیم و به تدریج در استانهای دیگر هم این اتفاق خواهد افتاد.

دسته ها : انتخابات دهم
شنبه 1388/2/19 18:24
X