تعداد بازدید : 318644
تعداد نوشته ها : 585
تعداد نظرات : 45
گروه اقتصادی- کوشافر: حباب قیمت نفت که تا همین چند ماه قبل هر روز قیمت جدید و بالاتری را تجربه می کرد، سرانجام ترکید تا
یکی از بهانه های گرانی بازارهای جهانی برداشته شود.
فصل تابستان با تمام ناملایماتش هم به پایان رسید و کارشناسان هواشناسی اعلام کردند، کشورهای درگیر خشکسالی بتدریج با بارش هایی مواجه خواهند شد که وضعیت کشاورزی را بهبود خواهد بخشید و کاهش ناخواسته تولیدات این بخش را هم باید به بایگانی سپرد.
و سرانجام اینکه اوضاع نابسامان اقتصاد آمریکا به سایر کشورها هم نفوذ کرد تا تقریباً تمام بورسهای جهانی دچار یک التهاب شود و همین امر بعلاوه کاهش رشد اقتصادی قدرتهای اقتصادی جهان بروز رکود را دور از ذهن نسازد.
تمام این موارد دست به دست هم داد تا بالاخره بازار جهانی کالا و خدمات که هر روز آهنگ افزایش قیمت می نواخت به ملودی نزول یا حداقل توقف در افزایش روی آورد.
اگرچه کشور ما خیلی دیرتر از بازارهای جهانی کاهش قیمتها را درک می کند و تجار ترجیح می دهند تا انبارها از کالاهای قدیم خالی نشده حرفی از ارزانی به میان نیاورند، اما سرانجام این سکوت هم پایان یافت و زمزمه های ارزانی به بازار ایران هم رسید.
البته این کاهش قیمت فقط مشمول برخی مواد غذایی و مصالح ساختمانی شده و در مقابل بسیاری از لوازم خانگی و صنعتی همچنان بر طبل گرانی می کوبند و طرح تحول و قوانین مالیاتی و گمرکی را بهانه افزایش قیمت می کنند.
* برنج ، روغن و آهن
چندی قبل زمانی که یکی از همکاران گفت که توانسته برنج وارداتی پاکستانی را با قیمت سال قبل خریداری کند، تقریباً باور آن برای دیگر همکاران دشوار بود، اما مراجعه به بازار نشان داد که قیمت این محصول تا هر کیلو 600 تومان کاهش یافته است.
البته حدود 6 ماه قبل اخباری مبنی بر بازگشت بازار برنج جهانی به تعادل مخابره شد، اما چون سابقه ارزانی در کشور ما کمتر دیده شده، برای بسیاری از مردم باور آن دشوار شده است.
بازار جهانی دانه های روغنی نیز سرنوشتی همچون برنج داشته و اکنون در داخل ایران هم نمود یافته است و برای فولاد نیز می توان چنین داستانی را تصور کرد.
مهندس ابوالحسن خلیلی، دبیر انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران، در این خصوص می گوید: طی دو ماه گذشته قیمت روغن نباتی در بازار داخل حدود 20 درصد کاهش یافته است، به طوری که از ابتدای آبان ماه سال جاری حلب پنج کیلوگرمی روغن نباتی، 89 هزار 500 ریال، حلب 4/5 کیلوگرمی فروش آزاد 81 هزار 400 ریال و هر بطری روغن مایع 900 گرمی 15 هزار 800 ریال در بازار عرضه شد.
خلیلی درباره کاهش قیمت روغن در بازار جهانی نیز می افزاید: طی یک ماه اخیر میانگین قیمت هر تن روغن خام سویا از یک هزار 130 به 950 دلار، روغن خام آفتابگردان از یک هزار 220 به یک هزار دلار و روغن پالم اولئین از 890 به 700 دلار کاهش یافته است.
رئیس اتحادیه آهن فروشان تهران نیز اظهار می دارد: به دنبال کاهش قیمت جهانی نفت، شمش، آهن و رکود در خرید و فروش آن قیمت آهن، با کاهش حدوداً 50 درصدی نسبت به اوایل سال مواجه شده است.
محمد آزاد تأکید می کند: در حال حاضر آهن به میزان کافی در کشور موجود است و هیچ مشکلی برای تأمین آهن در صورت رونق ساخت و سازها و طرحهای عمرانی وجود ندارد.
رئیس اتحادیه آهن فروشان تهران، رکود کنونی را کم سابقه توصیف کرد و گفت: به دلیل فرا رسیدن فصل سرما و کاهش زمان ساخت و سازها قیمت انواع آهن و میلگرد روز به روز کاهش می یابد و به نظر می رسد این روند ادامه یابد.
به گفته وی، واردات زیاد و کاهش ساخت و ساز از عمده ترین عوامل کاهش قیمت آهن در کشور است.
* دلیل چیست
واقعاً دلیل این کاهش قیمتها ارزانی مواد اولیه است، اگر چنین است پس چرا این اتفاق در دیگر تولیدات کشور که مواد اولیه آن وارداتی است به چشم نمی خورد و حتی در برخی موارد قیمتها در کشور ما بر خلاف بازار جهانی و رکود حاکم بر آن حرکت می کند.
مهدی غضنفری، معاون وزیر بازرگانی درباره تأثیرات بحرانهای مالی دنیا در وضعیت تجارت در پاسخ به این پرسش که تأثیر این جریانها در کاهش قیمت واردات را چگونه ارزیابی می کند؟ عنوان کرد: چنانچه قیمتهای جهانی کاهش یابند، قطعاً واردات نیز ارزان شده و ارزش کل واردات کشور کاهش می یابد و با توجه به کاهش قیمت واردات مواد اولیه به احتمال زیاد شاهد کاهش قیمت تمام شده تولیدات نیز خواهیم بود.
به گفته وی، از سوی دیگر چنانچه قیمت دلار ثابت باقی بماند و قیمت کالای وارداتی کاهش یابد، تمایل به واردات بیشتر می شود.
مجید پارسانیا، معاون وزیر بازرگانی و مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی نیز از کاهش قیمت جهانی غلات در اثر بحرانهای مالی دنیا خبر داد.
وی علت اصلی روند کاهشی قیمت غلات در کشورهای دیگر که در ماههای گذشته روند افزایشی را دنبال می کرد؛ را حذف تهیه سوخت زیستی از غلات عنوان کرد.
پارسانیا گفت: با توجه به کاهش قیمت نفت، تهیه سوخت زیستی از برخی غلات، از چرخه تولید خارج شده بنابراین غلاتی که برای این منظور مورد استفاده قرار می گرفتند، به منابع قابل عرضه بازار اضافه شده اند بنابراین به طور طبیعی شاهد تغییرات جدی در قیمت غلات خواهیم بود.
وی تصریح کرد: با تعدیل مصرف برخی تولیدات، غلات در دنیا در حوزه های مرتبط با مباحث صنعتی پیش بینی می شود که فشار از روی بازار برداشته شده و روند کاهش ادامه یابد. البته عرضه غلات به دلیل همزمانی کشت و برداشت برخی کشورها با بحرانهای مالی اخیر امکان کاهش قیمت بیشتر وجود دارد.
معاون وزیر بازرگانی شرایط فعلی را دوره گذار عنوان کرد و افزود: در حال حاضر شرکت بازرگانی دولتی در حال بررسی فاکتورهای بازار است البته قطعاً با کاهش قیمتهای غلات در دنیا بخشی از کسری یارانه ها نیز کاهش می یابد و چنانچه خریدها با قیمت پایین تری انجام گیرد، با توجه به ارزان شدن قیمت نهاده ها، شرایط متوسطی در یارانه ها ایجاد می کند.
* نکته
چند ماه قبل روزنامه قدس در گزارشی پیرامون خریدهای سالانه و خسارتهای مترتب بر آن در صورت کاهش قیمتها شرایط فعلی بازار جهانی را پیش بینی کرده بود.
به نظر می رسد خیلی از مسؤولان اجرایی و متولیان تجارت ایران یا تحلیل درستی از بازارهای جهانی ندارند یا نمی توانند این تحلیلها را به مرحله عمل نزدیک کنند و در هر دو صورت این مردم هستند که باید تاوان آن را بپردازند. نمونه این مسأله ورود دیرهنگام ارزانی بازار جهانی به کشور ما و بهره بردن از مزایای آن است.
اکنون که هر روز به اجرای طرح تحول اقتصادی و آزادسازی قیمت کالاها و خدمات نزدیک می شویم این آزادسازی را با برنامه به سمت تجارت هم ببریم تا حداقل مردم کشور ما همگام با سایر مردم جهان ارزانی و گرانی را تجربه کنند نه اینکه فقط گرانیها باشد که به کام مردم ریخته می شود، تجربه چند روز اخیر نشان داد که می شود ارزانی را هم به داخل کشور راه داد.
دسته ها :
پنج شنبه نهم 8 1387