استادیار دانشكده دامپزشكی دانشگاه فردوسی گفت: دانشجویان رشته دامپزشكی از رتبههای خوبی برخوردارند اما به دلیل بازخورد بد بازار كار جواب خوبی دریافت نمیكنند و این باعث سوخته شدن استعداد دانشجویان میشود. دكتر امیر افخمی با اشاره به معرفی رشته دامپزشكی، اظهار كرد: دامپزشكی از نظر ماهیت شبیه پزشكی است و از طرف دیگر یك رشته اقتصادی میباشد، دامپزشكی در بخشی از جنبهها نقش تهیه صحیح غذا برای انسان را بر عهده دارد.
وی افزود: از دیگر فعالیتهای رشته دامپزشکی، كنترل بیماریهای مشترك، كنترل مصرف تخممرغ، گوشت، شیر آلوده، فرآوردههای آلوده مانند سوسیس و كالباس را بر عهده دارد و هر چه جامعه پیشرفتهتر و صنعتیتر شود اهمیت دامپزشكی بیشتر خواهد شد، در حال حاضر دامپزشكی در جامعه جایگاه خوبی ندارد و داستان دامپزشكی آش شله قلمكار شده است.
استادیار دانشكده دامپزشكی دانشگاه فردوسی با اشاره به تفاوت موجود در رشته دامپزشكی و رشته پزشكی، خاطر نشان كرد: بخش آموزش در رشته دامپزشكی زیر نظر وزارت علوم و تحقیقات انجام میشود و در بخش اداری رشته دامپزشكی زیر نظر جهاد كشاورزی است و این در صورتی است كه دانشكده پزشكی در بخش آموزش و در بخش خدمات پزشكی زیر نظر وزارت بهداشت قرار دارد. وی اظهار داشت: دامپزشكی جایگاه خوبی در جامعه ندارد و نسبت به تواناییها و زحمتی كه در این حیطه كشیده میشود، از نظر میزان درآمد، میزان اعتماد جامعه به آن، با آن چیزی كه باید در جامعه باشد بسیار متفاوت است.
دكتر افخمی در خصوص میزان استقبال دانشجویان در رشته دامپزشكی گفت: استقبال دانشجویان خوب است دانشجو با شناختی وارد این رشته میشود كه بعد از گذراندن چند دوره متوجه میشود این رشته چیز دیگری بوده است. اما زمانی كه شناخت جامعه در این رشته زیاد نیست، دانشجویان هم از این نظر مستثنی نیستند.
وی گفت: آینده شغلی در این رشته به چند دسته تقسیم میشود كه یكی از آنها كار در درمانگاهها به صورت بالینی است كه در بخش طیور، گوسفندداری، گاوداری انجام میشود. گروه دیگری از همكاران وارد صنعت بهداشت مواد غذایی میشوند مانند كارخانجات سوسیس، كالباس و بستهبندی گوشت و تخممرغ است. استادیار دانشكده دامپزشكی دانشگاه فردوسی افزود: دستهای دیگر كسانی هستند كه وارد بازار دارو و واكسن میشوند و به واردات و تولید میپردازند و دسته دیگر در بازار غیر مرتبط با رشته خود كار میكنند.
افخمی در خصوص گسترش رشته دامپزشكی، اظهار كرد: گسترش رشته دامپزشکی به صورت غیر اصولی بسیار زیاد بوده است به عنوان مثال كانادا با تعداد دام بالایی كه دارد و همچنین فضاهای سبز مرتفع فقط 5 دانشكده دامپزشكی دارد اما در ایران با وجود تعداد كم دام، 30 دانشكده دامپزشكی وجود دارد و در این صورت تعداد دانشجویان دانشكدهها خیلی غیر كارشناسانه بالا میرود. وی افزود: این افزایش طبعا تعداد فارغالتحصیلان را بالا میبرد و مشكل بیكاری فارغالتحصیلان را بیشتر میكند.
استادیار دانشكده دامپزشكی دانشگاه فردوسی گفت: بیشتر از آن كه صنعت دامپروری ما پیشرفت كند، تعداد دانشكده دامپزشكی به صورت غیر اصولی در مقطع دكترای عمومی و دكترای تخصصی به صورت غیر استاندارد گسترش پیدا كرده است. وی در پایان اظهار كرد: اگر بخواهیم تعداد هر دامپزشك را به ازای دامها لحاظ كنیم، تعداد بسیار بالای غیر استانداردی دامپزشك وجود دارد.