میرحسین موسوی متولد خامنه در سال 1320 است. کاسب زاده آذری سالهای پرافتخاری را پیش و پس از انقلاب در کارنامه کاری خود به ثبت رسانده است. سالهایی که از عالم هنر به سیاست آمد و از سیاست به هنر بازگشت و اینک بار دیگر به عالم سیاست باز گشته است. میرحسین موسوی، اگر چه فوق لیسانس معماری دارد اما بیش از آنکه در عرصه معماری شناخته شده باشد، چهره ای سیاسی است. وی در سال 1348 از دانشگاه ملی آن زمان (شهید بهشتی کنونی) در رشته معماری کارشناسی ارشد دریافت داشته است و از سال 1358 تا کنون عضو شورای انقلاب فرهنگی است.
هر چند او به عنوان آخرین نخست وزیر نظام جمهوری اسلامی ایران (پس از مهدی بازرگان، محمدعلی رجایی، محمدجواد باهنر و محمدرضا مهدوی کنی) پس از اتمام دوره خدمتش در این منصب، عطای سیاست را به لقایش بخشید و به عالم هنر بازگشت.
مهندس موسوی در زمان ریاست جمهوری حضرت آیت الله خامنهای، به نخست وزیری رسید. او همچنین عضو شورای مرکزی حزب جمهوری اسلامی و مدیر مسوول ارگان این حزب بوده است. با نزدیک شدن به انتخابات دوم خرداد، اصلاح طلبان امروزی به فکر حضور ایشان در انتخابات افتادند. به همین دلیل بلافاصله سران جناح چپ به سراغ میر حسین موسوی رفتند.
رایزنیهای ایشان با کارشناسان سیاسی ادامه داشت و امیدواری نزد جناح مذکور به بالاترین حد خود رسیده بود (که حتی روزنامهٔ سلام، موسوی را نامزد جناح چپ معرفی کرد) که ناگهان در پاییـز ۷۵ موسوی با انتشار بیانیهای انصراف خود را از نامزدی انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرد، که در این ارتباط نقل میشود که وی چند روز قبل از انتشار آن بیانیه، با دوستان صمیمی خود مشورتهای آخر را انجام داده و همان مشاوره ایشان را منصرف میکند. بعد از آن به دنبال جانشین موسوی به سراغ خاتمی کم شهرت آن زمان میروند که وقت بسیار کمی برای جناحی که از حاکمیت خارج بود و باید به طور گسترده تبلیغات میکرد، ایجاد شده بود و ازآن طرف هم کمبود امکانات مالی و نداشتن رسانهٔ فراگیر (به جز روزنامه سلام که در سال ۷۸ توقیف شد)، همه را به پیش بینی شکست نمایندهٔ کم شهرت (به نسبت موسوی) جناح چپ ، سوق میداد که شکست بزرگ جناح راست که قصد یک دست کردن حاکمیت را داشتند، باعث شد. همین حکایت دعوت گسترده از مهندس موسوی در انتخابات ۸۴ هم تکرار شد که باز هم مهندس موسوی از نامزدی سر باز زد و از حضور ملت ایران عذر خواست.
میرحسین موسوی، اگر چه فوق لیسانس معماری دارد اما بیش از انکه در عرصه معماری شناخته شده باشد، چهره ای سیاسی است
او که مدرکش را در بهار سال 48 از دانشگاه ملی (شهید بهشتی) در رشته معماری و شهرسازی اخذ کرد، طرح اداره مرکزی آب و فاضلاب اصفهان را در سال 1348 نوشت و تا سال 50 آن را اجرا کرد. سپس طرح مجموعه کانون توحید را در سال 1350 اجرایی کرد تا آثاری ماندگار در معماری سیاسی ایران برجای گذارد. چرا که کانون توحید چه پیش از انقلاب و چه پس از آن مرکز تجمع سیاسیون منتقد بوده و هست. چه آن زمان که مطهری در آنجا سخنرانی می کرد و چه در سالهای اخیر.
از آثار معماری مهندس معمار در سالهای پس از انقلاب نیز می توان به طراحی ساختمان مزار شهدای هفت تیر، طرح مرکز مطالعات، طرح دانشگاه شاهد، طرح تکیه شهدای اصفهان، طرح بنای یادبود شهید خرازی، طرح مجموعه فرهنگی تجاری بینالحرمین شیراز و طراحی سایت دانشگاه علامه طباطبایی در سالهای دهه دوم اشاره کرد.
همسر او زهرا رهنورد ریاست دانشگاه الزهرا را به عهده داشت. او دانش آموخته علوم سیاسی است با این همه او نیز در عالم هنر دستی دارد تندیس "نرگس عاشقان" ساخته اوست که در میدان مادر (محسنی) در تهران نصب است.
موسوی در دهه های بعد از فعالیت خود کاست تا جایی که ساخت مسجد سلمان فارسی نهاد ریاست جمهوری در سال 1376 تنها نماد فعالیت او در سالهای اخیر است. البته میرحسین در طول این سالها بیشتر به نقاشی روی آورد و چندین نمایشگاه نقاشی انفرادی و جمعی را برپا نمود. 2فرزند نتیجه زندگی مشترک میرحسین موسوی با زهرا رهنورد است.
منابع: قلم نیوز / سایت حیات نامه
حزب موتلفه اسلامی
جبهه پیروان خط امام و رهبری
جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی
جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی
حجت الاسلام آقا تهرانی: نماینده مجلس
حجت الاسلام حمید رسایی: نماینده مجلس
حجتالاسلام والمسلمین جعفر شجونی: عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز
سرکار خانم اعظم عالیه، همسر شهید مطهری
مهدی کوچک زاده: نماینده مجلس
منبع:تبیان
• فرماندار ماکو
• فرماندار خوی
• مشاور استاندار کردستان
• مشاور فرهنگی وزیر فرهنگ و آموزش عالی در سال 1372
• استاندار استان اردبیل در سال های 1372 تا 1376
• عضو هیات علمی دانشکده عمران دانشگاه علم و صنعت از سال 1368 تا کنون
• شهردار تهران از سال 1382 تا 1384
• ایشان در نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران در سوم تیرماه 1384، از سوی ملت ایران به عنوان رییس جمهوری اسلامی ایران برگزیده شد.
ایشان در نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران در سوم تیرماه 1384، از سوی ملت ایران به عنوان رییس جمهوری اسلامی ایران برگزیده شد.
دکتر احمدی نژاد علاوه بر تدریس، راهنمایی دانشجویان و پرداختن به امور اجرایی، در زمینههای ذیل نیز فعالیت داشته است:
• روزنامه نگاری و نگارش مقالات متعدد سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی
• مدیر مسوول روزنامه همشهری و راه اندازی همشهری محله در 22 منطقه تهران، همشهری مسافر، همشهری دیپلماتیک، همشهری جوان، همشهری ماه و ضمیمه اندیشه، ضمیمه دانشجو و ...
• موسس و عضو انجمن تونل ایران
• عضو انجمن مهندسین عمران ایران
• عضو اولین شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علم و صنعت ایران
• عضو اولین شورای مرکزی اتحادیه انجمن های اسلامی دانشجویان دانشگاهها و موسسات آموزش و عالی کشور
منبع: پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری اسلامی ایران
پدر وی آهنگر بود و دارای هفت فرزند. محمود احمدی نژاد فرزند چهارم خانواده است و از یک سالگی به همراه خانواده در تهران اقامت دارد. وی دوران تحصیلات خود را از ابتدا تا پایان دوره متوسطه در مدارس منطقه نارمک تهران از جمله سعدی و دانشمند پشت سر گذاشت و در کنکور سراسری رتبه 130 را کسب کرد.
احمدی نژاد در سال 1354 در رشته مهندسی عمران دانشگاه علم و صنعت دوره تحصیلات عالی را شروع کرد و در سال 1365 در مقطع کارشناسی ارشد همان دانشگاه پذیرفته شد. وی در سال 1368 نیز به عضویت هیات علمی دانشکده عمران دانشگاه علم و صنعت درآمد و در سال 1376 موفق به دریافت مدرک تحصیلی دکترای مهندسی و برنامه ریزی حمل و نقل شد.
احمدی نژاد طی سالهای تدریس در این دانشگاه، راهنمایی دهها پایان نامه کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی در زمینه های مختلف مهندسی عمران ، راه و حمل و نقل و مدیریت ساخت را بر عهده داشته است.
مقالات و پژوهشهای متعدد علمی حاصل کار دانشگاهی دکتر احمدی نژاد است.
وی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در کسوت دانشجو و با شرکت در مجالس مذهبی و سیاسی وارد فضای سیاسی جامعه شد و با مشارکت در تهیه و توزیع اعلامیه های روشنگر، به خیل مبارزان و انقلابیون مسلمان پیوست.
او پس از پیروزی انقلاب اسلامی از پایه گذاران انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علم و صنعت ایران بود. با شروع جنگ تحمیلی، وی به منطقه عملیاتی در غرب کشور شتافت و تا سال 1365 در فعالیت های پشتیبانی در این منطقه تلاش کرد و از سال 1366 تا پایان دوران دفاع مقدس به عنوان داوطلب بسیجی در بخش مهندسی رزمی به خدمت پرداخت.
احمدی نژاد در دهه شصت، چهار سال به عنوان معاون فرماندار، فرماندار ماکو و خوی و همچنین دو سال به عنوان مشاور استاندار کردستان خدمت به مردم استانهای آذربایجان غربی و کردستان را پشت سر گذاشت.
وی دوران تحصیلات خود را از ابتدا تا پایان دوره متوسطه در مدارس منطقه نارمک تهران از جمله سعدی و دانشمند پشت سر گذاشت و در کنکور سراسری رتبه 130 را کسب کرد
وی در سال 1372 و در زمانی که به عنوان مشاور فرهنگی وزیر فرهنگ و آموزش عالی فعالیت می کرد به عنوان اولین استاندار استان جدید التاسیس اردبیل منصوب شد. دکتر احمدی نژاد سالهای 1372 تا 1376 که مدیریت استان اردبیل را بر عهده داشت، با وجود شرایط دشوار جوی برای انجام فعالیت عمرانی، این استان بر اساس رده بندی سازمان برنامه و بودجه، در زمینه های مختلف و بویژه در فعالیتهای عمرانی به عنوان استان برتر شناخته شد.
دکتر احمدی نژاد پس از بازسازی 7500 واحد مسکونی تخریب شده در جریان زلزله اردبیل که در مدت کوتاه هفت ماه صورت گرفته بود، مورد تقدیر قرار گرفت.
وی در مهر ماه سال 1376 به دوره خدمت در استانداری اردبیل پایان داد و از آن پس با عنوان عضو هیات علمی دانشکده عمران دانشگاه علم و صنعت سرگرم تدریس و انجام فعالیت های مختلف علمی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی بوده است.
رئیس جمهور اسلامی ایران در 13 اردیبهشت ماه سال 1382 بر اساس تصمیم اعضای شورای اسلامی شهر تهران به عنوان شهردار کلانشهر تهران برگزیده شد تا دور تازه از خدمتگزاری به مردم را تجربه کند.
دکتر محمود احمدی نژاد در مرحله دوم نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری که در روز سوم تیرماه برگزار شد، با کسب بیش از 17 میلیون رای در دور دوم به عنوان ششمین رییس جمهور ایران اسلامی برگزیده شد.
منبع: پایگاه اطلاع رسانی دولت جمهوری اسلامی ایران
مهندس میرحسین موسوی بار دیگر تاکید کرد: اگر با وجود این همه امکانات و سرمایههای اجتماعی فقر داریم، این از ضعف ماست و سرنوشت ما این نیست.
کاندیدای دهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری در جمع دهها هزار نفری مردم آذربایجان شرقی در استادیوم تختی با اشاره به قرار داشتن در آستانه دهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری گفت: امروز ایران و آذربایجان به نقطه حساسی رسیده است و دوران سرنوشتسازی است. تصمیم شما در سطح ملی تعیین کننده و تاثیرگذار است. آذربایجان همیشه ثابت کرده است که از این آزمونها سربلند بیرون میآید.
وی با بیان اینکه اندیشهای که در دوران مشروطیت در این خطه ایجاد شد، هنوز زنده است و تحت عنوان مکتب تبریز به کار خود ادامه میدهد، به مردم آذربایجان گفت: در روزهای حساس انقلاب ایستادگی شما مردم بارها مملکت ما را نجات داده است.
وی با پررنگ خواندن نقش لشکر عاشورا در دفاع مقدس بیان کرد: جا دارد امروز به مسایل آذربایجان به شکلی ویژه نگاه کنیم.
موسوی در این دیدار عمومی گفت که اگر از سرمایههای اجتماعی کشور به درستی استفاده شود و سهم زنان و مردان را در جای خود به درستی بشناسیم، همان طور که باکریها، توانستند، ما هم امروز میتوانیم.
آخرین نخستوزیر ایران افزود: ما میتوانیم، مردم تبریز و آذربایجان میتوانند و مردم کل کشور میتوانند به کمک هم مشکلات را حل کنیم.
وی به زبان ترکی با بیان این شعار که ما به اینجا وابستهایم، فرزند آذربایجانیم، اظهار کرد: اینجا شهر قهرمانان است. سرداران بزرگ در طول تاریخ، سرنوشت آذربایجان را تغییر دادند پس زنده باد آذربایجان.
کاندیدای دهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری گفت: قهرمانان انقلاب مشروطه شاهد این سخن من هستند که تبریز و آذربایجان همواره در برابر دیکتاتوری ایستاده است. انقلاب و 22 بهمن شاهد است که آذربایجان مرکز غیرت است. خاطرات لشکر عاشورا و باکریها و شهدا همگی شاهدی بر سخن من هستند.
وی خطاب به مردم حاضر در استادیوم به زبان ترکی گفت: شما همیشه در برابر ظلم و دیکتاتوری ایستادهاید. آذربایجان و خصوصا تبریز فرهنگپرور و هنرپرور هستند و استاد شهریار نمونهای از این مساله است یا مقبرهالشعرا پدیدهای استثنایی است که شاهدی بر این مساله است.
میرحسین گفت: آذربایجان مهد علما، دانشمندان و انسانهای بزرگی نظیر علامه جعفری، علامه امینی، علامه طباطبایی و شهیدان قاضی و مدنی است. این انسانهای بزرگ در سرنوشت ما اثر گذاشتند و ما باید قدر اینها را بدانیم.
کاندیدای دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در ادامه سخنان خود به زبان ترکی اظهار کرد: من قول میدهم که اصول 15، 19 و 12 قانون اساسی را اجرا و مسایل مربوط به اقلیتها و زبانهای مختلف کشور را رعایت کنم.
جمعیت کثیر حاضر در استادیوم تختی در این لحظه، یکصدا مهندس موسوی را تشویق کردند و به زبان ترکی شعارهایی را در حمایت از مهندس موسوی سر دادند.
سرنوشت آذربایجان یعنی سرنوشت ایران؛ همیشه همین بوده است و الان نیز چنین است. سرنوشت آذربایجان و سرنوشت کل ایران از هم جدا نیست
وی در ادامه سخنان خود را به زبان فارسی بیان کرد و گفت: سرنوشت آذربایجان یعنی سرنوشت ایران؛ همیشه همین بوده است و الان نیز چنین است. سرنوشت آذربایجان و سرنوشت کل ایران از هم جدا نیست.
پس از این سخنان مهندس میرحسین موسوی، دهها هزار آذربایجانی حاضر در استادیوم تختی یکصدا، وی را مورد تشویق و حمایت قرار دادند.
موسوی در ادامه به ظرفیتهای فرهنگی، علمی، هنری و همچنین اقتصادی آذربایجان اشاره کرد و افزود: آذربایجان روزی مرکز تجارت و اقتصاد ایران و محل اتصال ما با جهان امروزی بوده است؛ به طوری که بازار تبریز بزرگترین بازار سرپوشیده جهان است. از این خطه سرمایههای عظیمی به کشور عرضه شده است.
وی با بیان اینکه حضور مردم مستعد و موقعیت جغرافیایی آذربایجان ایجاب میکند که به مسایل این استان بهطور ویژهای پرداخته شود گفت: چرا که بدین ترتیب آذربایجان نه تنها میتواند جایگاه سابق خود را بیابد بلکه میتواند نقش سرنوشتساز خود را در سطح ملی دوباره احیا کند.
این جملات مهندس موسوی، با استقبال جمعیت حاضر در استادیوم تختی مواجه شد و آنها با تشویقهای پیاپی، شعارهایی نظیر "موسوی موسوی حمایتت میکنیم" سر دادند.
وی با بیان اینکه آذربایجان همسایه اروپاست و از سوی دیگر با یک ملت بزرگ 70 و چند میلیون نفری و یک بازار بزرگ روبهروست گفت: اگر به این مساله به شکل یک فرصت نگاه شود و از این موقعیت مخصوصا با ظرفیتهای ایجاد شده بعد از فروپاشی شوروی به خوبی استفاده شود، میتوان مشکلات این استان و کل کشور را حل کرد.
موسوی در ادامه با انتقاد از انحلال سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور و بسیاری از شوراهای تصمیمگیری طی چهار سال اخیر گفت: متاسفانه در این چند سال سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور را از بین بردند و تمام نهادهایی که میتوانند به ما کمک کنند که آمایش سرزمینی به کمک مردم داشته باشیم را از دست دادهایم.
وی در ادامه از وجود تورم 25 درصدی در کشور انتقاد کرد و افزود: بارها گفتهام که 25 درصد تورم یعنی کوچک شدن سفرههای مردم، بدبینی، اعتیاد و فقر. ما این مشکلات را میتوانیم حل کنیم به شرط آنکه به دید امنیتی به مردم نگاه نکنیم و آنها را قسمت قسمت و تکه تکه نکنیم.
جمعیت کثیر حاضر در ورزشگاه مهندس میرحسین موسوی را به طور پی در پی تشویق کردند.
کاندیدای دهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری همچنین با انتقاد از کاهش سرانه تولید ناخالص ملی در استان آذربایجان گفت: سرانه تولید ناخالص ملی در آذربایجان طی چهار سال گذشته نزول کرده و این استان فقیرتر شده است و این معادله باید عوض شود.
مردم حاضر در استادیوم تختی با شنیدن این سخنان یکصدا، موسوی را تشویق کردند و مورد حمایت قرار دادند.
آخرین نخستوزیر ایران افزود: هر نوع سرمایهگذاری در این استان به ویژه در زمینه تولید ناخالص ملی نه تنها برای آذربایجان، بلکه برای کل کشور نتیجه مثبت خواهد داشت. متاسفانه برای این مساله برنامهی درستی نداشتهایم. بهترین کارآفرینان و نیروی کار را در این منطقه داریم ولی آنچه نداریم، برنامه است. مرحوم عالینسب که فرزند همین آذربایجان بود زمانی گفته بود که سرنوشت ایران فقر نیست. این حرف یعنی اگر با وجود این همه امکانات و سرمایههای اجتماعی فقر داریم این از ضعف ماست و سرنوشت ما این نیست.
در این لحظه مردم حاضر در ورزشگاه یکصدا شعار دادند: «دولت سیبزمینی نمیخواهیم، نمیخواهیم» که موسوی در برابر این شعار گفت: شرط حل مشکلات کشور این است که به سمت برنامههای درست، قانون و عقلانیت پیش برویم؛ با سیبزمینی پخش کردن در خانههای مردم نمیتوانیم به نتیجهای برسیم.
جمعیت کثیر حاضر در ورزشگاه تختی با تشویقهای پی در پی و سر دادن شعارهایی به زبان ترکی در حمایت از مهندس موسوی، این سخنان وی را تایید کردند.
مهندس موسوی در پایان سخنان خود با بیان اینکه من امید فراوان به خلاقیت شما مردم عزیز آذربایجان دارم، به زبان ترکی گفت: زنده باد آذربایجان، زنده باد آذربایجان.
پیش از سخنان میرحسین موسوی، دکتر زهرا رهنورد جملاتی کوتاه را به زبان ترکی بیان کرد که با استقبال و تشویقهای فراوان و گسترده مردم حاضر در ورزشگاه همراه شد.
رهنورد به زبان ترکی گفت: اگرچه من آذری نیستم اما تبریز و آذربایجان وطن دوم من است.
جمعیت چندهزار نفری حاضر در ورزشگاه تختی با شنیدن این جملات به وجد آمدند و رهنورد را بارها و بارها مورد تشویق قرار دادند و به زبان ترکی شعارهایی را در حمایت از رهنورد و موسوی سر دادند.
منبع:تبیان