تعداد بازدید : 4573997
تعداد نوشته ها : 10297
تعداد نظرات : 320
لبنان که در سال های اخیر از کانون های تحولات خاورمیانه بوده است در آستانه تحولی بزرگ به نام انتخابات پارلمانی قرار گرفته است. براساس مصوبه پارلمان لبنان، انتخابات پارلمان این کشور 18 خرداد ماه با حضور طیف های مختلف لبنان برگزار می شود. اهمیت این انتخابات از آن جهت است که از یک سو اولین انتخابات پس از توافقات گروه های لبنانی در قطر (30/2/1387) است و از سوی دیگر این انتخابات براساس قوانین جدید انتخاباتی برگزار می شود. در انتخابات مذکور دو نکته اساسی قابل توجه است که بر تحولات لبنان تأثیر بسیاری خواهد داشت:
الف) جریان 14 مارس با محوریت جنبش المستقبل به رهبری سعد حریری، سوسیالیست های ترقی خواه (ولید جنبلاط) و فلاش های سابق به رهبری سمیر جعجع پیش از این بر انحصار قدرت تأکید داشتند، اما در مقابل در انتخابات آینده، جریان 8 مارس با محوریت حامیان مقاومت و حزب الله، فعالیت های گسترده ای را در عرصه انتخابات شروع کرده اند. تأکید مقاومت به ویژه شخص سیدحسن نصرالله دبیرکل حزب الله بر مشارکت تمام گروه ها و مردم لبنان در انتخابات موجب شده تا فضای انتخابات به نفع جریان 8 مارس در حال شکل گیری باشد. بر اساس آمارها و گزارش های منتشره، درصد موفقیت جریان مقاومت در انتخابات بیشتر از جریان 14 مارس است.
نکته قابل توجه آنکه جریان 14 مارس نیز بر ناکامی احتمالی خود در انتخابات اذعان دارد. چنانکه از هم اکنون سعد حریری، رهبر المستقبل بر عدم مشارکت در دولت آینده با محوریت 8 مارس تأکید کرده است.
ب) تحرکات کشورهای غربی برای تأثیرگذاری بر روند انتخابات لبنان و کمک رسانی به جریان غرب گرای 14 مارس از دیگر تحولات مطرح در انتخابات این کشور است. دیدارهای مقامات آمریکایی و اروپایی از لبنان و دخالت آشکار سفرای آنها در زمینه انتخابات نشانگر هراس این کشورها از نتایج انتخابات و پیروزی احتمالی جریان مقاومت است. حزب الله لبنان بارها نسبت به دخالت سرویس های اطلاعاتی غربی و عربی در انتخابات هشدار داده و خواستار هوشیاری گروه های لبنانی در برابر این تحرکات شده است. بسیاری از ناظران سیاسی تأکید دارند که غرب برای جلوگیری از پیروزی مقاومت در انتخابات، اجرای طرح ناامنی در لبنان و حتی نسبت دادن پرونده های مانند پرونده ترور رفیق حریری، نخست وزیر اسبق لبنان به جریان مقاومت را دور از ذهن نمی دانند. نکته قابل تأمل آنکه کشورهای غربی نظیر انگلیس و آمریکا برای تخریب چهره مقاومت از مذاکره پنهانی با حزب الله سخن گفته بودند که با موضع گیری صحیح حزب الله مبنی بر عدم مذاکره پنهانی با این کشورها، این توطئه ها خنثی شد.ناظران سیاسی تحرکات مصر علیه حزب الله را نیز در این زمینهمی دانند به هر تقدیر روند تحولات لبنان نشان می دهد که این کشور دوره ای پرتحول را سپری می کند که محور اصلی آن را انتخابات ترکیب دولت آینده این کشور تشکیل می دهد.
آنچه مسلم است جریان غرب گرا با حمایت برخی کشورهای عربی و غربی برای موفقیت در انتخابات به هر ترفندی حتی تکرار بحران امنیتی در این کشور روی خواهند آورد. با تمام این تفاسیر موفقیت جریان حامی مقاومت در انتخابات از هم اکنون بر بسیاری ناظران سیاسی آشکار است. چنانکه تکاپوی گسترده غرب در لبنان برای حمایت از جریان 14 مارس خود سندی بر این حقیقت است.
نویسنده:علی تتماج