احمد عبدا...زاده مهنه- تصویب توافق نامه جنجال برانگیز خروج نیروهای آمریکایی از عراق، بحث و گفت و گو را درباره این پیمان فروننشانده و مخالفت عمومی با این توافق نامه هم چنان ادامه دارد.

در همین راستا، آیت ا...العظمی سیستانی نسبت به برخی بندهای توافق نامه امنیتی ابراز نگرانی کرده و مردم شهرهای مختلف عراق تظاهرات اعتراض آمیز برگزار کردند. با این همه، نخست وزیر عراق در پیامی خطاب به مردم این کشور، تصویب توافق نامه را دستاوردی بزرگ برای دولت مردان و قانون گذاران عراقی دانست و بابت آن به مردم عراق تبریک گفت. هر چند توافق نامه خروج برای نهایی شدن هنوز نیاز به رای آری مردم عراق در همه پرسی ٩ ماه بعد دارد، اما گزارش ها از اجرایی شدن آن ظرف ٢ هفته آینده حکایت دارد.

ابراز نگرانی آیت ا... سیستانی
به گزارش فارس، یک منبع نزدیک به آیت ا... سیدعلی سیستانی، مرجع عالی قدر شیعیان تاکید کرد: آیت ا... سیستانی از عدم ضمانت خروج عراق از بند هفتم منشور سازمان ملل، عدم حفظ حاکمیتی که بین همه کشورها شناخته شده است، عدم حفظ منابع مالی و قدرت دولت در اجرای بندهای توافق نامه و احتمال تحت فشار قرار گرفتن از سوی آمریکا در اجرای آن، ابراز نگرانی کرد.

این منبع تصریح کرد: مرجع شیعیان در عراق از عدم دست یابی به توافق ملی درباره توافق نامه نیز ابراز نگرانی کرده و آن را در بی ثباتی اوضاع کشور تاثیرگذار خوانده است.

وی افزود: مرجعیت شیعه حکم قبول یا رد توافق نامه را به مردم عراق و همه پرسی از آنان واگذار کرده است. وی ادامه داد: از دیگر عوامل نگرانی مرجع شیعیان درباره توافق نامه، کامل نشدن توافق نامه و عدم وضوح آن در برخی مسائل ازجمله احکام قضایی و ورود و خروج نیروهای آمریکایی است.

پارلمان عراق که ٢٧٥ عضو دارد، با آرای مثبت ١٤٩ نماینده از مجموع ١٩٨ نماینده حاضر در جلسه و در میان اعتراضات شدید نمایندگان وابسته به فراکسیون «صدر»، قرارداد را تصویب کرد؛ نمایندگان جریان صدر و پنج نماینده مستقل دیگر به این قرارداد امنیتی رای منفی دادند.

تظاهرات هزاران عراقی
همچنین هزاران تن از طرفداران جریان صدر در اعتراض به تصویب توافق نامه بغداد-واشنگتن از سوی پارلمان عراق دست به تظاهرات زدند.

به گزارش ایسنا به نقل از سایت اینترنتی الجزیره، حدود ٩ هزار تن در شهرک صدر در بغداد بعد از نمازجمعه در اعتراض به تصویب توافق نامه بغداد و واشنگتن در پارلمان عراق دست به تظاهرات زدند و پرچم آمریکا را به آتش کشیدند.

حدود ٢٥٠٠ تن نیز در بصره واقع در جنوب بغداد تظاهراتی را در اعتراض به تصویب توافق نامه برگزار کردند. همچنین در شهرهای کوفه و نجف نیز تظاهراتی مشابه در اعتراض به تصویب توافق نامه برگزار شد.

همچنین هیئت علمای مسلمین عراق (اهل سنت) در بیانیه ای اعلام کرد: اعضای پارلمان که به توافق نامه رای مثبت دادند به اراده و خواست مردم و فتواهای علمای دینی توجهی نکرده و عراق و ملت عراق را به اشغالگران فروختند.

گروه اخوان المسلمین عراق نیز در اعلام موضع گیری علنی اش درباره توافق نامه مخالفت خود را با توافق نامه بغداد-واشنگتن اعلام کرد.

براساس نتایج نظرسنجی شبکه الجزیره نیز، بیشتر مردم منطقه خروج فوری نیروهای آمریکایی از عراق را تهدیدی برای امنیت منطقه نمی دانند.

به گزارش خبرگزاری فارس، پایگاه خبری الجزیره قطر در یک نظرسنجی از کاربران خود این پرسش را مطرح کرده است که «آیا خروج زودهنگام نیروهای آمریکایی از عراق تهدیدی برای امنیت منطقه است یا خیر؟» براساس این نظرسنجی از مجموع ١١هزار و ٩٧٩ شرکت کننده در این نظرسنجی، ٩ هزار و ٨٦١ نفر یعنی ٣/٨٣ درصد اعلام کردند که خروج زودهنگام نیروهای آمریکایی از عراق تهدیدی برای امنیت منطقه محسوب نمی شود.

در همین حال، سفارت آمریکا در بغداد برای کاستن از مخالفت های مردمی با توافق نامه، در بیانیه ای اعلام کرد که دولت آمریکا به تمام بندهای توافق نامه پای بند خواهد بود و همه بندهای آن را اجرا خواهد کرد.

مالکی: به عراقی ها به خاطر این دستاورد ملی تبریک می گویم
از سوی دیگر، نخست وزیر عراق تاکید کرد: اجرای دقیق توافق نامه عقب نشینی نیروهای آمریکایی از این کشور مستلزم ایجاد یک موضع ملی یکپارچه است که تمامی احزاب سیاسی را در کنار دولت متحدملی قرار می دهد.

به گزارش ایسنا به نوشته روزنامه الصباح- چاپ بغداد- «نوری المالکی» نخست وزیر عراق در پیامی به ملت این کشور در تشریح نحوه اجرای توافق نامه خروج نیروهای آمریکایی از عراق اظهار داشت: روز تصویب توافق نامه یک روز تاریخی برای ملت بزرگوار عراق است و ما توانستیم یکی از مهم ترین دستاوردها را رقم بزنیم.

مالکی تاکید کرد: من به عراقی ها به دلیل این دستاورد ملی بزرگ تبریک می گویم و از «جلال طالبانی» رئیس جمهور عراق و معاونانش به دلیل تلاش هایی که درجهت ایجاد توافق ملی و جلب موافقت با این توافق نامه مبذول داشتند، قدردانی می کنم.

وی در ادامه عنوان داشت: از کابینه نیز به دلیل شجاعتی که در انجام مسئولیت هایش به دور از منافع حزبی و گروهی به خرج داد، قدردانی می کنم و از هیئت مذاکره کننده عراقی نیز به دلیل دفاع از حقوق ملت عراق در جریان این مذاکرات و پافشاری بر حفظ منافع عراق تقدیر می کنم. مالکی تاکید کرد: تظاهرات هایی که در استان های عراق شاهد آن بودیم نیز نقش مهمی را در تحکیم موضع گیری دولت وحدت ملی عراق در تحقق این دستاورد ملی داشت و امروز که پارلمان عراق توانست این توافق نامه را با اکثریت آرا تصویب کند، ما گام بسیار مهمی را در این توافق نامه اتخاذ کردیم و این درواقع اولین گام در مسیر بازگرداندن حاکمیت کامل به عراق است.

مالکی تاکیدکرد: از طریق این توافق نامه عراق به جایگاه قانونی اش به عنوان کشور مستقل و صاحب حاکمیت بازمی گردد و از قید و بند قطعنامه های تحمیل شده بین المللی براساس بند ٧ منشور سازمان ملل متحد خارج خواهد شد، همان طور که تمامی مشکلات مربوط به املاک و دارایی های عراق در خارج حل وفصل می شود.

در همین حال، «هوشیار زیباری» وزیرخارجه عراق در مصاحبه ای مطبوعاتی تصریح کرد: جنگ علیه القاعده، در عراق به مراحل پایانی رسیده و می توان گفت که القاعده ضربه محکمی خورده و درحال فروپاشی است.

همچنین به گزارش فارس، «نصیرالعانی» رئیس دفتر ریاست جمهوری عراق گفت: احتمالا توافق نامه روز یکشنبه (امروز) تحویل شورای ریاست جمهوری داده می شود و پس از تصویب در این شورا قابل اجراست و در صورت مخالفت شورای ریاست جمهوری به پارلمان بازمی گردد. وی افزود: در صورتی که ١٠ روز از تحویل توافق نامه به شورای ریاست جمهوری بگذرد و تصمیمات لازم درباره آن صورت نگیرد خود به خود قابل اجراست.


دسته ها :
يکشنبه دهم 9 1387
X