بیهقی :درنخستین روزاز نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی،باردیگر موضوع ارائه نشدن اسناد مطالعات ادعایی به ایران موردبحث واظهارنظر محمدالبرادعی، مدیرکل آژانس،علی اصغر سلطانیه نماینده کشورمان در آژانس و کشورهای عضو جنبش عدم تعهد قرار گرفت. البرادعی در گزارش خود به ٣٥ عضو شورای حکام از ارائه نشدن اسناد مطالعات ادعایی به ایران اظهارتاسف کرد. وی با این حال در سخنانی که با اظهار تاسفش تناقض و ناهم خوانی دارد، گفت: متاسفانه آژانس قادر نبوده است در موضوعات مربوط به مطالعات ادعایی، پیشرفت ماهوی داشته باشد. سلطانیه نیز که در آستانه نشست شورای حکام اعتراض رسمی ایران را نسبت به نشت اطلاعات محرمانه به رسانه ها از طریق دبیرخانه آژانس به البرادعی ابلاغ کرده بود، در این نشست، نسبت به درمعرض خطربودن استقلال و اعتبار آژانس هشدار داد و به ارائه نشدن اسنادی رسمی و غیرقابل خدشه در مورد مطالعات ادعایی به ایران تاکید کرد. در مقام نشان دادن تناقضی آشکار در عملکرد آژانس، هم سلطانیه و هم یک مقام مسئول تاکید کردند که آژانس ٢٤ اردیبهشت ماه سال ١٣٨٧در نامه ای رسمی به ایران اعلام کرده که موضوع نمک سبز معدن گچین بندرعباس هیچ ارتباطی با مسائل نظامی نداشته است. اما برخلاف این سند مکتوب البرادعی بار دیگر موضوع نمک سبز را در چارچوب مطالعات ادعایی مطرح کرده است. در همین حال کشورهای عضو جنبش عدم تعهد در بیانیه ای در نشست شورای حکام ارائه نشدن اسناد مطالعات ادعایی را به ایران نگران کننده خواندند ولی از سوی دیگر هم زمان آلمان، فرانسه و انگلیس با صدور بیانیه ای از نحوه همکاری ایران با آژانس انتقاد کردند.

البرادعی: متاسفم که آژانس قادر نبوده است اسناد مطالعات ادعایی را به ایران ارائه دهد
ایسنا گزارش داد: محمدالبرادعی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در نخستین روز نشست شورای حکام در گزارشی به اعضای این شورا گفت: آژانس قادر بوده است به راستی آزمایی عدم انحراف موادهسته ای اظهار شده در ایران ادامه دهد. در عین حال ایران پروتکل الحاقی را اجرا نکرده که این امر همانند همه کشورها برای آن که آژانس قادر باشد تضمین معتبری درباره فقدان مواد و فعالیت های اظهارنشده هسته ای ارائه کند، ضروری است. تعدادی از موضوعات حائزاهمیت مربوط به مطالعات ادعایی و سوالات مرتبط مشخص در گزارش قبلی به شورای حکام باقی است که موجب نگرانی است و برای مرتفع کردن وجود ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته ای ایران، نیازمند روشن شدن است. متاسفانه آژانس قادر نبوده در این موضوعات پیشرفت ماهوی داشته باشد. ایران برای شفاف سازی لازم است روشن کند اطلاعات مندرج در اسناد مربوط تا چه حد به طور دقیق صحیح هستند و در چه مواردی از دید این کشور چنین اطلاعاتی ممکن است تغییر یافته باشند یا مربوط به اهداف غیرهسته ای باشند.وی در عین حال افزود : من همچنان از این واقعیت که آژانس قادر نبوده اسناد ارائه شده از سوی کشورهای عضو را با ایران به اشتراک گذارد (ارائه کند) ابراز تاسف می کنم. از تمامی کشورهای عضو ذی ربط می خواهم که به آژانس اجازه دهند تا چنین اقدامی را انجام دهد. همان گونه که قبلا بیان کرده ام آژانس به هیچ عنوان به دنبال ورود به فعالیت های نظامی متعارف و مرتبط با موشک، نیست. تمرکز ما روی مواد و فعالیت های هسته ای است. بنابراین من همچنان مصرانه از ایران می خواهم تمامی اقدامات لازم برای اعتمادسازی نسبت به ماهیت منحصرا صلح آمیز برنامه هسته ای اش را به اجرا درآورد. به همین ترتیب، هنوز امیدوارم که به زودی شرایطی برای مذاکرات مستقیم میان همه کشورهای ذی ربط به وجود آید که برای ایجاد اقدامات ضروری اعتمادساز و ایجاد اعتماد که راه حلی کلیدی برای موضوع ایران و ثبات در خاورمیانه می باشد، واجب است. سلطانیه: استقلال، اعتبار و انسجام آژانس در معرض خطر است
علی اصغر سلطانیه، نماینده ایران در آژانس نیز در سخنانی در نشست شورای حکام اظهار کرد: هیئت نمایندگی جمهوری اسلامی ایران هشدار می دهد که اقتدار، استقلال، اعتبار و انسجام آژانس در معرض خطر قرار دارد و مصرانه از همگی می خواهد که به این فرآیند خطرناک و شرایط جاری قبل از آن که بسیار دیر شود مهر پایان بزنند.

-مدیرکل در گزارش های نوامبر ٢٠٠٧ و فوریه ٢٠٠٨ خود به روشنی و آشکار اعلام کرده که تمامی ٦ موضوع باقی مانده حل و فصل شده اند و ایران به تمامی سوالات آژانس در مورد این موضوعات باقی مانده طبق برنامه کاری پاسخ داده است.

- در برنامه کاری، به بخشی تحت عنوان مطالعات ادعایی پرداخته شده که به عنوان یک موضوع باقی مانده مورد شناسایی قرار نگرفت و به همین دلیل شیوه رسیدگی به این بخش نیز با شیوه تعامل موضوعات باقی مانده متفاوت شد.

آژانس تاکنون هیچ سند رسمی و غیرقابل خدشه درباره مطالعات ادعایی ارائه نکرده است
- ایران، تمامی اسناد و پاورپوینت های مطالعاتی ادعایی که توسط آمریکا ساخته شده و به آژانس ارائه شده بود را باوجود آن که به ایران تحویل نشد، مورد ارزیابی قرار داد و ارزیابی خود را به آژانس اطلاع داد و در این باره این موارد را اعلام کرد:- تاکنون آژانس هیچ سند رسمی و غیرقابل خدشه از نظر حقوقی که حاوی مطالبی مستند و مرتبط با ایران در مورد مطالعات ادعایی باشد، ارائه نداده است.- آمریکا به دلیل آن که هیچ سند واقعی و اصلی ندارد و صرفا اسنادی را که خود جعل کرده است در اختیار دارد، از این رو اصل اسناد را نتوانست در اختیار آژانس قرار دهد که طبعا آژانس هم نتوانست اصل را به ایران ارائه دهد و حتی اجازه تحویل این فایل های مجعول را هم نداد. دلیل آن کاملا واضح است؛ زیرا به محض تحویل اصل اسناد، جعلی بودن آن ها اثبات می شود. از این رو، آژانس هیچ سند اصلی به ایران تحویل نداد و هیچ یک از اسناد نشان داده شده نیز واجد اصالت نبوده و نیستند.- ایران به صراحت اظهار می کند که هیچ یک از مطالعات و فعالیت هایی که در «مطالعات ادعایی» آمده توسط ایران و یا در ایران انجام نشده است و اسناد و اسلایدهای تهیه شده توسط آمریکا (اسناد مطالعات ادعایی)، اتهامات بی اساس و ساختگی است که به ایران نسبت داده اند.متاسفانه اعلام صریح آژانس درباره نمک سبز در گزارش البرادعی منعکس نشده است. آژانس صریحا و به طور مکتوب در تاریخ ١٣ می ٢٠٠٨ اعلام کرده است «هیچ سندی دال بر ارتباط اداری داخلی میان «نمک سبز» و ٢ موضوع دیگر مطالعات ادعایی به نام «آزمایش انفجارهای قوی» و «موشک  بازگردنده»، به ایران نشان داده نشده یا تحویل نشده است». متاسفانه این اعلام صریح آژانس که در گزارش مدیرکل منعکس نشده، بیانگر آن است که برخلاف آن چه در گزارش بیان شده، اسناد مطالعات ادعایی فاقد انسجام داخلی است.- باتوجه به آن چه ذکر شد و نیز فقدان هرگونه اطلاعات معتبر درباره به کارگیری هرگونه مواد هسته ای در مطالعات ادعایی (چون ذاتا وجود ندارند)، و نیز با توجه به این که ایران تعهد خود مبنی بر اطلاع دادن به آژانس از ارزیابی خود را انجام داده است و هم چنین تاکید مدیرکل آژانس که در گزارش های ژوئن و سپتامبر ٢٠٠٨ خود تصریح کرده است: «آژانس هیچ اطلاعاتی راجع به طراحی عملی یا ساخت اجزای مواد هسته ای یک سلاح یا دیگر اجزای کلیدی از جمله چاشنی از سوی ایران یا مطالعات فیزیک هسته ای مربوط را در اختیار ندارد» از این رو، این مبحث باید خاتمه یافته اعلام شود. یک مقام مسئول نیزبه ایسنا گفت: آژانس قبلا در نامه ای مکتوب به ایران اعلام کرد که متقاعد شده موضوع نمک سبز معدن گچین بندرعباس هیچ ارتباطی با مسائل نظامی نداشته است.این مقام مسئول با بیان این که آژانس با وجود آن که این مسئله را مکتوب به ایران اعلام کرد ، اما مجددا در چارچوب مطالعات ادعایی این مسئله را مطرح کرد، اظهار داشت: متاسفانه تاکنون اظهارنظر مکتوب آژانس در این باره در گزارش های مدیر کل آژانس منعکس نشده است.ایران هرگز از حق خود برای بهره مندی از انرژی هسته ای صلح آمیز صرف نظر نمی کند
به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، سلطانیه هم چنین در یک نشست خبری با تاکید بر این که ایران هرگز از حق لاینفک خود برای بهره مندی از انرژی هسته ای صلح آمیز صرف نظر نخواهد کرد ازجامعه بین المللی خواست بر کشورهایی که بر سر میز مذاکره حاضر نمی شوند اعمال فشار کند.سلطانیه تاکید کرد: ما حاضریم در مورد همه مسائل جهانی و منطقه ای، همکاری اقتصادی، مسائل انرژی و مسائل هسته ای مذاکره کنیم. ما کاملا آماده ایم.جنبش عدم تعهد: ارائه نکردن اسناد مطالعات ادعایی به ایران نگران کننده است
در همین حال، کشورهای عضو جنبش عدم تعهد در بیانیه ای با ابراز نگرانی از ارائه نشدن اسناد مطالعات ادعایی از سوی آژانس به ایران نسبت به هرگونه فشار ناروا یا دخالت در فعالیت های آژانس از سوی برخی کشورها هشدار دادند.به گزارش مهر، کشورهای عضو جنبش عدم تعهد در بیانیه خود تاکید کردند که آژانس تنها مرجع صالح برای راستی آزمایی تعهدات پادمانی مربوط به کشورهای عضو است و نباید هیچ گونه فشار ناروا یا دخالت در فعالیت های آژانس به ویژه در روند راستی آزمایی آن که کارایی و اعتبار آژانس را به خطر می اندازد وجود داشته باشد.هم زمان، ٣ کشور اروپایی عضو شورای حکام آژانس بین المللی برخورد ایران با این نهاد را مورد انتقاد قرار دادند.
دسته ها :
شنبه نهم 9 1387
X