پروفسور سمیعی یکی از برجسته ترین جراحان مغز و اعصاب جهان و رئیس مرکز بین المللی علوم اعصاب آلمان در کنگره جراحان مغز و اعصاب که با موضوع «حفظ اعصاب جمجمه ای» به مدت ٣ روز در بیمارستان میلاد برگزار شد، جدیدترین تکنیک های جراحی مغز و اعصاب را در حضور متخصصان این رشته تشریح کرد. وی درحاشیه این همایش در جمع خبرنگاران نیز حاضر شد و به بیان جزئیات تکنیک های نوین ارائه شده در جریان برگزاری این همایش پرداخت. وی در ابتدای این نشست، با اشاره به نقش فناوری های نوین در تشخیص و درمان بیماری ها خاطرنشان کرد: در سال های اخیر دستگاه های تشخیصی و به طور کلی تجهیزات پزشکی روزبه روز پیشرفته تر می شود و این تحولات به عنوان یکی از مهم ترین عوامل، کمک بسیاری به درمان نارسایی ها، به ویژه در زمینه مغز و اعصاب می کند. وی با بیان این که مهم ترین نقش فناوری های نوین در تشخیص بیماری ها و آسیب هاست خاطرنشان کرد: امروزه قبل از ورود جراح به اتاق عمل، دستگاه های تشخیصی که روز به روز بر وضوح تصاویرشان افزوده می شود، می توانند به جراح کمک کنند تا بهتر از گذشته آسیب ها را تشخیص دهد. وی در ادامه به آخرین تکنیک های جراحی مغز و اعصاب اشاره کرد و گفت: امروزه با دستگاه های جدید می توانیم به طور دقیق مشخص کنیم که اگر ضایعه ای در یک ناحیه باشد اطراف این ضایعه باید چه نوع کارهایی انجام شود که موقع جراحی تارهای عصبی اطراف آن صدمه نبیند چرا که یکی از مسائل مهم مطرح در جراحی مغز و اعصاب حفظ اعصاب جمجمه است.
وی افزود: ١٢ عصب موجود در مغز از ٢ طرف وارد می شوند که وظایفی همچون حفظ بینایی، بویایی و حرکت صورت را برعهده دارند که وجود همگی ضروری است و فشارهای وارده به این اعصاب می تواند با ایجاد علایم مختلف در فرد مشکلاتی را از جمله از دست دادن عصب شنوایی، بینایی، بویایی و ... ایجاد کند. بنابراین یکی از مسائل مهم در جراحی مغز و اعصاب این است که از ضایعاتی که به وسیله عمل جراحی ممکن است پیش بیاید، جلوگیری کنیم. پروفسور سمیعی تصریح کرد: در دومین همایش جراحان مغز و اعصاب موضوع اعصاب جمجمه ای مغز که از زیر قاعده جمجمه رد می شوند از جمله موارد بسیار مهم و حساسی بود که مورد بحث قرار گرفت. پروفسور سمیعی در طول برگزاری این همایش چندین عمل جراحی حساس و مهم را نیز به انجام رساند. وی در مورد جزئیات این اعمال جراحی گفت: یکی از اعمال جراحی مغز و اعصاب مربوط به تومورهای ساقه مغز و آسیب رسان به اعصاب صورت و شنوایی بود که در این عمل حین جراحی از متدهایی استفاده شد که بدون آن که به اعصاب جمجمه آسیبی وارد شود تومورها برداشته و خارج شود. وی اضافه کرد: چند عمل دیگر نیز برای درمان دردهای صورتی به علت فشار عروق مغزی انجام شد. وی گفت: عصب صورت از عصب پنجم مغز منشعب می شود که در این متد درمانی عروق از اعصاب جدا می شود و با قرارگیری مانعی بین عروق و عصب از بروز آسیب مجدد به عصب صورت خودداری می شود. پروفسور سمیعی همچنین خاطرنشان کرد: در زمانی که بیمار با چنین عارضه ای مواجه است و عروق روی اعصاب حرکتی صورت فشار وارد می کند، این عارضه باعث ایجاد حرکات غیرارادی در صورت بیمار می شود که بسیار آزاردهنده است و موجبات ناراحتی بیمار را فراهم می کند. اما در این شیوه و متد درمانی با جداسازی عروق از اعصاب، این عارضه به شکل مطلوب درمان می شود. وی در ادامه، مغز را مرکز کلیه افکار و حرکات بدنی برشمرد و گفت: مغز از چند صدمیلیارد سلول با اتصالات زنجیره وار تشکیل شده است. براین اساس خواب و استراحت عاملی برای افزایش اتصالات سلولی به شمار می رود و به همین دلیل است که افراد پس از خواب صبحگاهی از آرامش و آمادگی ذهنی بیشتری برخوردار می شوند. وی هم چنین با بیان این که به نظر می رسد انسان از بدو تولد تا زمان مرگ از بخش قابل توجهی از مغز خود شامل میلیون ها سلول مغزی استفاده نمی کند، خاطرنشان کرد: توصیه کلیدی ما این است که افراد با یادگیری بیشتر امکان استفاده بیشتر از سلول های مغزی خود را فراهم کنند. پروفسور «مجیدسمیعی» پایه گذار و مبدع روش نوین «جراحی قاعده جمجمه» در جهان، هر روز به طور متوسط بین ٤ تا ٦ عمل جراحی انجام می دهد.
این جراح مشهور ایرانی در سال ١٣١٦ در شهرستان رشت دیده به جهان گشود و در سن ٣٣سالگی به اخذ درجه پروفسوری در رشته مغز و اعصاب مفتخر شد. وی که بیش از ٣٥ سال مسئولیت بزرگ ترین مرکز بین المللی علوم اعصاب (جامعه جهانی جراحان مغز و اعصاب) را برعهده داشته، از متخصصان و جراحان زبده ایرانی الاصل مقیم کشور آلمان است و به عنوان پایه گذار و مبدع روش نوین جراحی قاعده جمجمه شناخته شده است. وی چندی پیش نیز در گفت وگو با خراسان به بیان جزئیات روش نوین جراحی قاعده جمجمه پرداخته و تصریح کرده بود: در جراحی قاعده جمجمه، به دلیل پیچیدگی بسیار زیاد به همکاری متخصصان رشته های مختلف نیاز است. چون تمامی عروقی که به مغز می رود و از مغز خارج می شود، از این ناحیه نیز عبور می کند، علاوه بر این ٢ زوج ١٢ عصبی در مغز داریم که وظایف بسیار مهمی برعهده دارد. این اعصاب مهم نیز از استخوان قاعده جمجمه رد می شود. بنابراین وقتی توموری در ناحیه قاعده جمجمه ایجاد شود، این عروق و اعصاب تحت فشار قرار می گیرد و در نتیجه جراحی که قصد دارد چنین توموری را از داخل قاعده جمجمه خارج کند، باید بسیار دقیق، با احتیاط و تخصصی عمل کند. چون کوچک ترین اشتباهی، موجب آسیب دیدن عروق و اعصاب می شود. جراحی قاعده جمجمه در واقع مستلزم همکاری تنگاتنگ ٢ رشته خیلی مهم یکی جراحی مغز و اعصاب و دیگری جراحی گوش و حلق و بینی است. به همین دلیل هم در گذشته اطلاعات هریک از جراحان این دو رشته تا سطح قاعده جمجمه بود و از آن به بعد دیگر هیچ یک از این ٢ حوزه اطلاعاتی از ساختار درونی این بخش نداشتند. عمل جراحی قاعده جمجمه غیر از بیماران دارای تومورهای مغزی، روی بیماران دیگری نیز قابل انجام است.
به عنوان نمونه در برخی تصادفات احتمال دارد که قاعده جمجمه، دچار شکستگی شود. این شکستگی باعث ترشح آب مغز به خارج می شود که باید از وقوع آن جلوگیری کرد. در این حالت تنها باید از طریق جراحی قاعده جمجمه مغز وارد عمل شد. همچنین بیمارانی هستند که از عارضه «Malformation» یعنی نقص در شکل گیری جمجمه رنج می برند. به عنوان مثال یک تکه از قاعده جمجمه در این بیماران وجود ندارد، یا دچار بزرگی و کوچکی غیرعادی است، این موارد را هم می توان از این طریق ترمیم کرد. پروفسور سمیعی تاکنون بیش از ٨ هزار عمل جراحی قاعده جمجمه روی بیماران انجام داده که یک رکورد جهانی است.
عمل های وی در ایران بیشتر جنبه آموزشی دارد و برای نشان دادن فرآیند عمل به دیگر جراحان است.