• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن شمال > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
شمال (بازدید: 1390)
پنج شنبه 10/11/1392 - 10:41 -0 تشکر 683026
گفتگوی سایت مازندنومه با ع.پاشایی

bamdadesari.ir/?p=726

در زیر، متن گفتگوی سایت «مازندنومه» با آقای پاشایی، آورده شده است:pashai.ein1

مازندنومه،سردبیر: هنگامی که قرار بود به دیدار ع.پاشایی بروم، می دانستم که احمد شاملو او و آیدا را سرپرست مادام العمر آثارش کرده است. پژوهشگر، نویسنده و مترجمی است که درباره‌ی دین و فرهنگ هند و آسیای خاوری، به ویژه چین و ژاپن، سال ها فعالیت کرده چندین کتاب منتشر کرده است.

پنج شنبه 10/11/1392 - 10:41 - 0 تشکر 683027

چندی پیش در روزنامه‌ی آرمان خواندم  که ع. پاشایی با جمعی از دوستان و خویشان برای کتابخوانی در فضای مجازی گروهی به نام اندیشهپروران  تشکیل داده و سایتی اینترنتی با عنوان”بامداد ساری” راه‌اندازی کرده‌اند و در آن به ترجمه‌ی کتاب و آموزش کتاب خوانی به طریق آنلاین مشغولند.


با این نگاه عصر یکی از روزهای تیرماه با هماهنگی قاسم عباسپور-قهرمان جوان کشتی کشور که اهل دارابکلاست و در امور مربوط به کامپیوتر و اینترنت به استاد یاری می رساند-و به همراه محمد اسماعیل بخشی و محمد عظیمی به منزل ع. (عسکری) پاشایی در دارابکلای میان دودرود رفتیم.


بدو ورود، استاد پاشایی پرسید: همه مازندرانی هستید؟


وقتی متوجه شد همه مازنی هستیم،گپ و گفت مان را به گویش مازندرانی(به قول پاشایی “زبون گِلکی” Geleki) شروع کردیم و ۵/۲ ساعت، از هر دری به مازندرانی حرف زدیم.

پنج شنبه 10/11/1392 - 10:41 - 0 تشکر 683028

*از ساری تا ساری


عسکری پاشایی(ع.پاشایی) متولد ۱۳۱۸ ساری است.دوران ابتدایی و دبیرستان را در زادگاهش گذراند. در سال ۱۳۳۸ وارد دانشسرای عالی تهران شد و مشغول تحصیل در رشته فلسفه و علوم تربیتی. سال ۱۳۴۱ هم فارغ التحصیل شد.


در دوره تحصیل برای مقطع کارشناسی،پایان نامه ای در نظر نمی گرفتند اما باید مقاله ای تهیه می کردند. پاشایی نیز به پیشنهاد دکتر محمود هومن مقاله ای درباره آیین بودا – که بسیار مورد علاقه‌اش بود و در طی سه سال دانش سرا مشغول خواندن آن بود – نوشت و بعدها در حدود ده‌ها کتاب در همین زمینه از پاشایی به صورت تألیف و ترجمه به جامعه دین‌شناسی و ادبی و هنر دوست عرضه شد.

پنج شنبه 10/11/1392 - 10:42 - 0 تشکر 683029

پاشایی بعد از فارغ التحصیلی از دانشسرای عالی، به مدت یازده سال مشغول تدریس در دبیرستان های ساری بود اما بعد از مشکلاتی که ساواک برایش به وجود آورد، ممنوع التدریس و از نظر اداری به تهران تبعید شد.


او بعد از آن، تمامِ وقت خود را صرف نویسندگی، ترجمه و ویراستاری کرد و اکنون در این حوزه نامی آشنا به شمار می رود.


برای کتاب شناسی ع. پاشایی نگاه کنید به «به همین قلم» در پایان گفتگو.


یکی از جنبه های تحقیقی پاشایی هم بررسی آثار شاملو است. در زمینه شعر شاملو کتاب های «از زخم قلب…»، «انگشت و ماه» و «نام همه شعرهای تو» (دوجلد) حاصل پژوهش های ع. پاشایی است.


ع. پاشایی اکنون در منزلش در بالای تپه ای مشرف بر روستای داراب کلا زندگی می کند. با دوستان وارد کتابخانه اش شدیم.من سئوال پرسیدم و محمد اسماعیل بخشی نوشت و تایپ کرد.لابه لا محمد عظیمی هم پرسش هایش را مطرح می کرد.

پنج شنبه 10/11/1392 - 10:42 - 0 تشکر 683030

برای کوتاه تر شدن متن گفت و گو، سوال های خود را حذف کردم و تنها پاسخ ها و نظریات ع.پاشایی را در زیر آوردم.


پنج شنبه 10/11/1392 - 10:42 - 0 تشکر 683031

*گلکی،نه مازندرانی


چرا اصرار هست بگویید «مازندرانی»؟ اسم این زبان، یا از نظر زبان‌شناس‌ها «گویش»،  در میان مردم «گلکی» Geleki است. حالا اگر غریبه‌یی از من بپرسد «به چه زبانی حرف می‌زنید؟» به او می‌گویم «مازندرانی»، که دلالت به جغرافیای این زبان دارد. حتا گلکی را «گویش ساری » هم گفته‌اند (هم خانم شکری، پژوهشگر همشهری ما ، و هم خانم دکتر ساتوکو یوشیه ، ایران‌شناس ژاپنی. کتاب ایشان را ــــــ که به انگلیسی نوشته‌اند ـــــ آقای ابراهیم (رامین) کاظمی به فارسی برگردانده‌اند که به زودی در سایت بامداد ساری خواهید خواند.


فرق بین گویش و زبان را باید از زبان‌شناس‌ها پرسید. هر چند تا آن‌جا که من می دانم، هنوز اتفاق نظر قطعی در این زمینه نیست. ورودش ربطی به من ندارد، تازه گرهی هم از کار ما باز نمی‌کند.

پنج شنبه 10/11/1392 - 10:43 - 0 تشکر 683032

از پیوند این زبان با سنسکریت (Sanskrit نه سانسکریت)  پرسیدید ـــــــــ همین طور با سایر زبان‌های ایرانی، و لاتینی. دست کم صد و پنجاه سال است که ماکس مولر و آرتور دو گوبینو و همپالکی‌هاشان به چنین پیوندهایی اشاره کرده‌اند و بعضی هاشان هم این حرف‌ها را دستمایه‌ی آدرس‌های غلط کرده‌اند که تیغ‌ها شد در کف زنگی‌های مست، که در تاریخ بشر مایه‌ی سرشکستگی شده است. بگذریم که خیری درش نیست.

پنج شنبه 10/11/1392 - 10:43 - 0 تشکر 683033

پرسیدید چه طور شد که به مطالعه و تحقیق در آیین بودا روآوردم. ماجرایش را در کتاب «بودا» آورده ‌ام. تکرار نمی‌کنم. اما حالا که صحبتش شد یاد موضوعی افتادم، که تا حالا جایی نگفته‌ام. من اوایل سال ۱۳۳۳ در یکی از کتاب‌های صادق هدایت با کلمه ی بودا آشنا شدم. برای این بدانم چیه یا کیه افتادم به از این و آن پرسیدن. از جمع دبیرهای دبیرستان فقط یکی می دانست که «نام پیغمبریست که زیر درخت انجیر در هند به پیغمبری رسید.» ــــــــ البته حالا ما می‌دانیم که بودا پیغمبر نبود. روان آن دبیر شاد باد!  فهمیدم یکی دو کتاب و دو مقاله هم در این زمینه هست که ظرف یک دو سال پیدا کردم و خواندم. مگر یک مقاله که گیرم نیامد. اسمش بود «بودا در هند» گویا آقایی به نام ادیب نوشته بودند (ببخشید انتظار نداشته باشید که بعد از ۶۰ سال این چیزها به طور دقیق یادم مانده باشد). در نشریه‌یی (از خیر اسمش بگذریم) که ظاهراً در زمان جنگ دوم و در دوره ی رضاشاهی چاپ می‌شد. برای من جالب بود که آن مجله را که مقاله‌ی «بودا در هند» را چاپ کرده بود، ببینم.  پیدا نکردم. آن‌موقع ها کار سختی بود.

پنج شنبه 10/11/1392 - 10:43 - 0 تشکر 683034

از قضا سی سال بعد روزی در خانه‌ی دوستی آن مجله را پیدا کردم البته نه آن مقاله را. قطع مجله چیزی بود یک کمی کوچکتر از روزنامه‌ی همشهری. این جالب بود که دست راست و چپ بالای مجله  هر کدام یک S  بزرگ داشت، بله می شد s s  (اس اس). یکیش را که ورق زدم دیدم درباره ی ترفیعات اس اس هاست، با عکس یک ژنرال آلمانی در صفحه‌ی اولش. از خیر آن مقاله‌ی «بودا در هند» گذشتم. به شوخی به دوستم گفتم «نمی دانستم که بودا هم اس اس بود.» دوستم گفت «از کجا میگی؟» گفتم «آخه اسمش این‌جا چیکار میکنه. البته شوخی کردم. من که مقاله‌ی آن بنده‌ی خدا را نخوانده‌ام.» گفت «خدا وکیلی بگو چرا اسم بودا در یک چنین مجله‌یی آمده.» گفتم نمی‌دانم، شاید به خاطر نماد سواستیکا SWASTIKA باشد همانی که روی همه جای نازی‌ها بود . گفت «صلیب شکسته»؟ گفتم «بله».  حکایت از این قرارست که در شمایل‌نگاری بودایی  کمابیش تا قرن سوم میلادی تمثال بودا را در هیات انسان نشان نمی دادند، و همیشه به جایش یک درخت ــــــ که بودا زیرش «بودا» شد ـــــــ یا یک سواستیکا می گذاشتند، که همان موقع هم یک نماد باستانی به حساب‌ می‌آمد . برای این که آبش را بیشتر کنم، گفتم تازه تا دلت بخواهد کلمه ی «آریا» هم در متن های سنسکربت و پالی بودایی هست. دوستم به شوخی گفت پس آقا بودا هم این‌کاره بود، آریایی و با یک صلیب شکسته! اولین نازی شناخته شده (گفتم خدا را شکر که بودایی های برمه فارسی بلد نیستند!) بیچاره بودا. این‌ها البته محض شوخی بود. (خدا پدر آرتور دو گوبینو را بیامرزد که غزل یاد مستان داد.)

پنج شنبه 10/11/1392 - 10:44 - 0 تشکر 683035

2

«تصویر نماد سواستیکای بودایی»


Untitled

«تصویر نماد سواستیکای بودایی»


images

«تصویر صلیب شکسته، نماد  نازی ها»

پنج شنبه 10/11/1392 - 10:44 - 0 تشکر 683036

در خصوص وجود «ادبیات مستقل در مازندران».


       گویا منظورتان «ادبیات» در گویش گلکی است، آن هم در گذشته؟ که من چنین چیزی نمی‌شناسم. آقای عظیمی اشاره کردند به مرزبان‌نامه. یک شعر «مازندرانی»  ــــ این «مازندرانی» هم به خاطر شما ـــــ یا یک اسم، دلیل می‌شود که این‌جا در این گویش « ادبیات» داشتیه باشیم؟ ما که بخیل نیستیم، خدا کند که یک خروار ادبیات داشته باشیم. (لااقل برای پز دادن که خوبه!) اگر منظورتان از اصطلاح «ادبیات»، چیزی مثلاً «ادبیات» فارسی است (حالا در اشل کوچکتر)، که چنین چیزی را من در مازندران نمی‌شناسم. معلومه که شعر داریم ، افسانه داریم، و چیزهایی در این ردیف، که همه سینه به سینه، به اصطلاح  شفاهی است. اما این‌ها ادبیات، در مفهوم فنی، آن نمی‌شود.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.