• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن قرآن و عترت > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
قرآن و عترت (بازدید: 22509)
جمعه 25/8/1386 - 20:41 -0 تشکر 16931
مسابقه قرآنی با جوایز ارزنده

قال النبی الاکرم(ص): اذا التبست علیکم الفتن کقطع اللیل المظلم فعلیکم بالقرآن

پیامبر اکرم(ص) فرمودند: هنگامی که فتنه ها مانند پاره های شب تاریک بر شما پوشیده شد پس لازم است به قرآن پناه ببرید.

سلام بر شما دوستان عزیز و قرآن دوست:

انشاءالله با یاری خداوند متعال در این تایپیک هر هفته جمعه ها سوالی قرآنی مطرح می شود و شما عزیزان تا جمعه دیگر فرصت دارید جواب آن را ارسال کنید. انشاءالله جوایز ارزنده ای به ایمیل عزیزانی که جواب کامل را ارائه دهند فرستاده می شود.

لطف کنید در زمان ارسال جواب نکات زیر را رعایت کنید.

1- حتما متن عربی قرآن را به همراه متن فارسی آن ذکر کنید.

2- سوره و آیه ی مربوطه را نیز در پایان جواب ذکر کنید.

3- جواب های خود را فقط و فقط به ایمیل anjoman.qoran2@yahoo.com بفرستید.

4- اگر شما هم سوالی دارید و می خواهید در این تایپیک مطرح شود در همین جا مطرح کنید تا دوستان به سوالات شما پاسخ دهند.

و من الله توفیق

 

سایت گنجینه دانلودهای رویایی

فریاد بی صدا حرف دل همه کسانی که میگویند ولی شنیده نمی شوند ...هستند ولی دیده نمی شوند ..پس تو نیز بی صدا فریاد کن....

يکشنبه 29/2/1387 - 20:35 - 0 تشکر 40271

7- در سوره بروج، آیات 5تا7 داریم که "مرگ بر شکنجه گران صاحب گودال (آتش)، آتش عظیم و شعله ور! هنگامیکه در کنار آن نشسته بودند و آنچه با مومنان انجام میدادند (باخونسردی و قساوت) تماشا میکردند"... این همش برام سواله. صاحبان اون گودال چه کسایی بودن؟ با مومنین چه کار میکردن؟ متعلق به چه دوران و ملیتی بودن؟

جواب سوال هفتم:

قتل اصحاب الاخدود( بروج 4)

در این آیه به داستان اخدود اشاره مى كند تا زمینه را براى آیات بعدى كه مى فرماید: ان الذین فتنوافراهم سازد، و به هیچ وجه جواب قسم نیست .
و كلمه اخدود به معناى شكاف بزرگ زمین است ، و اصحاب اخدود جباران ستمگرى بودند كه زمین را مى شكافتند و آن را پر از آتش نموده ، مؤ منین را به جرم اینكه ایمان دارند در آن مى انداختند، و تا آخرین نفرشان را مى سوزاندند.
پس جمله قتلنفرین بر آنان است ، نه اینكه خواسته باشد خبر دهد، و منظور از قتل ، لعنت و طرد از درگاه خداى تعالى است
بعضى گفته اند: مراد از اصحاب اخدود مردان و زنان مؤ منى هستند كه در آن قوم سوخته شدند، و جمله قتل مى خواهد خبر دهد كه این مردان و زنان به وسیله سوختن در آتش كشته شدند، نه اینكه بخواهد بر آنان نفرین كند. لیكن این نظریه ضعیف است ، به دلیل اینكه بر حسب ظاهر ضمیرهاى اذهم علیها و هم على ما یفعلون و ما نقموا به اصحاب اخدود برمى گردد، و مراد از این ضمائر و مخصوصا دومى و سومى جباران ستمگرى هستند كه ناقم و شكنجه گر بودند، نه مؤ منین شكنجه شده .برای دریافت انیمیشن اصحاب اخدود اینجا کلیک کنید.

سایت گنجینه دانلودهای رویایی

فریاد بی صدا حرف دل همه کسانی که میگویند ولی شنیده نمی شوند ...هستند ولی دیده نمی شوند ..پس تو نیز بی صدا فریاد کن....

دوشنبه 30/2/1387 - 0:40 - 0 تشکر 40292

 سلام

من معذرت می خوام انگار تو تاپیک شما هر کی  تو حال و هوای خودشه یکی تشکر میکنه یکی سوال میپرسه یکی از آیه قرآن آخرش رو که هیچ ربطی به جواب نداره میگه و... امیدوارم موفق باشید

در مورد جواب سوال فکر می کنم یهودیان و مسحیان باشه که قسمت اول آیه خانم نگارینا بود که بش اشاره ای نشده بود

موفق باشید

جمعه 3/3/1387 - 21:33 - 0 تشکر 40773

جوابییه:

"من معذرت می خوام انگار تو تاپیک شما هر کی  تو حال و هوای خودشه یکی تشکر میکنه یکی سوال میپرسه یکی از آیه قرآن آخرش رو که هیچ ربطی به جواب نداره میگه و... امیدوارم موفق باشید"

اصلا اینطوری نیست چون من خودم به آقا مجتبی اجازه دادم که سوالهای خودشون را بپرسند( برای دیدن این اجازه نامه اینجا کلیک کنید.) تا با کمک دوستان جواب آنها را پیدا کنیم حتی من در تایپیک قبلیم هم از دوستان تقاضا کرده بودم تا آنها سوالهایشان را مطرح کنند نه اینکه من سوال طرح کنم.امیدوارم که آقا مهدی قانع شده باشند.

سایت گنجینه دانلودهای رویایی

فریاد بی صدا حرف دل همه کسانی که میگویند ولی شنیده نمی شوند ...هستند ولی دیده نمی شوند ..پس تو نیز بی صدا فریاد کن....

جمعه 3/3/1387 - 21:39 - 0 تشکر 40775

جواب سوال هفته ی بیست و نهم:

وَمَا تَشَآءُونَ إِلَّا أَن یَشَآءَ اللَّهُ رَبُّ الْعَالَمِینَ

و شما نمى‏خواهید جز آنچه خداوند، پروردگار جهانیان بخواهد. ( تکویر 29)

پیام ها:
1- انسان بى‏هدف و بى‏مكتب نداریم، حتى كفار ومشركان براى خود راه و مرامى دارند، <<لكم دینكم>> آنچه مهم است، انتخاب راه درست است. <<این تذهبون>>
2- قرآن، بهترین وسیله پند، تذكّر و موعظه است. <<ان هو الاّ ذكر>>
3- قرآن، براى همه جهانیان است و به زمان و مكان و نژاد خاصى وابسته نیست. <<للعالمین>>
4- در شیوه تبلیغ، تذكّر آرى ولى اجبار نه. <<ذكر للعالمین لمن شاء منكم ان یستقیم>>
5 - راه‏یابى به راه راست و پایدارى در آن، در گرو خواست خود انسان است. <<لمن شاء منكم ان یستقیم>>
6- راه قرآن، راه مستقیم است و به دور از هرگونه افراط و تفریط و اعوجاج مى‏باشد. <<لمن شاء منكم ان یستقیم>>
7- خواست ما در مدار خواست خداست، نه به اجبار او، كه در این صورت، خواست ما بى معنا مى‏شود. <<و ما تشاؤن الاّ ان یشاء اللّه>>
8 - انسان، نه بى اراده است و نه خود مختار. <<و ما تشاؤن الاّ ان یشاء اللّه>>
9- مشیّت خداوند بر مبناى ربوبیّت اوست. <<یشاء اللّه ربّ العالمین>>
10- چون خداوند ربّ العالمین است و بر همه امور تسلّط دارد، پس خواست انسان نیز مشروط به خواست اوست. <<و ما تشاؤن الاّ ان یشاء اللّه ربّ العالمین>>

«والحمد للّه ربّ العالمین»
( تفسیر نور)
در آیات مورد بحث مخالفان را به خاطر عدم پیروى از این كلام بزرگ

تفسیر نمونه جلد 26 صفحه 201مورد توبیخ قرار مى دهد، یك استفهام توبیخى مى گوید: ((با این حال شما به كجا مى روید))؟ (فاین تذهبون ).
چرا راه راست را رها كرده ، به بیراهه گام مى نهید؟ و چرا پشت به این چراغ فروزان نموده رو به سوى تاریكى مى روید؟! مگر دشمن سعادت و سلامت خویش هستید؟
سپس مى افزاید: ((این قرآن جز تذكر براى جهانیان نیست )) (ان هو الا ذكر للعالمین ).
همه را اندرز مى دهد، هشدار مى دهد، تا از خواب غفلت بیدار شوند.
و از آنجا كه براى هدایت و تربیت تنها فاعلیت فاعل كافى نیست ، بلكه قابلیت قابل نیز شرط است ، در آیه بعد مى افزاید: ((قرآن مایه بیدارى است براى آنها كه مى خواهند راه مستقیم را بپویند)) (لمن شاء منكم ان یستقیم ).
قابل توجه اینكه در آیه قبل مى گوید: ((قرآن مایه ذكر و بیدارى براى همه جهانیان است )) و در این آیه تنها گروه خاصى را ذكر مى كند همانها كه تصمیمى بر قبول هدایت و پیمودن راه راست گرفته اند، این تفاوت به خاطر آن است كه آیه قبل عمومیت این فیض الهى را بیان مى كند، و این آیه شرط بهره گیرى از این فیض را، و تمام مواهب عالم چنین است كه اصل فیض عام است ولى استفاده از آن مشروط به اراده و تصمیم است .
شبیه همین معنى در آیه 2 سوره بقره آمده است ذلك الكتاب لا ریب فیه هدى للمتقین : ((این كتاب هیچگونه تردیدى در آن نیست ، و مایه هدایت پرهیزگاران است )).
به هر حال این آیه از آیاتى است كه نشان مى دهد خداوند انسان را آزاد

تفسیر نمونه جلد 26 صفحه 202و مختار آفریده ، و تصمیم نهایى براى پیمودن راه حق و باطل با خود او است .
تعبیر به ((یستقیم )) تعبیر جالبى است كه نشان مى دهد راه اصلى كه در پیش روى انسان قرار دارد راه مستقیم هدایت و سعادت است ، و بقیه راهها همه انحرافى است ، تمامى نیروهاى درون و برون انسان همه بسیج شده اند كه او را در این راه مستقیم به حركت در آورند، و اگر افراط و تفریطها، وسوسه هاى شیطانى ، و تبلیغات گمراه كننده در كار نباشد انسان با نداى فطرت در همین مسیر مستقیم گام مى نهد مى دانیم خط مستقیم همیشه نزدیكترین راه به مقصد است .
اما از آنجا كه تعبیر به مشیت و اراده انسان ممكن است این توهم را ایجاد كند كه انسان چنان آزاد است كه هیچ نیازى در پیمودن این راه به خداوند و توفیق الهى ندارد، در آیه بعد كه آخرین آیه این سوره است به بیان نفوذ مشیت پروردگار پرداخته مى فرماید: ((شما اراده نمى كنید مگر اینكه خداوندى كه پروردگار جهانیان است بخواهد)) (و ما تشاءون الا ان یشاء الله رب العالمین ).
در حقیقت مجموع این دو آیه همان مساءله دقیق و ظریف ((امر بین الامرین )) را بیان مى كند، از یكسو مى گوید تصمیم گیرى به دست شما است ، از سوى دیگر مى گوید: تا خدا نخواهد شما نمى توانید تصمیم بگیرید، یعنى اگر شما مختار و آزاد آفریده شده اید این اختیار و آزادى نیز از ناحیه خدا است ، او خواسته است كه شما چنین باشید.
انسان در اعمال خود نه مجبور است ، و نه صد در صد آزاد، نه طریقه ((جبر)) صحیح است و نه طریقه ((تفویض )) بلكه هر چه او دارد، از عقل و هوش و توانایى جسمى و قدرت تصمیم گیرى همه از ناحیه خدا است ، و همین واقعیت است كه او را از یكسو دائما نیازمند به خالق مى سازد، و از سوى دیگر به مقتضاى آزادى و اختیارش به او تعهد و مسؤ ولیت مى دهد.

تفسیر نمونه جلد 26 صفحه 203تعبیر به ((رب العالمین )) به خوبى نشان مى دهد كه مشیت الهى نیز در مسیر تربیت و تكامل انسان و همه جهانیان است ، او هرگز نمى خواهد كسى گمراه شود، یا گناه كند و از جوار قرب خدا دور افتد، او به مقتضاى ربوبیتش همه كسانى را كه بخواهند در مسیر تكامل گام بردارند یارى مى دهد.
عجب اینكه طرفداران مسلك جبر تنها به آیه دوم چسبیده اند در حالى كه طرفداران تفویض نیز ممكن است به آیه اول متوسل شوند، این جداسازى آیات از یكدیگر كه غالبا معلول پیشداوریهاى نادرست است مایه گمراهى است آیات قرآن را باید در كنار هم گذاشت ، و از مجموع استفاده كرد.
جالب اینكه بعضى از مفسران نقل كرده اند كه وقتى آیه اول (لمن شاء منكم ان یستقیم ) نازل شد، ابوجهل كه عملا از طرفداران عقیده تفویض ‍ بود گفت خوب شد همه اختیارات با ما است ، و اینجا بود كه آیه دوم نازل گردید و ما تشاءون الا ان یشاء الله رب العالمین .
______________________________________________________________________________
این هم عین جوابی است که مشاوره تبیان به این سوال داده است. کد سوال 499180 : با سلامدر آیه 29 از سوره تکویر آمده "و شما اراده نمی کنید مگر اینکه خداوند (پروردگار جهانیان) اراده کند و بخواهد"... این دلیلی بر جبر نیست؟با تشکرپاسخ : با عرض سلام و تحیت.دوست محترم!مجموع این آیه و آیه قبل همان مسأله دقیق کلامی "لا جبر ولا تفویض بل امر بین الأمرین" را بیان می کند. این آیه از یک سو می گوید تصمیم گیری به دست شما است، و از سوی دیگر می گوید: تا خدا نخواهد شما نمی توانید تصمیم بگیرید؛ یعنی گمان نکنید هر چه بخواهید همان می شود، بلکه تا خدا نخواهد اراده شما نمی تواند شکل بگیرد. به عبارت دیگر، اگر شما مختار و آزاد آفریده شده اید این اختیار و آزادی نیز از جانب خدا است، و او خواسته است که شما چنین باشید.این همان توحید افعالی در علم کلام است. به موجب آن انسان در اعمال خود نه مجبور است و نه صددرصد آزاد؛ یعنی نه اعتقاد به جبر صحیح است و نه اعتقاد به تفویض، بلکه هر چه انسان دارد، از عقل و هوش و توانایی جسمی و قدرت تصمیم گیری، همه از ناحیه خداست. همین واقعیت است که او را از یک سو دائما نیازمند به خالق می سازد، و از سوی دیگر به مقتضای آزادی و اختیارش به او تعهد و مسئولیت می دهد.با آرزوی توفیق.موسسه ذکر ـ قم.باستانی.

سایت گنجینه دانلودهای رویایی

فریاد بی صدا حرف دل همه کسانی که میگویند ولی شنیده نمی شوند ...هستند ولی دیده نمی شوند ..پس تو نیز بی صدا فریاد کن....

جمعه 3/3/1387 - 21:40 - 0 تشکر 40778

سوال هفته ی سی ام:

در سوره ضحی و در پنجمین آیه؛ "و به زودی پروردگارت آنقدر به تو عطا خواهد کرد که خشنود شوی..."... مربوط به کدوم واقعه است؟

سایت گنجینه دانلودهای رویایی

فریاد بی صدا حرف دل همه کسانی که میگویند ولی شنیده نمی شوند ...هستند ولی دیده نمی شوند ..پس تو نیز بی صدا فریاد کن....

چهارشنبه 8/3/1387 - 17:24 - 0 تشکر 41242

به نام خدا

سلام

السلام علیك یا فاطمة الزهرا (ع)

انقطاع وحی

سوره مباركه ضحی آیه 5

وَلَسَوْفَ یُعْطِیكَ رَبُّكَ فَتَرْضَى‏

و به زودى پروردگارت آن قدر به تو عطا مى كند كه خشنود شوی

..........................................................

این سوره یازده آیه دارد و در مكّه نازل شده است. نام سوره، برگرفته از آیه اول است كه با سوگند به هنگام بالا آمدن روز آغاز مى‏شود. از آنجا كه مخالفان، به خاطر قطع نزول وحى به مدّت پانزده روز، به آن حضرت نیش زبان مى‏زدند، لذا این سوره در مقام دلدارى به پیامبر است و حمایت‏هاى خداوند از آن حضرت را، از هنگام یتیمى تا رسیدن به رسالت بیان مى‏دارد. و آنگاه از پیامبر مى‏خواهد تا او نیز با یتیمان و محرومان برخوردى خدایى داشته و با زبان و عمل، نعمت‏هاى الهى را آشكار ساخته و سپاس‏گزار آنها باشد. 

شاءن نزول :

درباره شاءن نزول این سوره روایات زیادى نقل شده كه از همه روشن تر روایت زیر است .ابن عباس مى گوید: پانزده روز گذشت ، و وحى بر پیامبر (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) نازل نشد، مشركان گفتند: پروردگار محمد، او را رها كرده ، و دشمن داشته ، اگر راست مى گوید ماءموریت او از سوى خدا است ، باید وحى به طور مرتب بر او نازل مى شد، در اینجا سوره فوق نازل گشت (و به سخنان آنها پاسخ گفت ).

قابل توجه اینكه طبق حدیثى وقتى این سوره نازل شد پیامبر (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) به جبرئیل فرمود: دیر كردى در حالى كه سخت به تو مشتاق بودم ، جبرئیل گفت و انا كنت اشد الیك شوقا: من به تو مشتاق تر بودم ، ولى من بنده ماءمورم و جز به فرمان پروردگار نازل نمى شوم !

در حدیث دیگرى آمده است كه جماعتى از یهود خدمت رسول الله (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) رسیدند، و از داستان ذى القرنین و اصحاب كهف و آفرینش روح سؤ ال كردند، پیامبر (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) فرمود فردا به شما خبر خواهم داد، و ان شاء الله نگفت ، و همین سبب شد كه وحى الهى ایامى از او قطع شود و زبان دشمنان به شماتت باز گشت ، و از این جهت پیامبر (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) غمگین شد سوره نازل شد تا مایه تسلى خاطر پیامبر (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) گردد (ولى این شاءن نزول بعید به نظر مى رسد چرا كه تماس یهود با پیغمبر اكرم (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) و اینگونه سؤ الات معمولا در مدینه بود نه در مكه ).

در بعضى از روایات نیز آمده است جمعى از مسلمانان عرض كردند: اى رسول خدا! چرا وحى بر شما نازل نمى شود ؟ فرمود: چگونه وحى بر من نازل شود در حالى كه شما مفاصل انگشتان خود را پاكیزه نمى كنید، و ناخنهاى خود را نمى گیرید!؟.

در اینكه مدت انقطاع وحى چقدر بود؟ روایات مختلف است ، بعضى دوازده روز، بعضى پانزده ، بعضى نوزده ، بعضى بیست و پنج ، و حتى بعضى چهل روز نقل كرده اند.و در روایتى نیز فقط دو سه شبانه روز نقل شده است .

تفسیر :

و در این آیه برترین نوید را به پیامبر(ص) داده مى افزاید: به زودى پروردگارت آنقدر به تو عطا مى كند كه خشنود شوى (و لسوف یعطیك ربك فترضى ).این بالاترین اكرام و احترام پروردگار نسبت به بنده خاصش محمد (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) است كه مى فرماید: آنقدر به تو مى بخشیم كه راضى شوى ، در دنیا بر دشمنان پیروز خواهى شد و آئین تو جهان گیر خواهد گشت ، و در آخرت نیز مشمول بزرگترین مواهب خواهى بود.

بدون شك پیغمبر اكرم (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) به عنوان خاتم انبیاء و رهبر عالم بشریت خشنودیش تنها در نجات خویش نیست ، بلكه آن زمان راضى و خشنود مى شود كه شفاعتش درباره امتش نیز پذیرفته شود، به همین دلیل در روایات آمده است كه این آیه امیدبخش ترین آیات قرآن مجید و دلیل بر پذیرش شفاعت آن حضرت است .

در حدیثى از امام باقر (علیه السلام ) از پدرش زین العابدین (علیه السلام ) از عمویش محمد بن حنفیه از پدرش امیر مؤ منان (علیه السلام ) مى خوانیم : رسول الله فرمود: روز قیامت من در موقف شفاعت مى ایستم ، و آنقدر گنهكاران را شفاعت كنم كه خداوند گوید: ارضیت یا محمد؟!: آیا راضى شدى اى محمد؟! من مى گویم : رضیت ، رضیت : راضى شدم ، راضى شدم !

شفاعت پیامبر (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) شرائطى دارد، نه او براى هر كس شفاعت مى كند، و نه هر گنهكارى مى تواند چنین انتظارى را داشته باشد.

در حدیث دیگرى از امام صادق (علیه السلام ) مى خوانیم : رسول خدا وارد خانه فاطمه (علیهاالسلام ) شد در حالى كه لباس خشنى از پشم شتر در تن دخترش بود، با یك دست آسیا مى كرد، و با دست دیگر فرزندش را شیر مى داد، اشك در چشمان پیامبر (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) ظاهر شد، فرمود دخترم ! تلخى دنیا را در برابر شیرینى آخرت تحمل كن ، چرا كه خداوند بر من نازل كرده است كه آنقدر پروردگارت به تو مى بخشد كه راضى شوى (و لسوف یعطیك ربك فترضى ).

فلسفه انقطاع وحى

از مجموع آیات فوق به خوبى روشن مى شود كه پیامبر (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) هر چه دارد از ناحیه خدا است حتى در نزول وحى از خود اختیارى ندارد، هر زمان خدا بخواهد وحى قطع مى شود، و هر زمان بخواهد برقرار مى گردد، و شاید انقطاع وحى نیز به همین منظور بود تا پاسخى باشد به آنها كه از پیغمبر اكرم (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) تقاضاى معجزات اقتراحى و بر طبق میل خود داشتند، یا به او پیشنهاد مى كردند كه فلان حكم یا فلان آیه را تغییر ده ، و او مى فرمود من در این امور اختیارى از خود ندارم (همانگونه كه در آیه 15 سوره یونس آمده است.)

.........................................................

منبع : تفسیر نمونه

 

الهی به حق فاطمه ،عجل لفرج مولانا صاحب الزمان

جمعه 10/3/1387 - 17:57 - 0 تشکر 41526

جواب سوال هفته ی سی ام:

خوشبختانه این هفته دوست عزیز shokry1344 جواب را ارائه کردند. از ایشان کمال تشکر را دارم.

سایت گنجینه دانلودهای رویایی

فریاد بی صدا حرف دل همه کسانی که میگویند ولی شنیده نمی شوند ...هستند ولی دیده نمی شوند ..پس تو نیز بی صدا فریاد کن....

جمعه 10/3/1387 - 17:58 - 0 تشکر 41528

سوال هفته ی سی و یکم:

منظور از "بار سنگین" اینجا که می فرماید " آیا ما سینه تو را گشاده نساختیم و بار سنگین تو را از تو بر نداشتیم؟ همان باری که سخت بر پشت تو سنگینی می کرد؟ (الشرح- 1-3)

سایت گنجینه دانلودهای رویایی

فریاد بی صدا حرف دل همه کسانی که میگویند ولی شنیده نمی شوند ...هستند ولی دیده نمی شوند ..پس تو نیز بی صدا فریاد کن....

شنبه 11/3/1387 - 0:59 - 0 تشکر 41574

سلام
بخاطر جوابهای خیلی زیباتون ممنونم، خیلی استفاده کردم... دو دونه سوال کوچیک هم از مطالب شما دارم که با اجازتون میپرسم...
1. در مورد اصحاب اخدود (بروج4) هنوز برام گنگه، میشه بیشتر توضیح بدین؟
2. در پاسخ به سوال سومم (تکویر29) بعنوان پیام هفتم نوشتید "خواست ما در مدار خواست خداست، نه به اجبار او، كه در این صورت، خواست ما بى معنا مى‏شود. «و ما تشاؤن الاّ ان یشاء اللّه»" میشه بیشتر توضیح بدین؟ یعنی چی که خواست ما در مدار خواست خداست؟
در مورد کوبنده شب در سوره طارق هم که خودتون درخواست تکمیل دادین، دیگه نیازی نیست که من هم بخوام...
اگه سوال دیگه ای برام پیش اومد دوباره مزاحم میشم... بازهم ممنون...
یاحق
مجتبی

در نگاه آنانکه پرواز را نمی فهمند،                                                                        
هرچه اوج بگیری، کوچکتر می شوی...                                         
جمعه 17/3/1387 - 11:29 - 0 تشکر 42354

به نام خدا

سلام

السلام علیك یا فاطمة الزهرا (س)

"بار سنگین"

سوره الم نشرح

آیات 1 - 3

بِسمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ

أَ لَمْ نَشرَحْ لَك صدْرَك (1) وَ وَضعْنَا عَنك وِزْرَك (2) الَّذِى أَنقَض ظهْرَك (3) 

بنام خداوند بخشنده مهربان

آیا ما سینه تو را گشاده نساختیم ؟

و بار سنگین را از تو بر نداشتیم ؟

همان بارى كه سخت بر پشت تو سنگینى مى كرد.

تفسیر :

ما تو را مشمول انواع نعمتها ساختیم

لحن آیات آمیخته با لطف و محبت فوق العاده پروردگار و تسلى و دلدارى پیغمبر اكرم (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) است .در نخستین آیه به مهمترین موهبت الهى اشاره كرده مى فرماید: آیا ما سینه تو را گشاده نساختیم (ا لم نشرح لك صدرك ).

منظور از شرح صدر گسترش آن به وسیله نور الهى و سكینه و آرامش خداداد مى باشد و آن توسعه دادن به روح و فكر پیامبر است و این توسعه مى تواند مفهوم وسیعى داشته باشد كه هم وسعت علمى پیامبر را از طریق وحى و رسالت شامل گردد و هم بسط و گسترش تحمل و استقامت او در برابر لجاجتها و كارشكنیهاى دشمنان و مخالفان .و لذا هنگامى كه موسى بن عمران ماءموریت دعوت فرعون طغیانگر را پیدا مى كند اذهب الى فرعون انه طغى بلافاصله عرض مى كند رب اشرح لى صدرى و یسر لى امرى خداوندا سینه ام را گشاده ساز و كار را بر من آسان كن (طه 25 - 26).و در جائى دیگر خطاب به پیغمبر اكرم (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) آمده است :

فاصبر لحكم ربك و لا تكن كصاحب الحوت اكنون كه چنین است منتظر فرمان پروردگارت باش استقامت و شكیبائى كن و مانند یونس مباش (كه بر اثر ترك شكیبائى لازم گرفتار آن همه مشكلات و مرارت شد) (قلم - 48).

شرح صدر در حقیقت نقطه مقابل ضیق صدر است چنانكه در آیه 97 سوره حجر مى خوانیم:

و لقد نعلم انك یضیق صدرك بما یقولون : ما مى دانیم كه سینه تو بخاطر گفتگوهاى (مغرضانه ) آنها تنگ مى شود.

اصولا هیچ رهبر بزرگى نمى تواند بدون شرح صدر به مبارزه با مشكلات رود و آن كس كه رسالتش از همه عظیم تر است (مانند پیغمبر اكرم ) شرح صدر او باید از همه بیشتر باشد طوفانها آرامش اقیانوس ‍ روح او را بر هم نزند مشكلات او را به زانو در نیاورد كارشكنیهاى دشمنان ماءیوسش نسازد سؤ الات از مسائل پیچیده او را در تنگنا قرار ندهد و این عظیم ترین هدیه الهى به رسول الله بود.و لذا در حدیثى آمده است كه پیامبر مى فرماید: من تقاضائى از پروردگارم كردم و دوست مى داشتم این تقاضا را نمى كردم عرض كردم خداوندا پیامبران قبل از من بعضى جریان باد در اختیارشان قرار دادى ، و بعضى مردگان را زنده مى كردند، خداوند به من فرمود: آیا تو یتیم نبودى پناهت دادم ؟ گفتم آرى ، فرمود: آیا گمشده نبودى هدایتت كردم ؟ عرض كردم : آرى ، اى پروردگار! فرمود: آیا سینه تو را گشاده ، و پشتت را سبكبار نكردم ؟ عرض كردم : آرى اى پروردگار!

این نشان مى دهد كه نعمت شرح صدر ما فوق معجزات انبیا است ، و به راستى اگر كسى حالات پیامبر (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) را دقیقا مطالعه كند و میزان شرح صدر او را در حوادث سخت و پیچیده دوران عمرش بنگرد یقین مى كند كه این از طریق عادى ممكن نیست ، این یك تاءیید الهى و ربانى است . به خاطر همین شرح صدر بود كه پیامبر (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) به عالیترین وجهى مشكلات رسالت را پشت سر گذاشت ، و وظائف خود را در این طریق به خوبى انجام داد.

سپس به ذكر موهبت دیگرى از مواهب عظیم خود به پیامبر (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) پرداخته مى افزاید: ((آیا ما بار سنگین را از تو برنداشتیم !؟)) (و وضعنا عنك وزرك ).همان بارى كه سخت بر پشت تو سنگینى مى كرد (الذى انقض ظهرك ).

((وزر)) در لغت به معنى سنگینى است ، واژه ((وزیر)) نیز از همین معنى مشتق شده است ، چون بارهاى سنگین حكومت را بر دوش مى كشد، و گناهان را نیز به همین جهت وزر گویند چرا كه بار سنگینى است بر دوش گنهكار.((انقض )) از ماده ((نقض )) به معنى گشودن گره طناب ، یا جدا كردن قسمتهاى به هم فشرده ساختمان است ، و ((انتقاض )) به صدائى گفته مى شود كه به هنگام جدا شدن قطعات ساختمان از یكدیگر بگوش مى رسد، و یا صداى مهره هاى كمر به هنگامى كه زیر بار سنگینى قرار مى گیرد.این كلمه در مورد شكستن پیمانها و قراردادها نیز به كار مى رود و مى گویند فلان كس نقض عهد كرد.به این ترتیب آیه فوق مى گوید: خداوند آن بار سنگین و كمرشكن را از تو برداشت .

این كدام بار بود كه خداوند از پشت پیامبرش برداشت ؟ قرائن آیات به خوبى نشان مى دهد كه منظور همان مشكلات رسالت و نبوت ، و دعوت به سوى توحید و یكتاپرستى ، و برچیدن آثار فساد از آن محیط بسیار آلوده بوده است ، نه تنها پیغمبر اسلام (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) كه همه پیغمبران در آغاز دعوت با چنین مشكلات عظیمى روبرو بودند، و تنها با امدادهاى الهى بر آنها پیروز مى شدند، منتها شرائط محیط و زمان پیغمبر اسلام (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) از جهاتى سخت تر و سنگین تر بود.

بعضى نیز ((وزر)) را به معنى بار سنگین ((وحى )) در آغاز نزول ، تفسیر كرده اند.

بعضى نیز به ضلالت و گمراهى و لجاج و عناد مشركان .و بعضى به اذیت و آزار فوق العاده آنها.

و بعضى به اندوه ناشى از وفات عمویش ابو طالب و همسرش خدیجه

و بالاخره بعضى به مساءله عصمت و پاكى از گناه تفسیر كرده اند.

ولى ظاهرا همان تفسیر اول از همه مناسب تر است ، و اینها شاخ و برگى براى آن محسوب مى شود.

منبع: تفسیر نمونه

"اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم"

 

الهی به حق فاطمه ،عجل لفرج مولانا صاحب الزمان

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.