تعداد بازدید : 4573983
تعداد نوشته ها : 10297
تعداد نظرات : 320
نگاه مهدی کروبی به اقتصاد ایران و جهان
مهدی کروبی دبیرکل حزب اعتماد ملی اسفند گذشته در دومین بیانیه انتخاباتی خود خطاب به مردم ایران «گام برداشتن در جهت مردمی کردن اداره، تولید و توزیع درآمدهای نفتی» را به عنوان راهبرد اقتصادی حزب متبوعش در انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری تشریح کرد.
در این بیانیه آمده است: امسال 29 اسفند، سالروز ملی شدن صنعت نفت به رهبری مرحوم دکتر محمد مصدق و همکاری آیتالله کاشانی مصادف است با یکصدمین سالگرد کشف نفت در ایران. نفتی که در خرداد ماه سال 1287 در مسجد سلیمان فوران کرد میتوانست منشا شکوفایی و تحول در میهن عزیزمان واقع شود که متاسفانه به دلیل دخالتهای بیگانگان و تحولات داخلی متاثر از کشف این ماده حیاتی برای تامین انرژی جهان صنعتی، سرآغاز مجموعهای از گرفتاریها برای ملت ایران و خوشبختی برای دول قدرتمند شد. وابستگی تولید، اقتصاد، بودجه دولت و حتی فرهنگ کشور به نفت به حدی رسید که به درستی میتوان جامعه و دولت ایران را با صفت نفتی معرفی کرد به نحوی که با افزایش یا کاهش قیمت و تولید نفت وضعیت جامعه و دولت نیز به تناسب دچار فرازونشیب میشد.
در این بیانیه با یادآوری اوضاع ایران طی سالهای 1352 تا 1357 پیش از انقلاب و چهار سال اخیر به نتایج افزایش درآمدها و تسلط دولتها بر درآمدهای نفتی اشاره و خاطرنشان شده است: مساله نفت به یکی از دغدغههای مهم صاحبنظران و سیاستمداران دلسوز کشور طی چهار دهه تبدیل شده است. هرگاه قیمت نفت کاهش مییافت مساله کشور کمبود درآمدهای ارزی بود و هرگاه قیمت آن افزایش مییافت، مساله چگونگی صرف این درآمدهای اتفاقی مطرح میشد. در پاسخ به این معضل، تاسیس قانونی صندوق ذخیره ارزی راهکار دولت و مجلس اصلاحات بود که بهرغم محاسن بسیار آن، در عمل به دلیل نداشتن نگاهبانی قدرتمند، ناموفق بود.
کروبی در ادامه این بیانیه آورده است: پیشبینی همین وضعیت بود که در انتخابات گذشته شعار توزیع درآمدهای نفتی را در قالب طرحی مطرح کردم. متاسفانه بسیاری از افراد ناآگاهانه و برخی نیز آگاهانه آن را مخدوش جلوه دادند – اگرچه واکنش مثبت جامعه به آن درگذر زمان بر همگان روشن شد به نحوی که طی چهار سال اخیر بسیاری از مخالفان و منتقدین طرح مذکور، با آن همراه شدند و برخی با همدلی و حسن ظن راههای عملی برای اجرای آن طرح، ارائه کردند.
وی همچنین با اشاره به طرح تحول اقتصادی و نقاط ضعف آن ابراز عقیده کرده است: پرداخت درآمدها به اقشار خاصی که دولت حق انتخاب آنها را دارد، شائبه انتخاباتی بودن آن را مطرح میکند. توزیع مستقیم یارانهها به بخشهایی از مردم در جهت مخالف با ایده حل مشکل نفت است و اجرای آن خسارات و عوارض اساسی به دنبال خواهد داشت. این اقدام در شکل حاضر موجب افزایش رشد جمعیت میشود که طی دو دهه گذشته سیاستهای موثری برای جلوگیری از رشد آن انجام شد و با اجرای برنامه حاضر ممکن است آثار مثبت آن سیاستها زایل گردد.
دبیرکل حزب اعتماد ملی در این بیانیه خاطرنشان کرده است: طی چهار سال گذشته در جهت تعمیق طرح و شعار انتخاباتی پیشین بنده نظرات و ایدههای مفید و تکمیلی از سوی متخصصان و کارشناسان ارشد کشور بیان شد که تیم اقتصادی حزب اعتماد ملی به طور عالمانه ابعاد مختلف آن را مورد بررسی قرار دادند که در این میان طرح یکی از اقتصاددانان مطرح کشور مورد توجه واقع شد. گام برداشتن در جهت مردمی کردن اداره؛ تولید و توزیع درآمدهای نفتی و خارج کردن آن از بودجه دولت، هدف اساسی این طرح است. در گام اول این طرح، سهام شرکتهای گاز و پخش فرآوردههای نفتی بدون حق انتقال، خرید و فروش مطابق قانون موجود به طور مساوی میان همه افراد کشور از 18 سال به بالا توزیع میگردد. در این راستا دولت موظف است که نفت و گاز مصرفی کشور را به قیمت تولیدی آن، تحویل این شرکت دهد و شرکت مذکور نفت و گاز را پالایش و در اختیار مردم قرار میدهد و هر قیمتی که تعیین کند، طبعا به همان نسبت سود خواهد داشت و سود ناشی از آن میان سهامداران به طور مساوی تقسیم میشود. سهامداران نیز در بلندمدت میتوانند اعضای هیات مدیره شرکت را راسا و خارج از اراده دولت انتخاب کرده و کلیه منافع حاصل از نفت را در اختیار بگیرند و دولت نیز صرفا میتواند بر این درآمدها مالیات وضع کرده و سهم مالیاتی خود را اخذ کند.
از سوی دیگر محمد علی نجفی مشاور اقتصادی مهدی کروبی با اشاره به این که یکی از عوامل تشدیدکننده عدم تعادل در اقتصاد ایران طی سه سال و نیم گذشته سیاستهای خارجی دولت بوده، تصریح کرد: ایران پیش از شروع کار دولت احمدینژاد نیز با یک نوع تحریم مواجه بود، اما آن تحریم به صورت یک جانبه و غیرقانونی از سوی آمریکا اعمال میشد. کاری که دولت نهم انجام داد این بود که آن تحریم یک جانبه غیرقانونی را به یک تحریم همه جانبه قانونی کرد.
نجفی همچنین با بیان اینکه بحران اقتصادی جهان نیز بر وضعیت اقتصادی ایران تاثیر داشته گفت: در حال تاثیرات بحران جهانی اقتصاد بر ایران منفی است، ولی میشود به نحوی عمل کرد که از بحران جهانی برای ایران فرصتسازی کرد. وی در همین رابطه با انتقاد از موضعگیریهای احمدینژاد پیرامون بحران جهانی اقتصاد گفت: در ابتدا دولت بحران اقتصادی جهان را نشانه شکست اقتصاد لیبرالی و امپریالیسم جهانی و لیبرال دموکراسی معرفی میکرد و آقای احمدینژاد هم میگفت که آنچه در دنیا اتفاق افتاده نشان میدهد اقتصاد ما از نظر تئوریک و مبانی و ساختار خیلی صحیحتر از دیگران بوده است. اما بعد از مدتی بالاخره مطرح کردند که بحران اقتصادی تاثیراتی هم بر ایران دارد و حالا دیگر به جایی رسیده که هر مشکلی به وجود آید، میگویند ناشی از بحران اقتصاد جهانی است.
نگاه محمود احمدینژاد به اقتصاد ایران و جهان
محمود احمدینژاد چهارم اردیبهشت در جمع مردم اسلامشهر گفت: از کارهای مهم کشور ساماندهی وضعیت اقتصادی کشور است، تاکنون کارهای گوناگونی در این موضوع و همچنین ساختن کشور صورت گرفته و ما به موفقیت هایی دست پیدا کردهایم، ...
ولی هنوز در بخش اقتصادی با مشکلاتی روبه رو هستیم که باید این مشکلات را برطرف کنیم ... بخش عمدهای از ثروت ملت (به علت یارانههای ناعادلانه) هدر میرود و بخش مهمی هم توسط عده قلیلی مصرف میشود، از اینکه عده قلیلی از بخش زیادی از انرژی استفاده کنند ناراحت نیستیم، آنها مردم خود ما هستند، اما وقتی یک خانواده در یک منطقه شهری 10، 20، 30 برابر یک خانواده دیگر از بنزین ارزان استفاده میکند، معنایش این است که او 20 برابر این خانواده از یارانه دولت بهره میبرد.
وی ادامه داد: ما طی سه سال مطالعه و بررسی و از کارشناسان مختلف در سراسر کشور نظرخواهی و جلساتی برگزار کردیم و سه سال به طور پیوسته خود من تقریبا هر هفته حداقل پنج ساعت مستمر نشستم با کارشناسان و استادان دانشگاه و با صاحبنظران گفتوگو کردم، رسیدیم به طرحی به نام طرح تحول اقتصادی تا هم بانکها درست شود، هم بیمهها درست شود و هم یارانههای انرژی. اگر یارانهها را درست و آزاد کنیم و در اختیار خود مردم قرار دهیم، کسانی که کمتر مصرف کنند بخشی از آن هزینه مصرف و مازاد بر آن ذخیره میشود. ما پیشبینی کرده بودیم بین 50 تا 70هزار تومان به ازای هر نفر یارانه بدهیم و در اختیار یک خانواده قرار دهیم. فرض کنیم متوسط 60هزار تومان برای یک خانواده پنج نفری، 300هزار تومان در ماه یارانه میگیرد. اما این یارانه در حال حاضر چگونه توزیع میشود؟ بیش از 70درصد در اختیار 30درصد قرار میگیرد. اگر ما این را آزاد بکنیم در اختیار همین 70درصدی که استفاده میکنند قرار دهیم. آن 30درصد هم بگوییم فعلاشما از یارانه استفاده نکنید. اجازه بدهید این یارانه را بدهیم به این 70درصد کشور که 50میلیون نفرند، یک خانواده پنج نفره میشود 300هزار تومان. یک خانواده پنج نفره چقدر بنزین، برق، گاز مصرف میکند؟ سرجمع آزاد آن میشود 100 تا 130هزار تومان. خب سیصدهزار تومان دریافت خواهد کرد. این برای جبران 50 سال توزیع ناعادلانه یارانه است ...
به طور مثال امسال بیش از چهار میلیارد تومان یارانه نان پرداختیم و تنها توجیه و دلیل پرداخت آن این بوده که برخی اقشار جامعه توسط دولت مورد حمایت قرار میگیرند...بیش از یک سوم یارانهای که دولت برای نان میپردازد در مرحله اول تلف میشود. این در حالی است که اگر دولت یارانه را به صورت مستقیم به مردم میپرداخت، هم کیفیت نان افزایش پیدا میکرد و هم کمک به هزینه مردم میشد...
رییسجمهور هشتم آبان سال گذشته نیز در خرمآباد در باره مسائل اقتصاد جهان گفت: با اشاره به بحران اقتصادی غرب خطاب به سردمداران غربی گفت: اگر بخواهید جیب خود را از جیب سایر ملتها پر کنید، همه ملتها از جمله ملت ایران در مقابل شما میایستند و نمیگذارند آب خوش از گلوی شما پایین برود.به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت به نقل از ایرنا، دکتر محمود احمدینژاد که در چهل و پنجمین سفر استانی خود به استان لرستان سفر کرده است، در اجتماع بزرگ مردم خرمآباد افزود: ظرفیت اقتصادی دنیا جاذبه دلارهای تقلبی و اضافی را ندارد و موج تقلبها به دامن آمریکا برگشت یافته است.رییسجمهور با بیان اینکه آنان احکام الهی را زیر پا گذاشتند، اظهار داشت: آنان به دروغ، فریب کاری، کلاهبرداری، چپاول و حرام رنگ و بوی علمی دادند، فرمول درست کردند و به عنوان علم اقتصاد و با تبلیغات جای انداختند. احمدینژاد افزود: آنان با پررویی میخواهند کثافت کاری، دزدی و خیانت خود را دوباره از جیب سایر ملتها جبران کنند. وی خطاب به غربیها گفت: شما میگویید بحران جهانی است، اما این بحران کار شماست پولها را خوردهاید و اکنون بدهکار شدهاید.
رئیسجمهوری اظهار داشت: بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول که با پول سایر ملتها از جمله ایران، عربستان، ترکیه، مصر، کشورهای آسیای و آفریقایی ایجاد شده است برای پرداخت 200میلیون دلار وام انواع سیاستهای استعماری را تحمیل میکنند، اما تا سقف 16میلیارد دلار هم بدون حساب و کتاب به برخی کشورها وام میدهند.وی با تاکید بر اینکه اتفاقی که روی داد حاصل کار شماست، علت آن را دوری از احکام الهی دانست و گفت: شما اخلاق را زیر پا گذاشتید و به دروغ و فریب و تجاوز روی آوردید و اکنون نیز تنها چاره، بازگشت به اخلاق و عدالت است. رییسجمهور تصریح کرد: آنان در عرصه فرهنگ، سیاست، اقتصاد و نظامیگری شکست خوردهاند و تصور میکنند میتوانند با دروغ، فریب و توطئه مجددا کاخهای استعماری خود را برپا کنند.وی خطاب به آنان گفت: شما خودتان ریشه همه مفاسد دنیا و تعرض به حقوق بشر هستید.دکتر احمدینژاد با برشمردن دلایل ایجاد بحران در غرب، به بدهیهای آمریکا اشاره کرد و گفت: دیشب آخرین گزارش بدهی دولت آمریکا (فقط دولت فدرال) را گرفتم که در یک قلم آن، این دولت 10هزار و 570میلیارد دلار بدهکار است.
رییسجمهوری در ادامه اظهار داشت: معنای این امر این است که در ازای این بدهکاری، دلارهای تقلبی بدون پشتوانه را چاپ و در دنیا منتشر کرده اند.وی ادامه داد: آنها تورم، کسری بودجه و مشکلات اقتصادی خود را به دوش ملتهای دیگر انداختهاند و در ازای آن کالا و حاصل کار ملتها را به داخل آمریکا برده اند.احمدینژاد افزود: به ازای هر نفر که روی کره زمین زندگی میکند،1500دلار غارت کردهاند. به معنای دیگر به ازای هر آمریکایی 33هزار دلار از جیب سایر ملتها درآوردهاند و به آمریکا بردهاند. وی با اشاره به وجود بیش از 80میلیون انسان در آمریکا که زیرخط فقر زندگی میکنند، گفت: این غارتها فقط در جیب چند هزار صهیونیست و سرمایه دارفاسد و جنایتکار میرود.
نگاه میرحسین موسوی به اقتصاد ایران و جهان
میرحسین موسوی با انتقاد از وضعیت ارائه آمارهای دولتی در سه سال اخیر، گفت: چیزی که امروز کم داریم و همه کشور چوب آن را میخورد بیثباتی در سیاستگذاریها است. تمام نقاطی که در جهان پیشرفتهای بزرگ داشتند از ثبات در مدیریت و سیاستگذاری برخوردار بودهاند و گاهی عمر و داوم مدیرانشان به بیش از 20 سال میرسد. حال آنکه ما درست عکس این عمل کردهایم.
به گزارش سایت کلمه وی هشتم اردیبهشت در جمع مردم کرمانشاه خاطرنشان کرد: سرمایهگذاری در کشوری صورت میگیرد که گردش اطلاعات در آن درست باشد و مردم بدانند مثلا در وزارت نفتشان چه میگذرد و نزدیک به 300میلیارد دلار از پول این ملت چگونه هزینه شده است. این آگاهی مردم، نخبگان و کارشناسان به کشور امکان برنامهریزی میدهد.
موسوی با بیان اینکه آگاهی از اطلاعات مناظره طولانی و امکان قضاوت به مردم میدهد، اضافه کرد: ملت با داشتن آگاهی به خوبی تشخیص خواهند داد که اقتصاد مبتنی بر صدقه نمیتواند طرحهای مهم اشتغالزا ایجاد کند.وی با تاکید بر ضرورت مشورت در برنامهریزیها و سیاستگذاریها برای مسئولان کشور ادامه داد: کشور را با نظر یک نفر نمیتوان اداره کرد. در ایران اسلامی نهادهایی وجود دارد که برخی از آنان پس از مشروطه شکل گرفتند و بخشی پس از انقلاب تحول یافتند. این نهادها سرمایههای کشور هستند ما در هرجا که بتوانیم گستاخانه عمل کنیم در برابر این نهادها باید ملاحظه داشته باشیم. وی در توضیح این مطلب افزود: نشستن و برخاستن در یک شب و منحل کردن سازمان مدیریت و برنامهریزی و همچنین انحلال یک شبه شوراهای مهم برنامهریزی و ادغام آنها در جاهای غیرمعمول نتیجهای جزء همین تورم 25درصدی را نخواهد داشت.
وی با اشاره به اهمیت توجه به دیدگاه کارشناسان برجسته به عنوان پتانسیلهای مهم کشور گفت: ما کارشناسان و مدیران برجسته در کشور داریم که درست شبیه فرماندهانی هستند که انقلاب آنها را تربیت کرد و توانستند هشت سال جنگ را به خوبی اداره کنند. این مدیران توانایی این را خواهند داشت که در دوران سازندگی در کشور معجزه کنند.
موسوی ضمن تاکیدبر اینکه دولت یا نباید قول بدهد یا به آن عمل کند، خاطر نشان کرد: خدا کارهایش را از طریق وسایل خود انجام میدهد؛ اگر دولت وعدههایی که داده عملی نکند، نتیجهاش این خواهد شد که مثلا از راهآهن برای کرمانشاه صحبت میکنیم؛ ولی اقدامی صورت نمیگیرد و نتیجهای ندارد. نخستوزیر سالهای دفاع مقدس ادامه داد: دولت با مردم صادق باشد و دقیق صحبت کند. هر نوع تعهدی بر مردم اثر دارد و برایشان دور نما ایجاد میکند. باید دید که امروز جوانان و مردم کرمانشاه چه دور نمایی دارند.
همچنین موسوی دهم اردیبهشت درباره اقتصاد جهان گفت: امروز در سطح جهان مبارزات ایدئو لوژیک و سیاسی زیادی بر سر مفهوم و آینده جهانی شدن وجود دارد. دلیل عمده این بحثها نقش کانونی آمریکا در اقتصاد سیاسی بینالمللی است. به همین بحران اخیر اقتصادی آمریکا نگاه کنید خواهید دید چقدر با سرعت اثر خود را بر همه جهان از جمله کشورمان گذاشته است. جهان هنوز تظاهرات خشونتآمیز دهها هزار نفر در سال 1999 را در سیاتل آمریکا که به جلسه وزرای سازمان جهانی تجارت اعتراض میکردند، از یاد نبرده است.
بهنظر بنده ضمن آنکه جهانی شدن یک فرآیند اجتنابناپذیر است، ولی با تمهیدات کشورهای در حال توسعه میتوان جلوی پروژه هژمونیک جهانی شدن لیبرال را گرفت. باید ما متوجه مخاطره آمریکایی شدن به جای جهانی شدن باشیم. ایران بعد از انقلاب فرصتی به دست آورده که نقش مهم و تعیینکننده تاریخی خود را در منطقه و جهان بهدست آورد. هر سیاستی که در جهت این مهم باشد بهنظر بنده درست و هر سیاستی که پیشرفت کشور را محدود یا مشروط کند، برخلاف مصالح و منافع ملی ما است. برای همین لایههای هویتی ما به عنوان کشورهای آسیایی، کشوری از جهان اسلام، کشوری از حوزه تمدنی بزرگ ایرانی علامات خوبی را به ما نشان میدهد که در چه جهتی باید حرکت کنیم.چه اشکالی دارد بر فرض آنکه قصد ورود به سازمان تجارت جهانی را داشته باشیم، اما از سیاستهای حمایتی روشنی در قبال صنایع و اقتصاد خود تبعیت کنیم.
جهانی شدن اگر به صورت فرآیند اجتناب ناپذیر تلقی شود، فرصتها و تهدیدهایی را برای ما به همراه دارد. تهدید اصلی برای ما نابودی زیرآوار پروژهها است و نه فر آیند جهانی شدن. ما ضمن افزودن به شتاب رشد خود در چارچوب استلزامات لایههای هویتی که اشاره کردم باید از فرصتهای جهانی شدن استفاده کنیم.
در ضمن به یاد داشته باشیم که بهرغم تصمیم ما برای ورود به سازمان تجارت جهانی با مخالفت آمریکا متوقف شدهایم. متاسفانه به دلیل انفعالی که داشتهایم در دهه گذشته ضمن آنکه همه امتیازات ممکن را برای ورود به این سازمان دادهایم بدون آنکه از امتیازات ورود به WTO استفاده کنیم از امتیازات بیرون ماندن از این سازمان که بهرغم میل ما بوده است، صرفنظر کردهایم. برای بنده سوال اصلی آن است در حالی که آمریکا وقتی برای بازار آهن خود احساس خطر میکند به سیاستهای حمایتی و تعرفهای بهرغم تعهدات خود در WTO رو میآورد و رو در روی متحدان خود میایستد؛ چرا بازارهای ما بدون هیچ محدودیتی برروی همه کالاها باز است؟ چه اشکالی دارد بر فرض آنکه قصد ورود به WTO را هنوز داشته باشیم از سیاستهای حمایتی روشنی در قبال صنایع و اقتصاد خود تبعیت کنیم؛ مثال WTO یک نمونه و گوشه کوچک از نوع برخورد ما با مساله جهانی شدن است و این انفعال را در عرصههای دیگر سیاسی، اقتصادی و فرهنگی بهفراوانی میتوان پیدا کرد.
نگاه محسن رضایی به اقتصاد ایران و جهان
محسن رضایی هفته گذشته نامزدی خود را برای انتخابات ریاست جمهوری اعلام و در این چند روزپارهای مواضع سیاسی خود را تشریح کرد. مجموع مواضع رضایی نشان میدهد که وی در پی تبیین مواضعی متفاوت با احمدینژاد و رقیبان اصلاحطلب وی است.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت، باورهای اقتصادی خود را سال گذشته هم در مناسبتهای گوناگون مطرح کرد. وی آبان سال گذشته در سخنانی انتقادی راجع به برنامههای اقتصادی دولت گفت: طرح تحول اقتصادی یک ضرورت است و باید عملی شود؛ اما دو تا سه محور دیگر باید به محورهای هفتگانه پیشنهادی دولت اضافه شود و در اجرا نیز دقت بیشتری صورت گیرد. رضایی در توضیح این وضع گفت: طرح تحول اقتصادی قبل از بحران بوده و بر اساس نفت بالای صد دلار بسته شده است که اگر اوضاع به همین شکل باشد دولت در اجرای آن با مشکل مواجه میشود و مسئولان باید سریعا برای مقابله با تاثیرات این بحران بر اقتصاد چارهای بیندیشند.
محسن رضایی که در جمع طرفداران حزب موتلفه اسلامی در یزد سخن میگفت، درباره بحران اخیر اقتصادی جهان نیز اظهارکرد: بحران اقتصادی جهان بعید است به زودی در کنترل درآید و احتمالا از یک تا سه سال ادامه پیدا میکند، همچنین آمار نشان میدهد رشد اقتصادی جهان از پنجدرصد به سه درصد و در آمریکا از سهدرصد به یک درصد رسیده است. رضایی همچنین با اشاره به تاثیرات بحران اقتصادی جهان بر اقتصاد ایران گفت: خوشبینی و خوشخیالی است که عدهای فکر میکنند بحران اقتصادی جهان بر اقتصاد ایران تاثیر ندارد و در واقع این بحران اقتصاد ایران را تحت تاثیر قرار میدهد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاکید بر این که مسئولان بحران اقتصادی را جدی بگیرند، تصریح کرد: اقتصاد کشور با این بحران از چند ناحیه تحت تاثیر قرار میگیرد، اول این که درآمدهای نفتی کاهش پیدا میکند؛ زیرا تقاضا برای نفت کاهش پیدا کرده و زمانی که عرضه نفت از تقاضای آن فزونی بگیرد، قیمت نفت با همان سرعت که بالا میرفت، پایین نیز میآید و هر چه بحران اقتصادی جهان عمیقتر باشد، قیمت نفت نیز پایینتر میرود.
وی افزود: بحران اقتصادی در آمریکا و جهان هر چه گسترش پیدا کند درآمدهای ارزی ما نیز کاهش پیدا میکند و آسیب زمانی بیشتری احساس میشود که اگر قیمت نفت زیر شصت دلار برود، دولت دچار کسری بودجه میشود.
در همین حال داوود دانشجعفری، مشاور اقتصادی رضایی هفته گذشته با بررسی عملکرد دولت در اجرای برنامه چهارم گفت: متوسط رشد اقتصادی کشور در دو سال نخست برنامه چهارم، 2/5درصد بوده و این در حالی است که طبق برآوردهای اهداف چشمانداز 20 ساله نظام، اقتصاد کشور بایستی تا این زمان به رشد هشت تا 5/8درصدی دست مییافت.
دانش جعفری تصریح کرد: اگر نتوانیم به اهداف مندرج در برنامه چهارم از جمله رشد اقتصادی هشتدرصدی برسیم، چگونه میتوانیم در افق چشمانداز بیست ساله به جایگاه نخست اقتصادی در منطقه برسیم.
دانشجعفری که جزو منتقدان جدی رویکرد اقتصادی دولت محسوب میشود، تاکید کرد: برای رسیدن به اهداف چشمانداز، موانع و نقیصههایی داریم که ما را از اهدافمان دور میکند و در حرکت ما انحراف ایجاد کرده است. وی یکی از این موانع و انحرافات را افزایش نرخ تورم عنوان کرد و گفت: تورمی که در هنگام آغاز این دولت روند کاهنده داشت، به دلیل سیاستهای خاصی است که در سه سال اخیر در کشور پیش گرفته شد، شروع به رشد فزاینده کرده و اکنون به حدود 26درصد رسیده است.
دانش جعفری افزود: تورم ناشی از سیاستهای اقتصادی دولت، موجب سردرگمی و ناامیدی در فعالان اقتصادی بخشخصوصی کشور شده است و هرچه سریعتر باید در سیاستهای اقتصادی تجدید نظر شود تا تورم کاهش پیدا کند. دولت نهم با افزایش درآمدهای نفتی، از این جهتگیری خارج شد و هزینههای جاری و عمرانی خارج از برنامه، افزایش یافت و با گذشت چهار سال از عمر این دولت میبینیم که نه تنها دولت کوچک نشده؛ بلکه بزرگتر شده و هزینه افزایش پیدا کرده است و این در حالی است که میدانیم اگر هزینههای دولت افزایش بیابد، امکان اجرای سیاستهای اصل 44 قانون اساسی از بین میرود.