صفحه ها
دسته
چند تا لینک باحال
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 52083
تعداد نوشته ها : 58
تعداد نظرات : 4
Rss
طراح قالب
موسسه تبیان
قسمت دوم از بخش سوم : مساجد و مدارس مذهبی درشهرستان بیرجند (2)
O مصلای بیرجند
مصلای‌بیرجند‌در محل سه راهی اسدی فعلی بیرجند و در کنار کاروان‌سرای قدیمی مستوفی قرار دارد. ساخت این بنا را به فرشید خان از رجال عصر قاجار و معماری آن را به استاد فرج نسبت می دهند. بنا شامل ایوانی بلند است که به صورت طاق کلیل آذری اجرا شده است. در سمت شمال ایوان شبستان بنا قرار دارد. شبستان دارای چهار ستون چهار ضلعی و پوشش گنبدی است. مصلی بیرجند با شماره 1879 به ثبت تاریخی رسیده است.
O حسینیه و مدرسه نواب بیرجند
این حسینیه در زمان شاه عباس صفوی به فرمان امیر زاده خاتون ملقب به نواب یا بیبی نواب ساخته شده است. تاریخ 1001 ه.ق موجود در کتیبه سردر ورودی سال ساخت آن را نشان می دهد این بنا به صورت دو ایوانی ساخته شده است. سردر ورودی، هشتی، صحن، دو ایوان و اتاق ها و پنجره های متعدد از ویژگی های این بنا است. مهم‌ترین ویژگی های این بنا تزیینات زیبای گچ‌بری آن است که در جای جای آن دیده می شود. این تزیینات شامل مقرنس، رسمی بندی، کتیبه های گچی و گچ‌بری های اسلیمی و گل و گیاه است. این بنا با شماره 1884 به ثبت تاریخی رسیده است.
O حسینیه بهرمان بیرجند
بنای حسینیه بهرمان به‌وسیله شخصی به نام بهرمان که نام حسینیه نیز از وی است در دوره قاجاریه احداث شده است. و به‌طوری که می گویند یکی از حسینیه های معروف بیرجند همین مکان بوده که مورد احترام خاص و عام قرار داشته و در آن مراسم روضه خوانی و مرثیه خوانی و مواردی مشابه اجرا می شده و کسانی که نذر و نیاز داشته اند به این حسینیه اهدا می کردند. ورودی طراحی شده برای این حسینیه یک‌سردر ورودی است که در حال حاضر درب قدیمی آن نیز که دارای کولون و کوبه است. سقف این سردر به صورت کلیلی آذری دو گلویی ساخته شده است که اطراف آن به وسیله نقوش آجری زیگزاگ و مضاعف تزیین شده است.بعد از درگاه هشتی قرار دارد که کف آن نیم متر یا بیش تر پایین تر از کف معبر عمومی است. هشتی این حسینیه تشکیل شده از پنج طاق نمای سکودار که در اطراف اضلاع ساخته شده و بر فراز این مکان سقف گنبدی زیبایی قرار گرفته است که این گنبد به وسیله رسمی بندی از مرکز به اطراف آذین بندی شده است. سقف طاق نماهای سکودار نیز به صورت قوس سه بخشی تند طراحی شده در گوشه ای از هشتی رشته پلکانی تعبیه شده که فضای ارتباطی به پشت بام حسینیه است. از هشتی فقط یک راه ارتباطی به صحن وجود دارد که آن هم از طریق اتصال به یک دالان پیچدار صورت می گیرد که سقف این دالان بصورت هلالی است. صحن حسینیه که فضایی محدود و کوچک ساخته شده عبارت است از چند طاق‌نمای سکودار که سقف آن ها به صورا کلیل آذری دو گلویی ساخته کار شده و طاق نماهایی که به صورت کشیده و کم عرض با سقفی به صورت قوس شاخ بزی تزیین شده است که بخش فوقانی طاق‌نماهای مذکور به وسیله مقرنس کاری آذین شده است.طاق‌نماهای سکودار نیز به صورت قرینه در مجاورت هم قرار گرفته‌اند. هم‌چنین حسینیه دارای اطاق های متعددی است که هر کدام ویپگی های خاص خود را به جهت استفاده ای که از آن می شده دارند. اطاقی که در صحن باختری صحن قرار گرفته بسیار ساده با چند طاقچه و مساحت کم با سقف لوله ای یک گلویی ساخته شده است. آشپزخانه حسینیه نیز در کنج غذبی آن قرار دارد که اجاق و سکوهای مختلفی در آن تعبیه شده است. به لحاظ این‌که از این مکان ها در ایام سوگواری خصوصا محرم برای نراسم تعزیه خوانی پرده خوانی و سینه زنی استفاده می شد قسمتی از فرهنگ سرزمین ما را در خود نهفته دارد که باید این موارد بررسی شود و چنانچه در تواریخ آمده است در ایام سوگواری سالار شهیدان امام حسین (ع) این اماکن را سیاهپوش کرده و آن را با طوق و نخل و علامت و کتل آذین می کردند اگر چه شیوه به کار رفته در معماری این حسینیه تلفیق هنر معماری بیگانه و اسلامی است ولی از عناصر معماری در آن استفاده شده به عنوان نمونه پیش ایوان و ستون های حمال و باربری آن از بخش هایی است که معماری بیگانه به این سرزمین وارد نموده است.
برگرفته از نرم افزار مرز پر گهر
دسته ها :
بخش سوم : مکان های دیدنی و تاریخی بیرجند
مکان های دیدنی و تاریخی این شهرستان را بند عمر شاه‌بیرحند، بند دره بیرجند، آب انبار حاج ملک بیرجند، حمام چهار درخت بیرجند، امام زاده زید بن موسی بیرجند، مسجدجامع بیرجند، سنگ نگاره و نقش کال جنگال بیرجند، سنگ نگاره لاخ مزار بیرجند، آرامگاه سلطان ابراهیم رضا بیرجند، ارگ حاجی آباد بیرجند، حسینیه بهرمان بیرجند، حسینیه حاجیه آمنه‌بیرجند، خانه پردلی بیرجند، مسجد جامع هندوان بیرجند، حسینیه آراسته بیرجند، حمام شوکتیه بیرجند، قلعه نهبندان بیرجند، باغ کوشک امیر آبادبیرجند، یخچال شوکت آباد بیرجند، رباط آصف بیرجند، قلعه پایین شهر بیرجند، ارگ کلاه فرنگی بیرجند، خانه آراسته بیرجند، قلعه فورگ بیرجند، بافت تاریخی روستای خوربیرجند، حسینیه و مدرسه نواب بیرجند، مسجد چهار درخت بیرجند، مجموعه باغ و عمارات اکبریه بیرجند، باغ و عمارت رحیم آباد بیرجند، ارگ بهارستان (قلعه خشتی) بیرجند، مصلای بیرجند، مدرسه شوکتیه (حسینیه شوکتیه) بیرجند، آرامگاه ابن حسام خوسفی بیرجند، آرامگاه حسام الدوله بیرجند و خواجه خضر بیرجند تشکیل می دهد.
برای ایتکه این بخش خیلی بلنده به چند قسمت تقسیم کردم تا از خوندنش خسته نشین
قسمت اول از بخش سوم : مساجد و مدارس مذهبی درشهرستان بیرجند (1)
O مسجد چهار درخت بیرجند
مسجد جامع چهار درخت، از مکان‌های مذهبی مهم و مورد توچه مردم بیرجند است و در سده 6 هـ.ق. بنا شده است. مسجد چهار درخت در محل میدان چهار درخت (قدیمی ترین میدان بیرجند) و در مجاورت مسجد عاشورا قرار دارد. این مسجد دارای دو درب ورودی است که یک درب از محل میدان به صحن مسجد راه دارد و ورودی دوم که در ضلع جنوب مسجد قرار گرفته مستقیما به شبستان ستون‌دار منتهی می شود. ورودی اول دارای تزیینات آجرکاری بوده و ساخت آن مربوط به اواخر دوره قاجار یا اوایل دوره پهلوی است ولی ورودی دوم که مستقیما به شبستان می رسد دارای طاق جناغی و تزیینات رسمی بندی است و به زمان ساخت خود مسجد بر می‌گردد. ساخت این بنا مربوط به دوره صفویه است. شماره ثبت تاریخی این مسجد 2404 است.
O مسجد جامع هندوان بیرجند
بنای مسجد جامع هندوان در روستای هندوان – حدود هفتاد کیلومتری شرق بیرجند واقع است و به نظر می رسد که اصل آن در دوره تیموری ساخته شده و در دوره های بعد الحاقاتی بدان اضافه شده باشد. نقشه مسجد دارای سه فضای گنبد دار، شبستان و ایوان است. مسجد رو به سمت شمال، سه گنبد خانه و در جلوی آن شبستان طاق‌دار هشت دهانه ای دارد. ساختمان بنا از آجر – در دو اندازه – ساخته شده و خطوط نامنظم بنا و تنوع ضخامت دیوارها دلالت بر دوره های مختلف ساختمانی دارد که جدا کردن آن‌ها از همدیگر به جهت فقدان کتیبه و مدارک تاریخی مرمت کلی که به تازگی انجام گرفته و شباهت سبک معماری دشوار است. قدیمی ترین قسمت مسجد گنبد خانه جنوب باختری است. این گنبد خانه در پایه مربع شکل است و در هر طرف آن قوس های سه تکه ای قرار دارد که به صورت اسپرهای مستطیل ترتیب یافته است. در دیوار جنوبی محراب طاق‌نما مانندی است. اختلاف سطح گنبد خانه ها شبستان و ایوان ورودی از خارج باعث عدم تناسب آن ها شده است. در گوشه شمال خاوری پلکانی جهت دسترسی به پشت بام تعبیه شده است. تاریخ این بنا با توجه به فیلپوش ها و کاربندی زیر گنبد مربوط به دوره تیموری – قرن نهم ه.ق است.
برگرفته از نرم افزار مرز پر گهر
دسته ها :
بخش دوم:مشخصات جغرافیایی و وجه تسمیه و پیشینه تاریخی بیرجند
مشخصات جغرافیایی
شهر بیرجند، مرکز شهرستان بیرجند استان خراسان جنوبی، به پهنه ای حدود 2 هزار هکتار در جنوب خراسان، در مسیر راه بازرگانی مشهد – زاهدان – پاکستان، در 32 درجه و 53 دقیقه پهنای شمالی و 59 درجه و 13 دقیقه درازای خاوری نسبت به نیمروز گرینویچ قرار دارد. بلندی شهر بیرجند از سطح دریا، 1480 متر و فاصله هوایی آن تا تهران، 791 کیلومتر است. این شهرستان از شمال به شهرستان قاین، از خاور به افغانستان، از باختر به شهرستان های طبس و فردوس، و از جنوب به شهرستان نهبندان محدود است. آب و هوای این شهرستان در نواحی جنوبی گرم و خشک و در ناحیه کوهستانی معتدل است. بیش ترین درجه حرارت در تابستان ها، 40 درجه سانتی گراد می رسد. فصل سرما از آبان ماه آغاز می شود و متوسط حرارت به 10-6 درجه سانتی گراد و حداقل مطلق به زیر صفر می رسد. راه های دسترسی به این منطقه عبارت اند از:
راه آسفالته بیرجند – گناباد، به درازای 214 کیلومتر.
راه آسفالته بیرجند- شوسف، به درازای 165 کیلومتر.
راه شنی بیرجند – اسد آباد، به درازای 84 کیلومتر.
راه شنی بیرجند – خوسف، به درازای 42 کیلومتر.
وجه تسمیه و پیشینه تاریخی
نام نخستین بیرجند «کهستان» یا کوهستان بوده، که عربی آن «قهستان» است، یعنی زمینی که در آن، کوه بسیار باشد. از آن جا که این ناحیه دارای جایگاه طبیعی و جغرافیایی ویژه‌ای بوده و کوه های زیادی دارد، به آن کهستان گفته اند و عرب ها آن را «قهستان» نامیده اند. در بر گزیدن نام بیرجند استدلال ها و دلایل متفاوتی ارایه می‌شود. برخی بر این باورند که واژه بیرجند در اصل «برگند» یا «برکند» و یا به گونه عربی «برجند» بوده است. «بر» به معنی نیم، نصف و «گند» به معنی شهر است. بنابراین برگند یا برجند، به معنی نصف شهر است، که به دلیل کوچکی شهر، آن را برگند گفته اند. اندک اندک برگند به بیرگند و بیرجند تبدیل یافته است. عده ای دیگر نیز واژه بیرجند یا بیرگند را شامل دو پاره بیر، به معنی چاه (در عربی) و گند یا جند، به معنی مکان، محل و شهر در فارسی می دانند، بر این اساس معنی آن شهری است که دارای چاه و آب باشد. این ناحیه که محدوده بزرگی از خوسف در باختر، تا طبس مسینا در خاور را شامل می شود، در مسیر راه های ارتباطی مهمی بوده، که نواحی جنوبی کشور را به هرات، نیشابور و خراسان بزرگ پیوند می داده است. به بیان دیگر ناحیه بیرجند در محل برخورد سه ناحیه مهم خراسان بزرگ‌ در شمال، نواحی درونی فلات و نواحی جنوبی ایران در باختر و جنوب باختری، و نواحی سند و سیستان در جنوب خاور بوده است. بیرجند و قهستان پیش از اسلام وجود داشته و بنای آن را به سام بن نریمان نسبت داده اند. برخی نیز آن را بخشی از قلمرو فریدون، پادشاه پیشدادی می دانند. وجود روستاهایی در این ناحیه چون سلم آباد، فریدون، گیو، و … موید این گفتار است. ناحیه بیرجند در 29 هـ . ق به دست مسلمانان افتاد و تا 259 هـ . ق، از سوی فرستاده گان خلفا اداره می شد. در این سال یعقوب لیث صفاری، به منظور سرکوبی عبدالله بن محمد بن صالح سگزی، که نزد محمد بن طاهر به نیشابور رفته بود، از راه قهستان و قاینات، رهسپار نیشابور شد. وی در سر راه خود، بیرجند و دیگر نقاط قهستان را گشود و حاکمانی بر آن مناطق گمارد. قهستان تا سال 299 هـ . ق، در دست خاندان صفاری سیستان بود. از اواخر سده پنجم هـ . ق، حسن صباح برای برانگیختن مردم این ناحیه، یک نفر داعی به نام حسین قاینی را به آن جا فرستاد. دعوت وی که خود از مردم قهستان بود، با پیروزی رو به رو شد، زیرا مردم بیرجند و پیرامون آن، از حکومت سلجوقیان به تنگ آمده بودند. کار اسماعیلیان در قهستان بالا گرفت و در خاور قهستان موفق به ایجاد یک حکومت محلی شدند. در میانه سده 7 هـ . ق، هلاکوخان مغول به دفع اسماعیلیه برخاست و سپاهیان وی هفتاد قلعه یا دژ اسماعیلیه را در ایالت قهستان گشودند. هر چند نام بیرجند از سده 7 هـ . ق مطرح شده، ولی تا دوران صفویه، یعنی سده 10 و 11 هـ . ق، هم چنان قصبه ای بیش نبوده است. از این زمان فصل نوینی در تاریخ این شهر گشوده شده است. در اواخر دوران صفوی، بیرجند حاکم نشین ولایت قاینات شده و فرمانروایان آن، در فتنه افغان و لشکرکشی های نادر شاه افشار، اهمیت ویژه ای به دست آوردند و مایه رونق و اعتبار شهر بیرجند گردیدند. از این پس روز به روز بر پهنه و جمعیت آن افزوده شد و بدین ترتیب عوامل سیاسی، مقدمات ایجاد شهری را در یک محیط جغرافیایی نامساعد فراهم کردند.
برگرفته از نرم افزار مرز پر گهر
دسته ها :

سلام . وقتتون بخیر

لطفاً اگه مطالبی که تو وبلاگ میزارم قدیمی یا تکرارین بنویسید تا یه جور دیگه مطلب بزارم.

اگه مطالب قسمت کامپیوتر و موبایل خیلی ساده هستن یا خیلی قدیمی بنویسید تا مطالب جدیدتر بزارم.

مطالب انگلیسیتون رو با یا بدون ترجمه برام بزراین.

و در آخر اینکه لطفاً اشتباهاتم رو یادآوری کنید.

 

خیلی ممنون

نویسنده ی وبلاگ  100percent

دسته ها : متگروپ
تقدیم به خراسان جنوبی ها مخصوصاً بیرجندی ها
سلام خراسان جنوبی های عزیز مخصوصاً بیرجندی هاش
دیدم حیف از این موقعیت استفاده نکنم  برای استان و شهر خودم
پس از خراسان جنوبی مینویسم
راستی تموم تبیانی های بیرجندی و شهر های دیگه اگه مطلبی ، شعری یا هر چیزی که این استان رو میشناسونه دارین  بزارین تا این تازه استان رو همه غربی ها
و جنوبی ها و شمالی ها بشناسن .
ممنون
اول از بیرجند شروع کردم ( به هر حال مرکز استانه و از همه مهمتر شهر خودمه)
در ضمن مطالب مربوط به بیرجند رو به چند بخش تقسیم کردم که از خوندنش خسته نشین.
بخش اول: اطلاعات کلی و عمومی از بیرجند
بیرجند و قهستان پیش از اسلام وجود داشته و بنای آن را به سام بن نریمان نسبت داده اند. این شهرستان مهم‌ترین منطقه‌ی استان خراسان جنوبی است که جمعیت آن در سرشماری عمومی نفوس و مسکن 1375؛ 276.813 نفر بوده‌ که از این شمار 142.134 نفر مرد و 134.679 نفر زن بوده اند. بیرجندی ها مردمی سخت کوش، مهمان نواز و وطن دوست بوده و به سرزمین خود علاقه‌مند هستند. مردم این منطقه زودآشنا، شاد، زود‌رنج و در دوستی استوار و پا برجا هستند. مردم بیرجند از نژاد آریایی و ایرانی هستند‌ که از دوران باستان در این سرزمین ساکن شده اند. شماری خانوار عرب نیز در بیرجند زندگی می کنند. مردم بیرجند به زبان فارسی و لهجه‌ی بیرجندی سخن می‌گویند. در گفتار آنان واژگان پارسی پیشین شنیده می شود. زبان عربی به طور پراکنده در بین شماری از مردم ناحیه، به ویژه عرب‌ها رواج دارد. بیرجندی ها پیرو دین اسلام و مذهب شیعه جعفری هستند. پیروان اهل تسنن و شماری زرتشتی نیز در بیرجند به سر می برند. با توجه به شواهد تاریخی‌که در برخی نقاط پیرامون شهر بیرجند به دست آمده است، وجود زرتشتیان در بیرجند، پیشینه‌ی درازی دارد.
ویژگی موسیقی محلی بیرجند در حرکات ریتمیک و نمایشی است و چوب بازی یکی از هنرهای وابسته به رقص است که ویژگی خاص خود دارد. شهرستان بیرجند وقهستان دارای زیباترین و لطیف ترین ترانه ها، آوازها و حماسی ترین رقص ها و آهنگ های سازی و آوازی است که در کم‌تر نقطه ای از خراسان نظیرش را می توان دید این شهرستان به سبب وسعت زیاد دارای رقص ها و موسیقی بسیار متفاوت و متنوع است. رقم های پنج ضربی و سه تایی متداول در این منطقه ویژگی خودش را دارد که در دیگر نقاط ایران مرسوم نیست قطعات موسیقی سازی ویژه رقص های محلی در این منطقه عبارتند از: اصیل، ناره ناره، فورگی، چنشتی، راست، چغل، چپ، زانو، سر ضرب، بخواب، بلوچی، شیرجه، احوال، اصول، به خاک، چپ و راست.
علاوه بر رقص‌های فردی‌، دو نفره و دسته جمعی که ذکر آن رفت، رقص های زیادی وجود دارد که چون رقصندگان آن به چوب بازی نیز می پردازند در اصطلاح محل در ردیف چوب بازی ها به حساب می آیند که بسییار سخت وپیچیده است ونیاز به مهارت، ممارست و تمرین، چابکی و انعطاف بدن دارد. آهنگ‌های قدیمی بیرجند را عروس کشو و عروس کشان، محمل، روش و شبیه مارش است، نصروجو(مصروجان)، گوچه باغی ، بستره نمکی، غلام بخشی، پیش باز، لالایی، استقبال( خوش آمد گویی) تشکیل می‌دهند.‌نوعی دو بیتی خوانی مرسوم به (فراقی ) نیز در منطقه رواج دارد که روستاییان دایره وار دور هم می نشینند و هر فرد با خواندن دو بیت از اشعار محلی به بیان هجران و فراق خود می پردازند به شیوه خواندن یکسان وتکراری است هر فرد بیت آخری را به گونه ای  می خواند که نفر بعدی از لحن فرود می فهمد که نوبت اوست و بایستی فراقی را ادامه داد. بعضی از آهنگ‌های محلی بیرجندی که در هر دوره ای مرکب از بیست ضرب با موتیف های متناوباً سه تایی و دو تایی است.
گرچه امروزه غذاهای امروزی در منطقه رایج شده ولی غذاهای محلی که ازمواد در دسترس وتوجه به شرایط آب و هوایی درست می شوند هنوز جایگاه خاصی دارند. غذاهای محلی بیرجند را اشکنه عدس،‌اشکنه آلو،‌‌اشکنه نخود،اشکنه آرد گندم،اشکنه گوجه فرنگی،کشک زرد و...،خورشت قوارمه گوشت داغ (قورمه)، خورشت سبزی ، کوکو کما، غروت (کشک ) بادنجان، کشک زرد، کشک سیاه، قاتق ماش، آبگوشت، آش رشته، آش عدس، شله زرد، گندم شیر، قاتق عدس، نان جوش ، کاچی ، بنه ، گاورسی ، سابری ، خرما برشته و... انواع شیرینی های این منطقه را نیز نان زنجبیلی، نان روورکرده، نان چرخی، کلمبه، کلوچه قندی، نان لوله ای، کله کنو (شاه دانه) ، نان نارگیلی، نان گردویی، نان برنجی تشکیل می دهد. هم‌چنین انواع نان‌های محلی نان دو آتشه، نان نوجوش، تفتان، روغن جوش، کماچ ، جان جانی، زردی ، ترشی ، نان قلفی ، نان گاورس، نان جو، نان سمنو، نان شلغمی، نان کلمبه ، نان سر پیازی، نان کنجدی و نان سر قلفی یز تعدادی از نان های محلی این منطقه هستند.
برگرفته شده از مرز پر گهر
دسته ها :

Obstacles are things that a person sees when he takes his eyes off his goals.

"Helen Keller"

I would rather have one rose and a kind word from a friend while I'm here than a whole truckload when I'm gone.

از اوج ستاره ها به من چشمک زد
او دامن احساس مرا پولک زد
یک بار رسید و تا ابد با من ماند
احساس لطیف عشق را در من خواند
دستان مرا گرفت و دنیایم بود
از عشق رسیده بود و روییایم بود

دسته ها :
X