تنها چند سی‌سی از خون، ادرار یا نمونه‌های کوچک بافتی خود را به ما بسپارید و آن وقت به دور از بیماری، پیری و فرسودگی، یک زندگی سالم را تجربه کنید....


شاید باورتان نشود اگر بگوییم در آینده‌ای نه‌چندان دور، مشاهده این دست تبلیغات از سوی شرکت‌های موسس بانک‌های ذخیره ژن بعید نخواهد بود!

تنها لازم است با نگاهی به دستاوردهای چند دهه اخیر در زمینه مهندسی ژنتیک، زیست‌شناسی ملکولی و سلولی، بیوتکنولوژی و زیست فناوری، تصویری روشن از آینده را مقابل چشم‌هایتان نظاره کنید و ببینید که بانک ذخیره مواد ژنتیکی انسانی که امروز در اتحادیه اروپا مراحل راه‌اندازی خود را طی می‌کند، با احداث در کشورهای صاحب این علم و فناوری، برای هر فرد بسته به ساختار جسمی و محیطی وی درمان و دارویی مخصوص برای مقابله با هربیماری لاعلاج از سرطان، آلزایمر، ایدز و... را ساخته است.

در واقع به دنبال کامل شدن پروژه ژنوم انسانی و تعیین توالی کامل دی‌.ان.ای انسان، شناسایی تمام ژن‌های انسان مقدور می‌شود و در آن صورت نه‌تنها بیماران و خانواده‌های آنها بلکه کادر پزشکی و بهداشتی و البته تمام مردم در دنیایی زندگی خواهند کرد که رویای رهایی از بیماری‌ها و پیری، مقدور شدن تشخیص‌های بیش از تولد و ژن‌درمانی‌های قوی در آن به واقعیت خواهد پیوست.

همه اینها یک طرف، سود سرشاری که نصیب شرکت‌های دارویی سازنده داروهای زیست فناوری- که پایه دستاوردهایشان را ذخایر ژنتیکی گونه‌های گیاهی، جانوری و انسانی تشکیل می‌دهند- نیز یک طرف.

اینها را گفتیم تا بیشتر به ارزش دانش و تخصص محققان ایرانی در حوزه مهندسی ژنتیک، بیوتکنولوژی و البته سلول‌های بنیادی پی ببریم؛ آن هم در مقطعی که هنوز کشورهای توسعه‌یافته مدعی در زمینه مهندسی ژنتیک به جایگاهی دست نیافته‌اند که شورای ویژه و انحصاری برای ممانعت از دستیابی کشورهای جهان سوم به این دانش و تکنولوژی وضع کنند.

امروز، مقطعی تاریخی برای کشور ما محسوب می‌شود که اگر از آن غافل بمانیم، جز عقب‌ماندگی علمی و تکنولوژیک و البته ضررهای اقتصادی میلیارد دلاری حاصل دیگری برایمان نخواهد داشت.

وقتی متخصصانش را، توان و دانش علمی‌اش را، تنوع بی‌نظیر ژنتیکی‌اش را و البته مرکزی تحت عنوان ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران را داریم، چرا از پیشرفتی عقب بمانیم که بزرگ‌ترین تحول در قرن حاضر در کیفیت‌بخشی به زندگی بشر را رقم خواهد زد؟


دسته ها : علمی
جمعه 1388/1/21 23:56
X