جلیلی از طریق ویدئوکنفرانس برای اعضای پارلمان اروپا سخنرانی می کند
بیهقی - خاویرسولانا، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نماینده گروه ١+٥ در مذاکرات هسته ای با ایران در نخستین نشست مطبوعاتی با خبرنگاران ایرانی در بروکسل در پاسخ به این سوال که آیا اتحادیه اروپا یا کشورهای مذاکره کننده پاسخی به نامه و سوالات ایران درباره طرح فریز (توقف غنی سازی در مقابل توقف تحریم ها) داده اند، گفت: من به تمام نامه های دکتر جلیلی به صورت کتبی پاسخ داده ام. در ماه اوت (مرداد-شهریور) هم معاون من و معاون دکتر جلیلی دیدار کردند و ما در این زمینه صحبت کردیم. سولانا بار دیگر تاکید کرد که اگر شما فریز را انجام دهید می توانیم درباره پرونده هسته ای ایران وارد مذاکرات شویم. وی با تاکید بر این که راه دیپلماسی و مذاکره را انتخاب کرده ایم تصریح کرد: بهتر است راه حل برد-برد را برای ٢ طرف پیدا کنیم. رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بخش دیگری از گفت وگو با خبرنگاران ایرانی عهدشکنی فرانسه را در تامین نکردن سوخت هسته ای نیروگاه بوشهر رد و اظهار کرد: روسیه مدت طولانی اورانیوم غنی شده در اختیار نیروگاه بوشهر قرار نداد و آغاز ارائه اورانیوم در توافقی با جامعه جهانی انجام شد. سولانا همچنین با بیان این که آخرین بار در ماه ژوییه (تیر-مرداد) در ژنو با دکتر جلیلی دیدار کردم، افزود: احتمالا این هفته با دکتر جلیلی در بروکسل دیدار داشته باشم. این درحالی است که پیمان جبلی، معاون رسانه ای دبیر شورای عالی امنیت ملی اعلام کرد که دکتر جلیلی سه شنبه این هفته (١٩آذرماه) از طریق ویدئوکنفرانس در نشست منع گسترش سلاح های هسته ای در پارلمان اروپا سخنرانی می کند. جبلی همچنین دیدار این هفته معاونان سولانا و جلیلی را در بروکسل رد کرد و اظهار داشت: هنوز زمان مشخصی برای این دیدار تعیین نشده است. حسین سبحانی نیا، نایب رئیس دوم کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هم در گفت وگو با خراسان اظهارات سولانا مبنی بر پاسخ دادن به تمام نامه ها و سوالات ایران را کذب خواند و تصریح کرد: سولانا هنوز به نامه دکتر جلیلی درباره ابهامات ایران در مورد بسته پیشنهادی ١+٥ پاسخ نداده است.

سولانا: سوخت نیروگاه هسته ای بوشهر با توافق ١+٥ ارسال شد
ایسنا گزارش داد: یک هیئت رسانه ای از ایران در جریان بازدید از نهادهای اتحادیه اروپا در بروکسل با خاویرسولانا دیدار کرد. مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این دیدار ٢ساعته که اولین نشست سولانا با خبرنگاران ایرانی محسوب می شد در پاسخ به سوالی مبنی بر علل تعهد فرانسه به ارائه سوخت به ایران در زمانی که هنوز پرونده هسته ای وجود نداشت، گفت: تا جایی که من درگیر این موضوع بودم نمی توانم این موضوع را به عنوان شکستن قرارداد تعبیر کنم. درواقع کشور شما یک راکتور هسته ای دارد که روسیه در مدت طولانی حدود ١٠ سال آن را ساخته و اورانیوم غنی شده در اختیار این نیروگاه قرار داده شد تا بتواند انرژی تولید کند. می دانید که روسیه مدت طولانی بود که اورانیوم غنی شده در اختیار نیروگاه قرار نداد و وقتی ارائه اورانیوم آغاز شد این کار طی توافقی با ما انجام شد. بنابراین جامعه جهانی تلاش های دیپلماتیکشان را انجام دادند و اروپایی ها، چینی ها، آمریکایی ها و روس ها همگی توافق کردند که اورانیوم غنی شده موردنیاز نیروگاه بوشهر را تامین کنند. باید واضح بگویم هر زمان که شما نیاز داشتید جامعه جهانی اورانیوم در اختیارتان قرار داد و کشوری که این کار را انجام داد بخشی از ٦ کشوری است که من مذاکره کننده آن ها هستم و خوشحالم که اورانیوم غنی شده لازم برای تولید انرژی را در اختیار دارید.

دلیلی ندارد روند مذاکره با ایران تغییر کند
سولانا در پاسخ به سوالی در مورد انتخاب اوباما به عنوان رئیس جمهور آمریکا و ایجاد تب رفورمیستی در جهان و انتظارات از وی و نیز تاثیر آن بر پرونده هسته ای ایران گفت: من نمی توانم به نمایندگی از طرف رئیس جمهور منتخب آمریکا صحبت کنم و تصمیم گیری در جامعه بین المللی به خود او بستگی دارد. اوباما در مبارزات انتخاباتی مواضعش را بیان کرد اما مطمئنم که او امیدوار است این مشکل از طریق دیپلماتیک حل شود و امیدوارم پس از انتخابات آمریکا درک و تصور دولت ایران هم این گونه باشد. من در این جلسه نماینده آمریکا نیستم.

وی درعین حال افزود: تکرار می کنم که ما پروسه طولانی را برای مذاکره با کشور شما داشته ایم که هیچ گاه تحت تاثیر پروسه انتخاباتی در هیچ نقطه ای متوقف نشده و دلیلی ندارد که فکر کنم این روند تغییر کند.

احتمالا این هفته با جلیلی در بروکسل دیدار داشته باشم
سولانا در پاسخ به سوال دیگری درباره آینده پرونده هسته ای ایران گفت: آخرین بار در ماه ژوییه (تیر - مرداد) و در ژنو با دکتر جلیلی دیدار کردم و چندبار پس از آن تلفنی صحبت کردیم. معاونم هم یک بار پس از آن با معاون دکتر جلیلی دیدار کرد و احتمالا این هفته با دکتر جلیلی در بروکسل دیدار داشته باشم.قرار است نشست منع گسترش سلاح های هسته ای و نیز خلع سلاح هسته ای در بلژیک برگزار شود شاید هم دیداری بین معاونان ما برگزار شود. زمانی که قبل از تابستان در تهران بودم ٢ سند را در اختیار مقامات ایران قرار دادم که یکی از این اسناد به روز شده و برنامه ای برای همکاری ایران و جامعه بین المللی بود.

اولین سند بسته پیشنهادی در سال ٢٠٠٦ به ایران داده شد. قبل از تابستان نیز سند دیگری یعنی نامه وزیران خارجه را ارائه دادم. در این پیشنهادها تمام حوزه های همکاری اقتصادی، انرژی، سیاسی و ... درنظر گرفته شده بود. سند دوم جدول زمانی ورود سریع به مذاکرات کامل و همه جانبه بود که بسیار واضح و شفاف بود و هنوز هم منتظر دریافت پاسخ رسمی به این ٢ سند هستیم و امیدواریم تا پایان سال جاری پاسخ را دریافت کنیم. نمی خواهم درباره شرایط در صورت موفقیت آمیز نبودن این روند صحبت کنم.

نمی توانیم به مدت طولانی مذاکره کنیم
مشکل ما این بوده که تاکنون نتوانسته ایم به راه حلی دست یابیم و نمی توانیم به مدت طولانی مذاکره کنیم. امیدوارم که راه حلی پیدا شود. ما با تولید برق و انرژی در ایران از طریق ابزارهای هسته ای مشکلی نداریم.

اولین راکتور هسته ای که شما برای تولید انرژی در چند سال آینده در اختیار دارید یعنی بوشهر از طریق همکاری با جامعه بین المللی ایجاد شده است. شما تاکنون درخواست دیگری به هیچ کشور یا شرکتی برای ساخت راکتور هسته ای در ایران نداشته اید.

به تمام نامه های جلیلی پاسخ داده ام
سولانا در ادامه در پاسخ به سوالی درباره این که آیا اتحادیه اروپا یا کشورهای مذاکره کننده پاسخی به نامه و سوالات ایران درباره طرح فریز (توقف غنی سازی در مقابل توقف تحریم ها) داده اند گفت: من به تمام نامه های دکتر جلیلی پاسخ داده ام به صورت کتبی در ماه اوت (مرداد- شهریور) معاون من و معاون دکتر جلیلی دیدار کردند و ما در این زمینه صحبت کردیم ما آماده ایم با ایران در زمینه تولید برق با کمک انرژی هسته ای همکاری کنیم.ما می خواهیم کشور شما در مسیر مذاکرات تضمین عینی بدهد که این برنامه فقط برای تولید برق به کار رود. به نفع هر ٢ طرف است که در این زمینه به توافق برسیم.وی گفت: بسیار بهتر خواهد بود که راه حل برد- برد را برای ٢ طرف پیدا کنیم. از نظر من راه حل برد- برد برای شما این است که بتوانید نیروگاه هسته ای برای تولید برق داشته باشید. شما دانش فنی این کار را ندارید و باید برخی کشورها در میان ٦ کشور به شما کمک کنند.

اگر فریز را انجام دهید می توانیم وارد مذاکره شویم
سولانا در ادامه گفت ما در روند مذاکرات هستیم و می خواهیم از طریق روند فریز مسئله حل شود.اگر شما فریز انجام دهید می توانیم درباره پرونده هسته ای ایران وارد مذاکرات شویم.رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم چنین در پاسخ به سوالی درباره رویکرد دوگانه در قبال برنامه هسته ای ایران و هند و اسرائیل گفت: ما با تمام وجود از خاورمیانه عاری از سلاح هسته ای دفاع می کنیم. این امر آرزوی من است و تمام تلاشم را برای تحقق آن انجام می دهم. پاکستان و هند تحریم های بسیار مهمی را از سوی اتحادیه اروپا به خاطر همین مسئله داشته اند.سولانا درباره پیشنهاد ایران برای ایجاد کنسرسیوم هسته ای گفت: ما در ماه ژوئن اسناد و مدارکی به مقامات ایرانی تحویل دادیم که کنسرسیوم را هم شامل می شد.

جلیلی از طریق ویدئوکنفرانس برای اعضای پارلمان اروپا سخنرانی می کند
اما برخلاف اظهارات سولانا درباره دیدار این هفته خود با جلیلی در بروکسل، معاون رسانه ای دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت: دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان از طریق ویدئوکنفرانس در نشست منع گسترش سلاح های هسته ای در پارلمان اروپا سخنرانی می کند.پیمان جبلی در گفت و گو با ایسنا با اشاره به اظهارات خاویر سولانا در دیدار با خبرنگاران ایرانی در بروکسل مبنی بر این که احتمالا این هفته با دکتر جلیلی در بروکسل دیدار خواهد کرد، گفت: دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان از طریق ویدئوکنفرانس در این نشست در ٩ دسامبر (سه شنبه- ١٩ آذرماه) شرکت می کند.وی با رد دیدار معاونان سولانا و جلیلی در این هفته در بروکسل گفت: هنوز زمان مشخصی برای این دیدار تعیین نشده است.


دسته ها :
شنبه شانزدهم 9 1387
X