انجام آزمایش خون مهمترین روش اطمینان از آگاهی ابتلا به ویروس اچ. آیوی و اچ. سی. وی (هپاتیت) است. در حال حاضر وقتی برای انجام آزمایش این 2 بیماری یا یکی از آن به مرکز درمانی خاصی مراجعه میشود، مدت زمان دریافت جواب آزمایش حدود یک تا 2 ماه است و فرد در طول این مدت زمان افکارش در هم ریخته و نگران میشود.
اما کیتی اخیرا در کشور از سوی پژوهشگر دانشگاه تربیت مدرس ابداع شده که میتوان به کمک آن به طور همزمان ویروس اچ.آی. وی و اچ. سی. وی را در مدت یک هفته با انجام آزمایش در فرآوردههای خونی تشخیص داد.
دکتر مهدی پریان نوغانی متخصص بیوتکنولوژی برای اولین بار این کیت را در جهان ابداع کرده که ترکیبی از آخرین روشهای نوین روزناسبا، مطمئن و دقیق قادر به تشخیص عوامل عفونی از جمله ایدز و هپاتیت است.
در خصوص این ابداع میگوید: از 2 سال پیش تحقیق را شروع کردم و با توجه به مهاجرتهایی که از کشورهای مختلف به ایران صورت میگیرد، امکان ورود نوتیپهای خاصی از این ویروس به کشور وجود دارد که با استفاده از این کیت به دلیل شناسایی تمام ژنوتیپها آشکار سازی امکانپذیر است و این کیت میتواند منشا خدمات بزرگی در زمینه تشخیص عوامل عفونی قرار گیرد، زیرا آلودگی به ویروسهای اچ.آی.وی و اچ.سی.وی از مشکلات بالینی قابل توجه در بیماران مصرفکننده فرآوردههای خونی است.
وی ادامه میدهد: ناسبا یک روش تکثیر آر.ان.ای در شرایط دما است که به دلیل استفاده از کاوشگرهای اختصاصی و امکان بررسی چند توالی خاص به صورت جداگانه با استفاده از رنگهای فلوروسنت متفاوت، کاهش زمان انکوباسیون، کاهش خطاهای رایج در تکثیر و افزایش سرعت به دلیل کاهش زمان تکثیر در کنار حساسیت، سادگی، آسان بودن و آنالیز کردن (یک ساعت) میتواند از مزایای عمده این تکنیک محسوب شود.
یکی از مزیتهای دیگر این تکنیک آن است که با استفاده از سرم پلاسمای خون میتوان همزمان خانوادههای فرد مبتلا به اچ.آی.وی و اچ.سی.وی را بهطور همزمان در یک واکنش تشخیص داد. در حالیکه در زمان کنونی با تستهای سرولوژی باید حدود 2 ماه از عفونت فرد مبتلا به ایدز و هپاتیت بگذرد و پس از 2 ماه بیماری وی تشخیص داده میشود. ولی با این روش ملکولی یک هفتهای میتوان بیماری را شناسایی کرد.
به گفته دکتر پریان نوغانی، این کیت از لحاظ هزینه در مقایسه با کیتهایی که تنها یکی از این دو ویروس و ژنوتیپ های خاصی را شناسایی میکند، بسیار ارزانتر است و این کیت میتواند در سازمانهای انتقال خون، مراکز بهداشتی و آزمایشگاههای تشخیص طبی استفاده شود و درمان بیماران مبتلا به ایدز و هپاتیت جلوتر پیش رود. |