فردا - دوازدهم اوت - برابر با بيستوپنجمين سال عرضهي اولين رايانهي شخصي توسط شركت فنآوري IBM آمريكاست.
به گزارش سرويس فنآوري اطلاعات خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اولين رايانهي شخصي شركت آي.بي.ام، IBM 5150 نام داشت كه در دوازدهم اوت سال 1981 عرضه شد.
قدرت حافظهي آن تنها 16 كيلوبايت بود و به قيمت 1565 دلار عرضه شد كه كارآييهاي آن به سختي فراتر از پستالكترونيك ميرفت؛ اگرچه اين دستگاه اولين تلاش براي عمومي كردن رايانه نبود، اما نخستين ابزار براي تعريف استاندارد جهاني به شمار ميرفت.
امروزه با توجه به استانداردهاي پيشرفتهي دنياي رايانه، به سختي ميتوان تصور كرد كه كاربران 25 سال قبل با رايانههاي اوليه چه كارهايي انجام ميدادند؛ با اين حال پردازش لغت و برنامهي صفحه گسترده ازجمله امكانات اوليهي رايانههاي دههي 70 بودند.
نخستين رايانهي جهان بهدست يك تيم 12 نفره از مهندسان IBM به رهبري "دان استريج" ساخته شد كه بعدها لقب "پدر رايانهي آي.بي.ام" را به وي دادند؛ ساخت اين رايانهي شخصي يك سال به طول انجاميد و قطعات آن از سوي چندين توليدكننده تامين شد؛ از آن زمان رايانه توانسته به قدرت غالب ادارهها و خانهها تبديل شود و امروزه به يك گزينهي ارزان براي ارتباط جهاني، تجارت الكترونيك و پاسخگويي به بسياري از سوالات كاربران در وب است.
روند تكامل رايانهي اوليهي IBM به ابررايانههاي جهاني چندان چشمگير بوده است كه اكنون بيش از يك ميليارد دستگاه رايانه در سراسر جهان مورد استفادهي كاربران است.
با اين حال، برخي تحليلگران معتقدند عمر رايانههاي شخصي رو به پايان است؛ با ظهور دستگاههاي رايانهيي قابلحمل، از تلفن همراه گرفته تا نوتبوك و نيز رشد اينترنت وايرلس، آيا بايد انتظار داشت كه كاربران خود را همچنان گرفتار رايانههاي شخصي بداننند و پاي آن بنشينند؟
هرچند به نظر ميرسد اكنون زمان مناسبي براي خداحافظي با رايانههاي شخصي نيست، بازار جهاني خريد و فروش رايانه هم اكنون به 200 ميليارد دلار در سال رسيده و در برخي كشورها مانند چين و آمريكاي جنوبي شاهد رشد دو رقمي حجم فروش آن هستيم؛ در نتيجه نميتوان انتظار غروب به يكبارهي رايانهها را داشت.
اما بهترين جايگزين رايانه چيست؟ تحليلگران معتقدند ميتوان با انتقال كاربردها و فنآوريهاي رايانه به تلفن همراه، جايگزين مناسبي براي رايانههاي شخصي خلق كرد.