*تاریخ پرتنش با یک گفتوگوی تلفنی به روابط معمول برنمیگردد
عراقچی با بیان اینکه این تماس از سوی اوباما صورت گرفت، تصریح کرد: مسلما تاریخ پرتنش با یک گفتوگوی تلفنی، ملاقات یا مذاکره حتما به روابط معمول برنمیگردد و اگر کسانی چنین برداشت و انتظاری دارند، اشتباه است.
وی آنچه را که تعیین کننده تغییر ماهیت روابط بین ایران و آمریکا است، سیاستهای عملی و قدمهایی دانست که در عمل برداشته میشود.
عراقچی یادآور :مقدمه تغییر سیاستها، تغییر در رویکردها و مقدمه تغییر در رویکردها، تغییر در لحن و ادبیات است که این روند جدید در حال آغاز میباشد و زمانی به تغییر در سیاستها و اقدامات طرف مقابل منجر شود، باعث اطمینان زایی و ایجاد اعتماد خواهد شد.
معاون وزیر خارجه کشورمان افزود: ما هنوز در ابتدای یک مسیر طولانی هستیم. ضمنا بدبینیهای خود را داریم و همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند؛ هیچ خوشبینی به این مذاکرات وجود ندارد. ولی مسیری است که ایشان هم گفتهاند مخالفتی ندارند. در موضوع هستهای گفتوگوهایی انجام خواهد شد ولی اینکه به سرانجام برسد و اینکه با یک ملاقات قیمت دلار افزایش یا کاهش مییابد اینها فضای روانی است که صحت ندارد.
وی گفت: مردم باید بدانند انتظارات در حد معقول باشد. ما در ابتدای یک مسیر طولانی هستیم. بعد از تغییر لحن و ادبیات، رویکردها و سپس سیاستها باید عوض شود.
عضو هیئت اعزامی ایران به نیویورک با ذکر این نکته که اقدامات عملی برای ما اطمینان زا است، خاطرنشان کرد: آنچه بدبینیها را به خوشبینی تبدیل میکند، اقداماتی است که در عرصه عمل اتفاق میافتد که آن هم نیازمند مقدماتی است و ما در مقدمات هنوز در قدم اول هستیم.
*درخواست ملاقات توسط آمریکاییها مطرح شد
عراقچی در پاسخ به این سؤال که کدام یک (ایران یا آمریکا) درخواست ملاقات را مطرح کردند؟ با بیان اینکه درخواست ملاقات 2 رئیس جمهور توسط مقامات آمریکایی صورت گرفت و تأکید، اصرار و فشار زیادی داشتند، اظهار داشت: زمانی ما قبول نکردیم، گفتوگوهایی بین نمایندگی ما و آمریکاییها انجام و طرفین درباره ایدههای دیگر صحبت کردند و در نهایت ایده گفتوگوی تلفنی مطرح و اوباما با روحانی تماس گرفت و گفتوگو برقرار شد.
معاون وزیر خارجه ادامه داد: یکی از مقامات آمریکایی عبارت نادرستی را به کار برده بود و پس از آن برخی رسانهها که نمیخواهند این ارتباطات انجام شود آن را بزرگ و برجسته کردند که ما نیز اعتراض کردیم که عنوان کردند در صبحتهای آینده اصلاح خواهد کرد.
وی همچنین گفت که ما هیچگاه به آمریکایی اعتماد صد در صد نداشتیم و در ادامه مسیر هم اطمینان صد در صد نخواهیم کرد.
عضو هیئت اعزامی ایران به نیویورک فرمایش مقام معظم رهبری در این باره را کاملا درست برشمرد و افزود: این فرمایش مبتنی بر این تجربه و تجربههای مشابه زیادی است که داشتیم و مسلما این طور نیست که کوچکترین اعتمادی داشته باشیم و تمام اقداماتی که صورت میگیرد با عنایت به تجربه گذشته است.