• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن مهدویت > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
مهدویت (بازدید: 711)
سه شنبه 9/7/1392 - 21:41 -0 تشکر 657478
انتظار

انتظار

عظمت وجودی و ابعاد مختلف شخصیت حضرت صاحب الامر علیه‌السّلام باعث شده‌ا‌ست که در طول بیش از هزار سال که از غیبت کبری می‌گذرد، هرگروه از مردم بسته به گرایش‌های اعتقادی، اجتماعی و فرهنگی که داشته‌اند، از دیدگاهی خاص به تحلیل شخصیت و تعیین جایگاه آن حضرت در عالم هستی بپردازند و هر گروه تنها درک و تصور خود از این موضوع را، تصور درست و مطابق با واقع تلقی کنند.

در این میان گروهی به طرح معنای درست انتظار پرداخته و در صدد تعیین وظیفه‌ و نقش مردم در دوران غیبت برآمدند، که امام خمینی رحمه‌الله‌علیه درخشان‌ترین آنان می‌باشند. ایشان با صراحت به نقد و بررسی یادداشت‌های مختلفی که از مسأله‌ی انتظار فرج وجود دارد، پرداخته و درباره‌ی مفهوم انتظار می‌فرمایند:

«انتظار فرج، انتظار قدرت اسلام است و باید کوشش کنیم تا قدرت اسلام در عالم تحقق پیدا کند، و مقدمات ظهور إن شاء الله تهیه شود.»[1]

ان شا الله در نوشته های بعدی برای شناخت جایگاه و مفهوم انتظار در تفکر شیعی برخی از روایاتی را که در این زمینه وارد شده، مورد بررسی قرار می‌دهیم.


[1] . صحیفه‌ی نور، ج 20، ص 199، به نقل از کتاب معرفت امام زمان علیه‌السّلام و تکلیف منتظران، ص 113 .

منبع:http://nasimemahdi.blogfa.com

سه شنبه 9/7/1392 - 21:43 - 0 تشکر 657479

مفهوم انتظار

انتظار در لغت یعنی «چشم به راه بودن»[1] اما برای درک مفهوم آن باید دانست که انتظار یک امر کاملاً وجدانی است و اگر کسی واقعیت آن را درک نکرده باشد، هرگز با توصیفات ذهنی، حقیقت آن را نمی‌فهمد. در واقع معنای انتظار فقط برای شخص منتظر، روشن و آشکار می‌شود، یعنی کسی که حالت انتظار را چشیده است، به خوبی معنای آن را می‌فهمد. به چنین شخصی می‌توان یادآوری کرد که: «آن زمانی که یکی از عزیزانتان به سفر رفته بود و شما از او خبر نداشتید و او گفته بود تا فلان موقع برمی‌گردم و ... قبل از آمدنِ او چه حالی داشتید؟» آن حالِ وجدانی «انتظار» نام دارد.[2]


به تعریف دیگری نیز که در مورد انتظار مطرح شده است، توجه کنید:


«معنای انتظار عبارت است از یک حالت قلبی و روحی که از آن آماده شدن برای چیزی که در انتظارش هستی، برمی‌آید ... پس هر قدر انتظار شدیدتر باشد، آماده شدن هم بیشتر می‌شود[3]. آیا نمی‌بینی که وقتی مسافری داشته باشی که منتظر آمدنش هستی، هر چه زمان آمدنش نزدیک‌تر می‌شود، آمادگی تو برای این امر بیشتر می‌شود.»


دراین تعریف، انتظار یک حالت قلبی و نفسانی معرفی شده‌است و یکی از مهم‌ترین لوازم آن «تهیّؤ» به معنای آماده شدن است. کسی که منتظر ظهور امام عصر علیه‌السّلام باشد، لازمه‌ی انتظارش این است که خود را برای ظهور ایشان آماده سازد. ولی سؤال این‌جاست که چگونه می‌توان آمادگی برای ظهور را در خود ایجاد کرد؟ در پاسخ می‌توان گفت که: آماده شدن به این است که انسان زندگی خود را در همه‌ی ابعادش مطابق میل و خواست امام علیه‌السّلام قرار دهد. و معلوم است که خواسته‌ی ایشان این است که فرد دقیقاً مطابق احکام دین عمل کند.





[1] . لغت‌نامه‌ی دهخدا، ذیل کلمه‌ی انتظار .




[2] . سید محمّد بنی هاشمی، سلوک منتظران، ص 33 .




[3] . موسوی اصفهانی، مکیال المکارم، ج 2، ص 152 .



سه شنبه 9/7/1392 - 21:45 - 0 تشکر 657481

وجوب انتظار موعود


در اندیشه‌ی شیعه، انتظار موعود به عنوان یک اصل مسلم اعتقادی مطرح بوده و در بسیاری از روایات بر ضرورت انتظار قائم آل محمد علیهم‌السّلام تصریح شده‌است. برای تأیید این سخن می‌توان به روایات زیر اشاره نمود:


1- روزی امام صادق علیه‌السّلام خطاب به اصحاب خود فرمودند:


«ألا أخبرکم بما لا یقبَلُ الله عزَّ و جلّ، مِن العباد عَمَلاً إلّا به؟ فقُلتُ: بَلی، فقال: شهادةُ أن لاإله‌ألاالله و أنّ محمّداً عَبده و رسولُه، والإقرار بما أمر الله و الولایة لَنا، والبرائة  مِن أعدائنا – یعنی الأئمّة خاصّة – و التَّسلیم لهم، والوَرَع، والإجتهاد، والطّمأنینةُ، والإنتظار للقائم علیه‌السّلام »؛[1]«آیا شما را خبر دهم به آن‌چه خدای صاحب عزت و جلال, هیچ عملی را جز به آن از بندگان نمی‌‌پذیرد؟ یکی از ایشان در پاسخ گفت: بله، ایشان فرمودند: گواهی دادن به این‌که هیچ کس جز خداوند شایسته‌ی پرستش نیست و این‌که محمد صلّی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم بنده و فرستاده‌ی اوست, و اقرار کردن به آن‌چه خداوند به آن امر فرموده, و ولایت ما, و بیزاری از دشمنانمان ـ یعنی خصوص امامان ـ و تسلیم شدن به آنان, و پرهیزگاری و تلاش و مجاهدت و اطمینان و انتظار قائم علیه‌السّلام

سه شنبه 9/7/1392 - 21:45 - 0 تشکر 657482

2- از حضرت جوادالائمه علیه‌السّلام نقل شده‌است که فرمودند:


«إنّ القائم منّا هو المهدی الذی یجب أن یُنتَظَرَ فی غیبته.»؛[2] «همانا قیام کننده‌ی از ما اهل‌بیت علیهم‌السّلام همان مهدی علیه‌السّلام است که انتظار او در (زمان) غیبتش واجب است».


تعبیر وجوب در فرمایش امام جواد علیه‌السّلام نشان‌دهنده‌ی ضرورت حال انتظار در زمان غیبت امام علیه‌السّلام است؛ در ضمن باید توجه داشت که انتظار همانند افعالی چون خوردن و آشامیدن, برای انسان اختیاری نیست و اگر کسی طالب ایجاد این حالت است, باید مقدمات آن را در خودش فراهم کند و در صورت تحقق آن مقدمات, انتظار حاصل می‌شود، پس امر به «انتظار» و وجوب آن, در حقیقت به ایجاد مقدمات آن برمی‌گردد. در مورد انتظار امام عصرعلیه‌السّلامنیز مقدماتی است که حال انتظار را در فرد به درجه‌ی قابل توجه و مؤثری می‌رساند, مهم‌ترین این مقدمات را در چهار عامل می توان خلاصه کرد[3]، که ان شا الله در قسمت بعد به آن خواهیم پرداخت.


ادامه دارد....



[1] . نعمانی، غیبت، ص 200 .




[2] . شیخ صدوق، کمال الدین و تمام النعمة، ج 2، ص 377 .




[3] . سید محمد بنی هاشمی، سلوک منتظران، ص 27 .



سه شنبه 9/7/1392 - 21:47 - 0 تشکر 657483

مقدماتی برای بهتر کردن حال انتظار در فرد لازم است که در این قسمت به آن مقدمات می پردازیم:

اول: یقین به ظهور حضرت: هر قدر علم و یقین شخص به ظهور امام عصر علیه‌السّلامبیشتر و عمیق‌تر باشد, انتظارش نسبت به ایشان بیشتر است.

دوم: نزدیک دانستن امر ظهور: ممکن است کسی به اصل ظهور حضرت یقین داشته باشد ولی وقوع آن را در آینده‌ای دور ببیند, در این صورت انتظارش نسبت به آن سست و ضعیف می‌شود. همان‌گونه که در دعای عهد آمده است: «إنّهم یَرَونَهُ بعیداً و نراهُ قریباً»؛ «آن‌ها (کافران و ناباوران) ظهور امام عصر علیه‌السّلامرا دور می‌بینند, ولی ما آن را نزدیک می‌بینیم.»

چنین اعتقادی خود به خود درجه‌ی انتظار را در انسان بالاتر می‌برد, البته لازمه‌ی نزدیک دانستن ظهور پیش‌بینی در مورد ظهور نیست و با «استعجال» نیز که در روایات مذمّت شده کاملاً متفاوت است.[1]

سوم: دوست داشتن ظهور امام علیه‌السّلام: کسی که به ظهور امام زمان علیه‌السّلام صددرصد معتقد است و وقوع آن را هم نزدیک می‌بیند, هر قدر آن وضعیت موعود را بیشتر دوست بدارد, انتظارش برای تحقق آن بیشتر خواهد بود. البته این دوست داشتن تنها زمانی به وجود می‌آید که مؤمنان تصویر روشنی از زمان ظهور حضرت داشته باشند تا نه تنها از آن نترسند, بلکه برای وقوعش لحظه‌شماری کنند.

چهارم: دوست داشتن خود امام عصر علیه‌السّلام: هر کس محبت و علاقه‌اش به امام زمان علیه‌السّلام بیشتر باشد, ظهور ایشان را بیشتر دوست می‌دارد و قهراً انتظارش نسبت به ظهور ایشان بیشتر و قوی‌تر خواهد بود.

[1] . برای توضیح بیشتر ر.ک سید محمّد بنی هاشمی، معرفت امام عصر علیه‌السّلام، ص350 .

سه شنبه 9/7/1392 - 21:50 - 0 تشکر 657484


فضیلت انتظار


در روایات اسلامی, مقام و منزلت والایی برای منتظران فرج امام زمان علیه‌السّلام بیان شده که به چند نمونه از آن‌ها اشاره می‌کنیم, وجود نورانی پیامبر اعظم صلّی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم و ائمه‌ی اطهار علیهم‌السّلام در فضیلت انتظار فرموده‌اند:


1- «إنتظار الفرج عبادة»؛[1] «انتظار فرج عبادت است.»


2- «أفضل العبادة إنتظار الفرج»؛[2] «والاترین عبادت انتظار فرج است.»


3- «أحبّ الاعمال إلی الله عزّ و جلّ إنتظار الفرج»؛[3] «محبوب‌ترین کارها به سوی خداوند متعال انتظار فرج است.»


4- «أفضل أعمال امّتی إنتظار الفرج من الله عزّ و جلّ»؛[4] «برترین کارهای امت من انتظار فرج از جانب خداوند عزّوجل است.»


5- «أفضل عبادة المؤمن انتظار فرجِ الله»؛[5] «برترین عبادت مؤمن انتظار فرج از جانب خداوند است.»


6- «أفضل جهاد امّتی انتظار الفرج»؛[6] «بالاترین جهاد امت من انتظار فرج است.»


7- «المنتظر لِأمرنا کَالمُتَشَحَّطِ بِدَمه فی سبیل الله»؛[7] «منتظر امر ما مثل کسی است که در خون خود در راه خداوند می‌غلتد.»


در مورد احادیث بالا می توان به نکاتی اشاره کرد که در قسمت بعد به آن خواهیم پرداخت.





1] . علامه مجلسی، بحارالانوار، ج 52، ص 122 .




[2] . قندوذی، ینابیع المودّة، ج 3، ص 169 .




[3] . علامه مجلسی، بحارالانوار، ج 52، ص 133 .




[4] . شیخ صدوق، کمال الدین و تمام النعمة، ج 2، ح 1 .




[5] . علامه مجلسی، بحارالانوار، ج 52، ص  131 .




[6] . همان، ج 51، ص 156 .




[7] . همان .




سه شنبه 9/7/1392 - 21:51 - 0 تشکر 657485

انتظار


در قسمت قبل با ذکر احادیثی پیرامون انتظار فرج از ائمه معصومین علیهم السلام به اهمیت و فضیلت انتظار فرج پرداخته شد و اشاره شد که از احادثی فوق نکاتی به دست می آید که در این قسمت به آنها می پردازیم.

الف) انتظار فرج, بندگی خداوند متعال است و در این مسیر باید همان‌گونه که خداوند اراده می‌کند حرکت کرد. (عبادة)


ب) والاترین جلوه‌ی بندگی خداوند انتظار است. ( أفضل العبادة)


ج) انتظار فرج, سکون و توقف نیست بلکه کار و تلاش و تکاپو است؛ و پسندیده‌ترین و با فضیلت‌ترین کارهاست. (أفضل أعمال)


د) انتظار حرکت و عملی است که در تحقق احکام الهی و آرمان‌های توحیدی نقشی تعیین‌کننده دارد؛ از این رو خداوند بیشتر از سایر اعمال آن را دوست دارد. (أحبّ الاعمال إلی الله)


ه‍) مؤمن منتظر ظهور را از ناحیه‌ی خداوند متعال طلب می‌کند و برای تحقق امر فرج بر دستورات الهی گردن می‌نهد. (مِن الله)


و) تلاش منتظر نه یک حرکت عادی، بلکه حرکتی مجاهد گونه است که در این راه ممکن است سختی های فراوانی وجود داشته باشد. (جهاد امّتی)


ز) عظمت منتظر به قدری است که با شهدا مقایسه شده است. (کَالمُتَشَحَّطِ بِدَمه)


ح) منتظر واقعی همانند شهدا جان و مال و هستی خود را در این را مصرف می‌کند. (کَالمُتَشَحَّطِ بِدَمه)


در این قسمت بجاست که صحبت های رهبری انقلاب را در کنار این احادیث ببینیم اینجاست که معلوم می شود ایشان چگونه در کلام خود از همه این احادیث کمک و الهام گرفته اند.

سه شنبه 9/7/1392 - 21:52 - 0 تشکر 657486

انتظار

در این قسمت بجاست که صحبت های رهبری انقلاب را در کنار این احادیث ببینیم اینجاست که معلوم می شود ایشان چگونه در کلام خود از همه این احادیث کمک و الهام گرفته اند.


مسلمان با درس انتظار فرج می آموزد ، تعلیم می گیرد که هیچ بن بستی وجود ندارد در زندگی بشر که نشود این بن بست را باز کرد و لازم باشد انسان ناامید دست روی دست بگذارد و بنشیند و بگوید دیگر نمی شود کاری کرد. نه ، وقتی در نهایت زندگی انسان در مقابله با این همه حرکت ظالمانه و ستمگرانه خورشید فرج، ظهور خواهد کرد پس در بن بست های جاری زندگی هم همین فرج متوقع است و مورد انتظار است. این درس امید به همه انسان هاست. این درس انتظار واقعی است به همه انسان ها . لذا انتظار فرج را افضل اعمال دانسته اند معلوم می شود انتظار یک عمل است، بی عملی نیست . نباید اشتباه کرد خیال کرد انتظار یعنی دست روی دست بگذاریم منتظر بمانیم تا یک کاری بشود. انتظار یک عمل است ، یک آماده سازی است یک تقویت انگیزه در دل و درون است. یک نشاط و تحرک و پویایی است. در همه زمینه ها این چنین است.


انتظار یعنی قانع نشدن و قبول نکردن وضع موجود زندگی انسان و تلاش برای رسیدن به وضع مطلوب که مسلم است که این وضع مطلوب با دست قدرتمند ولی خدا حضرت حجه ابن الحسن صلوات ا... علیه و عجل ا... فرجه و ارواحنا فداه تحقق پیدا خواهد کرد. باید خود را به عنوان یک سرباز، به عنوان یک انسانی که حاضر است برای یک چنان شرایطی مجاهدت کند آماده کنیم . انتظار فرج معنایش این نیست که انسان بنشیند دست به هیچ کاری نزند ، هیچ اصلاحی را وجه همت خود نکند صرفا دل خوش کند به این که ما منتظر امام زمان علیه صلوات و السلام هستیم . این که انتظار نیست ! انتظار، انتظار کیست؟ انتظار دست قاهر قدرتمند الهی ملکوتی است که باید بیاید به وسیله خود همین انسان ها ، با کمک همین انسان ها سیطره ظلم را از بین ببرد و حق را غالب کند و عدل را در زندگی مردم حاکم کند . پرچم توحید را بلند کند و انسان ها را بنده واقعی خدا کند . آماده باید بود برای این کار.

سه شنبه 9/7/1392 - 21:54 - 0 تشکر 657487

با مشاهده‌ی روایات یاد شده در دو قسمت قبل، چرا انتظار از چنین فضیلت برجسته‌ای برخوردار است؟ در پاسخ باید گفت که انتظار حلقه‌ی اتصال شیعه با امام معصوم علیه‌السّلام و معیار ارزش انسان‌ها و عامل پویایی و سازندگی و اجتماع است. بنابراین اثرات مفید و سازنده‌ای برای منتظران واقعی دارد که به چند مورد آن اشاره می‌گردد:


1- صبر: شرایط بسیار دشوار عصر غیبت, مستلزم آن است که هر شیعه‌ی منتظری, در برابر مشکلات و گرفتاری‌ها بایستد و از موجودیّت و هویّت خویش دفاع کند و صبرش, مغلوب حوادث نشود. امام رضا علیه‌السّلامدر رابطه با همراهی و ملازمت صبر و انتظار فرج فرموده‌اند:


«ماأحسن الصَّبر و انتظار الفرج»؛[1]«چه‌قدر نیکوست صبر و انتظار فرج».


نتیجه‌ی صبر در انتظار, پیروزی است. امام کاظم علیه‌السّلامدر این زمینه می‌فرمایند:


 «هر کس صبر کند و انتظار کشد, به فرج و پیروزی می‌رسد و انتظار فرج بخشی از فرج است[2]


این مسأله چنان حیاتی است که صابران دوره‌ی انتظار, از گروندگان به غیب, بلکه از مفلحان و رستگاران شمرده شده‌اند.


 پیامبر اکرم صلّی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم می‌فرمایند:


«طوبی للصّابرین فی غیبته! طوبی للمُقِیمِین فی مَحَبَّته ... اولئک وصَّفهم الله فی کتابة فقال: والّذین یُؤمِنُونَ بِالغَیبِ و قال: اولئکَ حِـزبُ اللهِ ألا أنّ حِزبُ الله هُمُ المـُفلِحُون»؛[3] «خوشا به حال صبر کنندگان در دوران غیبت مهدی علیه‌السّلام! آن‌ها همان کسانی هستند که خداوند وصف ایشان را در کتاب خود آورده‌است, آن‌جا که می‌گوید: کسانی هستند که به غیب ایمان آورده‌اند و همچنین آنان حزب الله هستند، آگاه باشید حزب خداوند همان رستگارانند.»


[1] . علامه مجلسی، بحارالانوار، ج 52، ص 110 .




[2] . موسوی اصفهانی، مکیال المکارم، ج 2، ص 411 .





[3] . علامه مجلسی، بحارالانوار، ج 52، ص 143 .





سه شنبه 9/7/1392 - 21:56 - 0 تشکر 657488




در بحث آثار انتظار به صبر اشاره شد و توضیحاتی درمورد آن داده شد در این قسمت به یک اثر دیگر انتظار اشاره می کنیم


2- امید: انتظار فرج, از آن جهت مورد تأکید و توصیه‌ی اهل‌بیت علیهم‌السلام قرارگرفته‌است که در شیعه‌ی منتظر, امید به آینده را پدید می‌آورد و همین امید, نقش بزرگی در زندگی او دارد.


امام علی علیه‌السّلام می‌فرمایند:


«إنتظروا الفَرج و لا تَیأسوا مِن رَوح الله فإنَّ أحبَّ الاعمال إلی الله عزَّ و جلّ إنتظار الفرج مادامَ عَلَیه المؤمن»؛[1] «منتظر فرج (از جانب خدا)باشید و از رحمت و دست‌گیری خداوند ناامید نباشید. همانا دوستداشتنی‌ترین کارها در پیشگاه خداوند عزّوجل انتظار فرج است تا وقتی که مؤمن این حالتِ خود را حفظ کند.»


انتظار فرج یعنی در گرفتاری‌ها امید به رحمت خداوند داشتن؛ هر قدر اعتقاد به توحید در انسان قوی‌تر باشد، انتظار فرج در او بیشتر و شدیدتر می‌شود. به همان اندازه که یأس از رحمت خداوند، مبغوض ذات مقدسش می‌باشد، انتظار فرج، محبوب اوست.


همچنین منتظر به در راه بودن می‌اندیشد نه رسیدن، و چون امیدوار است، در راه رسیدن به هدف کار می‌کند. و هر چه امیدش در این راه بیشتر باشد یقیناً سعی و تلاشش هم بیشتر خواهد بود، همان‌گونه که امام علی علیه‌السّلام می‌فرمایند:


«کُلُّ مَن رَجا، عُرِفَ رَجَاؤُهُ فِی عَمَلِه»؛[2] «هر کس امید داشته باشد، این امید از عمل وی شناخته می‌گردد.»


[1] - الخصال، ج 2، ص 616 .




[2] . نهج البلاغه، خطبه‌ی 158 .



جمعه 12/7/1392 - 6:24 - 0 تشکر 659529

بسم اللـه الرحمن الرحیم
نسیم مهر عزیز ممنون از بحث خوبتون

اللهم عجل لولیک الفرج
برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.