مترجم: حق پرست- پارسا منبع:
Sciencedailyمحققان به تازگی اعلام کردند که موفق به تولید نوعی واکسن شده اند که توانایی محافظت از انسان ها و حیوانات در مقابل آنفلوآنزای پرندگان را دارد. نتایج این تحقیق جدید که در آخرین شماره ژورنال «ویروس شناسی» (Virology) منتشر شده، حاکی از آن است که واکسن مزبور قادر به حفاظت از پرندگان و پستانداران در برابر گونه های مختلف آنفلوآنزای پرندگان است و حتی می توان آن را به پرندگان در زمانی که هنوز درون تخم هستند، تزریق کرد. این قابلیت فوق العاده امکان واکسیناسیون گسترده پرندگان وحشی را فراهم می کند. بیماری آنفلوآنزای پرندگان از زمان ظهور، چالش بزرگی برای دانشمندان در عرصه تولید واکسن ایجاد کرده است چرا که این بیماری طیف وسیعی از موجودات اعم از انسان، پرندگان و حیوانات خانگی را مبتلا می کند. اما اکنون دانشمندان آمریکایی موفق به تولید واکسنی با بهره گیری از ساختار ویروس آنفلوآنزای پرندگان شده اند که در کمال شگفتی قادر به حفاظت از گونه های مختلف موجودات در برابر انواع متفاوت ویروس های آنفلوآنزا است. پروفسور «دانیل پرز»، مسئول پروژه از دانشگاه مریلند، در مورد اهمیت این دستاورد می گوید: جهان در سال گذشته با وحشت شاهد شیوع غیرقابل کنترل آنفلوآنزا در پرندگان بر اثر ویروس H5N1 بود و گرچه این بیماری به طور عمده کشورهای حوزه اروپا، آسیا و آفریقا را درگیر کرد اما امسال این خطر جدی وجود دارد که ویروس سرتاسر جهان را در برگیرد. ویروس H5N1 ساختار عجیب و عملکرد نامتعارفی دارد، چرا که طیف وسیعی از موجودات اعم از پرندگان، انسان و حیوانات خانگی را تحت تاثیر قرار می دهد و حتی گربه ها را که به طور معمول در برابر آنفلوآنزا مقاوم هستند، مبتلا می سازد. در نتیجه برای کسب آمادگی در برابر یک اپیدمی مرگبار، ناگزیر از تولید انبوه واکسنی هستیم که بتواند در گونه های مختلف موجودات به نحوی موثر عمل کند. پژوهشگران دریافتند که ژن های مرکزی ویروس H9N2 که گونه ای از پرندگان تحت عنوان مرغ های شاخدار را مبتلا می کند، می تواند پرندگان و موش ها را در برابر گونه های شدیدا بیماری زای آنفلوآنزا محفاظت کند. آن ها در ساختار ویروس مزبور تغییراتی ایجاد کردند به گونه ای که از ویژگی های بیماری زایی آن کاسته شود و سپس آن را برای واکسینه کردن موجودات مختلف مورد استفاده قرار دادند. ٣ هفته پس از واکسیناسیون، موجودات تحت آزمایش در معرض ویروس مرگبار H1N1 قرار گرفتند، این همان ویروسی است که اپیدمی مرگبار آنفلوآنزای اسپانیایی سال ١٩١٨ را ایجاد کرد. همه حیوانات واکسینه شده بدون نشان دادن کوچک ترین علایمی، از خطر ابتلا جان سالم به در بردند. این حیوانات حتی در برابر ویروس کشنده H5N1 نیز مقاومت پیدا کردند. واکسن مزبور در آزمایش های انجام شده روی نمونه های انسانی نیز بسیار موثر ظاهر شد. علت انتخاب ویروس H9N2 به عنوان ساختار اصلی تشکیل دهنده واکسن آنفلوآنزای پرندگان، توانایی بالای این ویروس در ایجاد بیماری در انواع مختلف موجودات اعم از انسان ها، پرندگان، موش ها و خوک ها می باشد. حتی با تزریق این ویروس زنده ضعیف شده به درون تخم پرندگان، سپر حفاظتی در برابر ابتلا به آنفلوآنزا برای پرندگان پس از تولد ایجاد شد. بدین شکل امکان واکسینه کردن پرندگان درون تخم علیه آنفلوآنزا فراهم می شود و می توان هم پرندگان وحشی و هم انواع اهلی را در مقابل این بیماری مرگبار محافظت کرد و در نتیجه روند گسترش بیماری به انسان ها را نیز محدود کرد.
به گفته پروفسور «پرز»، بروز آنفلوآنزای پرندگان در بین طیف وسیعی از موجودات، تبعات اقتصادی، بهداشتی و اکولوژیکی جبران ناپذیری خواهد داشت و تولید واکسن های مختلف به گونه ای که برای هر موجود یک نوع خاص و سفارشی ساخته شود، در عمل غیرقابل تحقق یا دست کم بسیار زمان بر است اما موفقیت جدید دانشمندان در تولید یک واکسن با قابلیت محافظت از موجودات مختلف، جلوی اپیدمی این بیماری هولناک را خواهد گرفت.
به دنبال انتشار خبر مهم ساخت واکسن جدید انسانی و حیوانی آنفلوآنزای پرندگان خبرنگار ما برای کسب جزئیات بیشتر در خصوص این واکسن با یک مقام مسئول در وزارت بهداشت تماس گرفت. دکتر گویا مدیر مرکز مدیریت بیماری های وزارت بهداشت در گفت و گو با خراسان تاکید کرد: خبر تولید واکسن یا داروهایی از این دست زمانی معتبر است که دارو یا واکسن مذکور به تایید (WHO) یا سازمان بهداشت جهانی رسیده باشد.