سعید حسینی افزود: شیر و محصولات لبنی منبع خوبی از پروتئین با کیفیت بالا، چربی و کربوهیدرات است و منبع مهمی از مواد مغذی ضروری شامل کلسیم، ریبوفلاوین، فسفر، ویتامین A ، B12، B5 (پنتو تنیک اسید) است.
وی گفت: یک لیوان شیر یک تا 2 درصد چربی دارد و حاوی 120 کیلوکالری است. شیرهای مدت دار به علت نوع بستهبندی زمان نگهداری طولانیتری دارند و فاقد مواد نگهدارنده هستند.
این متخصص تغذیه درباره سرانه مصرف شیر در ایران نسبت به کشورهای دیگر افزود: مصرف سرانه شیر و فرآوردههای آن که بر پایه شیر است در ایران 75 کیلوگرم است در حالی که در اروپای غربی 500 تا 350 کیلوگرم و در آمریکا بیش از 300 کیلوگرم است.
حسینی درباره اینکه آیا مصرف شیر با قهوه مفید است یا خیر، گفت: هر لیوان شیر قهوه دارای 330 میلیگرم کلسیم است که فقط 6تا 4 میلیگرم کلسیم موجود در آن جذب بدن نمیشود لذا افرادی که کم شیر مینوشند میتوانند از شیرقهوه استفاده کنند.
وی اضافه کرد: برخی از مطالعات نشان میدهد که بعضی رنگهای مورد استفاده در شیرهای طعمدار ممکن است با بیشفعالی کودکان ارتباط داشته باشد ولی برای اثبات این مسئله مطالعههای بیشتری مورد نیاز است.
این متخصص تغذیه افزود: شیرهای طعمدار به اندازه شیر معمولی مغذی هستند و در مقایسه با شیر ساده، شیرهای طعمدار مقداری قند و کالری بیشتری دارند ولی مطالعات نشان دادهاند که کودکانی که از شیرهای طعمدار استفاده میکنند به میزان کمتری از سایر شیرینیهای قندی و پرانرژی دیگر استفاده کرده و در نتیجه این نوشیدنی جایگزین مناسبی به شمار میآید.
حسینی گفت: قدرت ایجاد پوسیدگی دندان توسط شیرهای طعمدار در مقایسه با سایر نوشیدنیهای شیرین قابل چشمپوشی است.
وی افزود: در افراد بزرگسال مصرف شیر کمچرب بهتر از پرچرب است مگر در شرایط خاص که نیاز به کالری بیشتری داشته باشد و مبتلا به بیماریهای قلبی عروقی نباشد. مصرف شیر کمچرب به همراه میوه و سبزی فراوان باعث کاهش فشار خون و سلامت قلب میشود.
حسینی اضافه کرد: کسانی که لاکتوز شیر را نمیتوانند تحمل کنند میتوانند از شیر بدون لاکتوز که از لوبیا و سویا گرفته شده استفاده کنند ولی چون این شیر دارای کلسیم کمی است باید از انواع غنی شده با کلسیم آن استفاده کنند.البته این افراد میتوانند شیر را در مقادیر کم (مانند یک دوم لیوان) مصرف کنند و نباید به طور کامل شیر را کنار بگذارند.