تعداد بازدید : 4580498
تعداد نوشته ها : 10297
تعداد نظرات : 320
در سال 1952میلادی، دانشمندی به نام اینگوار برنمارک در حال مطالعه روی فناوری ترمیم استخوانهای فک پس از شکستگیها بود. او در این مطالعات از قطعات فلز تیتانیوم استفاده کرد و با پیچ کردن آنها به استخوانها، منتظر ترمیم استخوان بود.
با ترمیم استخوانها وقتی برنمارک تصمیم گرفت قطعات کمکی تیتانیوم را از استخوان جدا کند ، در کمال تعجب دریافت تیتانیوم به استخوان پیوند خورده است. این کشف برنمارک را به سوی ساخت ایمپلنتهای دندانی راهنمایی کرد و در سال 1965 اولین ایمپلنت دندانی ساخته شد.
ایمپلنت ، دندانی مصنوعی است که همانند دندان طبیعی به کمک یک ریشه (پایهای از جنس مغز تیتانیوم) به استخوان فک جوش خورده، متصل میشود. ایمپلنتهای دندانی به دلایلی جایگزینهای مناسبی برای دندانهای مصنوعی محسوب میشوند.
زیبایی: ایمپلنتها مانند یک دندان طبیعی هستند. از آنجا که این دندانها به استخوان فک پیوند زده میشوند، ظاهری کاملا شبیه دندان طبیعی خواهند داشت، از طرفی از تحلیل استخوان فک و تحلیل لثهها نیز جلوگیری خواهد شد.
حفظ دیگر دندانها: برای جایگزین کردن دندانها به کمک بریجها، دندانهای سالم دو طرف نیز تراشیده شده و به زیر روکش خواهند رفت؛ اما ایمپلنتهای دندانی بدون ارتباط به دندانهای کناری مستقیم به استخوان فک متصل خواهند شد.
اطمینان و آرامش: دست دندانهای مصنوعی که به کمک ایمپلنتها به فک متصل میشوند، دیگر تکان نخواهد خورد و با هر عطسه از دهان بیرون نمیپرند.
ایمپلنتها یک پایه استوانهای از جنس فلز دارند که به کمک جراحی در استخوان فک قرار میگیرند و پس از جوش خوردن این پایه، قسمت تاج دندان به صورت یک روکش روی آن قرار میگیرد.
آخرین دستاوردها در زمینه ایمپلنتهای دندانی که طی سالها تحقیق، تلاش و کوشش محققان در گروه بینالمللی iti انجام شده در همایش اولین دوره جامع جراحی ایمپلنتهای دندانی که روزهای 16و 17آذر امسال در سالن همایشهای صداوسیما برگزار شد، ارائه گردید.
روحالله نوروزی، دبیر اجرایی برگزاری اولین دوره جامع جراحی ایمپلنتهای دندانی درخصوص این دستاورد جدید میگوید: ایمپلنت های همسطح استخوان از زیبایی فوقالعادهای برخوردارند و تک مرحلهای هستند و کوتاهترین نوع ایمپلنت برای فک های بسیار باریک و کوتاه با قطر 3/3 میلیمتر و ارتفاع 6 میلیمتر به بازار عرضه شده است. سطح این ایمپلنت ها slactive است و ظرف مدت کمتر از 3هفته به استخوان جوش میخورد.
لازم به ذکر است، ایمپلنت های موجود در بازار حداقل ظرف مدت 3 ماه جوش میخورند. این ایمپلنت ها از تیتانیوم صددرصد خالص هستند و با بافت بدن بسیار تطبیقپذیرند و هیچ نوع عارضهای ایجاد نمیکنند و به علت سطح بسیار آبدوست، خیلی سریع با استخوان بیمار جوش میخورد. جالب است بدانید این ایمپلنتها در فکهایی که دارای تروما یا پوکی استخوان هستند، به وسیله بایومتریالهای جدید بدون برداشتن استخوان قابل جراحی هستند. مزیت این ایمپلنتها بر دیگر ایمپلنتهای موجود در بازار این است که گارانتی مادامالعمر هستند.
وی درخصوص اینکه چه کسانی داوطلبان خوبی برای دریافت ایمپلنت هستند، میگوید: شرایطی مانند سلامت عمومی بدن، لثههای سالم، استخوان فکی کافی، مراقبتهای مرتب بهداشتی از دهان و دندان شامل مسواک زدن و نخ کشیدن روزانه و معاینات مرتب دندانپزشکی برای پذیرفتن یک درمان ایمپلنت مناسب است.
از آنجا که ایمپلنت نوعی پیوند محسوب میشود، افراد جوانی که استخوان فکی آنها هنوز کاملا شکل نگرفته است، زنان باردار، سیگاریها و معتادان (سیگار کشیدن روند ترمیم استخوانی و در نتیجه امکان موفقیت ایمپلنت را کاهش میدهد)، افرادی که رادیوتراپیهایی با دوز بالا در ناحیه سر و گردن دریافت میکنند، افرادی با بیماری های عمومی مزمن نظیر فشار خون بالا، دیابت، هموفیلیها، افرادی که دندان قروچه یا ساییدگی شدید دندان دارند، نمیتوانند عمل ایمپلنت انجام دهند.
به گفته وی، پس از بررسی عمومی افرادی که دارای شرایط عمومی مناسب برای انجام عمل ایمپلنت هستند، باید از دید تخصصی دهان و دندان نیز بررسی شوند. ایمپلنت یک کارگروهی دندانپزشکی است که مرحله اجرایی آن توسط جراح فک و دهان یا جراح لثه انجام میشود.
وی با اشاره به اینکه جراحیهای ایمپلنت تا حدود 90درصد موفقیتآمیز هستند، ادامه میدهد: تنها 10 درصد جراحی ها ناموفق انجام میشود اما از دلایل بسیار مهم شکست ایمپلنتها پس از انجام کامل آن بیمارانی هستند که دندان قروچه میکنند. دندان قروچه میتواند فشار زیادی به ایمپلنت وارد کند و موجب شکستن آن شود.
در واقع ایمپلنتهای دندانی، آینده دندانپزشکی محسوب میشوند و امروز بیشتر از همیشه به صورت وسیع توسط دندانپزشکان در تمام دنیا مورد استفاده قرار میگیرند. میزان موفقیت درمان توسط ایمپلنت های دندانی با سرعت غیرقابل تصوری طی چند سال گذشته رشد جهشی پیدا کرده که آن را به درمانی تقریبا مادامالعمر بدل کرده و بیماران بسیاری آرامش و اعتماد به نفس خود را متعاقب از دست دادن دندانها توسط این نوع درمانها بازیافتهاند.